Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, don111 napisał:

Rel 1205 z lekkim ryzykiem? Klasa D, zepsuje się i do widzenia. Stare Rele Q, T i inne w klasie AB grają do dzisiaj, jedyne rzadkie awarie to duperele typu walnięty rezystor.  Do 2k wybór jest duży z używek, z tym że do Magnat Transpuls trzeba coś więcej niż 8 cali. 10 calowe w tym budżecie - Rel Q150 lub lepiej q200, T1, Strata 3, Strata 5. Albo starsze  Strata 1 lub 2, Storm 1 lub 2 - duże 10 calowce z bas reflex. Jest jeszcze REL Q100E 12" zamknięty, też bardzo dobrze gra w muzyce. 

Mówisz, że klasa "D" to kiepski pomysł ? Jak się zepsują to do wyrzucenia ?

Mam na oku kilka wzmacniaczy w tej klasie i tu mnie zmartwiłeś. Chyba, że to tyczy się tylko subwooferów.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

3 godziny temu, don111 napisał:

Rel 1205 z lekkim ryzykiem? Klasa D, zepsuje się i do widzenia. Stare Rele Q, T i inne w klasie AB grają do dzisiaj, jedyne rzadkie awarie to duperele typu walnięty rezystor.  Do 2k wybór jest duży z używek, z tym że do Magnat Transpuls trzeba coś więcej niż 8 cali. 10 calowe w tym budżecie - Rel Q150 lub lepiej q200, T1, Strata 3, Strata 5. Albo starsze  Strata 1 lub 2, Storm 1 lub 2 - duże 10 calowce z bas reflex. Jest jeszcze REL Q100E 12" zamknięty, też bardzo dobrze gra w muzyce. 

I to jest konkretna odpowiedź. Dzięki za profesjonalne podejście do tematu.

Całkiem inny poziom niż:

8 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

Z takim podejściem, to rzeczywiście szkoda gadać.

oraz

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

sorry , że się wtrącam

ale zamiast pierniczyć takie farmazony kup od Tomka tego suba i nabieraj doświadczenia w temacie z jednymi z fajnych i konkretnych subooferów

powinieneś zadać tylko jedno pytanie

ile?

i jeśli cena oscyluje w granicach 1000zł podłączać i grać

tysiak za doświadczenie i wiedzę to niewygórowana cena 🙂

nie ma to najmniejszego znaczenia bo 99% jakości to zgranie z kolumnami i akustyka pokoju

Panowie uczcie się jak powinna wyglądać kultura odpowiedzi na zadane pytanie.

don111 w sumie to myślałem o nowej sztuce w kwocie 2-2,5 tyś. zł, ale zainteresowały mnie modele które podałeś i nie wykluczam zakupu używki. Przeanalizuje powyższe propozycje i jak dojdę do jakiś wniosków to się zgłoszę aby pogadać o konkretnym modelu.

Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia ww subwooferów do MA900, który nie ma dedykowanego wyjścia sub. Ma co prawda Rec Out, ale jest to wyjście ze stałym poziomem głośności. Jak najlepiej rozwiązać podłączenie subwoofera ze wzmacniaczem aby to miało ręce i nogi?

Godzinę temu, zibijz napisał:

Gdybyś przed tym wpisem przeprosił za własne zachowanie, to może ktoś by Cię na poważnie potraktował.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Jak najlepiej rozwiązać podłączenie subwoofera ze wzmacniaczem aby to miało ręce i nogi?

przy subwooferze aktywnym wzmacniacz jest z nim zintegrowany 🙂

don111 w sumie to myślałem o nowej sztuce w kwocie 2-2,5 tyś. zł, ale zainteresowały mnie modele które podałeś i nie wykluczam zakupu używki. Przeanalizuje powyższe propozycje i jak dojdę do jakiś wniosków to się zgłoszę aby pogadać o konkretnym modelu.

o niczym innym nie piszesz tylko o o kupnie nowego lub używki i o cenach

ja przeskoczyłem cały proces i doprowadziłem do konkluzji

i jeszcze raz powtarzam jak kupujesz sub do niezaadoptowanego pokoju to choćby to był super hiper układ za bańkę to i tak zagra jak tandeta za 500zł

... tak tylko ostrzegam co byś się zbytnio nie nastawiał na hi-end

poza tym już nie będę Cię zanudzał swoimi wpisami

powodzenia na nowej drodze życia

1 godzinę temu, rd79 napisał:

Mówisz, że klasa "D" to kiepski pomysł ? Jak się zepsują to do wyrzucenia ?

każdy układ da się naprawić a klasa D jest coraz popularniejsza i w budżetowych subach nie należy spodziewać się czegoś lepszego

wniosek

nie ma się co bać klasy D

Ma co prawda Rec Out, ale jest to wyjście ze stałym poziomem głośności.

sub ma zazwyczaj wejścia albo niskopoziomowe albo wysokopoziomowe

albo oba

jeśli niskopoziomowe to to recout może się nadać

poziom dźwięku i tak regulujesz głośnością wzmacniacza zintegrowanego suba

.... jeśli wysokopoziomowe to sygnał bierzesz albo z wyjść wzmacniacza napędzającego monitory

albo bezpośrednio z przyłączy w monitorach... jeden ciort więc wybierz to co bardziej wygodne

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś przed tym wpisem przeprosił za własne zachowanie, to może ktoś by Cię na poważnie potraktował.

Przeprosił? Chyba sobie żartujesz. Za co? Za to że zadałem pytanie a jakiś gość od razu wyskakuje z propozycją sprzedaży czegoś i nawet nie chciało mu się zrecenzować sprzedawanej rzeczy? Sorry, ale coś Ci się chyba pomieszało. Weź głęboki wdech i cofnij się do mojego pierwszego posta w tym temacie, przeczytaj, pomyśl i zastanów się, czy jest za cokolwiek przepraszać. Niestety, ale nie jest to kółko wzajemnej adoracji i wymagam od kogoś, jeżeli już zabrał głos w dyskusji i coś proponuje, aby się wysilił i napisał cokolwiek, co zarekomenduje jego propozycję. Podstawowa zasada handlu. Przepraszać to można za obrazę kogoś- ja nikogo nie obraziłem. Normalna męska wymiana zdań- nie traktuję tego forum jak przedszkola, a niestety niektórzy tak się zachowują.

Napiszę jeszcze raz: możecie brać przykład od kolegi don111 jak rzeczowo odpowiadać na pytanie.

1 godzinę temu, zibijz napisał:

Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia ww subwooferów do MA900, który nie ma dedykowanego wyjścia sub.

Zasadniczo suby które nadają się do stereo mają wejścia hi-level, a wtedy podłączasz do wyjść na głośniki we wzmacniaczu.

5 minut temu, zibijz napisał:

Przeprosił? Za co?

Napisałem:

25 minut temu, szymon1977 napisał:

za własne zachowanie

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szymon1977 napisał:

Napisałem:

daj mu spokój

na razie dobrze się bawimy i nikt granicy nie przekracza.... bywało znacznie gorzej 🙂 🙂 🙂

8 minut temu, szymon1977 napisał:

za własne zachowanie

Czy mógłbyś mi wyjaśnić za jakie zachowanie? Jeśli mi wskażesz co nie tak zrobiłem lub napisałem to jestem w stanie przeprosić. Niestety ale sam nie jestem w stanie dostrzec w moim zachowaniu nietaktu. Tak jak napisałem prędzej- to nie jest towarzystwo wzajemnej adoracji.

W dniu 23.11.2023 o 22:56, zibijz napisał:

Uzupełniał on będzie kolumny Magnat Transpuls 1000

Tak się zastanawiam, czy sub jest faktycznie tym, czego Ci brakuje.

W Relach do wzmacniacza/amplitunera - jeśli ma grać w stereo to podłącza się przewodem neutrik-speakon, sygnał bierze się z zacisków wzmacniacza. Oprócz tego można równolegle podłączyć przez RCA (np do LFE amplitunera, do filmów) i osobno wyregulować głośność do stereo i filmów.

Co do wzmacniaczy w klasie D - w razie awarii - na 90% to już śmietnik. Mało który serwis w ogóle podejmuje się próby ich naprawy. Nie ma schematów, nic nie oznaczone, tajemnica producenta, który kupuje gotowe części - moduły gdzieś tam i nic nie pomoże po gwarancji - najlepiej żebyś kupił sobie nowy gotowy wzmacniacz ponownie. 

7 minut temu, don111 napisał:

Relach do wzmacniacza/amplitunera - jeśli ma grać w stereo to podłącza się przewodem neutrik-speakon

To zwykle hi-level tylko z niezwykłym gniazdkiem.

8 minut temu, don111 napisał:

Co do wzmacniaczy w klasie D - w razie awarii

Co szybciej padnie: nowa D klasy, czy analogowy dziadek?

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Co masz na myśli? Czy nie proponujesz czasem wymiany kolumn? Jeżeli tak to tego się obawiałem 😂...

Dlaczego? 

To że mają membranę 26cm to nie znaczy, że bas jest zadowalający. 

Czytałem opisy ludzi posiadających te kolumny, że właśnie basu jest mało, że grają średnica itd.

Wiadomo, że dobór wzmacniacz może to też poprawić. 

To zwykle hi-level tylko z niezwykłym gniazdkiem.

Co szybciej padnie: nowa D klasy, czy analogowy dziadek?

Mam sporo doświadczeń ze starymi Relami głównie, choć nie tylko z Relami. Mało awaryjne. Szczególnie seria Q - bardzo mało awaryjne. Obserwując rynek subów od lat - widziałem też jak wiele modeli pada wręcz jak muchy i pojawiał się bardzo duży odsetek uszkodzonych, przodowały w tym zwłaszcza pewne konkretne linie Kefów, MA i droższych B&W, wszystko akurat w klasie D.  Zdarzyło mi się też uszkodzić dość prosty, tani 300W panel wzmacniacza (bez DSP itp) w tej klasie - więc wiem jak wyglądały próby jego naprawy i rozmowy z serwisantami. Niektórzy być może mogliby naprawić ale musieliby to zrobić metodą prób i błędów, kupując pewne (nie tanie) elementy w ciemno, bez gwarancji sukcesu. Za duże ryzyko w stosunku do poniesionych kosztów i czasu, więc trzeba się liczyć z tym, że jak padnie taki wzmacniacz to będziecie musieli kupić po prostu drugi nowy, za pół ceny całego nowego suba, ku uciesze producenta. Zapomnijcie o zakupie na choćby trochę preferencyjnych warunkach w związku z awarią, oni normalnie zarabiają na tym - tak jak i na sprzedaży całego suba. Także trzeba mieć na uwadze i założyć, że takie wzmacniacze w D klasie, w razie czego - będą już raczej nienaprawialne, więc samemu sobie trzeba przekalkulować ryzyko i opłacalność zakupu danego modelu. 

Edytowane przez don111
12 minut temu, Ajothe napisał:

Z pewnością nie jest skoro kolega tutaj trafił, tylko że sub ma grać poniżej basu kolumn a nie go dublować i wzmacniać.

1 minutę temu, don111 napisał:

Mam sporo doświadczeń ze starymi Relami głównie

A nowe wzmacniacze analogowe lubią padać.

16 minut temu, Ajothe napisał:

Dlaczego? 

Czytałem opisy ludzi posiadających te kolumny, że właśnie basu jest mało, że grają średnica itd.

Wiadomo, że dobór wzmacniacz może to też poprawić. 

Czytałem test Transpuls z 38cm głośnikiem, bas dużo słabszy niż wskazuje na to jego rozmiar, ale tak są specjalnie strojone na wzór starych vintage. Podobno pomaga im tuning :)

Myślałem że chodzi o właśnie te duże Transpulsy, jeśli mowa o jakichś mniejszych - z 26cm głośnikiem,  to do nich spokojnie wystarczy Rel lub parka Reli na 8 calach, choć zawsze lepiej iść w 10 cali.

19 minut temu, Ajothe napisał:

No to można zrobić układ odcinający pasmo kolumn. 

Czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat?

13 minut temu, don111 napisał:

Myślałem że chodzi o właśnie te duże Transpulsy, jeśli mowa o jakichś mniejszych - z 26cm głośnikiem,  to do nich spokojnie wystarczy Rel lub parka Reli na 8 calach, choć zawsze lepiej iść w 10 cali.

Tak chodzi o Transpuls 1000- mniejszą wersję 1500. Po przeczytaniu kilku artykułów poszedł bym w Rel T1. Z drugiej strony ta parka Reli bardziej do mnie przemawia, ale czy jestem w stanie dostać 2 suby w kwocie ok 2 tys zł?

38 minut temu, Ajothe napisał:

No to można zrobić układ odcinający pasmo kolumn. 

Da się - a teraz popatrz na budżet i stopień wtajemniczenia autora (bez obrazy autorze, ja też jestem tutaj malutki).

31 minut temu, don111 napisał:

Czytałem test Transpuls z 38cm głośnikiem, bas dużo słabszy niż wskazuje na to jego rozmiar, ale tak są specjalnie strojone na wzór starych vintage.

Jeśli tak, to trzeba podbić bass gałką.

16 minut temu, zibijz napisał:

czy jestem w stanie dostać 2 suby w kwocie ok 2 tys zł?

Zacznij od jednego, na pewno łatwiej będzie zsynchronizować z kolumnami.

29 minut temu, zibijz napisał:

Czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat?

Ja niestety nie, ale kilku userów na tym forum to potrafi, m.in możesz poprosić @slawek.xm

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Da się - a teraz popatrz na budżet i stopień wtajemniczenia autora (bez obrazy autorze, ja też jestem tutaj malutki)

Nie ma problemu. Generalnie nie jestem jakimś totalnym laikiem, ale faktycznie moja wiedza kończy się na skonfigurowaniu, pospinaniu sprzętu, wymiany lamp, zmiany wkładki, igły w gramofonie, wymianie kabli sygnałowych i to by było na tyle....  Kolejna sprawa, że do tej pory bazowałem na sprzęcie typowo vintage'owym i okazuje się, że nawet taka prosta sprawa jak podpięcie suba do wzmacniacza stereo bez dedykowanego wejścia może być problemem, pomimo jakiegoś tam obycia z mojej strony. Dlatego chylę czoła, pomimo wcześniejszej spiny, wszystkim, którzy pochylili się nad moim problemem.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Ja niestety nie, ale kilku userów na tym forum to potrafi, m.in możesz poprosić @slawek.xm

@slawek.xm mógłbyś napisać coś więcej na temat tego układu odcinającego pasmo kolumn? Jaki koszt, co to jest i w ogóle z czym się to je?

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zacznij od jednego, na pewno łatwiej będzie zsynchronizować z kolumnami.

Już wybrałem że będzie to chyba Rel T1 i tak jak proponujesz- jeden na razie wystarczy, żeby się pobawić w podłączenie i ustawienie, oraz sprzężenie z kolumnami. Inny problem że z tego co widzę ciężko go dostać, a już jako używanego w przystępnej cenie to w ogóle...

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, zibijz napisał:

mógłbyś napisać coś więcej na temat tego układu odcinającego pasmo kolumn? Jaki koszt, co to jest i w ogóle z czym się to je?

nie chce mi się któryś raz opisywać na forum tego co uwazam za dobre tym bardziej , że rozwiązanie ma kilku przeciwników , z którymi nie chce mi się polemizować

najpierw poczytaj i spróbuj zrozumieć ... jeśli się uda masz rozwiązanie

jeśli potrzeba więcej wiadomości zapraszam na PW

tu masz każdy konkret

http://www.troelsgravesen.dk/High-Pass-Filter.htm

nie wiem czy w Twoim przypadku ten myk będzie skuteczny

wymaga to bowiem zasilenia suba z wejściem niskopoziomowym z przedwzmacniacza poprzedzającego wzmak napędzający monitory gdyż pasmo oddawane na monitory będzie obcięte filtrem którego budowę i sposób działania masz w linku

dlatego wykorzystanie wyjść wysokopopziomowych nie wchodzi w rachubę

są inne metody filtracji monitorów ale znacznie trudniejsze w realizacji w domowych amatorskich warunkach

dlatego nie polecam

W dniu 23.11.2023 o 22:56, zibijz napisał:

napędzane wzmacniaczem Magnat MA900

56 minut temu, slawek.xm napisał:

wymaga to bowiem zasilenia suba z wejściem niskopoziomowym z przedwzmacniacza poprzedzającego wzmak

No właśnie, czyli niewykonalne.

44 minuty temu, slawek.xm napisał:

mylisz się bo masz zbyt ograniczony horyzont zdarzeń 🙂

Pesymista-optymista? Realista.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, szymon1977 napisał:

Pesymista-optymista? Realista.

nie znasz reszty systemu , poza tym zawsze można dodać buforek, przedwzmacniaczyk czy rozdzielić sygnał ,który idzie ze źródła na wzmacniacz

• Pokaż nowe odpowiedzi