Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do CXA 80 do 10k?

Pablo201

Rekomendowane odpowiedzi

Z zastrzeżeniem, że te głośniki wymienione w ofercie będą grały z CA jak ZEPSUTE. Nie jest to złośliwość z mojej strony albo zazdrość (bo ze swoich jestem bardzo zadowolony i ani mi w głowie zmiana). Po prostu są to głośniki z przedsionka Hi-End, które bardzo dużo potrafią ale też bardzo dużo wymagają od reszty systemu.

Ja zacząłem od wzmacniacza. Dorównujących mu głośników dorobiłem się z czasem. Natomiast warto aby Pablo201 nie łapał przypadkowych okazji tylko kupował i dobierał elementy budowanego systemu w sposób przemyślany i celowy.. Jeśli chce pozostać przy CA, kupno tych głośników nie ma sensu. Kupno nowych za 10 tys? Ok. Kupno używanych za 10 tys, które jako nowe kosztowały 25-30 tys? To nie zagra. Tak jak VW Polo nie pojedzie po wstawieniu do niego silnika od czołgu Leopard 2 (tak dla przykładu)

A jest takie pojęcie jak zbyt słaby wzmacniacz? Albo idąc dalej, dopasowanie wszystkich elementów systemu lub też jego brak? Dopasowanie rozumiane jako określony poziom jakości i wspólny dopełniający się charakter brzmienia? Podłączysz pod 30-letniego Technicsa coś w stylu Raidho d3v2? Czy wzmacniacz Taga połączysz z JBL Everest? Atolla IN100 z KEF Blade? Przecież cyt "nie ma takiego pojęcia jak zbyt dobry głośnik" :) Teoretycznie można. Tylko czemu ma to służyć?

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 25.02.2019 o 19:57, lukag72 napisał:

W tej cenie można śmiało

Dynaudio Contour s3.4

Audio Physic Scorpio 2 lub Virgo  5 

PMC Twenty 24. 

i wiele innych ciekawych zestawów . Mowa o egzemplarzach po wystawowych jaki używanych kilka lat lecz doskonałym stanie . 

Lukag...i uważasz, że one zagrają optymalnie z CA kolegi?

Żartujesz, prawda? ;-)

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ja zacząłem od wzmacniacza. Dorównujących mu głośników dorobiłem się z czasem. Natomiast warto aby Pablo201 nie łapał przypadkowych okazji tylko kupował i dobierał elementy budowanego systemu w sposób przemyślany i celowy.. Jeśli chce pozostać przy CA, kupno tych głośników nie ma sensu. Kupno nowych za 10 tys? Ok. Kupno używanych za 10 tys, które jako nowe kosztowały 25-30 tys? To nie zagra. Tak jak VW Polo nie pojedzie po wstawieniu do niego silnika od czołgu Leopard 2 (tak dla przykładu)

Z jednej strony masz rację ale można na to spojrzeć z innej strony. Kupując kolumny używane za ta kwotę które znacznie jakościowo przeskoczą wzmacniacz może nie zagrają na maksa swoich możliwości ale wycisną wszystko ze wzmaka a kiedy kolega postanowi wymienić właśnie wzmacniacz to przeskok jakościowy będzie jeszcze lepszy. Natomiast gdyby kupić kolumny odpowiadające jakością wzmacniaczowi to powymianie właśnie jego to kolumny staną się ograniczeniem i zacznie się na nowo poszukiwanie kolumn.

Trochę chaotycznie napisałem bo prawie śpię ale chyba mnie zrozumiecie ;-)

2 godziny temu, ziko369 napisał:

A jak stwierdzić czy kolumny odpowiadają "jakością" wzmacniaczowi?

Bardzo prosto. Posłuchać.Porównać innymi dostępnymi konstrukcjami. 

Albo kolumny były podłączone pod wzmacniacz, który nie był w stanie ich dobrze wysterować (czego dotyczą moje zastrzeżenia w tym wątku). Ostatnia możliwość, słuchałeś tych hipotetycznych, bardzo drogich głośników na imprezie typu Audio Show, gdzie zazwyczaj wszystko brzmi źle

8 minutes ago, piotrek7 said:

Albo kolumny były podłączone pod wzmacniacz, który nie był w stanie ich dobrze wysterować (czego dotyczą moje zastrzeżenia w tym wątku). Ostatnia możliwość, słuchałeś tych hipotetycznych, bardzo drogich głośników na imprezie typu Audio Show, gdzie zazwyczaj wszystko brzmi źle

Piotr dzieki za pomoc, miales racje zeby sie wstrzymac. K3 z dnia na dzien podoba mi sie bardziej. Mysle ze po zakupie odpowiedniego dla niego zrodla bedzie miodzio. 

Sory za OT.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, piotrek7 napisał:

Takie imprezy są według mnie do oglądania i podniecania...

U nas w domu i tak będą grały inaczej...kolumny, nawet tanie, muszą być odpowiednio napędzane by grać jak należy...

Sam napędzam kolumny o ponad połowę tańsze od wzmacniacza i grają jak trzeba...

13 minut temu, piotrek7 napisał:

czego dotyczą moje zastrzeżenia w tym wątku)

Bardzo dobre spostrzeżenia...po chusteczkę rzucać się na jakieś kolumny, których nie idzie wysterować normalnym wzmacniaczem...

7 minut temu, ziko369 napisał:

Sam napędzam kolumny o ponad połowę tańsze od wzmacniacza i grają jak trzeba... 

U mnie stosunek wynosi 1:1 i też nie narzekam. Natomiast tu nie chodzi o wyprowadzenie jakiegoś wzoru matematycznego, który określiłby optymalne proporcje. Posłuchać, wybrać połączenie które MI się podoba i z którym będę chciał pozostać na dłużej. I nie napalać się tylko podjąć przemyślaną decyzję. Nie sztuka wydać 10 tys. Sztuką jest zrobić to w sposób przemyślany (bo to duża kwota)

26 minut temu, piotrek7 napisał:

U mnie stosunek wynosi 1:1 i też nie narzekam. Natomiast tu nie chodzi o wyprowadzenie jakiegoś wzoru matematycznego, który określiłby optymalne proporcje. Posłuchać, wybrać połączenie które MI się podoba i z którym będę chciał pozostać na dłużej. I nie napalać się tylko podjąć przemyślaną decyzję. Nie sztuka wydać 10 tys. Sztuką jest zrobić to w sposób przemyślany (bo to duża kwota)

W rzeczy samej Piotrze:) tylko co wybrać do CXA80 do 10 tyś, czy może do 5 tyś będzie już fajnie:)? Czekam na jakieś konkretne propozycje.

Jeśli trzymasz się CXA80 i NIE CHCESZ go zmieniać, podałem swoje propozycje. I powtarzam, posłuchaj S400 (genetycznie bardzo blisko im do Dynaudio). Do tego membrana bierna (łatwiej odnajdą się w pomieszczeniu). Druga opcja Amphion Argon 3S. Podobna konstrukcja, też membrana bierna. CA ma opinię jasno grającego wzmacniacza. Oba te głośniki przesuną balans grania w dół. Nie "zamulą" wysokich tonów ale podadzą je w sposób trochę przyjemniejszy. Trzecia opcja, o której wspomniałem ProAc. Doskonałe głośniki choć o innym charakterze niz dwie poprzednie konstrukcje. Bardziej dynamiczne. Bardziej rockowe. Przede wszystkim Studio 148. To z nowych. Ze wszystkimi mieścisz się w 10 tys. Używane? Szukaj Spendor A6R. Genialne głośniki. KEF R500 - też zagrają. Możliwości jest wiele. Posłuchaj którejś z tych konstrukcji i postaraj się określić zmiany w brzmieniu w stosunku do obecnie posiadanych głośników. Wtedy dalej pogadamy

7 godzin temu, Nikimaj napisał:

:D:D jakiś handel się zaczyna

A skad handel. Darmo jest info. 

W dniu 26.02.2019 o 18:54, Pablo201 napisał:

Dzięki z propozycje,a co myślisz o Ariach 926?

Info na priv 

W dniu 27.02.2019 o 11:29, piotrek7 napisał:

Jeśli trzymasz się CXA80 i NIE CHCESZ go zmieniać, podałem swoje propozycje. I powtarzam, posłuchaj S400 (genetycznie bardzo blisko im do Dynaudio). Do tego membrana bierna (łatwiej odnajdą się w pomieszczeniu). Druga opcja Amphion Argon 3S. Podobna konstrukcja, też membrana bierna. CA ma opinię jasno grającego wzmacniacza. Oba te głośniki przesuną balans grania w dół. Nie "zamulą" wysokich tonów ale podadzą je w sposób trochę przyjemniejszy. Trzecia opcja, o której wspomniałem ProAc. Doskonałe głośniki choć o innym charakterze niz dwie poprzednie konstrukcje. Bardziej dynamiczne. Bardziej rockowe. Przede wszystkim Studio 148. To z nowych. Ze wszystkimi mieścisz się w 10 tys. Używane? Szukaj Spendor A6R. Genialne głośniki. KEF R500 - też zagrają. Możliwości jest wiele. Posłuchaj którejś z tych konstrukcji i postaraj się określić zmiany w brzmieniu w stosunku do obecnie posiadanych głośników. Wtedy dalej pogadamy

Jestem po odsłuchu dynaudio e38 z cxa60 z cxn i była tragedia. Następnie z creek 100A niewielka ale jednak poprawa brzmienia.Teraz myślę że dynki to nie do końca to czego poszukuje w dźwięku. Następnie na warsztat poszły z creek opery seconda se i jestem pod ich wrażeniem.Przestrzeń, detal i niezły bas. Czy może ktoś słuchał,zna te kolumny z czym je sparować?

Sam sobie odpowiedziałeś z czym je sparować - z Creek. Będziesz ponownie w salonie audio, poproś o podłączenie do tych głośników kilku innych wzmacniaczy, potem wróć do połączenia z Creek i wybierz sam. Szukając w ramach podobnej szkoły grania - zestaw dyżurny marek reprezentujących tzw angielską szkołę grania: Roksan, Cyrus, Rega. Na e-bay można kupić za śmieszne wręcz pieniądze Roksan Oxygene i to mogłoby być połączenie warte sprawdzenia

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Sam sobie odpowiedziałeś z czym je sparować - z Creek. Będziesz ponownie w salonie audio, poproś o podłączenie do tych głośników kilku innych wzmacniaczy, potem wróć do połączenia z Creek i wybierz sam. Szukając w ramach podobnej szkoły grania - zestaw dyżurny marek reprezentujących tzw angielską szkołę grania: Roksan, Cyrus, Rega. Na e-bay można kupić za śmieszne wręcz pieniądze Roksan Oxygene i to mogłoby być połączenie warte sprawdzenia

A co powiesz o atoll in200 signature?

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Mam bardzo złe zdanie na temat tej marki. Kompletnie nie moja bajka. Lubię dźwięk naturalny. W Atollu jest "zrobiony". 

To jakie marki wg. ciebie są warte odsłuchu?

Dokładnie te, które wymieniłem. Podstawowe sprawy. Ile chcesz wydać (w tej chwili) i w dłuższej perspektywie na całość systemu. Jakiego dźwięku poszukujesz i chyba najważniejsze w tym wszystkim, jakiej muzyki słuchasz?

2 godziny temu, ziko369 napisał:

A i tak pomieszczenie zweryfikuje wszystkie powyższe propozycje...moim zdaniem 70 procent grania :-(

Możesz rozwinąć myśl? 70% grania?

Myślę jeszcze o Sonneteer Orton mkIV, i o rodzimym Haiku-Audio Bright MK4, słyszeliście może jak grają?

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Dokładnie te, które wymieniłem. Podstawowe sprawy. Ile chcesz wydać (w tej chwili) i w dłuższej perspektywie na całość systemu. Jakiego dźwięku poszukujesz i chyba najważniejsze w tym wszystkim, jakiej muzyki słuchasz?

A jakie konkretnie modele?

lao che itp., trochę  jazzu, rock, elektronika, czasem symfonicznej i czasem pop,

w 20 tyś chciałbym się zmieścić:) rzecz jasna że rozważam używany sprzęt w nienagannym stanie:)

a i jeszcze MONRIO MC206, słyszeliście  może?

zastanawiam się jeszcze czy warto dopłacać do modelu opery Opera Quinta SE, zamiast seconda se?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.