Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do Rocka

Krzysz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuje monitorów do rocka i cięższych brzmien oraz elektroniki. Jako dodatkowych głośników. Pokój 17m. Musza mieć wyeksponowane skraje pasma, grać przyjemnie oraz ekspresywnie, nawet efekciarsko. Zadnej audiofilskiej płaskiej charakterystyki. Do spokojnej muzyki juz mam kolumny.

Zawsze lubiłem dzwiek Beyerów dt990pro a z głośników to zazwyczaj Dali lub Chario.  Wzmak to Naim XS + Flatcap XS.  Jak narazie w moje gusta wstrzeliło się brzmienie tanich Dali Zensor, które wszystko grają przyjemnie. I rozwinięcia tego brzmienia poszukuje: jasne, przyjemne granie z mocnym basem do współczesnego rocka, metalcore, elektroniki ( Marilyn Manson, Depeche Mode, Placebo, Papa Roach, BMTH, Billy Talent itd ). Tylko uzywane. Najlepiej dośc płytkie: do 30cm. Granie V-ką.  Mozliwie najtaniej. Moje typy to:

1. Dali Mentor 2. ( moga byc zbyt kulturalne)

2. Chario Lynx.  (mam wątpliwości czy nadadzą są do ciezszej muzyki)

3. Focal Chorus 807. ( nigdy nie słuchałem Focali ale podobno te są energiczne z podbitymi skrajami)

4. Paradigm Studio 20  ( nie znam - polecane do rocka)

Prosze o opinie ale tylko  uzytkowników wymienionego sprzętu

https://www.audiostereo.pl/topic/143154-monitory-do-rocka/
7 minut temu, Krzysz napisał:

Witam.

Potrzebuje monitorów do rocka i cięższych brzmien oraz elektroniki. Jako dodatkowych głośników. Pokój 17m. Musza mieć wyeksponowane skraje pasma, grać przyjemnie oraz ekspresywnie, nawet efekciarsko. Zadnej audiofilskiej płaskiej charakterystyki. Do spokojnej muzyki juz mam kolumny.

Zawsze lubiłem dzwiek Beyerów dt990pro a z głośników to zazwyczaj Dali lub Chario.  Wzmak to Naim XS + Flatcap XS.  Jak narazie w moje gusta wstrzeliło się brzmienie tanich Dali Zensor, które wszystko grają przyjemnie. I rozwinięcia tego brzmienia poszukuje: jasne, przyjemne granie z mocnym basem do współczesnego rocka, metalcore, elektroniki ( Marilyn Manson, Depeche Mode, Placebo, Papa Roach, BMTH, Billy Talent itd ). Tylko uzywane. Najlepiej dośc płytkie: do 30cm. Granie V-ką.  Mozliwie najtaniej. Moje typy to:

1. Dali Mentor 2. ( moga byc zbyt kulturalne)

2. Chario Lynx.  (mam wątpliwości czy nadadzą są do ciezszej muzyki)

3. Focal Chorus 807. ( nigdy nie słuchałem Focali ale podobno te są energiczne z podbitymi skrajami)

4. Paradigm Studio 20  ( nie znam - polecane do rocka)

Prosze o opinie ale tylko  uzytkowników wymienionego sprzętu

Miałem dokładnie takie założenia 2-3 lata temu jak kupowałem sprzęt. Mocny bas, tzn wyższy, tam gdzie stopa, góra w sumie też okazała się troche podbita. Magnat 1003S. Testowałem z naimem s5 (ten najniższy model) i grało MINIMALNIE lepiej niż z atollem ale spora różnica w cenie na korzyść atolla więc go kupiłem.

obiektywnie o audio

https://www.audiostereo.pl/topic/143154-monitory-do-rocka/#findComment-4519981

Dzieki. Biore pod uwage tylko te 4 opcje a raczej 3 bo Chario raczej sie nie sprawdzą. Dali wypadaja najkorzystniej finansowo - Mentor 2 lub (ew.Ikon 2), potem Focal a Paradigm najdrożej. Zaznaczam, że metalu nie słucham.

https://www.audiostereo.pl/topic/143154-monitory-do-rocka/#findComment-4520109
1 godzinę temu, Krzysz napisał:

Dzieki. Biore pod uwage tylko te 4 opcje a raczej 3 bo Chario raczej sie nie sprawdzą. Dali wypadaja najkorzystniej finansowo - Mentor 2 lub (ew.Ikon 2), potem Focal a Paradigm najdrożej. Zaznaczam, że metalu nie słucham.

ikony i focale sluchalem, nadają się, paradigmy to chyba najpopularniejsze kolumny do rocka, na pewno dobrze kupisz ;)

obiektywnie o audio

https://www.audiostereo.pl/topic/143154-monitory-do-rocka/#findComment-4520171

Oki, dzieki, na olx są Dali Ikon 2 za 800zł ale maja spaloną wstęgę. Sprzedawca pisze, ze nie słychac tego. Nie wiem. 

Chodzi mi o jak najtanszy zakup bo to bedą drugie kolumny. Na codzien gram na Dali Grand Coupe.

https://www.audiostereo.pl/topic/143154-monitory-do-rocka/#findComment-4520192

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.