Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - odpowiadanie samemu sobie to już choroba?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MStaniszczak, 31 Paź 2008, 14:01

>Posłałem do toroidy prośbę o wycenę trafa 2x16V + 1x6V, zalewanego z ekranem.

Koniecznie daj znać jak odpiszą i zanim złożysz zamówienie, może będzie więcej chętnych (np ja i może ktoś jeszcze) - cena też może w takim wypadku trochę spadnie.

Znalazlem wreszcie troche czasu i udalo mi sie uruchomic karte z poprzedniej dostawy plytek. Po poskladaniu Ugody i clonow totem mite przyszedl czas na zrodlo. Uklad odpalil bez zadnych problemow, gram juz kilka dni i dzwiek wreszcie sie stabilizuje. Po dokonaniu porownan roznych WO ostatecznie zostal ad8066. polecam sprawdzic, z tym ze potrzebuje on maxymalnie +- 12v. zamiast wimek na wyjsciu zastosowalem nichicony muse bipolar 10uF, bo takie mialem pod reka. Porownywalem tez z wima i potwierdze opinie ze wimka w tor audio sie srednio nadaje. odsprzeganie zasilania wo tez troche zmienilem, w miejsce 100nF kondensatorow wskoczyly 4,7uF tantale i od spodu 100nF smd. jako glowny bufor na liniach +-12 siedza bc components 47uF. Taki zestaw jest dla mnie optymalny brzmieniowo.

pzdr,

Dominik

Wycena z toroidy. TS10VA PRI:230V SEC:2x16V (7VA) + 6V(3VA) w konfiguracji AUDIO - 60,00 PLN netto + 22% VAT. To jest cena przy zamówieniu dwóch bo tyle sam biorę. Możliwe że przy większym zamówieniu było by taniej.

I zapomniałem dodać - przy dwóch traf czas realizacji to około 30 dni. Nie wiem jak przy większej ilości. A wymiar - jeśli by kogoś interesował - to 65mm średnicy i około 27mm wysokości.

Posiadam trafo 2x18,5V (TS50/17) chciałbym go urzyć jako zasilania 15V. Jaki dać rezystor aby z 18,5 zrobić wymagane dla DAC'a 15V? Przepraszam za takie pytanie, ale nie wszyscy uczyli sie takich rzeczy w szkole...niestety. Przy okzji zamiawam dla siebie elementy do DAC'a co sadzicie o takich podzespołach? Jakieś sugestie/lepsze pomysły?

1) PŁYTKA DAC'A:

Rezystory:

R1 1,5k Beyschlag

R2,3,4 22 Beyschlag

R5,6 100 Beyschlag

R8 1M Beyschlag

R9,10,11,12 12k (metalizowany 1%) Beyschlag

R13,14 3,9k (metalizowany 1%) Beyschlag

R15,16 100 (metalizowany 1%) Beyschlag

R17,18 220k (metalizowany 1%) Beyschlag

Kondensatory:

C1 100u Sanyo OS-CON

C2 100n Wima MKP

C3,4 18p Ceramiczny

C5 100u Sanyo OS-CON

C6 100n Wima MKP

C7 100n Wima MKP

C8 10u Wima MKP

C9,10 1,8n (lub 1,5n) Wima MKP

C11,12 330p Ceramiczny

C13,14 100n Wima MKP

C15,16 100n - patrz opis Wima MKP

C17,18 10u - patrz opis Wima MKP

C19,20 100u Black Gate N

Polprzewodniki:

U1 PCM2702

U2 OPA2604

Q1,2 BC556B

D1,2 LED

Y1 Kwarc 12MHz

Inne:

J1 Zlacze USB-B

2) PŁYTKA ZASILACZA DAC'A:

Rezystory:

R19 2,4k Beyschlag

R20 2,4k Beyschlag

R21 220 Beyschlag

R22 220 Beyschlag

R23 390 Beyschlag

R24 240 Beyschlag

Kondensatory:

C21 1000u/35V Panasonic FC

C22 1000u/35V Panasonic FC

C23 10u/35V Nichicon FG

C24 10u/35V Nichicon FG

C25 10-50u/25V Nichicon FG

C26 10-50u/25V Nichicon FG

C27 10-50v/25V Nichicon FG

C28 100n/10V Wima MKP

C29 1000u/10V (lub 16V) Panasonic FC

C30 10u/10V Sanyo OS-CON

C31 10-50u/10V Sanyo OS-CON

Polprzewodniki:

D3 RB157

D4 4xBYV27

U3 LM317

U4 LM337

U5 LM7805

U6 LM317

Do ograniczenia napięcia służą stabilizatory napięcia, które wymieniłeś w spisie:

U3 LM317

U4 LM337

U5 LM7805

U6 LM317

w przypadku LM317 i LM337 (stabilizatory regulowane) wartość napięcia ustawia się poprzez odpowiednio dobrane rezystory, które również masz w spisie (220R + 2k4 i 240R + 390R)

Jeśli chodzi o LM7805 to jest to regulator 5V w którym napięcia wyjściowego nie trzeba ustawiać.

Twój transformator ma trochę duże napięcie wyjściowe (18,5V napięcia przemiennego po wyprostowaniu daje około 26V napięcia stałego) więc aby zasilić PCM2702 przydałoby się dać przed stabilizatorem rezystor około 50R (2-3W żeby się nie grzał) lub zastosować osobny transformator z uzwojeniem około 6V. W zależności od temperatury LMów wypadałoby założyć na nie jakieś radiatory (te na zasilaniu opampa na pewno będą wymagały radiatorów).

Dostałem kilka pytań o wspólne zamówienie na trafa. Więc mogę się podjąć. Jeśli ktoś jest zainteresowany, róbcie listę;-)

Jak na razie wpisze się ja:-)

1. MStaniszczak 2 szt.

Proponuję istę zamknąć w niedziele 9 listopada. Wówczas poślę jeszcze raz do wyceny znając ilość zamówionych traf i wszystkim podam dane do przelewu i poproszę o adres wysyłki. Muszę tylko skołować pudełka na te trafa żeby je w czymś wysłać.

OK. Ale kto jeszcze robi niezłe toroidy, bo ja chce toroida żeby był płaski:-D Z EI mniejszy problem, ale te będą sporo wyższe. No i nie chciał bym że trafo brzęczało.

MStaniszczak, 2 Lis 2008, 10:45

>Proponuję istę zamknąć w niedziele 9 listopada.

wszyscy beda zjezdzac do domu z AS... ;) 8,9 mysle nie wielu sie dopisze:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co do trafa to cena jest taka wysoka przez dodatki AUDIO. Jak pytałem się u nich o trafo do lampowca to powiedzieli mi za AUDIO 50zł drożej, ok 160zł za trafo 120VA - to dopiero rozbój ;)

Ale to że warto dopłacić to swoją drogą.

Właśnie dlatego myślę o totoridy że właściwie same dobre opinie o ich trafach czytałem. Sam do małego słuchawkowego lampiaka mam trafa od Pana Ogonowskiego (też nie tanie), ale w planach jest już PSE lub PP na diabłach i planuje trafa zasilające zamówić właśnie w toroidach. Ale to będą trafa ok. 400-500 VA (poza diabłami będą m.in. prostowniki lampowe, też prądożerne 5c8s) z większą liczbą uzwojeń wtórnych. Ja planuje złożyć kartę na raczej dobrych częściach i to też był powód wyboru toroidów.

Z innej beczki:-) Ma ktoś namairy na dobry tutorail lutowania scalaków w tych obudowach SSOP (chodzi mi o PCM-a)? Będzie to moje pierwsze podejście:-)

a może takie trafo z Trafber ja brałem i jestem zadowolony wersja audio

- separacja uzwojeń pierwotne-wtórne

- ekran elektromagnetyczny

- ekran elektro statyczny

- całość zalana żywicą w kubku plastikowym

no i cena coś koło 70-80zł brutto przy większej ilości napewno taniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie czy te kondensatory na zasilaniu opa 100uf maja optymalna wartosc i czy warto stosowac jakies markowe w ich miejsce bo u mnie siedza jakies noname 100uf a mam tez luzem jakies panasonici z cd technicsa i nie wiem czy ich wymiana cos zmieni

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.