Skocz do zawartości
IGNORED

CDX-890 vs CD-S300

pawmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Proszę o pomoc w wyborze CD'ka.

Posiadam amplituner Yamaha R-S500 z kolumnami Pearl 25 oraz CD CDX-550E który już totalnie odmawia posłuszeństwa ponieważ standardowo przestaje czytać płyty.

Ponieważ mam już amplituner Yamahy zostałbym przy CD'ku również Yamahy. Mam do kupienia model CDX-890 (za niecałe 400 stówki) lub po prostu nówkę CD-S300, na który ewentualnie powiedzmy mógłbym pozwolić sobie w systemie ratalnym :-) ponieważ wydanie tysiaka na raz na sprzęt do słuchania nie przejdzie.

Nie słuchałem ani jednego ani drugiego. Trochę poczytałem i generalnie o CDX-880 i CDX-890 nie ma zbyt przychylnych opinii z tym że najczęściej porównywane są z modelami z wyższej półki czyli CDX-993, 1050 lub 1060 itd. za 800, 1000, 1200 zł także to zupełnie inna liga która nie wchodzi w grę. Nigdzie nie znalazłem porównania CDX-890 z CD-S300. Jak więc Waszym zdaniem wypada takie porównanie? Warto zaufać sprawdzonej 880 mimo iż z wyższymi modelami wypada słabiej, czy może w moim zestawieniu z R-S500 sprawdzi się lepiej nowy i tym samym pewniejszy sprzęt?

Dodam że słucham w zasadzie wszystkiego od klasyki, (sporadycznie jazzu), rocka do czasem czegoś cięższego.

Bedę wdzięczny za opinię.

https://www.audiostereo.pl/topic/142186-cdx-890-vs-cd-s300/

Nie no to byłoby zbyt proste :-) ponieważ znaleźć złą opinię o S700 (dla tego przedziału cenowego) jest ciężko i gdybym tylko mógł pozwolić sobie na CD za 2 tysiączki brałbym w ciemno bez odsłuchu. 

Może tutaj się zapytać czy nie sprzeda osobno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj zacytuje innego użytkownika z forum który w innym temacie napisał tak ,, piszesz do sprzedajacego żeby opuścił parę zł albo wykupił wypromowanie aukcji (chyba coś koło 20zł kosztuje) i będziesz miał raty, w dodatku 0% :) ''

Powiem szczerze że nawet nie wiedziałem że na allegro jest taka opcja .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oooo. Też nie wiedziałem że można kupować na raty na allegro:-). Ale nurtuje mnie czy CD za 2000zl (mam na mysli S700) ma w ogole sens kupować do R-S500 za 1200 czy 1400zl (już nie pamiętam ile zapłaciłem ale coś koło tego). Będzie w ogóle słychać różnice przy tej klasy amliptunerze?

A tak na marginesie rozumiem że CDX-890 został odrzucony ;-).

1 godzinę temu, pawmar napisał:

Ale nurtuje mnie czy CD za 2000zl (mam na mysli S700) ma w ogole sens kupować do R-S500 za 1200 czy 1400zl (już nie pamiętam ile zapłaciłem ale coś koło tego). Będzie w ogóle słychać różnice przy tej klasy amliptunerze?

Dobre źródło jest też bardzo ważną częścią systemu więc do tys na twoim miejscu myślałbym o tej 700 .

Amplituner bez wątpienia będzie najsłabszym ogniwem ale może kiedyś wymienisz na wzmacniacz i już będzie Ci to hulać że hey .

Zgadzam się że fajnie by pasował. Tyle że S300 wygląda identycznie ;-).

No dobra. Rezygnuję ostatecznie z zakupu CDX890. Pomęczę się jeszcze z moją CDX550 żeby ostatecznie kupić w przyszlosci S700 (bo niestety na dzień dzisiejszy nie da rady). 

Dziękuję Wam za pomoc w rozwiązaniu problemu choć nie ukrywam że poszedł w inną stronę niż oczekiwałem :-).

No to ja coś jeszcze dorzucę. Jakiś czas temu wątek S700 się pojawił. Miałem krótko ten CD, a dużo dłużej S300 /ten drugi służył jako transport/. S700 kupiłem używany chyba 3 letni za niecałe 1000 zł więc tak one chodzą. Kupiłem go do Y.AS1100 i wydawało się, że będzie ok, jednak zestrojenie tego CD było problemowe. Grał wyraźną górą, ogólnie słabo. Nie była to kwestia wzmacniacza, bo używany długo Marantz KI Signature 7001 nie sprawiał takich problemów. Nie wiem, może z czymś innym zagrałby lepiej. To jest chy a w ogóle problem "yamahowskich" CD - niedawno byłem w salonie i puścili mi ten wyższy model, chyba CD S1000, nie pamiętam, dedykowany do serii "z wycieraczkami", za coś koło 5 koła i też nie dało się słuchać. Poprosiłem na odsłuchu o zmianę odtwarzacza. Podłączyli Rotela i było ok. CD S300 spoko, tani CD, natomiast kupiłbym coś używanego innej firmy, nawet starszy.

Ja właśnie wymieniłem amplituner R-S500 na wzmacniacz A-S501 Yamahy. Różnica w jakość dźwięku kolosalna pod każdym względem (przestrzeń, gęstość, wysokie i niskie zakresy), oczywiście na korzyść wzmacniacza i do tego podłączony CD-S300. Uważam, że nie ma większego znaczenia jaki CD pod amplituner podłączysz, a CD-S300 wystarczy w zupełności, przynajmniej nowy.

Ja to bym poszedł jeszcze inna drogą wymienił ampli na wzmacniacz as 500 lub 700 . I kupił yamahe cdn 301 . Masz tam odtwarzacz cd plus funkcje sieciowe . Oczywiście moje propozycje tyczą się cały czas yamahy :)

No właśnie tego się bałem Grzechoo i dlatego między innymi pytałem jak w temacie. Ja dwukrotnie kupiłem używany sprzęt i dwukrotnie się przejechałem. Raz kupiłem wzmacniacz i odesłałem bo wyłączał się z nieznanych przyczyn a drugi raz kupiłem CDX-550E (mam obecnie), który ma problemy z czytaniem płyt.

I o to mi właśnie chodziło między innymi. Mam wrażenie że co nowe to nowe. Czasem może osłuchowo ciut gorsze... ale nowe (tym samym teoretycznie bardziej pewne) choć pewnie ta teoria będzie miała tyle samo przeciwników co zwolenników!

Margaryna85 powiem prawdę że żałuję że nie kupiłem od razu po prostu wzmacniacza tylko ampli bo nigdy (od samego początku od zakupu) nie byłem z niego zadowolony. Chciałem mieć od razu radio które słucham raz na rok (bo przecież ekonomiczniej), kosztem codziennej jakości dźwięku z CD. MEGA BIG BŁĄD!

No cóż... teraz to już nic nie wiem. Raczej nie liczyłem się ze zmianą ampli. Chciałem po prostu kupić CD. Najgorsze jest jednak to że zdaję sobie sprawę że macie rację...

Może małymi kroczkami. Na razie wezmę swój ampli i spróbuję posłuchać CD-S300 i CD-S700 w sklepie (mam taką możliwość bo jestem z Gliwic i mam tu fajny salon z odsłuchem) i ocenić samemu na tym sprzęcie co mam czy różnica jest dla mnie aż tak słyszalna. Potem zdecyduję czy kupić nowy CD-S300 czy polować na używkę CD-S700.
Następnie rozważę zmianę ampli bo prędzej czy później czuję że to nastąpi... ale to już po zakupie CD.

2 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Strasznie generalizujesz. Zależy jaki DAC w amplitunerze a jaki w CD. jeśli lepszy w amplitunerze to po optyku z CD jako transport.

R-S500 nie ma DACa wbudowanego, także nie ma o czym mówić.

Ja kupiłem parę lat temu ten amplituner ze względu na to, żeby zaoszczędzić miejsca, żeby jeden klocek miał wszystko (no plus CD oczywiście), mając kiedyś oddzielny zestaw, pewnie trochę gorszy. Przez jakiś czas było ok. Jednak radia trochę słucham i jak się okazało tuner w tym R-S500 jest bardzo kiepski, dokupiłem pierw sam tuner, no a teraz wzmacniacz (w dodatku zależało mi na wejściach cyfrowych) - i to jest to. A o używkach nawet nie myślę, u nas to tak jak z autami, nie wiesz co ktoś tam wywinął, żeby tylko puścić w ludzi.

14 godzin temu, Grzehoo napisał:

A o używkach nawet nie myślę, u nas to tak jak z autami, nie wiesz co ktoś tam wywinął, żeby tylko puścić w ludzi.

Z vintage całkowicie się zgodzę. Ale z nowszymi sprzetami nie koniecznie. Dużo ludzi kupuje posłucha sprzedaje i dalej goni za kroliczkiem. Trefnych aukcji jest na pewno dużo mniej niż tych dobrych. Zawsze można przeglądać dział ogłoszeń tu na forum. Starzy forumowicze nie wystawia raczej tutaj żadnej miny żeby później musieć się spowiadac. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.