Skocz do zawartości
IGNORED

Dedicated listening room

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

> larson3

takich spostrzeżeń i doświadczeń jak twoje wypadałoby życzyć wszystkim miłośnikom muzyki i dobrego dźwięku. jak sam widzisz (a raczej słyszysz), drewno ma coś w sobie...

> Elberoth

guma też dobra rzecz, zwłaszcza używana do dźwięko- i wibroizolacji :)

planujesz może zrobić coś podobnego ze ścianami lub sufitem?

przy okazji, jaką wysokość będzie miał twój pokój?

najprędzej w jakimś antykwariacie, tak mi się przynajmniej wydaje, bo moja była wydana w 1976r.

a ja wynajmowałem kiedyś mieszkanie od dra budownictwa i "została mi w spadku" :-) za Jego przyzwoleniem oczywiście.

w wątku "wasze ustroje", chyba, ktoś podał linka do takowego (antykwariatu) z tą książką.

antyk - wariat :-) hihi

pozdrawiam

pasternaque - pokój ma teraz 267cm wysokości - ale dojdzie do tego ze 4 cm na podłodze i ok 12 na podwieszony sufit, więc zostanie ok 250cm. Sufit i ściany też będą wygłuszone specjalnymi płytami.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

pasternaque - oto właśnie klucz do całej zabawy : właściwie zaadaptowane pomieszczenie odsłuchowe.

jak słysze "pacjenta" który wydaje fortune na podkładki czy kolce pod sprzęt, wpina elektronike w kosztowny kondycjoner, bawi sie w zmieny kabli etc. a pomieszczenie jest dziełem przypadku to nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Zreszta skoro istnieje przekonanie że dywanik na podłodze, kwiatek na oknie, czy obraz na ścianie mają tak duży wpływ na akustykę to chyba nie sposób zmienić świadomości słuchaczy.

Zreszta czegoż wymagac od "zwykłych ludzi" skoro osoby zawodowo zajmujace sie audio kompletnie ignoruja to zagadnienie. Ilu wystawców na ostatnim AS zadbało o WŁAŚCIWĄ AKUSTYKE POMIESZCZENIA I dopasowało kolumny do jego kubatury?

elberoth - AUDILE to ciekawe projekty tylko zbyt drogie

"elberoth - AUDILE to ciekawe projekty tylko zbyt drogie"

Zobaczymy. Pogadac nie zaszkodzi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

> Elberoth

niniejszym gratuluję całkiem udanych proporcji pomieszczenia. na oko nie powinno być źle :)

> mike27

Audio Show jest potrzebną imprezą - można tam pooglądać wiele interesujących - i czasami legendarnych - klocków!

co do dywaników, obrazów na ścianach i kwiatków w doniczkach, to TEŻ mają wpływ na akustykę - czasami zadziwiająco pozytywny. naprawdę. można nawet przyjąć, że są one takim sprytnym sposobem na poprawę akustyki pokoju bez potrzeby narażania się rodzinie...

Pasternaque

Co do AS to faktycznie jest potrzebną impreza. Chocby dlatego że pokazuje wiedze i umiejętności wystawców.

Co do dywaników i kwiatków majacych tak duży wpływ na akustyke to na mysl mi przychodzi wielokrotnie przytaczana reklama Milki " .. a swistak siedzi i zawija je w te sreberka"

> mike27

raz: a gdzie napisałem, że napisałeś: "nie jest"? :)

bo ja tylko w uzupełnieniu do twojej trafnej wypowiedzi dodałem to zdanie z "POOGLĄDAĆ"...

dwa: rozumiem, że wg ciebie w pokoju z obrazami na ścianach, dywanem na podłodze oraz poupychanymi w wielu istotnych miejscach doniczkami i ozdóbkami, absolutnie nie może być dźwiękowej poprawy w stosunku do gołych ścian i gładkiej podłogi?

Co do dywaników i kwiatków majacych "tak duży wpływ na akustyke" to na mysl mi przychodzi wielokrotnie przytaczana reklama Milki " .. a swistak siedzi i zawija je w te sreberka"

Tak duży wpływ na akustyke Tak duży wpływ na akustyke Tak duży wpływ na akustyke.

Cosik tam sie zmieni w aurze akustycznej pomieszczenia

Update: romawiałem wczoraj z człowiekiem z Audile. Zrobienie założeń projektowych to koszt rzędu 1-1,5zł i ok 4-6 tygodni. Potem koszty zależą od wybranej opcji, czyli. tzw. "wypasu". Generalnie przygotowanie tej wielkości pomieszczenia może kosztować od 10-30tys złotych.

Elberoth -> a kontaktowałeś się z firmą ABC (tą od ustrojów) kiedyś na początku działalności przy zakupie bodaj jednego kompletu ustrojów oferowali pomiary i ustawienie ustrojów w pomieszczeniu.

Piterski - optuję za czymś bardziej zawansowanym niz proste ponaklejanie paru gąbek na ścianach.

Tymczasem obejrzyjcie sobie projekty Rives Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szkoda tylko, że level 3 to 24-30tys zł :-(

Ten sie smieje, kto sie smieje ostatni ;-)

Mam kalkulacje z Audile.

W dokumentacji założeń projektowych znajdą się:

1. Wytyczenie odpowiednich proporcji i kształtu pomieszczenia.

2. Wytyczne konstrukcji ścian ograniczających (w tym wylewek i stropu).

3. Analiza rozkładu drgań własnych pomieszczenia.

4. Wyznaczenie najlepszej lokalizacji dla głośników w pomieszczeniu.

5. Kalkulacja czasu pogłosu i jego charakterystyki.

6. Założenia odnośnie ilości i rodzaju materiałów dźwiękochłonnych.

Koszt przygotowania w.w. założeń 1560,- zł.

Dodatkowo dostałem zdjęcia z dotychczasowych realizacji Audile. Widoczne na zdjęciach kratownice to specjalne dyfuzory zaprojektowane przez Audile.

[obrazekLUKASZ-241516_1.jpg] [obrazekLUKASZ-241516_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-579-100000560 1170263272_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze obejrzyjcie ten projekt. Pomieszczenie dedykowane i dostosowane akustycznie, ale w sposób dosyć dyskretny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elberoth

Tak po szybkiem obejrzeniu tych dyfuzorow. To wyglada to jak typowe QRD oparte o prime 7, tyle, ze sekewncja jest "inverted", to odnosnie glebokosci "studni", zestawione po dwa, na jeden "wyrozniony" kwadrat na suficie. natomiast jaki wplyw maja tam te "kostki" w "studniach" to jeszcze nie wiem...

lolo: więcej zdjęć tego projektu jest na stronie Rives którą podawałem wcześniej.

Link bezpośredni:

Ukryta Zawartość

i dodatkowy opis z positive feedback:

Ukryta Zawartość

Niestety koszt zrobienia takiego pokoju to najmarniej 70tys zł, gdzie 30tys zł to koszt samego projektu :-(

Podobno jakaś firma z Polski zgłosiła się do Rives Audio aby zostać ich dystrybutorem na PL - zobacze kto to i spróbuję ponegocjować jakiś rabat w zamian za późniejszy opis na łamach prasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z akustykami zalecałbym ostrożność. Akustyka pomieszczeń jako nauka dopiero raczkuje i niewiadomo czy kiedykolwiek wydorośleje. Zbyt dużo zmiennych i zbyt nieostre kryteria oceny.

Oczywiści akustycy, gdy poczują nieco forsy, będą robić mądre miny i zapewniać, że nie ma problemu. Tak będzie, dopóki nie zapytacie o gwarancje.

Słyszałem kiedyś opowiastkę o budowie jakiejś sali koncertowej w Ameryce. Większość sal koncertowych była budowana pod względem akustycznym albo przypadkowo albo "na czuja". Tą Amerykanie postanowili zbudować planowo, systematycznie i z jak najpełniejszym uwzględnieniem kryteriów akustycznych. Zatrudnili sztab autorytetów od akustyki, dali im wolną rękę, zbudowali i akustycznie wyszło wielkie G...

Praca akustyka projektującego pomieszczenia może być porównana do pracy wróżbity podpowiadającego co zrobić. Czasami takich wróżbitów, gdy mieli nieszczęście nietrafnie podpowiedzieć, zabijano.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

no tak, ale taki eskpert z uczelni jest po prostu tanszy od firm, ktore robia w sumie to samo ale za wieksza kase, lub tez korzystaja z uslug wlasnie takich gostkow do obliczen chocby. moze lepiej wynajac fachowca bezposrednio... w polaczeniu z aktywnoscia np. wnetrzarza, lub gdy samemu sie dokladnie wie jaki ma byc wystroj, efekty moga byc bardzo dobre.

>Less wklad dobrego akustyka w dany projekt moze byc bardzo porzadany i istotny. nie kazdy jest dyletantem robiacym tylko madre miny, dobry akustyk moze sporo wniesc w projekt np. auli wykladowej itp

mnie przeraża tylko jedno - że wiekszośc "dedykowanych" pokoi odsłuchowych wygląda jak skrzyzowanie piwnicy ze studiem nagraniowym. Każdy ma oczywiście swoje priorytety i mozna słuchać z zamknietymi oczyma muzyki na wyrafinowanym hi-endowym sprzęcie w pokoju max przystosowanym właśnie do "krytycznego" odsłuchu.

ja idealny pokój do słuchania muzyki wyobrażam sobie jednak trochę inaczej: jako bibliotekę z oknem na całej jednej ścianie (może nawet przeszkolna cała sciana). wiem, że okno, że szkło, że odbicia, etc... kanapa, dyskretne punktowe oświetlenie (również do czytania), obok kanapy maly stolik na gazete, ksiązkę czy też okładkę płyty. pokój powinien być jasny, przestronny.

w takich norach z małymi okienkami to można wpaść i posłuchać tylko i wyłącznie "z ciekawości". oczywiście moim zdaniem.

> pitdog

Dobrze to ująłeś: "może być"

Opowiem, jaki jest hipotetyczny ciąg dalszy po nieudanym projekcie. Domagacie się zwrotu kasy, sprawa opiera się o sąd i linia obrony pechowego (jednocześnie może być kompetentny) akustyka jest taka:

Zrobiłem to zgodnie z wszelkimi regułami sztuki. Wykorzystałem takie to a takie wzory, zalecenia, programy obliczeniowe uznane w środowisku naukowym. Powinno być wszystko dobrze, a że klientowi się nie podoba...

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.