Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie był, ale nikt nie ma na tyle odwagi by zrobić doświadczenie na swoim i zaryzykować wywrócenie do góry nogami wyobrażenia a audio.

W przypadku głośniczków laptopa nie jest to trudne.

Z laptopa nie da sie słuchać muzyki, dźwięk cieńki, płaski, bezbarwny, więc zabawa bez sensu.  Chyba że sie ma laptopa audiofilskiego 😁

30 minut temu, Ajothe napisał:

Z laptopa nie da sie słuchać muzyki, dźwięk cieńki, płaski, bezbarwny

Tak.

30 minut temu, Ajothe napisał:

więc zabawa bez sensu. 

Wprost przeciwnie, zabawa może pokazać, że szukasz tam, gdzie nie znajdziesz. Ale dla jednych sednem jest znalezienie dobrego systemu i włączenie ulubionej a płyty, a dla innych niekończące się poszukiwania i żonglerka przypadkowymi elementami systemu audio.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

To zasługa wąskiej obudowy czy wszystkich innych cech razem wziętych?

Przecież to ty jesteś tu specjalistą.

Odpowiedz 

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Mieli. Miałem Tempo V i stereofonia była wybitna. Niskie tony były też bardzo dobre, można powiedzieć jak z suba, bo tam były 2 głośniki niskotonowe po bokach. Było sporo zarzutów ze za takie pieniądze jakie sobie winszowali za te paczki, to głośniki są śmiesznie tanie, ale całość robiła bardzo dobrą robotę.

Żałuje do tej pory że się ich pozbyłem.

Ja się akurat zgadzam bo ich kolumny w zasadzie wszystkie słyną właśnie ze znakomitej stereofonii. 

Nie wiem Szymon co się ostatnio z tobą dzieje ale powiem ci że swobodnie wyrastasz na antyforumowca. Mam jakieś dziwne wrażenie że szukasz tylko tematów w których to napisać by coś byle na przekór byle wzniecić dyskusję i być w opozycji.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Mam jakieś dziwne wrażenie że szukasz tylko tematów w których to napisać by coś byle na przekór byle wzniecić dyskusję i być w opozycji.

A po co pisać w wątku, w którym się ze wszystkimi zgadzam? Klikam lajki i spadam, dlatego mnie nie widzisz.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak.

Wprost przeciwnie, zabawa może pokazać, że szukasz tam, gdzie nie znajdziesz. Ale dla jednych sednem jest znalezienie dobrego systemu i włączenie ulubionej a płyty, a dla innych niekończące się poszukiwania i żonglerka przypadkowymi elementami systemu audio.

Nie wiem jak to się ma do stereofonii, tworzenia sceny przez system.

W tym samym pomieszczeniu różne systemy, a nawet osobno różne kolumny, różne wzmacniacze kreują te zjawiska w różny sposób. 

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A po co pisać w wątku, w którym się ze wszystkimi zgadzam? Klikam lajki i spadam, dlatego mnie nie widzisz.

No i właśnie dlatego zgłaszałem do moderacji że niepotrzebnie usunęli unlike, czy tam krzywe buzię. 😛

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No i właśnie dlatego zgłaszałem do moderacji że niepotrzebnie usunęli unlike, czy tam krzywe buzię. 😛

Też to zgłaszałem, bo kiedyś zamiast odpisać wystarczało kliknąć emotkę.

-----

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie wiem

To nie jest argument.

5 minut temu, Ajothe napisał:

W tym samym pomieszczeniu różne systemy, a nawet osobno różne kolumny, różne wzmacniacze kreują te zjawiska w różny sposób. 

Właśnie, nawet jeśli kolumny mają taką samą szerokość.

Jednak czasem się zgadzamy 😉

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Właśnie, nawet jeśli kolumny mają taką samą szerokość

Czyli AP kłamie?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli AP kłamie?

Dlaczego miałby kłamać? Czy szerokość kolumny to jedyna cecha konstrukcyjna kolumny?

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jednak czasem się zgadzamy 😉

Czyli AP kłamie?

No a nie? 😉

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego miałby kłamać? Czy szerokość kolumny to jedyna cecha konstrukcyjna kolumny?

Poczutaj o baffle step. A jak Ci sie nie chce to idz do jakiegos salonu to zweryfikowac. Ewentualnie wypozycz cos i posluchaj i dopiero wtedy zabieraj glos.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Poczutaj o baffle step.

Powtórzę:

W dniu 7.12.2023 o 13:14, szymon1977 napisał:

różne kolumny, i zdecydowanie najlepszą stereofonią dysponują jedne z szerszych

Więc jak już wiesz o baffe step to poczytaj o całej reszcie.

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

No to po co w takim razie zacząłeś w ogóle tą dyskusję? Po co podważałeś wcześniejsze zdanie?

Kurcze lubisz tak z natury widzę.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to po co w takim razie zacząłeś w ogóle tą dyskusję?

Aby nie trzeba obalać tezy jakoby węższe kolumny miały lepsze stereo.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to po co w takim razie zacząłeś w ogóle tą dyskusję? Po co podważałeś wcześniejsze zdanie?

Kurcze lubisz tak z natury widzę.

Podziwiam wytrwałość 🙂

4 godziny temu, tomcioxxx napisał:

🤣 Stereo to kanał lewy i kanał prawy i tyle w temacie.

Sub podlaczony do stereo nie jest zadnym dodatkowym kanalem.

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Każdy ma prawo do swojego zdania, może nigdy nie słyszał dobrego suba poprawnie zszytego z kolumnami. 

Kiedyś podłączyłem tani subwoofer z kd i była to mega porażka. 

Ostatnio można było się dowiedzieć w wątku, że sub ze wzmacniaczem klasy AB gra lepiej od takiego w klasie D. Spojrzałem w schemat mojej Yamahy i wynika, że ma chyba normalną końcówkę mocy na komplementarnych tranzystorach pracujących w klasie AB. Mówiąc szczerze, mimo stosunkowo niskiej ceny Yamahy, nie zauważyłem buczenia czy ociężałego basu, mimo konstrukcji bass reflex, a bardzo się tego obawiałem. Z tego co można wyczytać to do muzyki sprzedawcy polecają jednak konstrukcję zamkniętą z racji większej szybkości, elastyczności i zasadniczo lepszej kontroli basu w takiej konstrukcji. Mam jeszcze jeden sub Yamahy taki od starego kina domowego i faktycznie on nic pozytywnego nie wnosi. 

2 godziny temu, tomcioxxx napisał:

W sumie to się zgodzę. Sub to nie kanał.... to nieporozumienie

Zasadniczo jakość najniższych tonów opiera się na uzyskaniu dużego przyspieszenia membrany, co wiąże się z dużą siłą napędową, czyli wielkością magnesu.

W subwooferze to przyspieszenie jest z definicji większe.

A jeśli coś nie tak wybrzmiewa, to wina pozostającego w pomieszczeniu "ogona" niewygaszonej energii.

W sumie się zgodzę. Komentarz kolegi o subie to nie kanał... to nieporozumienie. Ale wybaczamy.

21 minut temu, paww napisał:

Ostatnio można było się dowiedzieć w wątku, że sub ze wzmacniaczem klasy AB gra lepiej od takiego w klasie D.

Takie teorie to nie jest wiedza.

10 minut temu, Wuelem napisał:

Zasadniczo jakość najniższych tonów opiera się na uzyskaniu dużego przyspieszenia membrany, co wiąże się z dużą siłą napędową, czyli wielkością magnesu.

Za te same pieniądze łatwiej ją uzyskać w klasie D niż AB.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Za te same pieniądze łatwiej ją uzyskać w klasie D niż AB.

Może i tak jest, jednoznacznie trudno chyba stwierdzić. Trzeba by sprawdzić kilka modeli w określonym repertuarze muzycznym, nie każdy ma takie możliwości, do tego samo strojenie subwoofera jest dosyć mozolne, a co dopiero kilku. Wielu producentów jednak nie ufa klasie D. Z kolei dla wzmacniaczy koncertowych rozwiązanie jak znalazł, duża moc, niska masa.

1 minutę temu, paww napisał:

Wielu producentów jednak nie ufa klasie D.

Bo nie potrafią zrobić własnego, a za gotowy moduł nie wypada proponować przebitki 100 x.
Bronią więc własnych pozycji zarobkowych.

Wszyscy producenci subwooferów UFAJĄ klasie D. Bezdyskusyjnie.

2 minuty temu, Wuelem napisał:

za gotowy moduł nie wypada proponować przebitki 100 x

Wręcz przeciwnie, jak się dorobi odpowiednią filozofię, że to będą niespotykane doznania, święto muzyki, jakość ocierająca się o doznania mistyczne, niedoścignione wzorce dla innych producentów, plus piękna obudowa i odpowiednie recenzje, to nic nie stoi na przeszkodzie aby było x 200

🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi