Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jak odsłuchujesz w bliskim polu (np. ucho ledwie metr od kolumn) to może być problem z "punktowością" źródła dźwięku w kolumnie "B"
Można zapytać też w szerszej perspektywie: "dlaczego D przy zestawie z subem jest lepszym wyborem niż B?" ... i moja odpowiedź: "bo jest tańsze, a ponadto zapewnić może w pewnych sytuacjach nawet lepszy dźwięk (bliskie pole)"

To jest bez semsu

Czy siedzisz 1m od glosnikow?
Czy tansze jest rownoznaczne lepsze?
Czy wkalkulowales w „tansze“ dodatkowe koszty na stojaki?

Ten BASOtect w różnych formach jest sprzedawany na całym świecie. Formę i kolor, to tam wybierz wg. gustu. Największa zaleta to montaż (taśma dwustronna do dywanów i między panelem a taśmą SILICON):

12 minut temu, xajas napisał:

Czy siedzisz 1m od glosnikow?

Tak.

12 minut temu, xajas napisał:

Czy tansze jest rownoznaczne lepsze?

Zawsze wybieram najlepszy sprzęt w danych pieniądzach (patrz przykład 2xGenelec 8350A vs. powiedzmy zestaw 2xGenelec 8330+1xGenelec 7350 - zestaw z subem tańszy o jakoś 3750zł i grający szersze pasmo, a do tego zapewne lepiej budujący przestrzeń w bliskim polu)

Ekonomia jest zawsze.

Edytowane przez Kyle

BTW.

To ciagle powolywanie i czepianie sie punktowosci i bliskiego pola przy wiekszych zestawach to bzdura.

Tutaj widac gdzie zaczyna sie „dalekie pole“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te zestawy sa „wieksze“ i nie maja problemu z „punktowoscia“

IMG_5433.thumb.jpg.a6255c3c041617f9a19a65c69c62e121.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Używane, solidne, markowe - cena 100zł. No chyba, że ktoś woli słuchać lepszych stojaków niż lepszych kolumn.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, xajas napisał:

Dobre stojaki mozna kupic za €200 a do najwiekszej kolumny z tej samej serii trzeba doplacic €2000. Tak ze kupujac podstawkowce spokojnie zaoszczedzimy na stojaki i jeszcze na dobrego suba zostanie.

@xajas no nie wiem ... jakoś bardziej ufam badaniom Genelec, gdzie widać, że ta punktowość jest lepsza na mniejszych konstrukcjach (wyjątek to koncentryki oczywiście):

a2497f9d9c77e.png

11 minut temu, xajas napisał:

Te

Dyskusja nie o tych.

Edytowane przez szymon1977

[mention=1239]xajas[/mention] no nie wiem ... jakoś bardziej ufam badaniom Genelec, gdzie widać, że ta punktowość jest lepsza na mniejszych konstrukcjach (wyjątek to koncentryki oczywiście):
a2497f9d9c77e.png

To co pokazujesz tez jest w tym kontekscie bez sensu.
Co ma osiagalny poziom SPL w zaleznosci od odleglosci z punktowoscia?
Chyba sam nie rozumiesz co przytaczasz.

@xajas nic ... więc czytaj to co jest na tych materiałach ze zrozumieniem. Kolorem masz zaznaczone odległości, gdzie może być problem z punktowością, a nie cyferkami SPL 🤭

To sa materialy, ktore przytoczyles i ma ktore sie powolujesz

Te zestawy polecaja od 2m

Ukryta Zawartość

IMG_3866.thumb.jpg.515ca0922472cc84e8a37f05239a73cb.jpg

Czy wygladaja na male i punktowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje sa jeszcze wieksze, odleglosc jest ponizej 3m i nie mam problemow z „punktowoscia“

A z podlogowkami stojacymi za biurkiem (odstep troche ponad 1m) tez nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3m może oblecą by się to prawidłowo "sumowało" w punkcie odsłuchowym, ale problem u Ciebie widzę inny - kolumny niemal przy suficie, nie daleko lewej i prawej ściany. Moim zdaniem nieoptymalne kolumny do takiego pokoju. Tutaj kiedy kolumny przyklejone do ścian/sufitu i odsłuch z 3 metrów, to są ogromne wyzwania akustyczne. No chyba, że te ściany i sufit co widać na zdjęciu, to nie są zwykłe twarde ściany, tylko ogromne materiały tłumiąco-rozpraszające. Przy takim ustawieniu, to już zdecydowanie więcej masz dźwięków odbitych niż bezpośrednich z kolumn.

Edytowane przez Kyle

Dla źródła dźwięku POKÓJ jest po prostu TUBĄ 🙂

Bezkosztowo zwiększył efektywność. Uważam - genialne!

🙂🙂🙂

3m może oblecą by się to prawidłowo "sumowało" w punkcie odsłuchowym, ale problem u Ciebie widzę inny - kolumny niemal przy suficie, nie daleko lewej i prawej ściany. Moim zdaniem nieoptymalne kolumny do takiego pokoju. Tutaj kiedy kolumny przyklejone do ścian/sufitu i odsłuch z 3 metrów, to są ogromne wyzwania akustyczne. No chyba, że te ściany i sufit co widać na zdjęciu, to nie są zwykłe twarde ściany, tylko ogromne materiały tłumiąco-rozpraszające. Przy takim ustawieniu, to już zdecydowanie więcej masz dźwięków odbitych niż bezpośrednich z kolumn.

Czysty beton (piwnica)

Przeciez po pomiarach (pokazywalem) widac, ile odbic

To sa odgrody, wiec boczne odbicia sa zredukowane.

PS.
Nie oceniaj brzmienia na podstawie zdjec. To zmora i choroba tego forum. Nieuleczalna i nie do wytepienia, jak Korona.
Ty oceniałeś po wykresach odpowiedzi pokoju.

Bo po to sa te wykresy

Nie oceniam przyspeszenia, spalania i predkosci max samochodu na podstawie wygladu na zdjeciu. Bo po to sa pomiary!

I tego o dziwo nie kwestjonuje zaden Kowalski.
A dlaczego?
Bo te pomiary, to nawet najciemniejszy Kowalski kapuje

I to jest ta roznica miedzy pomiarami w Audio i w Auto

O, potrafisz odpowiedzieć na post. Tylko, że to jest odpowiedź pomieszczenia, a nie jak gra system. Wykres SPL jest po to, żeby wiedzieć co się dzieje z akustyką w pokoju, a nie żeby oceniać czyjś system na odległość. "Po to są te wykresy" lol xD

.

Godzinę temu, xajas napisał:

Przeciez po pomiarach (pokazywalem) widac, ile odbic

Ukryta Zawartość

Możesz wkleić ponownie? Bo gdzieś mi "umkło" 🙈

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu zrobiłem sobie trójdrożne odgrody i tym sposobem uzyskałem najlepszy bas, jaki słyszałem w swoim domu. Niestety ich gabaryty, niska efektywność i skomplikowanie konstrukcji mi nie odpowiadały. Potem zrobiłem "nieduże" estradówki, których żywiołowość, tak mi się spodobała, że postanowiłem jako docelowe kolumny wykonać satelity o podwyższonej efektywności z subem w odgrodzie, którą jest u mnie ściana działowa między kuchnią, a salonem (ok. 2,5x1,5 m) . 

Za suba robi 40 cm estradowy Tonsil z rezonansem przy 45 Hz znajdujący się na wprost miejsca od słuchowego przy podłodze, a w satelitach siedzą Dayton RS125 i wstęga Fountek w układzie symetrycznym. 

System jeszcze jest w fazie prototyp owej, ale dźwięk zachwyca spójnością i precyzją od samego dołu do najwyższych tonów nawet przy niższej głośności, a przy tym nie narzuca się z nią. 

Słysząc ile się dzieje na basie, nie ma znaczenia, że pasmo basu jest nieco ograniczone. 

Sub w stereo ma sens, o ile jakość jego basu przebija to, co można dostać ze standardowych kolumn. 

Uważam też, że w przypadku kolumn dwu i dwuipółdrożnych odcięcie im basu i przekierowanie go do suba zredukuje efekt Doplera i poprawi jakość tonów średnich,  podobnie jak w kolumnach trójdrożnych. 

Edytowane przez borowieck
37 minut temu, borowieck napisał:

Sub w stereo ma sens, o ile jakość jego basu przebija to, co można dostać ze standardowych kolumn. 

O to akurat nie trudno.

37 minut temu, borowieck napisał:

Uważam też, że w przypadku kolumn dwu i dwuipółdrożnych odcięcie im basu i przekierowanie go do suba zredukuje efekt Doplera i poprawi jakość tonów średnich,  podobnie jak w kolumnach trójdrożnych. 

Czysto hipotetycznie: są typowe budżetowe monitorki, z pasmem od 50Hz i górką na 100Hz - na ile sugerował byś ciąć? Nie chodzi o dokładną wartość a przybliżoną.

-----

9 godzin temu, J4Z napisał:

Tylko, że to jest odpowiedź pomieszczenia, a nie jak gra system. Wykres SPL

Hmmm... a jeśli na wykresie SPL jest górka, to system zagra bez niej?

Edytowane przez szymon1977

Jeśli na basie to miałem kolumny, przy których odsłuchu nie rzucało się to mocno w uszy. 

Lub odwrotna sytuacja: mam spadek o kilka dB na 4-6kHz i więcej na 6-10kHz. Myślisz, że PMC, czy Audiovector nie tłuką u mnie górą albo, że brakuje mi presence, brilliance na kolumnach z bardziej liniową górą pasma? Ktoś w sumie mógłby pomyśleć. xD

Edytowane przez J4Z

.

23 minuty temu, J4Z napisał:

że brakuje mi

Akurat Twojego kaprysu SPL nie zawiera, więc nie odczytam czego Ci brakuje.

19 minut temu, J4Z napisał:

*że brakuje u mnie

Lepiej Ci?

Brakuje zdaniem moim, Twoim, czy jeszcze kogoś innego? Powtórzę:

26 minut temu, szymon1977 napisał:

kaprysu SPL nie zawiera

3 godziny temu, borowieck napisał:

Słysząc ile się dzieje na basie, nie ma znaczenia, że pasmo basu jest nieco ograniczone. 

Miałem kiedyś kolumny ADAM A7X (monitory dwudrożne z 7" mid-wooferem). Bas miał całkiem dobrą szczegółowość, był zwarty, dynamiczny, jednak niższych pomruków po prostu nie było zupełnie. Według pomiarów w różnych pismach/serwisach testujących kolumny, bas schodził do 51Hz @ -3dB i ~47Hz @ -6 dB (-10dB było też powyżej 40Hz). Po prostu na moje ucho, w moim pokoju, też ten bas był tak płytki jak wskazywały pomiary w tych pismach. Niestety dokładność tego basu, który był słyszalnie grany, nie mogła zastąpić tego, co było po prostu "odcięte".

Także dokładność basu (tego który jest grany/słyszalny) to jedno, ale jego "zejście" to co innego i nie można zastąpić jednego drugim.

Nawet idealna dokładność reprodukcji wyższego basu, nie zastąpi wyciętego niższego basu.

5 godzin temu, J4Z napisał:

A tak ogólnie to czego Ty chcesz?

Żebyś swój błąd dostrzegł.

-----

4 godziny temu, Kyle napisał:

Także dokładność basu (tego który jest grany/słyszalny) to jedno, ale jego "zejście" to co innego i nie można zastąpić jednego drugim.

Dobrze szukasz - a teraz troszkę faktów: wyobraź sobie, że gitarzysta basowy zagrał G1 o częstotliwości około 50Hz* a muzykę słuchamy na małych monitorkach z pasmem zaczynającym się od 60Hz/-3dB i typową górką około 100Hz. Słyszymy to G1 całkiem głośno, ale dźwięk wydaje się jakiś taki płytki, pudełkowaty, bez wypełnienia, itd., itp. Dlaczego?

Otóż na dźwięk G1 zagrane przez instrument muzyczny, składa się częstotliwość bazowa 50Hz, oraz harmoniczne 100, 200, 400... Hz. Gdybyśmy zbadali widmo G1 gitary basowej okazałoby się, że ze wszystkich częstotliwości najgłośniejsza jest pierwsza harmoniczna 100Hz, głośniejsza od bazowych 50Hz. Małe monitorki bazowe 50Hz grają ciszej, a pierwszą harmoniczną 100Hz podbijają, robiąc z dźwięku karykaturę. Czasem można odnieść wrażenie, że niby słyszymy G1 a jakby G2.

Uzupełnienie brakującego pasma subem przywraca równowagę pomiędzy harmonicznymi, dlatego wbrew obiegowej opinii, SUB W STEREO nie służy do robienia dyskoteki, a POPRAWIA JAKOŚĆ BASU. Paradoksalne umcy-umcy nagrywane jest z myślą o słabszym audio i dyskotekę da się zrobić na małych monitorkach bez suba. Podobnie z perkusją, w której w nagraniu przycina się bazowe częstotliwości a podbija harmoniczne, żeby dźwięk nie mieszał się z gitarą basową.

Ps

Oczywiście dochodzi akustyka, ale akustyka nie uzupełni monitorkom zakresu 0-60Hz, a raczej zrobi pik +15dB na 40Hz.

-----

- najbliższy 50Hz G1 ma 48,999Hz, ale nie wnikajmy w szczegóły, powiedzmy, że nie dostroił gitary.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czysto hipotetycznie: są typowe budżetowe monitorki, z pasmem od 50Hz i górką na 100Hz - na ile sugerował byś ciąć? Nie chodzi o dokładną wartość a przybliżoną.

W tym przypadku, dla wyrównania pasma cięcie monitora wstępnie dałbym pewnie przy 150 Hz, a suba pewnie ok. 70 Hz. 

7 minut temu, borowieck napisał:

W tym przypadku, dla wyrównania pasma cięcie monitora wstępnie dałbym pewnie przy 150 Hz, a suba pewnie ok. 70 Hz. 

O ile dobrze pamiętam, to monitory mam od 80Hz, a sub do 50Hz Przy wyższym cięciu monitorów bas staje się suchy, a wyższy filtr suba skutkuje buczeniem/dudnieniem. Ale też mam mod, na ucho około 60Hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi