Skocz do zawartości
IGNORED

przerywanie filmu dvd choć płta oryginal

Marekban

Rekomendowane odpowiedzi

może ktos wie o co chodzi.

W Panasonicu dvd A-350 (czyta tylko filmy tłoczone) jedna płyta nie startuje jak należy (choć jest oryginalna - tłoczona - kupiona na allegro, ale chyba nikt nie naklejałby na niej obrazka). Czasem przerywa, czasem wcale nie zaskoczy, a zdarzy się, że zaraz po włączeniu filmu wybieram "dodatkowe sceny" i normalnie działa, ale po zastopowaniu i ponownym ruszeniu znowu nie działa.

Nie zdarza mi sie to na innych filmach.

Na czym polega problem

(może ta płyta jednak nie jest oryginalna - czy mozliwe żeby ktoś nagrał , zrobił nadruk/naklejkę na płycie i stąd problem?)

barthezz,

też tak myślałem początkowo, ale

1. przerywałby również na płytach porysowanych,

2. przerywałby w ogóle na innych płytach,

3. opóźniałby wyszukiwanie,

4. przerywałby pod koniec filmu

5. itp...

taka reakcja jest tylko na tym jednym filmie - jak rozpoznać PIRATA?

gdzieś słyszałem o "ustawieniach regionalnych" czy czymś takim, ale nie mam bladego pojęcia co to jest. Może to jakiś problem z ustawieniem?

raz mi wpadl w lapki "wladca pierscieni powrót króla" na dvd dopiero co w kinach wchodzil a ja juz mialem sliczny krazek niczym nie ruzniacy sie od oryginału mial wszystko co trzeba wlacznie z nadrukiem byl wykonany idealnie nie do poznania golym okiem. Wiec moze twoja plyta nie jest oryginalna mimo nadruku...

Sprawdz plyte u kolegów na innych odtwazaczach czy bedzie sie dzialo to samo

ale tu mały ruch,

teraz rozumiem dlaczego w "stereo" pojawiło się ostatnio tak wiele wpisów otyczących kd.

ps.

Zaczynam podejrzewać , że ta moja płyta to po prostu pirat. Chociaż miałem nadzieje, że ktoś wie dokładnie po czym w warunkach domowych można poznać pirata albo czy możliwe, że płyta dvd oryginał może się tak zachowywać.

wlasnie ogladalem "Cat women" i przyciol mi sie raz na krutko (ulamek sekundy) film jest oryginalny bo z wypozyczalni sprawdzilem na plycie niema ryski ani zadnych odcisków z tego wniosek ze oryginal sie moze czasami tez przyciac

-> Jasku

Duzo plyt dvd sie przycina na chwilke podczas ogladania, a to ze wzgledu na czas potrzeby na przejscie miedzy warstwawi. Na niektorych plytach jest to niezauwazalne, ale na niektorych 'staje' na dluzsza chwile.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jasku,

tu nie chodzi o jakieś chwilowe zatrzymanie czy przeskoczenie.

Ale zainteresowało mnie co napisałeś o odciskach. Na tej płycie są w kilku miejscach, niedaleko od siebie , odciśnięte niewielkie okrągłe kształty - cos jakby odcisnąć cos na papierze, tylko że od strony naklejki tego nie ma. Czy możliwe żeby jakaś nagrywarka zostawiała taki odcisk na płycie?

Na płycie, w środkowej części (niedaleko otworu) jest napis producenta "XL-DVD 01191 Antz" - nie ma żadnego kodu kreskowego ani innych oznaczeń firmy tłoczącej.

A na płycie jest film "Mrówa Z" Disney DVD.

marekban,

mam kilka sposobow na rozpoznanie pirata (nie stuprocentowych ale zawsze)

1. przyjrzyj sie okladce - jesli widac, ze na grzbiecie jest slad po zagieciu to masz pierwszy sygnal, ze plytka w srodku to pirat (bo "piraty" przewaznie transportowane sa w plastikowych kopertach ze zgieta na pol okladka)

2. przeczytaj uwaznie informacje na okladce o typie plyty - czy jest jednowarstwowa (DVD-5) czy dwuwarstwowa (DVD-9). Wiekszosc filmow jest w tej chwili nagrywana na dwoch warstwach. Potem sprawdz na kompie objetosc plikow na plycie. Przy nagranych dwoch warstwach powinno tego byc sumarycznie ok. 8,5 GB. Jesli jest ok. 4,5 GB a informacja na okladce mowi, ze plyta powinna byc dwuwarstwowa to jest to znak, ze to na pewno "pirat".

3. bardzo czesto, zwlaszcza dotyczy to plyt z koncertami, na "piratach" wycinany jest dzwiek i jesli na okladce jest info, ze np. dzwiek jest zakodowany w formatach Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 i PCM Stereo a na plycie jest np. tylko Dolby (co latwo sprawdzic w kazdym odtwarzaczu) to takze informacja, ze mamy do czynienia z piratem.

Rownie czesto wycinane sa wszelkie extrasy i dodatki, zwlaszcza przy plytach dwuwarstwowych, zeby poprawic jakosc nagranego materialu.

Niestety nie ma tu regul i mozna spotkac "piraty" nagrane dwuwarstwowo ( a wlasciwie tloczone) z idealnie wydrukowanymi okladkami o super jakosci. (No ale wtedy przynajmniej nie zal wydanych pieniedzy:)

Oczywiscie przy zakupie plyty przewaznie nie ma mozliwosci sprawdzenia pkt. 2 i 3 tym niemniej mozna to zrobic w domu i jest to jakas podstawa do reklamacji.

niestety ,

płytę kupowałem na allegro i od razu zaznaczone było, że jest bez okładki.

Ale za uwagi dziękuje, bo czasem kupuje na allegro i nawet nie wiem o co zapytać sprzedającego.

a film odtwarzam w stacjonarnym dvd , więc nie mam możliwości sprawdzenia pojemności płyty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.