Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 1000 zł - prosze o pomoc

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam zbudować kolumny podłogowe/minutory do 1000 zł. W cenie może niezawierać siekoszt zwrotnicy ale przyjmijmy że płyty + wkręty, kleje, terminale,BRy itp. będo kosztowały 250zł.

Zakładam że kolumny powinny siecechować przedewszytkim wokalem i wysokimi, ale bas równiez powinien być słyszalny.

Myślałem nad:

Perleesem CSC176 + DT100,

2x W130S + G20SC

lub ostatnio nad: 2x13/40/x + D27 lub:

2x16/50/x + D27

Niepotrafie się zdecydować więc prosze Was o pomoc w wyborze. Prosiłbym o zasugerowanie któregoś z tych układow i uzasadnienie dlaczego akurat ten, lub podanie czegoś swojego, nowego, sprawdzonego. Raczej stronie od TVMa. Tonsil to minimum. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/14369-kolumny-do-1000-z%C5%82-prosze-o-pomoc/

Peerless CSC176+DT100.

Ja mam do sprzedania obudowy do monitorków w fornirze naturalnym i pasujące do nich midwoofery Vifa M17WG. Frez pod tweeter to 104 mm, czyli pasują wszystkie Vify, Seasy, a nawet ScanSpeaki, że nie wspomnę o Tonsilu i czechach. Jeżeli jesteś zainteresowany pisz na priva. Może też jakieś tweetery się znajdą.

Co do monitorów to ja chce je gdzieś za rok robidopiero, tlkyo że u mnei musi być wszystko zaplanowane do końca.

Martwi mnie tlyko jedno...daje 250 zł za głośnik który konstrukcyjnei nieróni się od Tesli ...blaszany kosz , takie sobie.

A następnym pytaniem jest ...czy monitor na 17 cm, czyli na oko 15 - 18 litrach dobrze w niskich rejestrach zagra?? Moim ulubionym gatunkiem muzyki jest New Age czyli Enigma, Era, itp. Jak ktoś słuchał to wie że tam bez basu nieda rady.

I ostatnie ....czy lepszy do CSC176 jest DT100 czy D27 ?? wiem że DT100 jest brzmieniowo bardiej dopasowany ale jaki może być ogólnikowo skutek zastosowania D27 Vify ??

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedż i pozdrawiam.

Z CSC176 basu będzie wystarczająco nawet do 17m. DT100 jest ogólnie lepszą kopułką niż D27, jeżeli chcesz koniecznie Vifę to weź raczej D25AG albo tego nowego DX co kosztuje 200zł, a ProAc bezczelnie stosuje w kolumnach za 80.000zł.

A blaszanym koszem się nie przejmuj, jak umieścisz głośnik w wyfrezowaniu to nawet tego nie widać. Poza tym zapewniam cię, że różni się technologicznie od Tesli, i to bardzo znacznie. Jest to jeden z najbardziej udanych głośników Peerlessa o tej średnicy, i jeden z najbardziej udanych głośników o tej średnicy w ogóle. Pasują do niego również 25 mm kopółki Seasa.

Co do blaszanego kosza to wygląd dla mnie się najmniej liczy, chodzi oto że dla mnie tysiak to ciężka kasa, mam 18 lat, ucze siew 3 klasie na elektronice, tysiak z nieba nie spada, sami wiecie, no i wywalając ten tysiak balej mam jakąs głupią tłoczoną blache :( to mnie trzyma...

A co powiecie na CSX176 + kopółka ??

Co do tego czy koniecznie wole Vife ....wcale nie...ale wydaje mi się że D27 z komorą tłumiąca zagra chyba lepiej od DT100 i właśnie chodzi mi oto, byście powiedzieli mi która kopółka jest lepsza i dlaczego.

Wyfrezowania tak czy tak będą...

Ile litrów dalibyście takiemu CSX ?? bo parametry ma dla free air no to troche niema sensu mu pudła do tych parametrów symulować:P Ja byłbym skołonny zrobić monitor na tych CSX o obiętości jakiejś 17-20l BR. Co Wy na to ??

jednak różnica pomiędzy nimi to 30 zł a CSX już ma więcej wspólnego z HDSami niś CSC, poza tym duży magnes ... kurcze niewiem ...

A co z litrażami ??

No i co z kopółkami ??

P.S. W innym wątku został poruszony temat hipotetycznej przewagi Vify DX25TG-05-06 nad Peerlessem DT100.

Oglądnąłem tą Vife, i powiem że bardzo mi się podoba, te 94dB sięspokojnei skoryguje, a technologicznie DX chyba przerasta DT100, niewiem jak jest brzmieniowo.

Co Wy o tym sądzicie ??

Dołączę się korzystając z założonego juz tematu.

Od lat leży mi gdzieś para głośników Visaton W17 które mam zamiar w bliższej lub dalszej przyszłości "zagospodarować" w jakichś dwudrożnych monitorach. Głośniki pozostały po kolumnach Audiowave 17, których już dawno nie mam. Swojego czasu zależało mi bardziej na możliwie najlepszym wokalu, dlatego zamieniłem na Monitor Audio. Ale brzmienie tych sporej wielkości monitorów Audiowave też było niezłe na swój sposób, a już na pewno dźwiek był pełniejszy, bas niższy, choć przy tym mięsisty.

Teraz czasem tęsknię za takim mocniejszym brzmieniem, szczególnie jak włączam płytki Siuoxsie, które na Monitor Audio ciężko się słucha, bo często bas jest zbyt wyciszony i niektórych dźwięków prawie w ogóle nie słychać, a z Audiowave pamiętam, że te dźwięki są na tych płytach ;)

Oryginalnie te Visatony współpracowały z Seasem KT25F w obudowie bass-reflex ok. 19 litrów. O oryginalnych zwrotnicach z Audiwave 17 nie mam pojęcia (a może ktoś ma schemat zwrotnicy z tego modelu kolumn?).

I istota sprawy:

Co można zrobić możliwie tanim kosztem na bazie tych Visatonów, co by grało porównywalnie do Audiowave 17. A może lepiej? W końcu minęło z 8 lat od tamtego czasu, więc technika pewnie poszła do przodu.

Jaka kopułka do kompletu? Tamten Seas lub porównywalny Visaton kosztują dzisiaj chyba ze 200 zł za sztukę, to mi się wydaje za drogo. A jaki jest odpowiednik Tonsila? Coś mi się obiło o oczy, że może nie być gorszy, a można go kupić znacznie taniej. A może coś innego?

A jaka obudowa? Czy może być coś ciekawszego dla tego niskośredniotonowego niż bass-reflex 19 litrów?

Ma ktoś jakieś propozycje lub sugestie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.