Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt w miejsce Melodiki Purple Rain

jackobtone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak jak w tytule.

Mój system: Atoll IN200 Sig, Dali Zensor 7, Yamaha WXC-50, głośnikowy Nordost Red Dawn i tytułowy interkonekt Melodika Purple Rain.

Szukam czegoś co klasowo przebije Melodikę (chyba nie będzie to trudne). Zależy mi na neutralności, lepszej kontroli dolnych rejestrów, dużej przestrzeni, szczegółowości. Chętnie zobaczyłbym w roli IC w swoim systemie jakieś srebro. 

Co do ceny - do 2,5k zł za komplet nowych kabli. Długość 0,5-1m. Wtyki RCA.

Zastanawiałem się nad Tellurium Q Black (bądź Ultra Black choć nie znalazłem informacji na temat różnicy w brzmieniu zwykłego Black i Ultra Black)

Uprzedzając komentarze: Zensory zostają - ich zmianę odkładam na dalszy plan.

Proszę o jakieś sugestie. Na jakie kabelki zwrócić uwagę?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Źródło za 1,6 tys a kabel za 2,5 tys........ Ma to sens...... Oj ma. Może to głupio zabrzmi ale poszukałbym raczej następcy tej Yamahy a o kable martwiłbym się w dalszej kolejności.

58 minut temu, jackobtone napisał:

Zależy mi na neutralności, lepszej kontroli dolnych rejestrów, dużej przestrzeni, szczegółowości

Nie znajdziesz tego nawet w kablu za milion dolarów. Dlaczego? Bo nie ma tego w WXC-50 a i Atoll nie jest mistrzem w tych konkurencjach.

59 minut temu, jackobtone napisał:

Chętnie zobaczyłbym w roli IC w swoim systemie jakieś srebro

Tylko podkreśli niedostatki źródła, czyniąc granie wręcz nieznośnym. Melodkia do tej Yamahy jest idealna

Wspominając zaś moje przygody z Atollem mogę polecić kable Mogami. To jedyne ze wszystkich testowanych przeze mnie, które zdołały poukładać dźwięk wzmacniacza tej marki (IN300)

Aby było jasne. Nie zaliczam się do "kablowych sceptyków". Uważam, że jakość przewodnika ma wpływ na jakość transmisji sygnału. Niemniej uważam, że warto zachować pewne zdrowe proporcje. Do swojego przedwzmacniacza i końcówki mocy (razem trochę ponad 15 tys) kupiłem kable za 270 zł za metr bieżący. Wtyki Neutrik. 25 zł za sztukę. I są to ZAJEBISTE kable i nie odczuwam potrzeby kupowania droższych

A konsekwentnie Nordost ?

Albo jak umisz - DIY np Kynar 0,24 lub inny ale solid do 0,5.

Warto spróbować, chyba, że rzecz w poprawie samopoczucia ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@piotrek7

Nie pytam czy cena kabla nie jest przypadkiem za duża, tylko piszę że szukam kabla :) Podana przeze mnie kwota 2,5k dotyczy nowego kabla ale najprawdopodobniej będę szukał na rynku wtórnym (być może gdybym to napisał w pierwszym poście sprawa miałaby inny wydźwięk, mój błąd). Chcę poeksperymentować. W tor chcę później wsadzić DAC. (Ze względu na inne „inwestycje” nie tylko z branży audio budżet mam okrojony, DAC i kolumny idą na dalszy plan, a że IC jest najtańszym elementem toru to na niego się teraz uwziąłem.) Nie chcę pozbywać się Yamahy ze względu na jej funkcjonalność, banalność w obsłudze i przyjemny interfejs.

Możesz mieć rację, może kabel obnaży wady Yamahy ale chciałbym to sprawdzić i przekonać się na własnej skórze - w ten sposób budować swoje doświadczenie bazując też na Waszym. Możliwe że srebro z Yamhą skaszani mi wszystko - słuszna uwaga - dlatego idąc za Twoją radą nie będę ograniczał się wyłącznie do srebra i miedź też wezmę pod uwagę.

Dopisuję do listy Mogami, dzięki :) (Pamiętasz może który model Mogami u Ciebie grał z Atollem?)

Co do „słyszenia” kabli - robiłem ostatnio test kilku kabli głośnikowych i różnica autentycznie była duża. Każdy grał inaczej. Między innymi porównywałem wyżej wymienionego Nordosta z Tara Labs RSC 1 Air. RSC psuł wszystko - uwydatniał to co w Atollu i Zensorach nie jest mocną stroną. Bas był kluchowaty i zaokrąglony po całości przez co nachodził na średnicę i ginęły dalsze plany. Nordost zdecydowanie robi tu bardzo dobrą robotę. Stąd też pomysł na srebrny IC.

@audioburak

Nad Nordostem też myślałem, jest na liście :) 

Umić ni umim bo tego jeszcze nie robiłem (jedynie lutować umim) ale nauczyć się mogę. Spróbuję, ciekaw jestem efektu.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Ta umiejętność absolutnie wystarczy. Efekt jest taki, że już parę osób nie znalazło porównywalnych

kabli IC do 1 kzł, ale to też kwestia słuchu i gratów. Kynar i oczywiście baza - YTDY2x0,5.

Wtyki dowolne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, jackobtone napisał:

Chcę poeksperymentować.

Zabawa kablami ma sens jeśli masz dobrane pozostałe elementy systemu. Taka sobie wisienka na torcie zwana też kropką nad "i". To jak kupowanie kołpaków gdy nie masz jeszcze samochodu. Dokładnie taka sama zależność.

20 minut temu, jackobtone napisał:

który model Mogami

NIII, zbalansowane. Cena? Jakieś 350 zł. Doskonale sprawdziły się ze wzmacniaczem za 12 tys i źródłem za 6 tys. Dostępne w wersji RCA ale z uwagi na zastosowanie wtyków ETI, zdecydowanie droższe

16 godzin temu, jackobtone napisał:

Zależy mi na neutralności, lepszej kontroli dolnych rejestrów, dużej przestrzeni, szczegółowości.

Nordost. Z resztą masz już głośnikowe, więc zapewne wiesz o co w tym chodzi :) Red Dawn, a jeśli za drogo to jest niżej seria Blue Heaven i Purple Flare. Zapraszam do wypożyczenia na testy w domu. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zadając to pytanie:

Proszę o jakieś sugestie. Na jakie kabelki zwrócić uwagę?

Sugeruję poświęcić więcej uwagi tym, co to ich nie widać, ale stanowią tu najsłabsze ogniwo ;-))

Mam na myśli dwa odcinki: od zwrotnicy do terminali oraz od zwrotnicy do kopułki.

Możesz tego nawet srebrnym drutem 0,1 mm nie przeskoczyć; głośnikowe to minimum

raczej zapewniają. Sama ich zwrotnica też może mieć swoje problemy ......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.