Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie w tym różnica 🙂

w Relu nie to że nie.ms.tej kontroli ale barwa Badu jest przez to ciekawsza. 

mam wrażenie że to już nty raz kiedy o tym rozmawiamy. 

wzmacniacze do pasywnych kolumn tez wolisz w D?

Ja wiem czy ta barwa taka ciekawsza. Z AB bas jest bardziej tlusty, ale to nie znaczy ze bardziej realistyczny.

U siebie glosniki zalilam klasa AB a suba jiz jakis czas nie uzywam.

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tylko żeby to ocenić potrzeba dwa identyczne suby, która różnią się tylko i wyłącznie wzmacniaczem.

Mialem trzy wystarczajaco podobne do siebie. Monitor Audio RSW12, BK XXLS400 i SVS SB2000. Mialem tez dwa Rele Quake II ale nie moge ich porownywac bo to mniejsze i slabsze suby.

D raczej ma wyraźnie lepsze predyspozycje do swobodniejszego grania w subach, tłusty bas mają też kiepskie suby z D (np Dali e12f), Rel R205 (D) też ma ciepły bas jak np T5. Mogę porównać R205 do Q150, podobne suby, całkowicie inny bas, ale cholera wie czy to kwestia klasy wzmacniacza. 

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Mialem trzy wystarczajaco podobne do siebie.

Na tyle podobne aby bez cienia wątpliwości stwierdzić, że rożnica jest efektem wzmacniaczaa nie całej reszty? Nie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na tyle podobne aby bez cienia wątpliwości stwierdzić, że rożnica jest efektem wzmacniaczaa nie całej reszty? Nie.

Tak.

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Ja wiem czy ta barwa taka ciekawsza. Z AB bas jest bardziej tlusty, ale to nie znaczy ze bardziej realistyczny.

U siebie glosniki zalilam klasa AB a suba jiz jakis czas nie uzywam.

A no właśnie. I ja tak wolę. Tłusty w połączeniu z tym że nie schodzi tak nisko daje rewelacyjny efekt. I ja podobnie. Pasywne kolumny zasilam AB bo wolę ten dźwięk. Z tego samego powodu 🙂

łatwo doszliśmy do tego 🙂

19 minut temu, BlueDot napisał:

Tak.

Jestem za!

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Tak...

...powstają mity.

-----

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A no właśnie. I ja tak wolę. Tłusty w połączeniu z tym że nie schodzi tak nisko daje rewelacyjny efekt. I ja podobnie. Pasywne kolumny zasilam AB bo wolę ten dźwięk. Z tego samego powodu 🙂

Jeśli już bawić się w analogię, to sub do stereo różni się dźwiękiem od suba KD dokładnie tym, czy zwykło uważać różni się klasa D od AB, także tego... ten...

łatwo doszliśmy do tego 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

… czyli niczym

Sa albo dobre albo zle, a reszte zapomnij.
To wieczne roznicowanie, to zarazliwa choroba tego forum. Gorsza niz COVID

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jeśli już bawić się w analogię, to sub do stereo różni się dźwiękiem od suba KD dokładnie tym, czy zwykło uważać różni się klasa D od AB, także tego... ten...

Nie tylko ale i konstrukcja br lub membrany bierne lub zamknięta. 🙂 tak Szymek 🙂

2 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

… czyli niczymemoji6.png

No nie. To nie zabiją. Nie kaleczy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

...powstają mity.

-----

Jezeli sie nie roznia to dlaczego sub do stereo przewaznie jest w obudowie zamknietej?

Gdybym nie sluchal roznego rodzaju konstrukcji to bym sie nie wypowiadal. Polecam testy.

47 minut temu, BlueDot napisał:

Jezeli sie nie roznia

Ktoś tak napisał?

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie tylko ale i konstrukcja br lub membrany bierne lub zamknięta. 🙂 tak Szymek 🙂

Dokładnie tak. Więc skąd założenie, że za różnicę odpowiada klasa wzmacniacza a nie cokolwiek innego?

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Gdybym nie sluchal roznego rodzaju konstrukcji to bym sie nie wypowiadal.

Wnioski bezpodstawne wysnuwasz.

Klasa AB teoretycznie ma coś w sobie, jeszcze bardziej klasa A. Choć w przypadku subwoofera, ale nie tylko, szukałbym po prostu lepszego/pasującego komuś brzmienia, a nie dorabiania ideologii, choć oczywiście w pewnych przypadkach/zestawieniach te różnice w klasie mogą być bardziej słyszalne. Tylko, że czasami z korzyścią dla klasy AB a czasami dla klasy D. 

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ktoś tak napisał?

Dokładnie tak. Więc skąd założenie, że za różnicę odpowiada klasa wzmacniacza a nie cokolwiek innego?

Jakie wnioski?

Ze jest roznica w brzmieniu pomiedzy AB a D?

Ktoś tak napisał?

Podlaczalem kiedys do swoich kolumn na sekcje niskotonowa koncowki w klasie AB i w klasie D dla porownania. Klasa D gra bas zdecydowanie inaczej.

A teraz napisz skad Twoje wnioski ze klasa wzmacniacza nie ma wplywu na sygnature brzmienia?

32 minuty temu, BlueDot napisał:

teraz napisz skad Twoje wnioski ze klasa wzmacniacza nie ma wplywu na sygnature brzmienia?

Zapytaj tego co twierdził, że różnicy nie ma.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

powstają mity

Ta wypowiedzia dales mi do zrozumienia ze tak twierdzisz.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Zapytaj tego co twierdził, że różnicy nie ma.

Sluchaj kolego, ja napisalem ze sluchalem kilku roznych sbwooferow z wzmacniaczami w roznych klasach i ja riznice slysze miedzy klasa D a AB. Ty natomiast to podwazyles a teraz sie tego wypierasz, wiec nie wiem o co Ci chodzi. 

Na wszelki wypadek uprzedze i dodam ze napisales nie wiadomo czy roznica w brzmieniu wynika z roznic klasowych wzmacniaczy, czy czegos innego. Ja wiem ze wynika z roznic w klasach wzmacniaczy a jezeli Ty uwazasz inaczej to powinienes osluchac sie bardziej i wtedy zabierac glos w temacie, bo na ten moment starasz sie udowodnic ze roznicy w brzmieniu miedzy A a AB nie ma.

To nie sa mity tylko fakt.

8 minut temu, BlueDot napisał:

Ta wypowiedzia dales mi do zrozumienia ze tak twierdzisz.

Więc przeczytaj jeszcze raz, ale uważnie i nic mi nie dopowiadaj.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc przeczytaj jeszcze raz, ale uważnie i nic mi nie dopowiadaj.

Ty powinienes przeczytac swoje wypowiedzi jeszcze raz i nic juz nie pisac bo tracisz watek.

By.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Jezeli sie nie roznia to dlaczego sub do stereo przewaznie jest w obudowie zamknietej?

Kto tak twierdzi? Ci forumowi "eksperci"?

Edytowane przez xajas
40 minut temu, BlueDot napisał:

Ty powinienes przeczytac swoje wypowiedzi jeszcze raz i nic juz nie pisac bo tracisz watek.

Przeczytałem: moje poglądy są jasno sprecyzowane i niezmienne. A ze Tobie wydaje się, że pisałem o czym innym? Tak bywa.

8 godzin temu, xajas napisał:

Kto tak twierdzi? Ci forumowi "eksperci"?

Zastanawiam sie teraz, dlaczego zbudowales swoje zestawy w obudowie zamknietej. 

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ktoś tak napisał?

Odpowiada TEŻ klasa wzmacniacza.

10 godzin temu, BlueDot napisał:

Jakie wnioski?

Ze jest roznica w brzmieniu pomiedzy AB a D?

Podlaczalem kiedys do swoich kolumn na sekcje niskotonowa koncowki w klasie AB i w klasie D dla porownania. Klasa D gra bas zdecydowanie inaczej.

A teraz napisz skad Twoje wnioski ze klasa wzmacniacza nie ma wplywu na sygnature brzmienia?

No i masz go.

Przecież nic nie testuje, to tylko pisze bo lubi 🙂

Edytowane przez Piotr Sonido

Odpowiada TEŻ klasa wzmacniacza.

Może tak może nie - skąd pomysł, że to klasa wzmacniacza jest decydująca, skoro porównywane suby różnią się wszystkim? A nawet podłączając dwa różne wzmacniacze do tych samych kolumn, to skąd wiesz, że to klasa wzmacniacza a nie jakakolwiek inna jego cecha?

nic nie testuje

Lepiej nic nie testować, niż z pseudotestów wyciągać sprzeczne z logiką wnioski.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Lepiej nic nie testować, niż z pseudotestów wyciągać sprzeczne z logiką wnioski.

No nie Szymonie. No nie.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No nie Szymonie. No nie.

Porównujesz dwa suby, opisujesz wrażenia - ok. Ale nie wciskaj, że różnica wynika z klasy wzmacniacza, bo ktoś zamiast fajnego w klasie D, kupi kiepskiego w klasie AB. A to właśnie wzmacniaczom w klasie D zwykło przypisywać się pożądane w subach do stereo cechy.

-----

23 godziny temu, xajas napisał:

… czyli niczym

Ukryta Zawartość

Przypomniał mi się dowcip z postawówki: co byś wybrał, Trabant w wersji limuzyna czy Mercedes w wersji standard?

Zachwyty w tym wątku nad klasą AB w subie mogą sprawić, że ktoś zamiast Mercedesa w klasie D, skończy z Trabantem w klasie AB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Porównujesz dwa suby, opisujesz wrażenia - ok. Ale nie wciskaj, że różnica wynika z klasy wzmacniacza, bo ktoś zamiast fajnego w klasie D, kupi kiepskiego w klasie AB. A to właśnie wzmacniaczom w klasie D zwykło przypisywać się pożądane w subach do stereo cechy.

-----

Jeszcze raz polecam testy na wlasnych uszach a nie klepanie bez sensu w klawiature. Rusz 4 litery do jakiegos salonu albo wypozycz do domu i posluchaj a pozniej sie wypowiadaj. Nie gniewaj sie, ale na ten moment rozmowa z Toba o roznicach w brzmieniu miedzy A a AB jest jak rozmowa ze slepym o kolorach.

Może tak może nie - skąd pomysł, że to klasa wzmacniacza jest decydująca,

Wyobraz sobie ze wiekszosc wzmacniaczy w klasie D w zakresie niskich czestotliwosci gra do siebie na tyle podobnie ze bez obawy mozna stwierdzic ze klasa D gra bas inaczej od AB.

Jeszcze raz polecam testy a pozniej polemizowanie, bo na razie to jest tak jak bys chcial ocenic na podstawie zdjecia w internecie ktory kotlet jest smaczniejszy i z czego wynika roznica.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Wyobraz sobie ze wiekszosc wzmacniaczy w klasie D w zakresie niskich czestotliwosci gra do siebie na tyle podobnie ze bez obawy mozna stwierdzic ze klasa D gra bas inaczej od AB.

Nigdy temu nie przeczyłem.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Jeszcze raz polecam testy

Odradzam stawianie sprzecznych z logiką teorii.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

A ktora jest sprzeczna z logika?

Wyimaginowana zależność pomiędzy brzmieniem suba a rodzajem wzmacniacza.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Teraz to juz nie wiem o co Ci chodzi.

Pisales ze nie zaprzeczasz ze jest roznica w brzeniu pomiedzy A a AB a teraz piszesz ze ta zaleznosc jest wyimaginowana.

To jak to jest?

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nigdy temu nie przeczyłem.

Tutaj twierdzisz ze roznica jest.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

A tutaj ze ta roznica jest wyimaginowana.

Myslisz ze ktos inny loguje sie na Twoje konto i publikuje wpisy sprzeczne z Twoimi wpisami?

Odnosze wlasnie rakie wrazenie.

7 minut temu, BlueDot napisał:

Teraz to juz nie wiem o co Ci chodzi.

To, że rodzaj wzmacniacza może mieć wpływ nie musi oznaczać, że istnieje prosta zależność. Sub składa się z wielu elementów, a te mogą mieć o wiele większy wpływ niż rodzaj wzmacniacza.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Myslisz ze ktos inny loguje sie na Twoje konto i publikuje wpisy sprzeczne z Twoimi wpisami?

Myślę, że szybciej piszesz niż czytasz.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

To, że rodzaj wzmacniacza może mieć wpływ nie musi oznaczać, że istnieje prosta zależność. Sub składa się z wielu elementów, a te mogą mieć o wiele większy wpływ niż rodzaj wzmacniacza.

Akurat w tych lepszych konstrukcjach wzmacniacz odgrywa bardzo duza role, dlatego tak wyraznie slychac roznice pomiedzy D i AB.

Przetworniki sa juz na tyle dopracowane ze nie ma tak wielkiej roznicy miedzy nimi a obudowy jak sam widzisz sa zrobione z tych samych materialow i maja w zasadzie te same wymiary dla zadanej wielkosci przetwornika. 

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Sub składa się z wielu elementów,

Z jak wielu? Pudlo, przetwornik i wzmacniacz. Ewentualnie ilosc wytlumienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi