Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do 2,5kPLN

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Rotel RB 1070, a najlepiej jakiś super tani RB 1080 :-) Poza tym może jakaś końcóweczka Rotela starej serii 9 :-) Jeśli zamierzasz na początku Yamahę wykorzystywać jako preamp Rotel to moim zdaniem najlepsze i jeszcze stosunkowo najtańsze rozwiązanie :-)

Rzuć okiem tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gra to klasą dźwięku wszystkich Nelsonów Passów jakie słyszałem włącznie z moją końcówką. Mialem dokładnie ten egzemplarz, tyle, że jeszcze bez obudowy - widać go na desce :-) Niedługo potem miałem okazje przetestować u siebie Jeffa Rowlanda Concentre i to jest dźwięk w tym kierunku. Rozmach, przestrzeń i znakomita dynamika. Naprawde warto - można mieć spokój na długo - niczym "sklepowym" poniżej 20 tys tego wyraźnie nie przebijesz.

[obrazekLUKASZ-238080_1.JPG]

post-1087-100000667 1170263098_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -3 kanałowa końcówka Harmana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -to również mogłoby się pewnie sprawdzić :-)

Ukryta Zawartość

>guzia

Jak dla kogo. Wszystko jest kwestią gustu. Nie porównywałem z tymi Rotelami, ale np. z moim Alephem-X. Sam nie rozumiem, dlaczego tak wiele osób twierdzi, że GC jest lepszy? Dla mnie to zupełnie inne klasy sprzetu.

Piszę tylko po to, abyś zbytnio nie sugerował się za bardzo opiniami; lepiej samemu zdecydować, co bardziej się podoba.

mahler

Trochę nie rozumiem tej ekstazy, że GainClone bije zawodników w klasie do 20 000 zł, może to jest efekt bezcennej miłości do własnego dziecka czytaj własnego Gaina. Może ktoś przyniesie ten cud techniki na odsłuch twórczości McGyvera do Pal55 i posłuchamy.

> guzia > Nie posiadam gainclona i nie zamierzam. Po prostu za 2.5 kzł to może być całkiem niezły wzmak.

Dobrze zrobiony "zjada" na śniadanie wszystkie Rotele i inne. Powtarzam, dobrze zrobiony.

Powodzenia w poszuiwaniach lepszego dźwięku.

Mahler nie ma się czym sugerować i nie ma żadnej miłości do własnego dziecka, bo ani on go nie zrobił, ani nie był zrobiony dla niego. Po prostu gościł u niego w systemie przez kilka dni i to kompletnie przypadkiem, jest dobrym znajomym gościa dla którego robiłem tego Gain Clona.

Ma prawo mieć swoje zdanie. Ja osobiście wcale się tak nie ekscytuję Gain Clonem, ale faktem jest , że odpowiednio zbudowany z wysokiej klasy cześci gra na bardzo wysokim poziomie.

Tylko przede wszystkim trzeba wziąść pod uwagę właśnie to jaki to Gain Clone bo jeden drugiemu nie równy. Niemożna wrzucić wszystkich Gain Clonów do jednego worka bo ta konstrukcja wybitnie zależy od użytych komponentów (w przeciwieństwie na przykład do Alephów).

Czy będzie lepszy od kompletu Rotel... Gain Clone na bardzo dobrych częściach... nie bądź śmieszny to nie ta półka wogóle.

Tylko, że w praktyce wygląda to tak iż 1 na 100 czy 200 osób buduje Gain Clona z naprawdę wyśmienitych części tak jak Peter Daniel na przykład.A następna sprawa to to że mało kto wpina go do na tyle dobrego systemu aby docenić i porównać z drogimi sklepowymi klockami.

Może nie jest to dźwięk najlepszy na świecie i wiele drogich lamp czy bardzo drogich tranzystorów jest lepszych,nie trafia treż w gusta każdego jeśli chodzi o brzmienie,ale sorry... w porównaniu do tego co można kupić sklepowo do 10-12tys. to jest naoprawdę super i większość osób która takich porównań dokonuje potwierdza to.Takie moje zdanie, koniec.Kropka.

Pozdr.

"Czy będzie lepszy od kompletu Rotel... Gain Clone na bardzo dobrych częściach... nie bądź śmieszny to nie ta półka wogóle"

można prosić jaśniej bo już nie wiem co na której półce leży?

dla ułatwienia podaje ceny sklepowe końcówek Rotela

końcówka RB 1090 kosztuje...11499zł

końcówka RB 1080 kosztuje.....6599zł

końcówka RB 1070 kosztuje.....3499zł

z Twojej wypowiedzi wynika że nie warto się nawet zainteresować RB 1090.

Moje także, bo słyszałem dobrego Gaina. I chłopcy w Warszawie być może i mi wierzą, ale jednak chcą posłuchać:)

I mają rację. Miałem nadzieje im przywieżć ten konkretny egzemplarz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale niestety Cortazar zabrał go już za zachodnią granicę. Inna sprawa, że naprawde dobrze brzmiacy Gain to końcówka, nie integra z jakimś śmiesznym Alpsem.

Panowie, skoro właściciel JC "Concerty" stwierdził, ze to ta sama klasa, to chyba musi być coś na rzeczy, nieprawdaż?

Pozdrawiam wszystkich sceptyków, oby Wasze Cambridge grały Wam coraz lepiej.

Ukryta Zawartość

Gaina nie słuchałem, ale wygląda zachęcająco :-) Czy bije wszystko do kwoty 20 kzł ? Pewno kwestia gustu, ale nie wykluczam że tak może być. To DIY na zajebistych komponentach, więc kto wie. Z drugiej strony musi być dobrze zrobiony, a tu już jest problem, jak rozpoznać tego dobrego od tego złego ? ;-)

Hiena, Tak jak pisałem wcześniej też chce posłuchać Gaina i mówimy tu o końcówkach a nie o integrach ze śmiesznymi Alpsami.

Ukryta Zawartość

Właściciel Jeffa ma swoje uszy i swoje zdanie. Narazie ma przewagę, bo nie słyszałem Gaina, a Rotela tak.

Bartek, to nie wstyd człowiek uczy się całe życie :)

Zyzio dobry Gain to taki który dobrze gra. Podobno dobry konstruktor odsłuchuje zmiany jakie wnoszą poszczególne elementy i selekcjonuje elementy do momentu uzyskania najlepszego brzmienia.

Jak usłyszę dobrego Gaina, który pobije np końcówkę RB-1090, to sam zacznę robić Clona.

Ukryta Zawartość

"Podobno dobry konstruktor odsłuchuje zmiany jakie wnoszą poszczególne elementy i selekcjonuje elementy do momentu uzyskania najlepszego brzmienia" - niestety prawdopodobnie dąży też do tego, aby brzmienie było magiczne z posiadanymi przez niego kolumnami...., a w takim wypadku Rotel może okazać się bardziej uniwersalny, ale kto wie...

Bartek_1: ile kosztuje u ciebie Gain Clone w takiej wypasionej wersji jak opisywałeś na forum ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

guzia

Ten Gain był właśnie tak robiony, każda część byłą dobierana "na słuch" i jest efektem doświadczeń sporej liczby znających się na rzeczy osób (np Peter Daniel).

Doprawdy nie moge zrozumieć czemu zaczynając temat odnośnie końcówek do 2,5kzł chcesz porównywać Gaina (który nawet na najlepszych możliwych częściach kosztuje mniej (jednak nie biorąc pod uwagę kosztu pre)) do końcówki rotela za ponad 11kzł. Nawet gdyby grały na tym samym poziomie (a nie grają, uwierz mi), to...No, chyba ze 9kłz różnicy nie robi na Tobie wrażenia.

Inna rzecz to cena tego Rotela. W Gainie płace tylko za części, a w Rotelu? Jaki tam jest ich koszt? Czy wiatr dobrze powiał i jest tam 2kzł czy nie? Idąc tym tokiem rozumowania Gain firmy 47 Labs też kosztował w przeliczeniu koło 12kzł. Mogli go wycenić na 20kzł i też by się obronił, a 1090 na 5kzł. Marketing, pozycjonowanie produktów...

Podobno po prostu księgowy w Rotelu wpadł na taki głupi pomysł. Tzn tak naprawdę zmęczony był po imieninach teściowej, parowała mu głowa, pomylił sie w kalkulacjach i wyszlo 11499. Wiesz, nawet recenzentom te końcówki się nie podobały...

>Elberoth

Myślę, że tak orientacyjnie w granicach 3-3,5tys.Ale musiałbym usiąść i dokładnie policzyć. Zalezało by to też od pewnych wyborów, na przykład co do gniazd głośnikowych i RCA.

Pozdr.

Hiena, napisałem jak był robiony Gain bo czytam forum, a wątek o Gainie od momentu jak Peter wpisał się po raz pierwszy. Robota z Gainem wygląda na "strojenie" pod system jaki się ma (kolumny, pomieszczenie).

Więc nie zlecę komuś do wykonania tej końcówki, bo musiałby posiedzieć u mnie przez pare tygodni zmieniając elementy. Ale nie chodzi tu o czas jaki musiałby spędzić on-site tylko o to, że jeszcze nie mam docelowego pomieszczenia i docelowych kolumn, a kupując gotowy produkt np Rotela mam pweną gwarancję uniwersalności.

To że nowy Rotel kosztuje, bo księgowy, bo ciocia, bo imieniny - to znam, więc chce kupić używany, a podałem cenę 2,5k bo to jest realna wartość zastosowanego złomu z realną dobrą zapłatą za pracę. A ile kto tam duszy i serca włoży to zagra za 10k, 15k a nawet więcej niż 20k.

Gwarancja uniwersalności markowego klocka o której pisałem daje mi jeszcze jedną przewagę, mogę sprzedać urządzenie w momencie np zmiany pomieszczenia na docelowe, a za tą kasę pobawie się w "strojenie" Gaina.

Mialem 3 różne Gainclony i grały dobrze a jeden wybitnie dobrze. Pierwsze słyszę "strojeniu" końcówki mocy pod pomieszczenie i kolumny. W takim razie co z CD-ekiem, preampem ? Też je trzeba stroić pod końcówkę mocy ?

>guzia > odpuść sobie temat clona z miejsca. Wycofuję się z poradą. To porównanie z Jeffem Rowlandem Concentrą to kit :-) Gainclone to klocek na pewno nie dla Ciebie. Rotel zadowoli Cię w 100%.

>Guzia

Stary ile ty masz lat? 16?? Twój tok rozumowania jest bardzo ograniczony.

Gwarancja uniwersalności markowego klocka....ha ha ha ha

Gain Clona się stroi?? Pewnie tak, w tym rozumieniu wszystko się stroi, od kabelków przez pokój do wzmaków preampów czy nawet sieci AC w domu.

Oj sie uśmialem...ech.

Pozdrawiam

Bartek1 - to faktycznie bardzo dobra cena (biorąc pod uwagę wykonanie, części i nakład pracy).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Fajnie ,ze ktoś to rozumie.Dzięki. Nie zajmuję się tym jakoś specjalnie zarobkowo. Nikomu jeszcze takiego Gain Clona (oprócz tego dla kolegi Pawła) nie robiłem, ale chętnie mogę zrobić,oczywiście po wcześniejszym odsłuchaniu.

>Guzia

Zaczynam powoli rozumiec o co ci chodzi i mam dla ciebbie idealne rozwiazanie.

Zamiast kupować Rotela za 2,5kzł złóż sobie Gain Clona z najbardziej tandetnych części z elektronicznego za rogiem, zamontuj to w obskurnej obudowie ze stalowej blachy. Wyniesie cię to wszystko max 500zł i zostanie ci 2kzł w kieszeni.

Będziesz miał tak samo uniwersalny dźwiek jak z tego Rotela.

Uniwersalny ,czyli po prostu tandetny,aczkolwiek na poziomie tranzystorowców po 3-4kzł,czasem od nich lepszy.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.