Skocz do zawartości
IGNORED

granit marmur czy piaskowiec

loovcik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chodzi mi o to jaki material jest lepszy jesli chodzi o tlumienie. Pytam poniewaz poprzednia pytalem o stolik i ktos napisal ze piaskowiec lepiej tlumi. Idac dalej zastanawiam sie czy to prawda i czy w takim razie lepsze bylyby rowniez podstawki pod kolumny tez z piaskowca. A jesli piaskowiec faktycznie jest lepszy to czemu tak malo sie z niego produkuje akcesoriow audiofilskich typu standy podstawki stoliki (no moze juz nie tak malo bo wlasnie znalazlem firme ktora takowez wlasnie z piaskowca wykonuje), ale w takim razie czemu tak malo o nim slychac?? Jestem zielony no moze juz troche mniej ale prosze o wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/14276-granit-marmur-czy-piaskowiec/

no tak ale ja mam zapewnienie od producenta ze jest to jedna z najtwardszych odmian piaskowca i nie ma obaw ze sie bedzie kruszyl. A zaimpregnowany jest na pewno wiec chodzi mi tylko o wlasciwiosci "akustyczne"

Moim zdaniem kazdy z nich bedzie równie dobry. Przy nieduzych kawalkach i podpartych jak nalezy, do tego odpowiednio grubych, to chyba rodzaj kamienia nie ma znaczenia. Bierz, co Ci sie najbardziej podoba.

loovcik, uwierz mi, na poczatku audiofilskiej przygody to jeden pies na jakim kamieniu lezy sprzet :-) nie uslyszysz roznicy i sie zniechecisz. a tak to sobie najpierw wymien wzmacniacz, potem kolumny, CD, pobaw sie kabelkami a na koncu jak juz wszystko bedzie pieknie gralo to znajdz kawalek pieknego granitu albo marmuru albo i piaskowca i zrob sobie pod to wszystko piekny mebel.

Dobry człowieku,

Chodzi o stolik za 600 PLN? Wnoszę z ceny że nie będzie na nim stał ekstremalny hajend, no bo byś sobie kupił równie ekstremalny stolik.

Na tym etapie chyba należy użyć zdrowego rozsądku i skupić się na czmś innym niż któreś miejsce po przecinku w różnicy współczynników tłumienia marmuru, granitu i piaskowca. Na przykład na adaptacji pomieszczenia. A najlepiej na słuchaniu muzyki.

Ergo: nie ma znaczenia jaki to będzie kamień, byle był użytkowo i estetycznie akcptowalny.

Koledzy, dlaczego żałujecie lufcikowi stolika? Sprzęt i tak na czymś musi stać. Podoba mu sie stolik, nie kosztuje majątku, a na dodatek na pewno jest lepszy niż regalik z płyty wiórowej. Przynajmniej całość się będzie jakoś prezentowała. Rodzaj kamienia rzeczywiście jest nieistotny. Wazne, aby ładnie wyglądał.

Po pierwsze nie chodzi tylko o stolik ale rowniez o standy pod kolumny.

Po drugie nie prosze o porady na czym mam sie skupic na sprzecie muzyce cze tez na stoliku tylko wydawalo mi sie ze dosc jasno pytam znawcow tematu ktory material jest lepszy.

Do Wielocha.

Dobry człowieku. To ze ten stolik teraz akurat tyle kosztuje to tylko i wylocznie sprawa tego ze firma proboje sie wypromowac. Jesli chodzi o ten stoli to tak sie sklada ze jakosc stolikow tego producenta daje sobie reke obciac przewyzsza jakosc stolikow JTL nie mowiac juz o OSTOJI (mam tu na mysli nie bajerancki wyglad tylko zachowanie wszystkich zasad budowania hi-endowych stolikow). A juz na pewno jego cena nie jest wyznacznikiem tego co bedzie na nim stalo ;)

Ależ co Cię te pienądze tak zabolały, przepraszam serdecznie.

Poporostu uważam że dywagacje nad wpływem właściwości fizycznych tego czy innego kamienia użytego w elemencie biernym na dźwięk systemu mogą mieć EWENTUALNIE znaczenie na poziomie ekstremalnego high-endu.

Żeby nie powiedzieć że są kompletnie pozbawione sensu.

No ale nie powiem bo znów mnie o...

Ja dopiero kompletuje pierwszy zestaw do stereo i tak sie zastanawiam, dlaczego pod kolumny stosuje sie cokoly kamienne. Sadze, ze po to, aby odizolowac wszelkie drgania od podloza aby ono nie wpadalo w jakies rezonanse, jak czestotliwosc w pewnych momentach bedzie pasowac. Pewnie wazne to jest przy podlogach drewnianych (tak jak u mnie). No tak..., ale o ile sie orientuje, to wlasnie twarde materialy jak metal, kamien itp. bardzo dobrze przewodza dzwieki. Czy nie lepiej od podloza odizolowane bylyby kolumny, gdyby zastosowac jakies podkladki np. z twardszej pianki (miekka gabka odpada, bo pod ciezarem kolumn poprostu zostalaby zgnieciona) - na mysl przychodza mi jakies w formie wyzszych korkow np. z takiej pianki, z jakiej wykonane sa podeszwy pantofli. Przy takich podkladkach chyba najmniej drgan docieraloby do podloza - chyba najlepiej by wytlumily. No ale nie wiem co wtedy z kolcami, bo dzieki nim (minimalnej powierzchni ich ostrzy) docierajace drgania juz sa ograniczone.

Czy ktos nie stosuje cokolow i ma inne rozwiazania - co wtedy z kolcami?

Czy byly robione proby z cokolami kamiennymi i bez takich lecz z innymi rozwiazaniami. Jak bylo z jakoscia dzwieku ?

z tego co pamiętam to pianki to kiepska idea bo chodzi o to , zeby drgania w miarę mozliwiści odprowadzać z kolumny a nie nie dopuszczać ich do podlogi. cokoly to stabilna podstawa a kolce zamieniają drgania w cieplo w ten sposób je unicestwiając

Loovcik - jeśli ta firma robi, jak twierdzisz, rewelacyjne stoliki i standy, a w dodatku stosunkowo tanio, bo chce się wypromować, to nie bądź żyła i podziel się z kolegami (i koleżankami, rzecz jasna) informacją, kim oni są i gdzie ich można drapnąć.

Drogi Pal trzeba uwaznie czytac co inni pisza: otoz nic nie wspomnialem o standach tylko o stolikach i wyraznie napisalem "w nawiasie" o co dokladnie mi chodzilo ;) A tak przy okazji to chyba te standy nie takie dobre skoro tylko paznokcie sobie dasz obciac ;-)

Tak czy inaczej temat jak narazie zostaje bardzo starannie omijany przez forumowiczow i wszyscy udzielaja bardzo "madrych" rad, szkoda tylko ze nie na temat ktory rozpoczalem. Jesli moglbym prosic o ograniczenie sie do porad dotyczacych tematu i rezygnacje z prob zniechecenia mnie do kupna stolika czy podstwek - bylbym baaaardzo wdzieczny. ;)

Drogi loovciku -> na podstawie jakosci standow firmy JTL moge sie rowniez wypowiadac o innych ich produktach. Natomiast co do pozwalania na obcinanie sobie roznych czesci ciala - jako czlek z natury roztropny moge ryzykowac jedynie czesciami, ktore odrastaja :)

a bardziej konretnie w temacie - postaw sprzet na marmurze, granicie, i piaskowcu - jesli bedziesz w stanie wskazac, w ktorej wersji dzwiek Ci sie najbardziej podoba to gratuluje fenomenalnego sluchu (choc pewnie raczej wzroku bo zdecyduja wrazenia wizualne) i bedziesz mial wybor z glowy.

Drogi Pal55.

I nadal nie czytasz dokladnie co napisalem. Otoz nie chodzi mi o jakosc wykonania tylko o technike budowy stolika (poniewaz nie mialem nigdy ich produktu wiec o samej jakosci wykonania nie moge sie wypowiadac). Ich stoliki co zreszta mozna zobaczyc na stronie www nawet nie stoja na kolcach. Sa to poprosty plyty marmuruowe polaczone ze soba rurkami i tyle.

Do Pal55.

Ufff, wkoncu na temat. Nie bardzo co prawda mam taka mozliwosc ale dzieki za informacje. Z tego co piszesz wynika ze nie ma to tak naprawde znaczenia jaki to bedzie kamien. Dzieki. I bez urazy. ;)

Pal55. Tu teoretycznie sie z toba zgadzam ale tylko teoretycznie bo nie sprawdzalem tego empirycznie. Natomiast tak przy okazji to po raz drugi mozesz straci paznokcie, bo czytalem o kolesiu ktory podobno na sluch wskazac kiedy nawet odtwarzaczu polozy sie pudelko po cd ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.