Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do 2,5kPLN

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Bartek, uświadamiasz wszystkich którzy kupili Rotela lub inny firmowy klocek, że wyrzucili kasę w błoto.

Co do mnie to się mylisz, kupuje urządzenia dobrej klasy za rozsądną cenę. Już miałem Cię pochwalić za estetykę wykonania i złożyć Ci propozycje wykonania Gain Clona w budżecie za 2000zł ale dziękuje Ci stary...

guzia

Pozostaje kwestia tego, co dla kogo jest dobrym urządzeniem za rozsądne pieniądze. Czy dla Ciebie dobrym dzwiękiem jest ten płynący z końcówki Rotela 1070 i amplitunera Yamahy podłączonego w roli przedwzmacniacza?

Gain potrzebuje naprawde porządnego pre, taki jak wynika z wpisu "o mnie" pozostaje w sferze planów.

A do jakiego cd używasz? Jeszcze w pażdzierniku miałeś Tonsile Disco, może odpocznij troszke od zmian:)

ps Bartek i tak powiedział, ze nigdy w życiu nie przeprowadziłby się do Ciebie na 4 tygodnie:)

-> pawelm: od niedawna Aboxa porównuję z ECI-2, Rockiem itp., udanymi konstrukcjami. To mniej więcej ten poziom, oceniam.

Obawiam się, że Baltlab nie wytrzyma porównania (chyba, że okaże się, że trzy jego kolejne, odsłuchiwane przeze mnie aplikacje nie były najszczęśliwsze). Zawsze można sprawdzić...

Obecny dźwięk, dzięki dopracowaniu konstrukcji wynosi go ok. pół półki wyżej od tego, co zapamiętałeś i oceniłeś. Możliwe, że lepiej - nie zdziwiłbym się. Moją opinię może zweryfikować odsłuch zbiorowy oblatańców i będzie, jak lud audiofilski oceni ;)

Ostatnia modyfikacja mego została zakończona wczoraj (kilka dni pracy), a odsłuchana 4h temu u Bodo. Możliwe, że jeszcze dziś odsłucham go w swoim systemie (Opadam niestety z sił...)

Zapraszam do Olsztyna, celem weryfikacji mych słów - zaproszenia aktualne.

Pozdr.

Hiena, narazie dźwięk Rotela mimo nieprzychylnych recenzji mnie zadowala, ale zanim go kupię prosiłem o radę.

Jestem w okresie przejściowym z kina domowego na stereo, ale jak narazie zostaje zniechęcany i atakowany za swój sceptycyzm co do bardzo wysokiej różnicy wskaźników jakość/cena firmowych urządzeń z drugiej ręki i DIY.

> guzia > Mój zaś sceptycyzm kieruję głównie na urządzenia tzw. firmowe, dlatego końcówkę mocy, preamp, kolumny, kable głośnikowe i interkonekty mam hand made. W planach mam dzielony CD składający się z NON-OVERSAMPLING DAC-a i transportu CD PRO 2 (który znajduje się w klockach po kilkadziesiąt tys ale to inny temat)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tym samym 100% mojego zestawu stanie się "nie firmowa" . W moim przekonaniu to jedyna droga, gdyż nie mam dziesiątków a może setek tys zł na AUDIO.

Gainclona poleciłem sumiennie, gdyż miałem go w swoim systemie kilka dni po monoblokach Ancient Audio Silver 300 ( ok. 20 tys ) Krellu kav 300i ( ok. 14 tys.) a kilka dni przed Jeffem Rowlandem Concentrą (ok. 30 tys )

Na bieżąco przewijają mi się różne monobloki Nelsona Passa - Aleph 3 czy Aleph 5. Odsłuchiwałem i porównywalem też te klocki u kolegi na B&W Matrix 802. Tego Gainclona też. Nie bedę opisywał tu poematów o wrażeniach odsłuchowych różnych konfiguracji bo nie o to chodzi.

Gainclone to HIGH END pełną parą czy Ci się podoba z wyglądu czy też nie. (to, że są Clony grające jak Rotel to odzielna sprawa - nie wdaję się)

Tak więc proponuję polecić jakiegoś porządnego "pustaka". Jak tu ktoś wpomniał na e-bay coś można znaleźć przyzwoitego. Ufff dawno tyle nie napisałem na tym forum.. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki mahler,

Zachęciłeś mnie do przeproszenia mojej 15W mikrokolby, która leży samotna od 6 lat w pudełku.

Chyba nic nie stracę wydając 1000zł na części (bez obudowy) na Gaina. Posiedzę kilka wolnych weekendów i się przekonam a Bartek nie będzie musiał się wprowadzać na 4 tyg :-)

Z ECI-2 żądnym konfrontacji...;)

Baltlab - niżej ;) [Teoria ;)]

A jak będzie naprawdę - wolałbym, aby lud audiofilski sam sobie z osobna na to pytanie odpowiedział.

Na spotkaniach, na których byłem - panowała zgodna ocena dla tego, co najlepsze. Moje zdanie też się z tymi ocenami pokrywało.

Na razie ECI-2 (jako punkt odniesienia do porównania) korci mnie najbardziej.

"Rock" - hmm, świetny wzmak, bo ma lampy w pre. Ze znalezieniem b.db. pre jest spory kłopot.

Uważam, że dobre lampowe - tranzystorowemu trudno będzie przeskoczyć, ale kto wie...

Posłuchamy, porównamy, się dowiemy, a jak trza będzie - skorygujemy, choć na dziś nie widzę potrzeby korekty dla dopracowanej konstrukcji. Oczywiście konstruktor może mieć z czasem swoje zdanie. Tak to już jest.

* * *

Teraz słucham IC: AN Lexusa. Niby hiendowy kabel, a też daje się zauważyć jego charakter. No właśnie: nie ma rzeczy transparentnych, nie wnoszących własnego charakteru. I taki nasuwa mi się wniosek z ostatnich dni.

Pozdr.

Do Andrea

Na jakich koncówkach masz tego lexsusa?.Musi być na dobrych WBTach takich rozkręcanych-podobno na innych gra troszkę inaczej.

Ja swojego uzywam z lampą i bardzo dobrze się spisuje.Również na wzmaku słuchwkowym skorpion wychodzi bardzo dobrze.O wiele lepiej brzmi ten kabel niz Transparent bez puszek.Jest bardziej czytelny, bardziej szczegułowy.Takie jest moje zdanie i włascicieli transparenta, którzy notabene sprzedali swojego transparenta.

Od dłuższego czasu coraz bardziej wolę słuchać wzmaków lampowych, bo te tranzystorowce to nie wiem o co im tak naprawde chodzi.Oczywiscie nie mowię o wszystkich tranzystorach.Zresztą podobnie jest tez ze wzmakami lampowymi(nie które brzmia poprostu okropnie-przy tym staraja się naśladować tranzystory!!!!).Osobiście uważam,że stare wzmaki lampowe swym brzmieniem niejednokrotnie rozkladają dzisiejsze o wiele młodsze konstrukcje kosztujące bardzo wiele.

pozdr

Myślę ze końcówki rotela mogą pobić gainclona pod względem makrodynamiki. Ja tam zakochalem się w swoim klonie choć znamy się raczej krótko. Pojawia się teraz problem dobrego pre ale to nie ten wątek. SZkoda ze nie ma czegoś tak uniwersalnego i latwego do zbudowania jak klon moze ktoś coś wymyśli....

Nie rozumiem, dlaczego kogoś zniechęcać. Za wszelką cenę kilku kolegów chce udowodnić, pytanie, co, swój geniusz?. GC to aplikacja układu scalonego, dość udana,

prosta do skopiowania. Taka myśl jest zawarta na stronach twórców GC.

Ja skompletowałem: PCB, rezystory Epod, diody,LM3875TF, kondensatory i inne

za około150 zł. To marne pieniądze. Do tego transformator powiedzmy minimum

250W. Proponuje każdemu spróbować, tak jak pisze Bartek1, efekty na pewno będą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.