Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś potrzebuje dobrego suba to mogę odsprzedać swojego velodyne Spl 1000 ultra w bardzo atrakcyjnej cenie. Nadaje się do stereo, obudowa zamknięta. 

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zamieść ogłoszenie w odpowiednim dziale. 

Na co zmieniasz?

Zamówiłem pelnopasmową konstrukcję u Andrzeja Kisiela. Pozbywam się zabawek które będą wtedy zbędne. 

21 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Zamówiłem pelnopasmową konstrukcję u Andrzeja Kisiela. Pozbywam się zabawek które będą wtedy zbędne. 

Odsłuchane wcześniej? Czy wierzysz na słowo "będzie lepiej".

Co oznacza pelnopasmowy sub?

Pisząc pelnopasmową, miałem na myśli kolumnę głośnikową z dużym 15'' woferem. Aktualnie gram na 50m2 JBL 580 i wspomagam się velodyne. Nie będzie mi on wkrótce potrzebny, dlatego go sprzedaję Cena 2300 jak by ktoś chciał 😉

15 minut temu, xajas napisał:

Duzy 15“ nie jest rownoznaczny z niska czestotliwoscia graniczna

Ale może być😉

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

2 godziny temu, xajas napisał:

Duzy 15“ nie jest rownoznaczny z niska czestotliwoscia graniczna

Wiem, ale z pewnością lepiej wypełni basem pomieszczenie niż 2 woferki 6,5 calowe które siedzą w jbl. Welodyne świetnie mi uzupełnia najnizsze składowe, muzyka organowa, filmy. Brakuje mi jednak tego wyższego kick basu. 

22 godziny temu, LUKAS 84 napisał:

Pisząc pelnopasmową, miałem na myśli kolumnę głośnikową z dużym 15'' woferem. Aktualnie gram na 50m2 JBL 580 i wspomagam się velodyne. Nie będzie mi on wkrótce potrzebny, dlatego go sprzedaję Cena 2300 jak by ktoś chciał 😉

To nie znaczy że zastąpi ci subwoofer wiesz o tym?

Trzymaj go do momentu domowych testów tych kolumn bo sprzedaż i będziesz szukał kolejnego 

18 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Wiem, ale z pewnością lepiej wypełni basem pomieszczenie niż 2 woferki 6,5 calowe które siedzą w jbl. Welodyne świetnie mi uzupełnia najnizsze składowe, muzyka organowa, filmy. Brakuje mi jednak tego wyższego kick basu. 

No i to możesz poprawić. 

Nie wykluczonego że uzupełnienia najniższych dalej będzie miło mieć 

Zobaczę co wyjdzie, konstruktor tzn Andrzej Kisiel odradza mi kombinowanie i dokładanie dodatkowego modułu subniskotonowego, twierdząc że nie warto dla tych kilku, kilkunastu Hz niżej komplikować sprawę. No ale jak się uprę to powiedział że pomoże mi ogarnąć sprawę. Zasugerował 30 rewelatora jako dopalenie najniższej oktawy. 

Ale czemu od razu komplikować? W sensie od razu wychodzi z założenie że będzie niezgodność fazy czy jak?

Hmm ciekawe. 

W dniu 5.09.2023 o 12:34, LUKAS 84 napisał:

Zobaczę co wyjdzie, konstruktor tzn Andrzej Kisiel odradza mi kombinowanie i dokładanie dodatkowego modułu subniskotonowego, twierdząc że nie warto dla tych kilku, kilkunastu Hz niżej komplikować sprawę. No ale jak się uprę to powiedział że pomoże mi ogarnąć sprawę. Zasugerował 30 rewelatora jako dopalenie najniższej oktawy. 

Pan Kisiel także może się mylić.

De gustibus non est disputandum

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Yankes napisał:

Pan Kisiel także może się mylić.

W dniu 5.09.2023 o 12:34, LUKAS 84 napisał:

Zasugerował 30 rewelatora jako dopalenie najniższej oktawy. 

Scan-Speak 32W/4878T01

Lżejsza membrana i mniejsza podatność zawieszeń ustalają nieco wyższą częstotliwość rezonansową (niż w wersji T00), ale wciąż jest ona na tyle niska (23 Hz), aby przy dobroci Qts=0,28 osiągać bardzo niską częstotliwość graniczną, zwłaszcza w obudowie bas-refleks. Dla najlepszej odpowiedzi impulsowej powinna mieć ona objętość 50-75 litrów (przy 75 litrach, -6 dB/26 Hz),

przy spl 92db

ale można i niżej

Scan-Speak 32W/8878T01

W obudowie 100 litrów, przy optymalnym strojeniu częstotliwości rezonansowej, spadek -6 dB notujemy przy 22 Hz.

przy spl 88 dB

Pan Kisiel się nie myli

pasmo od 25 Hz jest wystarczające w 100%

Gość

(Konto usunięte)

na tych dwóch głośnikach można zbudować kolumny 3-way pełnopasmowe bez potrzeby użycia dodatkowego suba

np Scan-Speak 32W/4878T01 woofer

Scan-Speak 18M/8631T00 średniotonowy

Scan-Speak D2908/714000  tweeter berylowy

Sam głośnik a jego implementacja w gotowy produkt jakim jest cała kolumna głośnikowa to dwie różne rzeczy. 

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Sam głośnik a jego implementacja w gotowy produkt jakim jest cała kolumna głośnikowa to dwie różne rzeczy. 

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

zbudować kolumny 3-way pełnopasmowe

jakiś problem ze zrozumieniem? 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

jakiś problem ze zrozumieniem? 🙂

Oj robi się agresja?

To pan Andrzej?

Panie Andrzeju proszę się nie obrażać. Będzie dobrze.

Kolega je kupi i będzie zadowolony.

Nie szukam problemów. Ma pan rację. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Piotr Sonido napisał:

Oj robi się agresja?

ależ skąd

grzecznie tylko pytam, a nawet uśmiecham się

a Ty agresję dostrzegasz

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Panie Andrzeju proszę się nie obrażać. Będzie dobrze.

Kolega je kupi i będzie zadowolony.

Nie szukam problemów. Ma pan rację. 

opisz czego nie rozumiesz a ja wytłumaczę 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

ależ skąd

a Ty agresję dostrzegasz

opisz czego nie rozumiesz a ja wytłumaczę 🙂

A nie dziękuję w takim razie wszystko jest w porządku:)

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

a Ty agresję dostrzegasz

Kolega jakiś przemęczony ostatnio - kiedyś miły był, a teraz tylko problemy dostrzega.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dalej jestem miły.

Niech będzie. Przyszłość pokaże - w przeszłości grzebać nie będę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Niech będzie. Przyszłość pokaże - w przeszłości grzebać nie będę.

Może byśmy się piwa napili?

Skąd jesteś?

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Okolice Manchester/Liverpool 😞

A to pod Leeds się wybieram. Ale to będzie moja pierwsza wyprawa do UK. Więc na rowerze pewnie nie dotrę.

No w Krakowie dzisiaj piękna pogoda była. A mecz ..... hmmm no piwa się pić chce. 

• Pokaż nowe odpowiedzi