Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Kyle napisał:

Wynika to z dużych zniekształceń suba, którego słuchałeś (jego harmoniczne były powyżej 80Hz). Czyli sub był cięty do 80Hz przykładowo, ale jego "śmietnik" "grał" zdecydowanie powyżej nawet 120Hz. Przy dobrym subie (bardzo małe zniekształcenia harmoniczne powyżej punktu odcięcia), bez wzbudzania szklanek na nim stojących, nie powinieneś być w stanie go zlokalizować.

@xajas - wygląda na to, że masz bardzo dobrze suby ustawione (i kolumny) w pokoju, bo fale s suba nie robią sobie "dziur" w paśmie tego suba blisko ściany ustawionego, a daleko oddalone kolumny, nie robią z kolei dziur w swoim paśmie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

źródło:

Ukryta Zawartość

ps. a przy kolumnach bez suba, lepiej mieć je bliżej ściany:

monitorplacement_wall-distance.jpg?w=930

monitorplacement_wall-distance2.jpg?w=93

Tylko to zestawienie dla dość specyficznego producenta. Genelec aktywny zapewne nie wrzucał bym do tego samego koszyka co większość pasywnych konstrukcji.

Dla tannoy też tylna ściana była ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lata mijają a tu dalej temat sub do stereo :)))

stereo to stereo ... nie sub tylko glosniki w stereo obsługujące bas  to jest droga a nie w czarny las

zeby nie było że nie w temacie, to ... żaden  🙂 bo to psuje stereo

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

@erazm2 "STEREO" to ilość kanałów, których słuchasz, z których robisz "przestrzeń". Jeśli praktycznie poniżej pewnych częstotliwości i tak nie ma już zjawiska stereofonii, to zastosowanie jednego głośnika, może okazać się najzwyczajniej sprytnym rozwiązaniem (szersze pasmo, niższe koszty). Ja tak sobie policzyłem i zakup Genelec 8350 to ~16 tys. PLN/para, natomiast zakup Genelec 8320 para + Genelec 7350 to ~11 tys. złotych. ... i obawiam się, że to tańsze 2.1 zagra lepiej, niż do niemal 1,5x droższe 2.0 (niższe zejście basu, lepsza stereofonia w bliskim polu, precyzyjniejsza góra o szerszym kącie promieniowania w rejonach 20 000Hz dzięki mniejszemu wysokotonowcowi).

Edytowane przez Kyle
22 godziny temu, BlueDot napisał:

Inteligentna bestia.

Dziękuję;)

22 godziny temu, Kyle napisał:

@Piotr Sonido sądzę, że prawa fizyki (klasycznej) są jedne.

Tak. Zapewne tak. Ale nie przeczysz że tak jest?

21 godzin temu, xajas napisał:

Tak, „teorie spiskowe“ to polska specjalnosc

Ukryta Zawartość

Może pomiary? Masz do tego oprzyrządowanie przecież?

Ukryta Zawartość

Pytanie trochę z czapy, ale poniekąd powiązane. Jaki maksymalny zakres częstotliwości osiągają głośniki niskotonowe w kolumnach podłogowych i jak bardzo różni się to między kolumnami? Jeżeli mam takie HECO 700, to 2x zamontowane niskotonowce grają coś do około 200hz? Zastanawiam się, na ile wysokie odcięcie High pass, na powiedzmy 100hz, kastruje takie kolumny podłogowe. Jakie benefity są z posiadania kolumn podłogowych przy jednoczesnym posiadaniu suba vs kolumny podstawkowe z subem. Pomijam tutaj fakt, że można dostać w tej samej cenie lepszej klasy podstawki od podłogówek.  

Mój 26cm niskotonowy cięty jest na 1500Hz, o ile pamięć mnie nie myli. 

Ale to kolumny podstawkowe. xD

W dniu 24.06.2024 o 09:08, Kyle napisał:

Wynika to z dużych zniekształceń suba, którego słuchałeś (jego harmoniczne były powyżej 80Hz). Czyli sub był cięty do 80Hz przykładowo, ale jego "śmietnik" "grał" zdecydowanie powyżej nawet 120Hz. Przy dobrym subie (bardzo małe zniekształcenia harmoniczne powyżej punktu odcięcia), bez wzbudzania szklanek na nim stojących, nie powinieneś być w stanie go zlokalizować.

@xajas - wygląda na to, że masz bardzo dobrze suby ustawione (i kolumny) w pokoju, bo fale s suba nie robią sobie "dziur" w paśmie tego suba blisko ściany ustawionego, a daleko oddalone kolumny, nie robią z kolei dziur w swoim paśmie:

Ukryta Zawartość

źródło:

Ukryta Zawartość

ps. a przy kolumnach bez suba, lepiej mieć je bliżej ściany:

monitorplacement_wall-distance.jpg?w=930

monitorplacement_wall-distance2.jpg?w=93

Zdaj sobie sprawę, że każde pomieszczenie jest inne. Nie zawsze jest tak, jak genelec przedstawił. U mnie tak nie jest. Pomierzone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

@J4Z

Jak najbardziej każde pomieszczenie jest inne, ale problem "dołków" w paśmie wynikających od odbicia od ściany za głośnikiem, zawsze będzie taki sam. Najwyżej reszta ścian pomieszczenia doda kolejne problemy (i będą to problemy w innych częstotliwościach) 😉 

46 minut temu, renoxd napisał:

Pytanie trochę z czapy, ale poniekąd powiązane. Jaki maksymalny zakres częstotliwości osiągają głośniki niskotonowe w kolumnach podłogowych i jak bardzo różni się to między kolumnami? Jeżeli mam takie HECO 700, to 2x zamontowane niskotonowce grają coś do około 200hz?

Ogólnie fizycznym ograniczeniem jest szerokość "promieniowania". Kiedy duży woofer jest zmuszany do grania zbyt wysokiej częstotliwości, to będziesz miał dziurę w paśmie pod kątem i to jest fizyka (polecam popatrzyć na charakterystyki kierunkowe jakichś głośników, np. SEAS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, renoxd napisał:

Pomijam tutaj fakt, że można dostać w tej samej cenie lepszej klasy podstawki od podłogówek.  

Mając ograniczony budżet (a ktoś ma nieograniczony?) od tego bym zaczął.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nieograniczony budżet ... czyli przypuśćmy kupujesz B&W Nautilus (te aktywne ślimaki, a nie te pasywne bieda 801) i myślisz, czy nie dokupić do tego subwoofera (lub subwooferów). No mogłoby mieć to sens (by obniżyć poziom zniekształceń harmonicznych na najniższym basie) ... tylko trzeba by zobaczyć jakie te zniekształcenia owe Bowersy mają przy tych 30Hz przy głośności jakiej używamy. Także teoretycznie może dość do sytuacji, że przy nieograniczonym budżecie będziemy rozważać dodanie subwoofera.

Edytowane przez Kyle

Przy ograniczonym budżecie do suba wolałbym lepsze monitory, niż gorsze podłogówki i je przycinać.

10 minut temu, Kyle napisał:

Nieograniczony budżet ...

Nie obraź się, ale czadu na tym Świecie mi ubywa i nie bardzo mnie interesuje rozważanie spraw, z którymi nigdy się nie spotkam.

@szymon1977 chyba każdy jest tego zdania (że lepsze dobre monitory do suba, niż kiepskie podłogówki do suba). Największą zaletą podłogówek, jest statystycznie niższe zejście od statystycznego monitora - przy subie to już mało istotne, bo i tak najniższy zakres bierze na siebie sub.

Nikt nie mówi, że gra tak samo. Ale ograniczenie budżetowe sprawia, że nie ma sensu rozważać o klasę lepszych podłogówek, skoro kasy wystarczy na monitory wyższej klasy, lub podłogówki klasy tej samej.

Na czym ta "inszość" polega?

Jeden obraz mowi wiecej niz 1000 slow

Ukryta Zawartość

Posluchaj wielkiego systemu z wielkim subwooferem, to sie dowiesz.

Swiat subwooferow do stereo nie konczy sie na ograniczonym budzecie typowego Kowalskiego.

Nikt nie mówi, że gra tak samo.

Jak to nie mowi? Mowi ze to malo istotne.

[mention=44568]szymon1977[/mention] Największą zaletą podłogówek, jest statystycznie niższe zejście od statystycznego monitora - przy subie to już mało istotne, bo i tak najniższy zakres bierze na siebie sub.

Ukryta Zawartość

@xajas nie robi to na mnie wrażenia. Wiadomo, że przy estradowych SPL (i takich większych odległościach od kolumn) taki system zagra głośniej przy danych zniekształceniach ... no ale nikt nie daje malutkich dwudrożnych monitorków bliskiego pola, do odsłuchu z kilku metrów prawda?

ps. już pomijam fakt, że w takim pomieszczeniu, tak ustawione kolumny to większa zawartość "grania" pomieszczenia, niż dźwięków bezpośrednich z kolumn 🤣

ps. ADAM Olympus Sound System - tego typu system pokazałeś, który ma sens w specyficznych przypadkach, o których nie rozmawiamy.

Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, xajas napisał:

Jak to nie mowi? Mowi ze to malo istotne.

Skoro zauważyłeś podobieństwo zwrotów "gra tak samo" i "różnica jest malo istotna, to teraz odszukaj różnice

Jeden obraz mowi wiecej niz 1000 slow

Ukryta Zawartość

Komuś, kogo nie stać, nie powie to o wiele więcej niż, że go nie stać. A jako posiadacz 2.1 gdybym wpadł na pomysł zamienić monitory na o klasę lepsze, to nie rozważał bym wymiany na podłogówki tej samej klasy.

Ukryta Zawartość

[mention=1239]xajas[/mention] nie robi to na mnie wrażenia. Wiadomo, że przy estradowych SPL (i takich większych odległościach od kolumn) taki system zagra głośniej przy danych zniekształceniach ... no ale nikt nie daje malutkich dwudrożnych monitorków bliskiego pola, do odsłuchu z kilku metrów prawda?
ps. już pomijam fakt, że w takim pomieszczeniu, tak ustawione kolumny to większa zawartość "grania" pomieszczenia, niż dźwięków bezpośrednich z kolumn
ps. ADAM Olympus Sound System - tego typu system pokazałeś, który ma sens w specyficznych przypadkach, o których nie rozmawiamy.

Mylisz jakosc z glosnoscia, a wielkosc z odlegoscia.

Te zestawy stoja 2,35m od siebie (i od sluchacza) graja bez estradowych SPL a mimo to znakomicie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te zestawy stoja 2,35m od siebie (i od sluchacza) graja bez estradowych SPL a mimo to znakomicie 

Wiec po co pakowac sie w takie wielkie, jakie pokazales w poprzednim poscie?

To mniej więcej jak moje B&W606 🙂

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A jako posiadacz 2.1 gdybym wpadł na pomysł zamienić monitory na o klasę lepsze, to nie rozważał bym wymiany na podłogówki tej samej klasy.

A ja gdybym mial dla przykladu zmieniac B&W 705 na 805, bo wg. Twojego myslenia taka zmiana ma sens, wolal bym zmienic na 702. W 702 dostaje lepszy glosnik sredniotonowy, kilka niskotonowych i zaoszczedzam na standach. 

B&W tylko jako przyklad.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

To mniej więcej jak moje B&W606 🙂

Tez tak mam rozstawione, ale siedze jakies 3m od nich.

20 minut temu, BlueDot napisał:

gdybym mial dla przykladu zmieniac B&W 705 na 805, bo wg. Twojego myslenia taka zmiana ma sens, wolal bym zmienic na 702. W 702 dostaje lepszy glosnik sredniotonowy

W 702 midwoofer lepszy niż 705 czy 805? BTW ja przedstawiam swoje bardzo ogólne pytanie na równie ogólnie zadany temat, nie rozważam konkretnego przypadku.

[mention=1239]xajas[/mention] co to za paczki po lewej stronie? Białe i czarne mniejsze bo Focale i Devialet to wiadomo

Od lewj Focale, Devialet i male Burmestery
Wiec po co pakowac sie w takie wielkie, jakie pokazales w poprzednim poscie?

Nie rozumiem pytania.
Nawet gdybym mial superwielkie pomiesczenie, tez bym wybral stosunkowo male odleglosci. Takie ustawienie brzmi precyzyjniej i redukuje wplyw akustyki pomieszczenia
6 minut temu, xajas napisał:

Od lewj Focale, Devialet i male Burmestery
Nie rozumiem pytania.
Nawet gdybym mial superwielkie pomiesczenie, tez bym wybral stosunkowo male odleglosci. Takie ustawienie brzmi precyzyjniej i redukuje wplyw akustyki pomieszczenia

Mi chodzi o wielkosc ZG.

• Pokaż nowe odpowiedzi