Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepła obudowa odtwarzacza

oley

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz miec racje bo w nocy slychac troche prace zasilania ( ucho przy obudowie ) ale boje sie czy to coś nie tak z pracą zasilania. Cd (CA 640c) ma tydzien i po przeczytaniu postów na forum obawiam się wysyłki do serwisu.

Nie ma to jak CA, ach ta solidność :)))

Miedzy innymi przy zakupie CD (czy ogólnie sprzętu), jednym z wymagań jest toroid na pokładzie, nie ma prawa budzeć. Nie wydaje mi się aby to była podstawa do uwzględnienia reklamacji, chyba że warkot jest na prawdę głośny.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Co byś mi radził ?

Bo tego się właśnie boję że serwis stwierdzi "ten typ tak ma". A klocek musi przejechać ładnych pare kilometrow. Z drugiej wymieniałem opinie na temat CA 640c i nikt nie mówił o delikatnym buczeniu i troche cieplej obudowy. Kiedyś miałem cd pioneera 605 i tamten to był cichy i scianki miał bardzo sztywne teraz, to juz inne czasy.

Mozesz sobie zrobić gumowe podkładki pod sruby mocujace trafo, ale jak to otworzysz to po gwarancji, w innym wypadku postaw go na czymś miekkim (sciereczka, obrus) powinno coś pomoc, jak nie chcesz sam z tym robić do żyda.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzieki za info. Narazie spróbuję podłożyć coś pod fabryczne nóżki. Trafo ? Wg mojej wiedzy tam jest zwykły zasilacz a nie jakiś toroid więc dziwne jest takie zachowanie cedeka. Ale zobaczymy może coś sie uda.

>oley

co prawda to trochę inna klasa, ale podejrzewam że "technologia" ta sama

np. w CD Pionner'a PD-S504 (a z tego co widziałem na schematach u wyższych modeli jest to podobnie rozwiązane) wyłączenie CD (Stand by) sprowadzało się do wyłączenia wyświetlacza i małej części cyfrówki reszta układu była cały czas zasilana

a 2 transformatory to może w CD po 10kzł ładują, i to raczej do sepracji zasilania a nie do podtrzymania... :-)

zresztą w CD są zazwyczaj tafa małej mocy (15-30VA) i dawanie dwóch małej mocy nie żadnego sensu... tym bardziej że słabo obciążone trafo wiele prądu nie zjada... a że się grzeje... małe jest to się grzać musi... :-)

Masz facet wiedze. Z tym grzaniem obudowy to mi wytłumaczyłes i wielkie dzięki. Ja to laik w sprawach elektro. Wiem jedno, chciałem fajny dźwięk i mam, ale delikatnego buczenia i ciepłoty cedeka się nie spodziewalem, może tak byc musi. Już nie wiem co mam zrobić. Jak go wyślę to serwisant pomyśli że jakiś poj....ny gość, ślęczy z uchem przy obudowie i mówi że mu buczy.

Witaj oley!

Mój tez jest ciepły a właściwie to może "letni".

Porównałem go właśnie z referencyjjnym ;-) HD745 który jest zimny i CA640A - też zimny.

Jesli chodzi o buczenie... to hmm po przyłożeniu ucha do obudowy można mówić o pomruku/szumie którego nie słychać jak tylko ucho od cd się odstawi nawet na 20cm...

Ja bym nie demonizował i pozostał mimo wszystko nadal przy słuchaniu muzyki a nie sprzetu ;-)

Pozdrawiam.

>pawelo

Jesteś gość

Masz rację że jest letni, masz rację że buczenie tylko przy przyłożonym uchu do samej obudowy ale zwróciłes uwagę na zajebista rzecz czyli na MUZYKĘ. A ta jest zaj....sa. Ale czekam na priva od ciebie w sprawie kolców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.