Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zmobilizowałem się zeby poskładać tego DACa. Wlutowałem wszystkie elementy za wyjątkiem: Q1, Q2, C10, C11, C9, C16, C15. Na wyjściach zasilacza mam: +3,3V, +5,09V, +14,9V, -15,08V.

Podłączyłem zasilanie i następnie USB. Komputer wyświetlił informację, że urządzenie ma awarię lub nie zostało poprawnie wykryte. Co może być powodem? Niewłaściwie przylutowany PCM? Na visus wygląda OK.

----------------

Zależy jakie brakujące elementy.

Ja sprawdzałem poprawne wlutowanie w ten sposób, że zrobiłem sobie ze szpilek sondy do multimetru i lekko kładąc na pinach PCMa jedną sondę (tak aby nie dociskać nóżki do pcb), a drugą do ścieżki do której jest przylutowany (nie przy samym PCMie tylko trochę dalej) sprawdzałem poprawne przejście. Następnie sprawdzałem każde dwa piny obok siebie czy nie mają zwarcia.

Używasz generatora czy rezonatora kwarcowego?

Te elementy są odpowiedzialne za charakterystykę filtra dolnoprzepustowego czyli wg mnie nie powinny wpływać na pracę samego PCMa. Ale ja nie jestem elektronikiem także nie jestem tego w 100% pewien. Na wszeli wypadek możesz wylutować R9 i R10 co odetnie całkowicie PCMa od wzmacniacza operacyjnego. Radzę Ci jeszcze raz dokładnie przejrzeć wszystkie luty na płytce. Jeśli masz tam jakieś pozostałości kalafonii to zmyj je i dokładnie obadaj płytkę pod lupą. I jeszcze raz zadam pytanie - używasz generatora czy rezonatora kwarcowego?

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

70PLN?? Już w TME jest taniej.

Spróbuj na allegro u użytkownika Efekt02. Kupowałem u niego i wszystko ok. Ostatnio miał po 40PLN. Taniej chyba nie znajdziesz bo TI nie oferuje tego już jako sample...

coolombo, 3 Lut 2009, 22:19

>Na stronie Ti nie ma już nie ma pcm2702 są inne z tej serii i kosztują koło 3-4$. Ja wiem że dolar

>podrożał ale podbijanie ceny z 10zł do 40zł za szt. to przegięcie.

widac kolega nigdy nie kupowal wyspecjalizowanych kostek...

te uklady nie sa juz produkowane od 1,5 roku.

DK 12$/szt

Mouser 10E/szt

Farnell 7,5E/szt

+ przesylka zagraniczna

jak ja nie lubie takiego gadania - za duzo kasy - nie kupuj, po co wyzalac sie na forach...

ludzie sie przyzwyczaili do tanich sampli na allegro :/

Jakie kondesatory waszym zdaniem zagrają lepiej w zasilaniu symetrycznym opa2604 Rubycon YXA czy ROE EKS (1000uF) - takie mam. Pewnie wypróbuje obie kombinacje ale chciałbym znać wasze zdanie.

ale jako co te kondensatory będą robić w układzie? będą filtrujące bloku zasilania? To może być za mało, polecałbym wartość 1500 - 3000uF, jest dość prawdopodobne tętnienie obecne za kondensatorami o wartości 1000uF, jeżeli zaś będą bezpośrednio przy zasilaniu opa razem z kondami odsprzęgającymi(np. 100nf) to raczej jest to za duża wartość która może pogorszyć warunki zasilania, wystarczyłby w tym miejscu 10 - 47uF, ewentualnie 100uF gdy jest dość duże zapotrzebowanie prądowe ze strony opa.

Jak by ktoś potrzebował to mam do oddania po kosztach dwie płytki by msfalcon oraz trzy sztuki PCM2702E - więcej informacji na PW lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Przy poziomie prądu, jaki pobiera wzmacniacz operacyjny 1000uF w zupełności wystarczy.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 3 tygodnie później...

Właśnie skończyłem składać i uruchamiać kartę. Nie obyło się bez problemów, ale już wszystko działa. Jedna z nóżek PCMki nie była dobrze przylutowana i winda nie wykrywała urządzenia (dokładnie ten sam komunikat co u kolegi Mirfaka).

Właśnie gra swoje pierwsze minuty na dziadowskich słuchawkach więc się nie wypowiadam. Na razie się cieszę że działa ;)

Pzdr,

Asiki

PS. Mam jeszcze 1 sztukę do złożenia, mam nadzieję że obędzie się bez wtopy ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.