Skocz do zawartości
IGNORED

jaka listwa zasilająca do sprzetu audio

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Mnie kusi, żeby Tagę PF500 porównać w moim systemie z Tomankiem TAP5S. Bardzo jestem ciekaw czy usłyszę wpływ tych listew na brzmienie audio.

Wcześniej byłem sceptykiem, co do wpływu listew na brzmienie. Listwę z filtrem kupiłem bardziej jako zabezpieczenie przed wszechobecną dzisiaj energoelektroniką. No ale jak uszy usłyszały to trudno było zaprzeczyć faktom. Chociaż niektórzy nie słyszą wpływu listwy na brzmienie.

13 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Edytowane przez paww

W temacie "jaka listwa", doszedłem do wniosku, że najlepiej własna - właśnie powstaje :)
Przynajmniej wiem, że nie będzie wypełniona w środku audiofilskim powietrzem.0b99e69b010d0ca29043476e85ed1fe1.jpg

Sent from hell using Tapatalk

4 minuty temu, nurni napisał:

W temacie "jaka listwa", doszedłem do wniosku, że najlepiej własna - właśnie powstaje 🙂
Przynajmniej wiem, że nie będzie wypełniona w środku audiofilskim powietrzem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skąd obudowa ? 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, nurni napisał:

Ze sklepu z wyrobami drewnianymi. Własnoręcznie otworowana i malowana.

ale czad, drewniana obudowa - nie zapomnij zaimpregnować sokiem z cebuli

ale czad, drewniana obudowa - nie zapomnij zaimpregnować sokiem z cebuli
masz jeszcze coś mądrego do dodania?
niesamowite jak niektórzy muszą się dopie...ć

38 minut temu, nurni napisał:

masz jeszcze coś mądrego do dodania?
niesamowite jak niektórzy muszą się dopie...ć

znalazłoby się 🤭

i nie w kontekście prostackiego bólu du.y jak to nazwałeś dopie.ć ale sprowadzić na ziemię 🛠️

Edytowane przez Zbi_Rek
3 godziny temu, nurni napisał:

W temacie "jaka listwa", doszedłem do wniosku, że najlepiej własna - właśnie powstaje 🙂
Przynajmniej wiem, że nie będzie wypełniona w środku audiofilskim powietrzem.

Ukryta Zawartość

Odrębna filtracja na każde gniazdo, fachowo to wygląda.

Ukryta Zawartość

Na najbliższy tydzień zaplanowałem testy porównawcze. Co ciekawe lilstwa z lewej waży 3 razy więcej niż listwa z prawej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Na najbliższy tydzień zaplanowałem testy porównawcze. Co ciekawe lilstwa z lewej waży 3 razy więcej niż listwa z prawej...

Ukryta Zawartość

Jestem ciekawy testów? Czekamy na wyniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww
13 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Ukryta Zawartość

Ja tą 500-kę ostatnio zakupiłem. Oczywiście nie oczekiwałem żadnych różnic w brzmieniu i dokładnie żadnych nie odnotowałem. Ot, podstawowa, tania listwa. Chciałem mieć filtr i z założenia lepsze zabezpieczenie niż przy zwykłej listwie przepięciowej. Tylko tyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mark75X
Literówka
Odrębna filtracja na każde gniazdo, fachowo to wygląda.
Tak. 2 poziomy filtracji, pierwszy dla wszystkich 6 gniazd, drugi dla 4. Do tego switch board z ochroną przepięciową.
Zestaw filtrów z ATL Audio.

• 2 tygodnie później...

Ten i następny weekend to 8 dni prawdy. Na razie listwy testuję i mam pierwsze spostrzeżenia ale muszę się zaopatrzyć w tester fazy, żeby nie było przypadku🧐 (Taga ma niby kontrolkę fazy ale nie pali się ona niezależnie od tego jak włożę wtyczkę do gniazka).

Jeśli chodzi o chińskie kable zasilające to słychać różnicę w porównaniu do kabla fabrycznego, więc zostają.👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Ten i następny weekend to 8 dni prawdy. Na razie listwy testuję i mam pierwsze spostrzeżenia ale muszę się zaopatrzyć w tester fazy, żeby nie było przypadku🧐 (Taga ma niby kontrolkę fazy ale nie pali się ona niezależnie od tego jak włożę wtyczkę do gniazka).

Jeśli chodzi o chińskie kable zasilające to słychać różnicę w porównaniu do kabla fabrycznego, więc zostają.👍

Ukryta Zawartość

Z niecierpliwością czekamy na wyniki testów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww
W dniu 16.03.2025 o 13:10, paww napisał:

wyniki testów

Po upewnieniu się, że faza na listwie i kablach jest po właściwej stronie, moim zdaniem TAGA PF500 zamula w porównaniu do Tomanka TAP5S+, Tomanek daje dźwięk wyraźniejszy i rozdzielczy.

W testach używałem kabli sieciowych prosto z Chin - lepszych od fabrycznych no-name'ów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Co ciekawe ja niedawno kupiłem Tagę 400 i zamulenia nie stwierdziłem ale zauważyłem lekkie przycięcie góry poprzez wyeliminowanie sybilantów tylko że ja kable na srebrze man

3 minuty temu, radark napisał:

Co ciekawe ja niedawno kupiłem Tagę 400 i zamulenia nie stwierdziłem

Ja też nie stwierdziłem w porównaniu do listwy Legrand z Obi, na której grałem dotychczas. Ale już w porównaniu do Tomanka różnicę słyszałem.

22 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Ja też nie stwierdziłem w porównaniu do listwy Legrand z Obi, na której grałem dotychczas. Ale już w porównaniu do Tomanka różnicę słyszałem.

Tomanka akurat nie znam więc się nie wypowiem. Dla mnie listwa to jednak zawsze dodatkowy element na drodze sygnału a im prostsza jego droga tym lepiej. Dlatego cedek i wzmak tylko w ścianę a reszta do listwy.

@radark wpięcie bezpośrednio w ścianę może nie wystarczyć, bo urządzenia mogą się nawzajem zakłócać. Nie twierdzę, że listwa z filtrami zawsze pomaga (nie mam tu wielkiego doświadczenia) ale nie zaszkodzi przetestować tym bardziej, że u Ciebie Taga i gniazdko w ścianie "grały" - jak rozumiem - tak samo. Tak a propos: człowiek ze sklepu audio mi wyklarował, że Taga PF500 różni się od Tomanka TAP5S+ m.in. tym, że Taga ma jeden wspólny filtr na wszystkie gniazda a Tomanek jeden filtr na każde gniazdo.

Edytowane przez MCHammer2022

No nie dźwięk że ściany jest zdecydowanie lepszy niż z Tagi. Dlatego Taga zostaje na komponenty video. Każda listwa zawsze coś tam zabiera. Coś za coś, oczyści dźwięk z jednej strony a z drugiej ograniczy dynamikę itp. co lepsze to już na słuch i wedle upodobań 

2 godziny temu, radark napisał:

No nie dźwięk że ściany jest zdecydowanie lepszy niż z Tagi. Dlatego Taga zostaje na komponenty video. Każda listwa zawsze coś tam zabiera. Coś za coś, oczyści dźwięk z jednej strony a z drugiej ograniczy dynamikę itp. co lepsze to już na słuch i wedle upodobań 

Ja absolutnie nie mam takich doświadczeń. Nie odnotowałem żadnej słyszalnej zmiany po podłączeniu Tagi PF-500 i jak pisałem wcześniej, żadnej też nie oczekiwałem. Listwa ma przede wszystkim zapewnić lepszą ochronę niż zwykła przepięciowa. Zgodnie z zaleceniami w gniazda filtracyjne powinno się wpinać źródła, a wzmacniacz jako urządzenie o większym poborze mocy, w obwód bezpośredni, gdyż zazwyczaj ma on już zaimplementowane dość dobre systemy filtracyjne. Tak sugeruje producent.

Ale Taga to zdaje się nie jest listwa ochronna tylko lekko filtrująca wysokie częstotliwości. Ochrony przepięciowej to ona nie posiada. Dla mnie ewidentnie przycina górę ale mam  jasne kolumny i okablowanie na miedzi srebrzonej może dlatego słyszę. Ja tam wolę jak najkrótszą drogę sygnału bez żadnych barier tak purystycznie bardziej. Poza tym mam sporo gniazdek więc nie ma problemu.

Tez mam jasno i bardzo detalicznie grające kolumny, bardzo neutralny wzmacniacz i okablowanie ze srebrzonej miedzi i u mnie ani listwa Tagi, ani kondycjoner nic a nic nie przycinają gory. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

10 godzin temu, radark napisał:

Dla mnie ewidentnie przycina górę

Ja dlatego odszedłem od filtrowanych listw, bo więcej zabierają niż dają. W ścianę, albo w listwę bez udziwnień,  włączników, bezpieczników. Zwykły rozgałęziacz bez degradujących elementów. Dobre listwy filtrowane są, ale kosztują dużo pieniędzy i nie nazywają się Taga. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

11 godzin temu, treinerek napisał:

Tez mam jasno i bardzo detalicznie grające kolumny, bardzo neutralny wzmacniacz i okablowanie ze srebrzonej miedzi i u mnie ani listwa Tagi, ani kondycjoner nic a nic nie przycinają gory. 

Jaki model wzmacniacza i kolumn masz konkretnie?

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Jaki model wzmacniacza i kolumn masz konkretnie?

Mam opisane w stopce u dołu każdego mojego postu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• Pokaż nowe odpowiedzi