Skocz do zawartości
IGNORED

Dedicated listening room

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Misiomor

Wiadomo, ze walka z czestotliwosciami np. < 150Hz nie jest latwa, i srodkiem do ich zwalczania nie sa "typowe" ustroje, chociaz bodajze RPG mialo w ofercie takiego "bydlaka", ktory dzialal bardzo nisko, kosztem ogromnych "studni", a zeby nie powodowal "problemow" na reszcie pasma, to w studniach mial mniejsze dyzuzory ;)(kolejne rzedy "studni").

I dlatego z niskimi radzic sobie jest latwiej chociazby poprzez ustroje rezonansowe - chociazby Helmholtza i poprzez odpowiednie proporcje dlugosci scian, z tego zdajemy sobie przeciez sprawe doskonale :).

Natomiast nie zmienia to faktu, ze adaptujac "typowe" pomieszczenie najpierw myslimy o dzialaniu w zakresie

> 250Hz, a tu juz da sie dobrze dzialac ustrojami o niezbyt wybujalych rozmiarach.

Dlatego na samym początku zwróciłem uwagę na wybór tego właściwego pomieszczenia, nierównoległe ścianki są chyba jednak najlepszym sposobem walki z falami stojącymi w basie (rezonatory to jednak półśrodki), a nikt mi nie powie że 15dB wąska górka na 80Hz pomaga w prawidłowym odbiorze lubego basu w szczególności a muzyki jako takiej w ogólności.

Misiomor

Oka, tyle, ze przy niskich czestotliwosciach te nierownoleglosci scian musza bys znowu wieksze, zaczynamy zmniejszac pomieszczenie, co powoduje, ... itd.

Dlatego tez pytalem Elberotha o wymiary pomieszczenia i rozmieszczenie okien, drzwi.

Wymiary takie jak na zdjęciu. 2 okna (niebieskie) i 1 drzwi (zielone). Razem 23,5m kw.

[obrazekLUKASZ-235950_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Harvi -> pewnie tak, ale osobiscie wolalbym miec (jak ten wiesniak z Polski) okno za sprzetem, bo wtedy mozna symetrycznie na bocznych scianach ustroje pomontowac :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb ja sie tu nie przyznam ale moje okna (10m2) mam zasloniete plyta hdf no ale to tylko dlatego zeby Jazz nie marudzil:) A juz powazniej wlasnie to tez jest problem, ze jesli che sie stworzyc akustyke to nawet okna na bocznych scianach moga przeszkadzac.

Zycze okien, drzwi w suficie lub podlodze:)

Niestety CARA Quick z www.cara.de u mnie nie sie nie sciaga. Ma moze ktos CD z tym softem ?

Szczerze mowiac to mocno sie zastanawiam czy tych okien nie zlikwidowac - bedzie to lepsze dla akustyki i napewno ... tansze. Te obecne okna sa i tak spisane przezemnie na straty - zamiast nich chce zamontowac specjalne okna dzwiekoszczelne o tlumieniu 42 dB (normalne PCV maja 32dB). IMO bez tego ani rusz.

okien nie ruszaj, przydadząsie, wietrzyć trzeba, a i światło sie przydaje. Zawiesisz cięzkie zasłony , na czas odsluchu zaciagniesz i będzie ok (o ile będą potrzebne). Jeśłi będziesz je musial uwiesić, wskazane będzie zawieszenie analogicznych ba przeciw, dla rónowagi.

Fajnie że pomieszczenie nie jest kwadratowe, a pokój tylko do odsłuchu to świetna sprawa :) jeszcze lepiej jak jest 2 piętra niżej niżsypialnie, możńa podkręcići nikomu nie przeszkadza :)

Lepiej bedzie miec te okna z przodu, lub za plecami, niz na jedej scianie boczne, a na drugiej nie - asymetria.

Okna tez moga grac, ot takie bierne membrany ;).

Wiec wychodzi, ze sprzet wzdluz krotszej sciany ukladasz.

Czy okna sa rozmieszczone w takich samych odstepach od scian bocznych?, inaczej, czy linia glowy sluchacza, bedzie przebiegac akurat pomiedzy nimi ?.

Jesli kolumny na scianie z oknami, zeby Jazzik mogl Cie pochwalic, ze lubisz podczas sluchania ogladac widoki zaokienne ;). To moze miedzy oknami jakis dyfuzorek ladny, narozniki na tej scianie mocno tlumiace. Jakies 2 metry szerokosci na bocznych scianach zajac na dyfuzory, potem sie zastanawiac co zrobic ze sciana tylna ;).

Szczerze mowiac, to do tej pory rozwazalem tylko rozwiazanie klasyczne, czyli kolumny na krotkiej scianie, okna po lewej stronie, drzwi po prawej.

Co do okien z jednej strony - to tak jak napisalem, asymetria....

Natomiast u siebie przecwiczylem ustawianie na dluzszej scianie, i to wcale nie jest gorsze rozwiazanie (inna sprawa, ze na jedenj bocznej mam okno, na drugiej drzwi, ale u mnie to tak moze byc).

Ma tam grac sprzet taki jak masz w "o mnie'" ?, jaka masz aktualnie dlugosc lini bazy (miedzy kolumnami) ?.

Ja mam takie pytanie przy okazji do osob ktore znaja sie na akustyce (przepraszam Elberotch za wykorzystywanie watku)

Czy w pokoju o proporcjach 4,35 x 3,10 jest sens ustwiania kolumn "po skosie". Czy w ogole ustawianie kolumn po skosie jest lepsze czy gorsze niz ustawianie na jednej ze scian?

larson3

Z tym jest tak, ze nie ma reguly jak powinno stac, zawsze moze sie okazac, ze ustawienie inaczej dalo nieoczekiwany efekt, ktory Ci sie spodoba, lub nie.

Ustawianie po skosach uzywane jest najczesciej w dosyc "trudnych" pomieszczeniach, kiedy nie mozna dobrze ulozyc "klasycznie" i czesto tam sie sprawdza. Mozna by tez powiedziec, ze klasyczne ma taki plus, ze latwiej zapanowac nad akustyka, rozmieszczeniem ew. ustroii, ... Chociaz to tez nie musi byc teoria.

W pomieszceniu o wymiarach jak napisales, wydaje sie, ze klasyczne ustawienie bedzie dobre, jesli nie ma tam jakis "niespodzianek" architektonicznych, takiego wystroju pomieszczenia, ktory by to uniemozliwil.

Piszesz, ze masz duzo obrazow, jesli sa to olejne na plotnie - to gratulacje, masz dobre ustroje akustyczne :), poza tym uciecha dla oczu...

Pozdrawiam

To sie przyznam:)

Mam ustawienie ukosne. Na poly wynikajace z biegania z kolumnami po pokoju(po zakupie) na poly z czysto rozsatkowego przymuszenia do normalnego funkcjonowania w owym pokoju. Udalo mi sie dzieki temu tez sporo odsunac kolumny od scian tylnych co polepszylo poukladanie sceny przy zachowaniu rownowagi tonalnej. Tak to sie chyba nazywa fachowo :)

A obrazy faktycznie sa olejne i bardzo dobrze spelniaja swoja role. I autorka obrazow sie nie krzywi :)))

Dodatkowo obrazy nieskaczone stoja na scianach za kolumnami co tez poprawilo troche akustyke.

A pytanie zadalem dlatego bo wciaz mam czasem ochote wziac i wszystko poprzestawiac i sprawdzic czy niebyloby lepiej

W kazdym badz razem dzieki. Bardzo fajny watek!

> larson3

ustawienie skośne najlepiej sprawdza się w średniej wielkości pokojach kwadratowych (lub prawie kwadratowych), gdzie nie można dojść do porządku z jednostajnym dudnieniem basu. chociaż i tu nie ma sztywnych reguł, jak sam pewnie zauważyłeś :)

w pozycjach "na skos" basowe problemy znacznie zanikają, poprawia się lokalizacja wewnątrz bazy stereo, natomiast tracą na wyrazistości efekty typu Q-sound, tzn. otaczające słuchacza z boków i z tyłu. cóż - coś za coś.

jeśli twoje pomieszczenie ma wysokość +/- 2,5 m, to masz bardzo fajne proporcje i nie powinno być problemów z ustawieniem "normalnym". sugerowałbym jednak wykorzystanie krótszej ściany na ustawienie tam kolumn.

a jakie były wcześniejsze rozstawienia i z czym były problemy?

ps: pozdrawiam zainteresowanych tym tematem-rzeką :)

>Elberoth

Zdecydowanie latwiej i bardziej praktycznie w/g mnie bedzie ustawienie kolumn na krotszej scianie u gory na rysunku. Z oknami bym raczej nic nie kombinowal, bo wydaje mi sie to zbedne, a jak chcesz wzorowa symetrie to zawies na scianie na przeciw okien np. duze obrazy lub postery za szklem, troche odbic nie zaszkodzi i tak zostanie ci jeszcze sporo plaszczyzny do zagospodarowania.

>pasternaque

Witam czlowieka kompetentnego jak widze (z sympatia bez podtekstow)

Dziekuje za odpowiedz. No coz moj pokoj jest nie za wielki ale AA Phoebe kompletnie sie w nim nie dusza.Do tej pory ustwialem kolumny tylko na dluzszej scianie. Efekty byly kiepskie gdyz bas tracil kontrole. Spowodowane to bylo prawdopodobnie mala odlegloscia od sciany przed kolumnami i siedzenia sluchacza "na scianie".

U stwaienie na skos jest teraz wymuszone tym ze pokoj jest tez pokolem telewizyjnym. Telewizor w rogu a po bokach ale przed nim (nie na linii telewizora glosniki). W takim ustawiniu (na scianach olejne obrazy a meble to 2 fotele ikea niskie lozko i pojedyncze drewniane sosnowe slupki na ksiazki z zaokraglonymi grawedziami) faktycznia stereofania wychodzi troche na boki i do sluchacza. Bardzo dobra lokalizacja instrumentow. Pojawiaja sie calkiem dobre efekt glebokosci sceny. Natomiast odbic za sluchaczem raczej niestwierdzam. Prawdopodobnie spowodu skosu za plecami i duzego olejnego obrazu :)

Przede mna jeszcze ustwianie najbardzij klasyczne. Niestety musi to na razie poczekac na wymiane mebli bo w tych warunkach jest to niemozliwe.

Zauwarzylem tez spora zmiane wystawiajac glosniki dalej od tylnych scian. Teraz czolo glosnikow jest kolo 50 cm o tylnej siany. Bardzo poprawila sie stereofonia i jakosc wysokich tonow.

Dodam tylko ze pokoj jest na poddaszu. Ale ma rowny sufit dzieki plycie gipsowokartonowej z duza iloscia welny mineralnej. Nie wpada toto w rezonansy a dobrze tlumi. Natomiast okno jest okragle. I gdy nie jest zasloniete plucinna zaluzja lubi robic dziwne rzeczy z dzwiekiem.

Pozdrawiam i wszystkim polecam wiecej uwagi przykladac do ustawienia glosnikow w pokoju

Na przyszly tydzien umowilem sie z czlowiekiem z firmy Audile - ma mi pokazac swoje projekty i cos zaproponowac. jednoczesnie dochodze do wniosku, ze przyokazji calej tej zabawy warto bedzie wygluszyc cale pomieszczenie (sound proofing) w trosce o sasiadow, ale nie tylko.

> larson3

no no, wełna mineralna w suficie, ładne proporcje pokoju... twój pokój ma potencjał, jakiego się chyba nie spodziewałeś! (... bez żadnych podtekstów;)

z twojego opisu domyślam się, że w środku jest trochę zbyt pusto - ale widzę, że przyjdzie czas na umeblowanie. to dobrze.

obrazy na ścianach, jak sam zauważyłeś, działają trochę na zasadzie ustrojów akustycznych. chociaż w niewielkim stopniu, ale ZAWSZE to lepiej, niż gołe ściany i większy pogłos. im dłużej w tym siedzę, tym częściej zauważam, że ludzie zaczynają zabawę z dobrym dźwiękiem na opak - podstawą powinno być jako takie przygotowanie pokoju, a dopiero później umieszczenie w nim sprzętu grającego. a już dywagacje o charakterze kabli w pokoju, gdzie... nie bardzo da się odróżnić, czy grają jedne kolumny czy drugie... hm, nic dziwnego, że część z nich skutecznie się zniechęca do całej tej zabawy. ale widzę, że tobie to nie grozi :)

w przypadku twojego pokoju i jego wymiarów, kolumny NIE MOGĄ stać na dłuższej ścianie: za mała odległość od tylnej, czyli dudniący bas i kiepska stereofonia. ale co ja tu będę zanudzał - sam tego doświadczyłeś i teraz możesz służyć poradą innym. powodzenia w dalszych przemeblowaniach życzę.

aha, jeszcze co do płyt z ciekawymi efektami przestrzennymi - patrz wątek 14026.

> Elberoth

w przypadku wytłumienia od wewnątrz musisz uważać, żeby nie zrobić odpowiednika komory bezechowej - w takich warunkach, wbrew pozorom, nie da się normalnie słuchać muzyki. tak więc zalecam ostrożność :)

pasternaque -> wiem o czym mówisz ale bez obaw - zabiegi będą polegały m.in. na położeniu specjalnej gumy na podłodze i wylanie nowej betonowej podłogi na wierzchu (taki sandwich).

>pasternaque

Dzieki za dobre slowo :)

Przestrzenia w muzyce bardzo lubie sie delektowac (Polecam posluchac np. etnicznych plyt z wytworni P.Gabriela REAL WORLD. Czasem potrafia zaskoczyc). A na koniec dodam tylko ze przez ostatnie kilka lat zmienialem kilka razy miejsce zamieszkania. Posiadalem wtedy tylko mala acz godziwie grajaca mini wierze panasonica (nie ma oczywiscie co mowic o super efektach przestrzennych). Przeprowadzalem sie z wielkiej plyty z lat 70tych do niewielkiego drewnianego domu z bali potem do bloku ceglanego z lat 50tych w ktorym pokoje mialy zaokraglone rogi. Teraz mieszkam w nowym ale ceglanym budownictwie na poddaszu. W kazdym z tych pomiszczen czekalo mnie nielada zaskoczenie jak bardzo zmienial sie dzwiek mojego prostego nieaudiofilskiego zestawu. Nadal tesknie za najlepiej chyba "grajacym" drewnianym domem. Jeszcze raz zalecam przywiazywac duza uwage do pomieszczenia. Z mojego doswiadczenia wynika ze jezeli wszystko ustawione i wytlumione jest w miare poprawnie to naprawde mozna uslyszec kable :)))))))). A moj kot audiofil poszukuje czasem dzwiekow dzwonezkow za kolumnami, w rogu pokoju :)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.