Skocz do zawartości
IGNORED

analogowe znaleziska na Ebay i Allegro

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

My się tutaj zamartwiamy VTA, naciskiem, właściwościami prowadzenia prstego ramienia,

a u pana jest prawie proste, wkłądka nie ma wsuwki, bo wyjął żeby kupić nową i zginęła

ale sprzęt działa wyśmienicie, gramofon jest rewelacyjny, a "Znawcy napewno docenią ten model"

:)))))))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

• 3 tygodnie później...

zajebisty oldschool - kocham garrardy

Ukryta Zawartość

piękna rzecz, ale cyba trochę za drogo, ale do słuchania 78ek z przed wojny - miodzio

Ukryta Zawartość

kojejny ''hardcore''

Ukryta Zawartość

taki dual....

Ukryta Zawartość

te stare duale nie sa takie zle, moze nie konkretnie ten model, ale jest pare innych na ktore warto zwrocic uwage, sczzegolnie 1019,1209,1219. To prawdziwe czolgi, same taleze waza po 3 kilo, do tego mechanika jest strasznie wytrzymala i precyzyjna, jak w starych s-klasach. Ceny sa smieszne bo ludzie nie doceniaja takich zabytkow. A szkoda, wystarczy je przeczyscic, zbudowac nowa podstawe (sklejka sandwich, 10-15cm, czym ciezej tym lepiej) i mamy doskonaly naped. Ja wczoraj ustrzelilem 1219 w dobrym stanie, bede go troche tunowal, jestem ciekaw jak zagra, na niemieckich forach sa doskonale opinie na temat tego modelu.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

fonomaster z 4rema prędkościami i idlerem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze polskie HI Fi

skundlony, ale ramie i wiele elementów oryginalne i wizualnie w dobrym stanie, ale elektryczne przeróbki diabli wzięli.

bardzo tanio, do odbudowy, tuningu , lub na części

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ortodoksyjny vintage

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprzedaję mój gramofonik.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Tylko czym jest rolka napędowa, mógłbym prosić o wytłumaczenie, czy miało by sens kupić ten gramofon z zamiarem doprowadzenia do stanu używalności i na przykład aplikacji ramienia regi(rb-200, rb-300) linn-a lub jeszcze innego na poziomie i w cenie do przyjęcia. Nie jestem tu stałym bywalcem raczej biernym obserwatorem, prosiłbym o wytłumaczenie i odpowiedź na pytanie czy w ogóle ma to sens i czy jest możliwe...

Ukryta Zawartość

rolka napędowa to rolka na osi silnika czyli po prostu małe kółko paskowe i z tym może być problem , bo dość trudno zdobyć te rolki. Choć podejrzewam, że do tak kultowego modelku da się gdzieś zdobyć , tylko pytanie za ile (może 5 krotnie więcej niż cena tych resztek ?)

żeby wiedzieć czy warto , to trzeba poszukać w sieci kogoś kto sprzedaje te rolki (raczej za granicą)

i ile to kosztuje .

Lub ewentualnie czy , gdzie , i za ile można to dorobić

ale model fajny :D

Ukryta Zawartość

fajny Klasyk vintagowego Hi Fi

jeśli jest rzeczywiście w fajnym stanie to może warto , chyba za pośrednictwem sanek można tam włożyć wkładkę 1/2'' (czy może się mylę)

do klimatycznego słuchania monofonicznych płyt z lat 50 tych i /lub do 78rpm, albo jak ktoś ma to i 16 rpm

Ukryta Zawartość

No, nie da się ukryć ten Thorens bardzo fajny, jak dla mnie świetny. Strasznie lubię takie gramofony, i czegoś takiego szukam. Niestety za granicą nie kupię, chyba,że odbierał bym osobiście. Na przesyłce już z lekka sie przejechałem. Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...

Witam. A co znawcy tematu sądzą o tych gramofonach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tangencjalny Revox Studera. Wiem że firma była wielkim wypasem jesli chodzi o sprzęt do studiów nagraniowych - magnetofony, mixery. Natomiast nic mi nie wiadomo o klasie ich "patefonów"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 220 zł. Na tyle wyczytałem Profi Sound.

i trzeci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - FISHER STUDIO STANDARD + DUAL GRATIS!!!!

Czy warto obserwować te aukcje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że się nie znam i może głupio myślę ale gdybym dał 1200zł za coś takiego to pozwoliłbym automatycznie nazywać siebie wariatem :D

Ukryta Zawartość

rzempek, 26 Sie 2008, 19:52

>

Ukryta Zawartość

>Wiem że się nie znam i może głupio myślę ale gdybym dał 1200zł za coś takiego to pozwoliłbym

>automatycznie nazywać siebie wariatem :D

A to dlaczego?

1200 pln to około 40% ceny nowego urządzenia -

Ukryta Zawartość

jeśli faktycznie jest w stanie idealnym to jest okazja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za ponad 2500 to już w żadnym wypadku bym nie kupił. Dla kogoś to może mieć taką wartość, wszak odczuwanie jej to pojęcie względne jak uroda. każdy, no może prawie każdy człowiek, a więc audiofil też, ma swoje granice których stara się nie przekraczać. Tak więc dla jednych kable grają i to czasem muzykalniej niż sprzęt :) a dla innych to mity i naciąganie spragnionych czystego dźwięku na kasę. Tak więc 2500zł np. za wkładkę gramofonową jesli by była tego warta, dałbym mając na zbyciu tyle pieniędzy, 10 tysięcy za wzmaka jeśli wart - owszem. Ale 2500 zł za szczotkę z odkurzaczem (wiem, wiem że spłycam, super technologia, czułe mikrowłókna, magiczny płyn - firma ma pewnie alchemika by ich był najlepszy, turbossawka itd.), żeby była w najpiękniejszym drewnie i miała wypasiony design, nie dałbym. Tutaj jest moja granica. I to nie dlatego że nie wieżę w jej działanie. Owszem doceniam je. Tyle że róznica w dźwięku między tak wyczyszczoną płytą a płytą ręcznie ale dokładnie i delikatnie umytą jesli jest nawet słyszalna to zmiana na + nie jest dla mnie warta 2500zł. nawet gdybym wygrał kulminację w totku.Ale wiem że są ludzie którzy mają i lubią wydawać kasę. I na zdrowie. ja się zadowolę ręcznym czyszczeniem a jak będę miał luxne 2500 to nakupię za to winyli :)

pzdr

• 2 miesiące później...

Szukam gramofonu razem z pre do ok 1000-1300 zł. Zastanawiam się nad pre CS blue, ale nie mogę trafic gramofonu. Może polecicie mi jakieś "znalzeisko". Wzmacniacz mam na lampach. Pozdrawiam

Polecam Thorensy. Za ten pieniądz możesz szukać td 125 z thorensowskim ramieniem. Td 160 będzie tańszy 400 - 500 pln. Td 145 również. Pozostałych raczej nie polecam. Zwłaszcza tych nowszych. Firma przechodziła różne koleje losu i nie zawsze produkowała dobry sprzęt. Z ramieniem SME byłoby drożej Ale Ja radziłbym zacząć spokojnie i jak się spodoba to wtedy zmienić ramię. Warto ale to około 1000 pln ekstra. Mam CS blue pierwszą wersję i jestem zadowolony choć w sumie nie porównywałem go bezpośrednio z innymi. Mój cs blue "wygrzewał" się miesiąc i w tym czasie grał koszmarnie choć za każdym włączeniem inaczej. Potem z dnia na dzień zagrał ok i tak mu zostało Więc trzeba do niego nieco cierpliwości i nie należy zrażać się po pierwszych odsłuchach.

Polecam Thorensa TD 125.Zaplaciłem 700 złotych. Warto czasem trochę czasu poświęcić na szukanie. Odwdzięcza się dzwiękiem...Jeśli sie spodoba możesz spokojnie dołożyć ramie SME. Pozdro.

• 2 tygodnie później...

Jak uważacie, na który się zdecydowac:?

Dual CS 621

Ukryta Zawartość

czy jednak na

TD 115

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mosze raczej tego Thorens

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki piękny Headshell - wersja zaiste mało spotykana.

Ciekawe, czy w środku też posiada "małe" usprawnienia?

W każdym razie możliwe, że całe ramie do wymiany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.