Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

gaballus - może napiszesz do Indela w jakiej cenie byłby wszystkie potrzebne trafka PCB, jeśli zamówiłoby się np. 10kompletów? Byłbyś gotów zrobić zamówienie zbiorowe?? Jak będziemy mieć ceny wszystkich dostepnych producentów (Indel, Toroidy, Trafber, Telto) to może wspólnie zdecydujemy co bierzemi i zrobimy zamówienie.

Z Telto odpisali mi żebym do nich przedzwonił - nie podali wyceny w e-mailu. Niestety dzisiaj nie znalazłem chwili na wykonanie tego telefonu. Jutro postaram się przedzwonić i dam znać.

Ja z Telto mialem trafo do lampowego wzmacniacza sluchawkowego i trafa mniejszej mocy byly u nich tansze niz np. w Toroidy.pl, za to te wieksze byly sporo drozsze. Nie zamawialem bezposrednio z Telto, tylko przez goscia na gieldzie RTV, ale podobno ma takie same ceny.

Niestety nie mogę się dodzwonić do Telto, a później nie będę miał jak:-/ Jak by ktoś znalazł chwilkę i mógł przedzwonić pod numer 0 46 832 11 50 i dowiedzieć się o cenę 1 i powiedzmy 10 traf z uzwojeniami wtórnymi 2x16V - 7VA, 6V - 3VA, zalewanymi do audio:-) Ja mogę zająć się ewentualnym zamówieniem, chodzi na razie o wycene. gdybym się jednak dodzwonił, dam znać:-)

w pracy i tak caly czas siedze pod telefonem wiec postaram sie dodzwonic jutro.

wstepnie moge sie zapisac na jeden komplet elementow, ale bez traf i pcm (juz mam) oraz z zastrzezeniem, ze moge sie wycofac (oczywiscie zanim cale przedsiewziecie dojdzie do skutku). moze uda mi sie kupic czesci bez koniecznosci sprowadzania ich z calej polski i/lub kupowania kilkudziesieciu sztuk, podczas gdy potrzebuje tylko jednej.

server unreachable;--

dodzwonilem sie do telto.

cena za trafo 2x16v + 1x6v w sumie 10va to jakies 68zl. przy kupnie 10 sztuk okolo 5% mniej. jezeli to by mialy byc dwa odzielne trafa to w ogole sie nie oplaca poniewaz znaczna wiekszosc ceny stanowi rdzen i za 2x16 byloby powiedzmy 60zl i za drugie tez prawie tyle (nie maja takich malych rdzeni produkowanych seryjnie). czlowiek z ktorym rozmawialem podawal ceny orientacyjnie na podstawie trafa 20va jakie produkuja seryjnie. przy dokladnej wycenie moga byc pewne roznice ale nieznaczne. ceny zawieraja vat.

server unreachable;--

Ktoś wspomniał o dyskusji na temat traf xD. Co sądzicie o trafach PCB? Mielibyśmy najtaniej i najszybciej.. Uważacie, że da się wogóle usłyszeć, chociaż minimalną różnicę między trafami w takiej aplikacji (DAC)?? - jeśli nie słychać różnicy to po co przepłacać? ;)

jezeli ktos planuje wykonanie kilku egzemplarzy to warto sprawdzic rozne zasilania. ja skladam na razie jedna wiec wole zaoszczedzic na zasilaniu, a roznice w koszcie przeznaczyc na lepsze elementy na samej karcie.

server unreachable;--

radzę jednak uważać, wstawisz tanie trafa - tak jak ja za pierwszym razem - i będzie Ci brumiło nie do zniesienia, i co z tego że masz dobre kondzie w torze? :)

dodam, że mam trafka Indela, najzwyklejsze IE i słychać je przy wyłączonej muzyce w całym (niewielkim) pokoju.

Vincentos - pisząc brum, miałeś na myśli odgłos pracy trafa, czy brum w słuchawkach? Jeśli to drugie to znaczy, że jednak waro dać 60pln za trafo z toroidów... Jeśli to pierwsze to wątpie, żeby transformator PCB o mocy np. 1W mogł wydawać jakikolwiek odgłos...

Vincentos, zgadzam sie calkowicie ale:

a) trzeba wziac pod uwage proporcje glosnosci brzeczenia traf i chalasu wydawanego przez komputer. nawet kiedy mialem (wlasciwie to mam) chlodzenie woda to slychac bylo dysk i pompke (a to tylko kilkanasie db). pomijajac osoby z dyskami solid state i zasilaczami chlodzonymi woda (i pompka w drugim pokoju) nie przejmowalbym sie tak tym. a jak sie ktos uprze moze sobie oblozyc je matami bitumicznymi. przy takiej malej mocy nie powinno byc problemu z oddawaniem ciepla. jedyni, ktorzy maja co sie martwic to posiadacze nettopow z dyskami solid state. sa jacys wsrod zainteresowanych?

b) przylaczam sie do pytania - "brum" znaczy sie odglos pracy samego trafa a nie zaklucenia na wyjsciu? to drugie jest niedopuszczalne.

server unreachable;--

Faktycznie, użyłem złego słowa. Mówiąc "brum", miałem na myśli brzęczenie samego trafa. Nie brumienie w głośnikach. Mówicie że to za mała moc aby było je słychać, no ale niestety słychać dobrze. Co do odgłosów komputera, to ja użyawm laptopa, przeważnie nie obciążam go zbyt mocno i jego też słychać ale minimalnie i jest to tylko taki delikatny powiewek powietrza. Natomiast trafa brzęczą i jest to dużo mniej przyjemny dźwięk. Uważam, że należy z nim bezwględnie walczyć, dlatego ja nie zawacham się wydać więcej na trafo, które napewno będzie ciche.

no coz, ja wlasnie skladam komputer chlodzony w calosci pasywnie wiec jezeli bedzie jakies brzeczenie to je uslysze od razu. jezeli bedzie nieakceptowalne to wtedy siegne po drastyczne srodki i korzystajac z waszych doswiadczen wymienie zasilanie na juz sprawdzone. dlatego jak juz zamontujecie jakies transformatory to podzielcie sie odczuciami.

server unreachable;--

Może być 12V - będziesz miał nawet większy wybór wzmacniaczy operacyjnych - niektóre pracują tylko do 12V. Natomiast z tego co słyszałem OPA2604 najlepiej się "czuje" na napięciu ok 15V.

Jeśli zastosujesz trafo 12V będziesz też musiał dostosować stabilizator napięcia w zasilaczu wstawiając odpowiednie rezystory (trzeba by spojrzeć w dokumentację stabilizatorów i pomierzyć co nie co).. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Natomiast moc, wystarczy już jakieś 6VA.

KaNiOn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten link bedzie dla Ciebie przydatny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli decydujecie się na trafa PCB i nie ma chętnych na zamówienie najlepiej w toroidy lub trafber, to ja zamawiam an własną rękę, ew. podpinam się pod zamówienie arkotic - biorę 2 (może 3) trafa.

orientuje sie ktos czy wymiana kondow tych 1000uf w zasilaczu na powiedzmy 2200uf wniesie cos pozytywnego czy wiecej mozna taka zmiana zepsuc pytam poniewaz mam kondy dobrej jakosci te 2200uf a teraz na plytce siedza jakies noname

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.