Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

że wykres nie jest rzeczywistością a tylko jej ułomnym obrazem

Raczej bardzo wyraznym obrazem. Ulomny to jest nasz sluch.

3 godziny temu, raiwan napisał:

Odkąd mam mikrofon do "domowych" pomiarów to dopiero "dobrze" brzmią kolumny. Zrobiłem według wykresu na "płasko" i w końcu mało co mnie denerwuje sprzęt audio. 

Może to głównie samoświadomość, że jest wszystko z głośnikami ok, pozwoliła mi w końcu w spokoju słuchać muzyki a nie sprzętu... A może jednak właśnie ten piękny płaski przebieg... Kto wie 

Mimo to polecam każdemu taki sprzęt pomiarowy. Wystarczy parę stówek i poświęcić godzinkę na pomiary i już wiadomo co i jak. Ma się spokój duszy, że wszystko jest ok lub na odwrót. Może dopiero wtedy się dowiemy, że kolumny mają przebieg z górkami takimi jakich świat nie widział 😁 Głównie chodzi o to, że jak sprawdzimy, że nasze głośniki mają prawie idealny, idealny lub możliwy przebieg, to w końcu na spokojnie będziemy szukać problemu w akustyce.

Nie koniecznie same kolumny mogą stwarzać problem w złej charakterystyce. Może być winny wzmacniacz lub źródło dźwięku. Taki mikrofon pomiarowy to jak czytnik do auta, bez diagnozy nie ma co naprawiać (szukać dalej źródła problemu w ciemno) 

Nieźle, u mnie płaskie targety się nie sprawdzają, jest dla mnie za spokojnie.

Lubię jak mnie coś zaskakuje 😁 zwłaszcza na basie 😋

Płaskie w pomiarach, ale basem jak czasami pierdyknie, zwłaszcza w filmie to aż salonem zatrzęsie 🙂 i szczegółów nie brakuje, też potrafią zaskoczyć 

Takie zaskoczenie przy niskich i wysokich to już raczej dzieło dobrego źródła, wzmacniacza. 

Połączenie takich kolumn z dobrym wzmacniaczem to według mnie bardzo dobre zestawienie. Nic się nie wyróżnia, żadne pasmo a wszystko zależy od utworu lub ścieżki filmowej, czyli taki przekaz  jaki autor chciał 

Edytowane przez raiwan

Oglądasz filmy przez DSP z filtrami? 

Słuch człowieka nie jest liniowy, dlatego ja nie lubię płaskich targetów. 

Nie słucham też bardzo głośno, zazwyczaj 70-80db max. 

16 minut temu, raiwan napisał:

Takie zaskoczenie przy niskich i wysokich to już raczej dzieło dobrego źródła, wzmacniacza. 

Moim zdaniem niestety najwięcej zależy od realizacji nagrania 😉

Tutaj bardzo dobrze wytłumaczone zresztą:

Wzmacniacz, kolumny, źródło nie mają na to wpływu. Przy płaskim targecie będzie utrata basu i wysokich w zależności od głośności. 

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Raczej bardzo wyraznym obrazem.

No nie bardzo. Wykres to nie wszystko, pokazuje aspekty, których nie słyszymy, nie pokazuje aspektów, które słyszymy.

-----

6 godzin temu, raiwan napisał:

Może dopiero wtedy się dowiemy, że kolumny mają przebieg z górkami takimi jakich świat nie widział

Ot to!

6 godzin temu, raiwan napisał:

Odkąd mam mikrofon do "domowych" pomiarów to dopiero "dobrze" brzmią kolumny. Zrobiłem według wykresu na "płasko" i w końcu mało co mnie denerwuje sprzęt audio

Ale co zrobiłeś "na płasko", suba z kolumnami zgrałeś? No nie bardzo, "na płasko" to mogłeś poprzesuwać wygładzone kreski na ekranie, a w rzeczywistości góry i doliny pozostały. Ja swoje pomiary zrobiłem już po dość żmudnych regulacjach na ucho i okazało się, że lepiej zgrać już się nie da - mogę co najwyżej zgrać inaczej. Tu przesunąć dołek a górkę tam, ale płasko nigdy nie będzie. Warto tu zaznaczyć, że płaska krecha nie była moim celem... ale tu wspomogę się wykresami wklejonymi przez @xajas:

Target_1-8.jpg

Saxo_1-4.jpg

Zwróćcie uwagę jak mocno wykresy różnią się w zakresie około 60-100Hz, a jest to typowy zakres, na którym synchronizujemy suba z monitorami.

Sam autor pisze, że zabawy z EQ powinniśmy zacząć od stworzenie własnej krzywej wg subiektywnych preferencji. W efekcie to tylko wg naszych subiektywnych preferencji zależeć będzie, jak wysoko chcemy mieć zakres 60-100Hz oraz zakres poniżej, a to wprost zależeć będzie właśnie od tego, jak sobie przekręcimy gałki level i crossover.

A u mnie dochodzą zatyczki BR w trzech opcjach, które mocno modyfikują właśnie zakres 60-100Hz, a także zakres tuż powyżej, co nie jest bez znaczenia, dla głośności i częstotliwości z jaką będziemy ustawiać suba:

54550-monitory-bowers-and-wilkins606-aud

Należy tutaj wspomnieć o licznych badaniach naukowych (poczynając od krzywych Fletchera-Munsona), które pokazują, że płaskie pasmo niekoniecznie będzie satysfakcjonujące, a nawet można je uznać za niewłaściwe. Ktoś kiedyś pomylił ciśnienie akustyczne z głośnością i tak powstał kult płaskiej charakterystyki, ale doszukiwanie się na siłę audiofilskich uniesień w zmuszaniu się do słuchania cicho bez podbicia, porównać można jedynie do czerpania radości z samobiczowania... a i tak zazwyczaj kończy się fiaskiem i błędnym wnioskiem "muzyki słucha się głośno albo wcale".

Więc panowie bez przesady z tym kultem pomiarów. Bez wątpienia pomiary pozwolą zdiagnozować rozjechaną fazę i ją ustawić, czego amator na ucho raczej nie zrobi. Bez wątpienia przydadzą się gdy kupimy pierwszego suba i kręcimy gałkami od oporu do oporu, bo bardzo chcemy go słyszeć a ciągle jest coś nie tak. Ale idealne ustawienie zależy tylko od naszych subiektywnych preferencji i nic nie ma wspólnego z dociąganiem do jakiejś hipotetycznej krzywej, a tym bardziej do prostej.

Ps

A są i tacy, którzy wbrew wszelkim zasadom dublują subem pasmo kolumn, w efekcie zamiast uzupełniania brakującej części pasma, podbijają sobie to już istniejące, przy okazji wprowadzają zniekształcenia i to im właśnie pasuje.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja swoje pomiary zrobiłem już po dość żmudnych regulacjach na ucho i okazało się, że lepiej zgrać już się nie da - mogę co najwyżej zgrać inaczej. Tu przesunąć dołek a górkę tam, ale płasko nigdy nie będzie.

Bo nie masz odpowiedniego sprzetu zeby prawidlowo dokonac korekcji. Twoje zgrywanie suba z kolumnami polega na kreceniu galkami w subie i wkladaniu lub wyciaganiu zatyczek z bass reflexu. Gdybys mial do dyspozycji Mini DSP Twoj wykres moglby wygladac duzo lepiej.

Z tego co widze jestes mocno zainteresowany tematem a jeszcze nie zainwestowales w sprzet potrzebny do tej zabawy.

Wyczerpales do reszty zakres regulacji w swoim systemie, ale to nie znaczy ze to wszystko co da sie z niego wycisnac.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Gdybys mial do dyspozycji Mini DSP Twoj wykres moglby wygladac duzo lepiej

"DSP piętro niżej" - ten wątek jest o kalibracji suba z kolumnami, a nawet z pomocą DSP idealnie nie będzie... o ile coś takiego jak ideał istnieje. Istnieje? Zobacz ile różnych charakterustyk wkleja nasz forumowy mistrz DSP @xajasi sam się zastanów.

Z tego co widze jestes mocno zainteresowany tematem a jeszcze nie zainwestowales w sprzet potrzebny do tej zabawy.

Daphile posiada możliwość wgrania convolution filters (chwilowo u mnie nie działa nie wiem dlaczego), natomiast po to kupiłem B&W żeby grały jak B&W, wygładzone charakterystyki z założenia nie są moim celem.

Wyczerpales do reszty zakres regulacji w swoim systemie, ale to nie znaczy ze to wszystko co da sie z niego wycisnac.

Tematu nie cisnę, bo płyta są tak różnie nagrane, że celem powinien być kompromis a nie gonienie za ideałem. Stan obecny jest satysfakcjonujący, zacznie mnie wkur.ć to będę działać.

5 minut temu, xajas napisał:

Dobrze zgrany Sub potrafi kazda charakterystyke.
Zgranie to jedno, a targety/charakterystyka to drugie.
Nie mieszaj tych pojec

Jakby je nie rozdzielać, to mieszają się same. No bo chyba nie sugerujesz, żeby suba z kolumnami zgrywać do płaskej, skoro w targecie górka?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

"DSP piętro niżej" - ten wątek jest o kalibracji suba z kolumnami,

Ten watek jest o subie do stereo co nie wyklucza uzycia DSP do skalibrowania suba z kolumnami.

Czym różni się SVS 1000Classic od 1000Pro? Jak na ich tle BW ASW610?

Sub ma wspomóc Q Accoustics 5040 i Yamaha 501.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mozliwosc sterowania z aplikacji, nowy driver, bogaty zakres ustawien. Jezeli mozesz dolizyc to SB2000 duzo lepszy. SB1000 clasic z tego co pamietam ma wyjscia analogowe z juz przycietym sygnalem, jednak to rozwiazanie w tym przypadku sie nie przyda.

B&W nie sluchalem.

Moim zdaniem REL T7x bedzie najlepszy brzmieniowo w tym budzecie. Oprocz B&W oczywiscie, bo tego nie slyszalem.

B&W 608 i 610 to fajna alternatywa zamiast T5, bo schodzą nieco niżej od Rela (w sumie to nawet od T7 i T9 też), ich głośniki to naprawdę niezłe pompki - mają większy skok, bas jest szybki i przyjemny, nie za twardy i nie za miękki (bardziej po tej stronie). Rel (za wyjątkiem T5) ma mocny i bardzo dokładny, sprężysty kick bas, tu jest lepszy od B&W. W muzyce to ma spore znaczenie, więc mimo ciut słabszego zejścia to na większości kawałków Rel T7/T9 zagra wyraźnie lepiej. T5 nie ma tak fajnego kicka, natomiast zejście jest zbliżone do T7. 

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ps

Tylko muzyka.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jeśli chodzi o SVS SB to różnica jest w dodatkowym sterowaniu z poziomu aplkacji przy wersji Pro (equalizer i reszta). Natomiast PB 1000 (bas reflex) miał driver 10", nie 12" jak SB i PB 1000 Pro. 

Edytowane przez don111
3 godziny temu, BlueDot napisał:

Jezeli mozesz dolizyc

To nie ja - kolega. Podane modele to wszystko na co naciągnę jego budżet, a jednocześnie chyba sensowne minimum. Bo pytał o jakieś soby, których nie kojarzę zupełnie ze stereo.

Czy sb1000classic i sb1000 to jedno i to samo? W ogóle to svs zrobił sobie dowcip z konsumenta: wszystkie są tysiac a jest ich ze 4 i każdy inny.

Edytowane przez szymon1977

Sb 1000 = classic, 12" obudowa zamknięta

SB 1000 Pro   ~ to samo + DSP, sterowanie z BT

PB 1000 -  10" obudowa bas reflex

PB 1000 Pro  - 12' bas reflex +DSP, BT

Edytowane przez don111
7 minut temu, don111 napisał:

SB 1000 Pro   ~ to samo + DSP, sterowanie z BT

Czy w apce jest tylko EQ, czy jakaś funkcja do pomiaru i synchronizacji z kolumnami?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czy w apce jest tylko EQ, czy jakaś funkcja do pomiaru i synchronizacji z kolumnami?

Tylko EQ.

A czy na rynku NOWYCH jest coś tańszego niż BW608 a wartego uwagi? Przypomnę, tylko stereo.

W dniu 14.02.2024 o 08:40, Ajothe napisał:

Nieźle, u mnie płaskie targety się nie sprawdzają, jest dla mnie za spokojnie.

Lubię jak mnie coś zaskakuje 😁 zwłaszcza na basie 😋

Mam dokładnie to samo.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

A czy na rynku NOWYCH jest coś tańszego niż BW608 a wartego uwagi? Przypomnę, tylko stereo.

Da się dostać subwoofer elaca który także ma kalibracje. O ile dobrze pamiętam to swego czasu za ten model Amazon życzył sobie wręcz bardzo niskie ceny.

Nie wiem czy miewacie te modele w UK 

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Da się dostać subwoofer elaca który także ma kalibracje.

A jak to gra w stereo? Jest sens oszczędzać?

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

A jak to gra w stereo? Jest sens oszczędzać?

Moim zdaniem całkiem ciekawie aczkolwiek musiałem poświęcić mu sporo czasu na ustawienie.

Ma bardzo szeroki zakres ustawień I bardzo dużą zmienność brzmienia basu jakie udaje się uzyskać.

Szczerze powiem że nie wiem po ile teraz są dostępne ale swego czasu ten starszy model eq12 bodajże i jego nowszy odpowiednik 3030, mam nadzieję że nie mylę modeli teraz, były dostępne w tak niskiej cenie że był to świetny wybór

I one mają pasywną membranę. Więc nie jest to konstrukcja taką jaką masz ty obecnie.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

BK electronics ma bardzo dobrą ofertę i ceny. 

Zgadzam się robią naprawdę solidne subwoofery i mają spory wybór tylko odkąd Anglia wyszła z unii europejskiej ich import jest bardzo utrudniony. Oni chyba nawet swego czasu mieli na stronie osobne cenniki dla zakupów z krajów unii europejskiej z tego co pamiętam ale dawno u nich na stronie nie byłem i od tego czasu widzę że o tych subwooferach też mówi się mniej.

Zyskał natomiast XTZ.

On nieco przejął tych klientów z Polski którzy byli zainteresowani bk

Jeszcze jest taka manufakturka i akurat taki mam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko jak piszesz, ten przeklęty brexit....

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ajothe napisał:

Raczej będzie zadowolony 😁

Jak mu dobrze gałkami pokręcę 🙂

A jeśli nie SVS1000Classic, to jaki i co będzie lepiej?

37 minut temu, Ajothe napisał:

Jeszcze jest taka manufakturka i akurat taki mam:

Ukryta Zawartość

Tylko jak piszesz, ten przeklęty brexit....

Tego ni znam wygląda wyjątkowo bliźniaczo do BK

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Na tę chwilę kolega skłania się ku SVS1000, tego bez BR

Czy SB

A nie ma tam wyprzedaży na ht od rela? Swego czasu na 1205 mieli świetne ceny. Ktoś gdzieś tu wklejał. 

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tego ni znam wygląda wyjątkowo bliźniaczo do BK

Robią ciekawe rzeczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi