Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 7000 + Paradigm Studio 40 v.2

joseh

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś słuchał w takim połączeniu? Chciałbym w niedługim czasie zmienić swój avr 1804 denona na jakiś wzmacniacz. Wybór padł na tego właśnie Marantz'a. Czy to połączenie ma jakikolwiek sens? Preferowany rodzaj muzyki to rock, ale chciałbym żeby każdy rodzaj muzy grał na w miarę przyzwoitym poziomie.

https://www.audiostereo.pl/topic/14271-marantz-pm-7000-paradigm-studio-40-v2/

I dokładnie tak jest, Marantz PM7000 dobrze odtwarza każdy rodzaj muzyki i jest co najmniej o klasę lepszy od ampli Denona. Tylko te Paradigmy... To nie są dobre kolumny, no, może do umcy-umcy.

Akurat PM7000 nie jest ani ostry ani suchy. Jest to wzmacniacz o gładkim, ciepłym brzmieniu bez śladów ostrości, a średnica jest ładnie wypełniona i dość bogata w barwy. Jest to jeden z najlepszych wzmacniaczy budżetowych, i jakością przekazu oraz solidnością wykonania przewyższający większość tzw. audiofilskich wzmacniaczy kosztujących podobne pieniądze. Suche i ostre były inne modele Marantza, starsze i niższe.

PM 8000 może nie był bardzo ostry, ale suchy nieco był, przynajmniej z Paradigmami, znacznie lepiej było w klasie A :-) PM 7000 niestety klasy A nie ma :-(

Co do kolumn to co kto lubi, akurat seria Studio to nie tylko umcyk umcyk cyk ;-)

Bo to Paradigmy są suche przepotwornie, ta ich wysokotonówka niby tytanowa, a tak naprawdę plastik metalizowany, żenada. Szeleści toto beż żadnego umiaru, aśrednica niemal nie istnieje. Z bardziej normalnymi kolumnami, choćby to były tanie Eltaxy posądzane o rozjaśnienie dźwięk jest cieplutki i w miarę gładki, ale prawdziwa klasa zaczyna się z droższymi kolumnami.

O czym Ty piszesz ? jaka tytanowa ???? To seria STUDIO - kopułka jest aluminiowa i żadnego plastiku metalizowanego tam nie ma.... Jaki brak średnicy ??? Mylisz serię Studio z serią Monitor....Jakie szeleszczenie ???? Ty chyba nigdy nie słuchałeś tych kolumn......, a fee jakie herezje ;-)

joseh a z jakiego miasta jestes...bo cos mi sie wydaje ze prosciej bylo by posluchac roznych wzmakow z Twoimi Studiami ( kolumny zacne) a pierwszy lepszy zakup moze sie okazac taki sobie ;-D

z małego miasta gdzie salonu/sklepu ze sprzętem hi-fi nie uraczy:( nie licząc marketów i sklepów sony, philips, panasonic etc. z pełną gamą boomboxów i innego rodzaju wynalazków. Najbliżej to mam do melomana w Lublinie, ale ceny mają mało ciekawe...

Na jakie modele ewentualnie warto zwrócić uwagę?

A probowales poczytac z czym ludzie maja 20 lub 40??

To nie przeszkadza zeby sie zaprzyjaznic z audiofilami ( a natury to bardzo goscinni ludzie) ktorzy mieszkaja w jakiejs rozsadnej odleglosci od Ciebie. Np Andrea29 gdzie sie nie ruszy to sie wprasza i dzieki temu poznal mnostwo sytemow. A wyjazd na jakies audiofilskie spotkanie ( mysle ze w Wawie cos w koncu ruszy) i dodatkowo wizyta w kilku sklepach moze byc bardzo inspirujace....np porownanie np Gainclona, Amplifikatora, Baltlaba, Rocka, Primare etc...a o lampkach juz nie wspomne.

W Warszawie się ruszyło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet będzie Marantz PM7000

tyle że zaproszenia jakby się skończyły, ale będzie na pewno trochę opisów na forum.

Ukryta Zawartość

słuchałem u kolegi w połączeniu z HK 670(średnio mi się podobało i kolor czarny mi nie odpowiada) i bodaj rok temu w sklepie(wtedy zapragnąłem mieć te kolumny!) z Denonem PMA 1500(grało super, ładny wygląd, ale cena nieźle wymiata!). Chciałbym się zmieścić w granicach około 1,5kzł(może być lekko używany, ale w b. dobrym stanie a najlepiej na gwarancji). Ten marantz ma bajeczny wygląd, cena też do zaakceptowania(jeszcze by na piwo starczyło:)

Josef wyglad Ci sie podoba...ja mialem swego czasu pewne przezycie ktore lubie opowiadac

A mianowicie pewnego razu poszedlem zeby zakupic zestaw hifi ...nop i ogladam wieze, a sprzedawca sie mnie pyta czego szukam...a ja ze jakosc dzwieku, scena naturalizm etc a on mnie zaprasza do innego pomieszczenia i mowi zeby se zakupil odzwielnie wzmak, cd i kolumny i ze bedzie duzo lepiej ...a ja na to ze wolalbym w calosci to mialbym budzik ;-D Wyszedlem ze sklepu z JVC ktora do dzisiaj gra u mojej siostry ;-D

>pawelm

:)historyjka ciekawa,

wiem że kupowanie na "oko" nie jest wskazane, ale nic nie poradzę, że "rajcują" mnie masywne, solidne, potężne, dobre jakościowo i o nienagannym(przeważnie tylko mi się to podoba) wyglądzie konstrukcje. No oczywiście żeby to jeszcze grało tak jak im każę:)

PM 7000 to raczej nie będzie idealne zestawienie, miałem PM 8000 ze Studio 80 v.2 i dawał radę, ale najlepiej brzmiał na godz. 12-tej dopiero, nie poruszał tak membrankami jak mój obecny Primare...Dźwięk był dosyć zrównowazony, ale przy nizszych poziomach czasami brakowało basu, troszeczkę wypełnienia, a i ostrzejszy akcent potrafił pojawić się górze (nieco za ostry), najlepiej było w klasie A, ale tutaj czasami siadała znowu dynamika. Idealny wzmak to do serii studio moim zdaniem to jakiś Musical Fidelity, Rotel 972 - coś z drugiej ręki. MF - serii Electra np.

Całkowicie zgadzam sie z obserwacjami zyzio. Kiedyś przez około rok używałem studio 60 z MF A2. Co prawda nie wyrabiał na dole za to środek był na odpowiednich płytach wyborny, góra ujdzie. Obecnie mam PM8000 i nie jestem zadowolony co prawda inne też kolumny. Myślę że MF bardzo pasuje do tych kolumn jeśli nie seria A to chyba elektra też.

no ja używam MF z Paradigm i jestem zadowolony

na tyle że chcę jeszcze i ciągu najbliżych tygodni zamierzam odsłuchać Paradigm Signature S2, podobno podobnie jak Studio tylko lepiej :)

to już kawał grosza jest, ale Studio z Musicalem na prawdę bardzo fajnie grają, to jest dobre połączenie, w cenie kolumn nie do pobicia, więc chcę zobaczyć jak wyżej (gdzie i konkurencja silna, typu pierwsze Tempo, okazyjnie Zollery)

tańsze wzmaki będą grały "taniej" ze Studio, ale tragedii nie będzie

choć trzeba uważać na budżetową elektronikę z ostrą górą, Studio ich nie złagodzi (choć wcale nie ma ostrej góry to jej nie zmiękczy)

=> Teraz

S 2 to podobno poprawa w każdym aspekcie w stosunku do Studio 20 v.3, aczkolwiek nieduża, zdaniem recenzentów zza wielkiej wody Studio 20v.3 mają lepszy stosunek jakość/cena, aczkolwiek S2 też są warte ceny.

Napisz o odczuciach :-)

Znalazłem przypadkowo stronke o tuningu Matantza PM 7000. Może Cię zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mam 7000 & 40v.2 na dole, gra b. dobrze, cieply dzwiek, wcale nie ostry, gora wyborna (szczegolnie z SACD), b. wyrazista. Jesli rozwazasz inne opcje to ja bym wybral 60.

Pzdr

Witam ponownie,

Udało mi się pożyczyć na 3 dni Marantza PM7000 do odsłuchów. Wiem, że to stanowczo za mało żeby obiektywnie ocenić to połączenie, ale mimo wszystko nie jestem zadowolony z połączenia Marantz+Paradigm. Brakowało tego "czegoś" co by mną wstrząsnęło lub mnie zachwyciło. Owszem jest zauważalna różnica względem amplitunera Denon avr1804 na plus, ale oczekiwałem czegoś więcej po wzmacniaczu stereo mniej więcej porównywalnym cenowo z avr1804. Pozostaje mi szukać dalej i czekać... na okazyjne ceny MF A300 lub czegoś z wyższej półki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.