Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Daniel - historia

macius

Rekomendowane odpowiedzi

BRob

Wielkie Dzieki!!!

Uratowales moj gramofon!!

Nie chce naduzywac uprzejmosci, ale mialbys moze instrukcje servisowa?

W zamian moge zaoferowac scan instrukcji obslugi uzytkownika.

• 3 lata później...
  • 4 miesiące później...

Naprawiam dla brata patefon Fonica-1100 - dokładnie taki symbol, nie Daniel, nie fs, itd. Chyba jakaś wersja eksportowa, bo napis w rogu po angielsku (tape head cleaner). Z elektroniką już się uporałem. Wzmacniacz jest na KD502. Zamiast żarówek wmontowałem LED, nawet z dobrym skutkiem, tym bardziej, że oprawki były wytopione temperaturą (?) i żarówki ciężko by było wymienić. Ale do

rzeczy - przed awarią było ok, teraz ramię nie zatrzymuje się tam gdzie powinno, tylko 1 cm przed

krawędzią płyty (np. 300/30, dla pozostałych średnic podobnie). Pasek napędowy jest ok.

Wygląda na to, że elektromagnes hamuje ramię za wcześnie. Dodatkowy skutek jest taki,

że ramię nie wraca po zakończeniu płyty,

gdyż nie dochodzi po prostu do tej końcowej ścieżki o dużym skoku. Całość mechanizmu ramienia jest więc jakby cofnięta o 1 cm. Gdzie i jak mam to wyregulować? Przyłączam się też do próśb

o serwisówkę (kontakt PW). Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Dodam, że problem jest o tyle dziwny, że zmiana położenia krańcówek nie powoduje zupełnie

zmiany miejca stopu ramienia! Jakiś problem mechaniczny?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Prawdopdobnie na siłe ktoś przesuwał ramię ,do centra. Przesuneły sę krzywki na obsadzie ramienia, lub przesunęlo sie obwodowo koło z krzywkami,Jest spróbuj cofnąć " wąsy" przy mechanizmie powrotu,(w obsadzie ramienia)

To prawdopodobne, co piszesz Conri, bo na gramofon ktoś usiadł/wpadł w czasie imprezy.

Próbuję dalej, dzięki za wskazówkę.

Rozłożyłem całkowicie mechanizm ramienia i złożyłem go tak,

żeby ramię znajdowało się w odpowiedniej

pozycji względem płyty w chwili załączenia krańcówki i nareszcie jest ok.

Jestem Twoim dłużnikiem Conri.

Pozdrawiam

terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.