Skocz do zawartości
IGNORED

Wciągnięcie się głośnika

zubek29

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to precyzyjniej nazwać ale już tłumaczę. Kupiłem wzmacniacz Harman Kardon HK680 niby z delikatną usterką że przy kręceniu potencjometrami słychać trzaski; myślałem kontakt pr załatwi sprawę. Jeszcze nie psikałem ale już zauważyłem dziwną rzecz o którą chcę zapytać. Jak włączam wzmacniacz to głośnik basowy prawej kolumny zostaje zassany kilka mm do środka i pozostaje w tej pozycji podczas gdy z lewym nic się nie dzieje. Co to może oznaczać? Spalona główna cześć wzmacniacza i kasa wywalona w błoto czy bardziej jakieś styki czy coś w tym stylu? Dodam że lewy kanał nie gra, a jak ruszam balancem to coś tam trzeszczy i muzykę lekko słychać ale to myślę kwestia potencjometrów. O i jeszcze jak trochę więcej podgłoszę to na parę sekund znika dźwięk. Zaczynam się bać. Z góry dziękuję za pomoc. 

Trzeszczenie regulatorów głośności to normalna sytuacja dla starszych wzmacniaczy. Trzeba wymienić potencjometr.
Co do głośnika, to ssanie głośnika może powodować napięcie stałe na wyjściu jednego z kanałów.
Wzmacniacz potrzebuję naprawy.

2 godziny temu, zubek29 napisał:

Jak włączam wzmacniacz to głośnik basowy prawej kolumny zostaje zassany kilka mm do środka i pozostaje w tej pozycji podczas gdy z lewym nic się nie dzieje.

Nawet nie wiedziałem ,że takie coś jest możliwe.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

2 godziny temu, Ivan_70484 napisał:

Trzeszczenie regulatorów głośności to normalna sytuacja dla starszych wzmacniaczy. Trzeba wymienić potencjometr.
Co do głośnika, to ssanie głośnika może powodować napięcie stałe na wyjściu jednego z kanałów.
Wzmacniacz potrzebuję naprawy.

Ok, a orientujesz się może czy to kosztowna i pracochłonna naprawa czy raczej nic wielkiego? 

45 minut temu, matoole napisał:

Nawet nie wiedziałem ,że takie coś jest możliwe.

No tak, tylko ja mogę mieć takiego farta ?

Ok, a orientujesz się może czy to kosztowna i pracochłonna naprawa czy raczej nic wielkiego? 

Tydzień temu wymieniałem dwa potencjometry + kilka kondensatorów (nie wiem dokładnie ile). Wyszło 190zł. Warszawa
21 minut temu, Ivan_70484 napisał:

Tydzień temu wymieniałem dwa potencjometry + kilka kondensatorów (nie wiem dokładnie ile). Wyszło 190zł. Warszawa

O to mnie uspokoiles, tak właśnie mialem nadzieję że będą to te granice cenowe. Czyli sugerując się swoim doświadczeniem twierdzisz że to że wsysa ten głośnik i to że przy większej głośności odcina dźwięk to wina kondensatorów?

O to mnie uspokoiles, tak właśnie mialem nadzieję że będą to te granice cenowe. Czyli sugerując się swoim doświadczeniem twierdzisz że to że wsysa ten głośnik i to że przy większej głośności odcina dźwięk to wina kondensatorów?

Nie. Mówię tylko że trzask przy zmianie głośności to wina zużytych potencjometrów. I to, że wciągnięcie głośnika to stałe napięcie na końcówkach wzmacniacza. Gdyby to było napięcie zmienne, to głośnik by się poruszał. Przyczyn stałego napięcia nie znam. O przyczynach opowie Ci technik po diagnostyce.

16 minut temu, Ivan_70484 napisał:

Nie. Mówię tylko że trzask przy zmianie głośności to wina zużytych potencjometrów. I to, że wciągnięcie głośnika to stałe napięcie na końcówkach wzmacniacza. Gdyby to było napięcie zmienne, to głośnik by się poruszał. Przyczyn stałego napięcia nie znam. O przyczynach opowie Ci technik po diagnostyce.

Dziękuję pięknie za informacje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.