Skocz do zawartości
IGNORED

przełącznik miedzy amp i wzm

cartman

Rekomendowane odpowiedzi

czy istnieje cos takiego jak jakis przełacznik/rozdzielacz, dzieki ktoremu moglbym podlaczyc jedne kolumny do amplitunera (jako fronty) i wzmacniacza stereo, zeby nie przekładac za kazdym razem golych kabli?

https://www.audiostereo.pl/topic/14485-prze%C5%82%C4%85cznik-miedzy-amp-i-wzm/

Oczywiscie, ze mozna uzyc takiego przelacznika. Chcialem tak zrobic, ale jak zobaczylem jakosc wykonania kilku z nich, to sobie dalem spokoj (roznicy byc moze bym nie uslyszal, ale ta swiadomosci zostaje...).

Wydaje mi sie, ze lepszym rozwiazaniem bedzie podlaczenie glosnikow na stale do wzmacniacza i uzywanie go w kinie domowym jako koncowki mocy (czyli preout z amplitunera do jakiegos wejscia liniowego we wzmacniaczu).

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Coś takiego wymyślono już dawno i to w epoce, gdy w tańszym sprzęcie stereo stosowano z reguły wbudowane wzmacniacze do których podłączano kolumny. Gdy ktos miał i taki gramofon, i taki magnetofon - to wypadały dwie pary kolumn. Troche tośmiesznie wyglądało, więc stosowano ustrojstwa pozwalające podłączyć takie sprzęty do jednej pary kolumn. Znalazłem wczoraj takie coś na Allegro, do kupienia na około 10 złotych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może to nie rozwiązanie klasy hi-fi ale jako wzorzec może posłużyć. Właściwie opisałem to już w wątku 14 423 ale że tu bardzo pasuje, więc powtarzam. I wklejam zdjątka na dowód, że z problemem tym już sie borykano - i znajdowano rozwiązania. W tycim urządzonku jest przełącznik kolumn i jeszcze gniazdko słuchawkowe.

[obrazekLUKASZ-240404_1.jpg] [obrazekLUKASZ-240404_2.jpg]

post-1437-100000587 1170263226_thumb.jpg

post-1437-100000588 1170263225_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Wydaje mi sie, ze lepszym rozwiazaniem bedzie podlaczenie glosnikow na stale do wzmacniacza i uzywanie go w kinie domowym jako koncowki mocy (czyli preout z amplitunera do jakiegos wejscia liniowego we wzmacniaczu).

jedyny pre-out z ampa mam na subwoofer, ale do tego chyba nie podlacze Nada (czy mozna???)

głównie zalezy mi na tym, zeby miec fronty + centralny (suba i satelity sobie daruję), a w przypadku podlaczenia aplitunera do wzmaka wyjsciem audio-out terminale glosnikowe automatycznie sie odlaczają i ni cholery centralny nie chce grać

Hm. Nie bardzo rozumiem, czemu sie terminale glosnikowe odlaczaja i jakim audio-out podlaczasz amplituner do wzmacniacza. Bo jesli normalnym liniowym stereo, to nie bedzie dobrze, bo tam jest sygnal zmiksowany ze wszystkich kanalow. Poza tym np. u mnie jesli amplituner dostaje sygnal cyfrowy to nie wysyla go przez wyjscia analogowe.

Ale jest prosta sztuczka, ktora ja zastosowalem. Wystarczy podlaczyc terminale glosnikowe przednie w amplitunerze z wejscie liiowym we wzmacniaczu. Oczywiscie nie bezposrednio, a za pomoca dzielnika napiecia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , punkt 4.6, jest tam schemacik). Dziala to bardzo dobrze. U mnie ustawia sie glosnosc we wzmacniaczu na polowe i dalej steruje sie juz tylko amplitunerem, ktory dziala jak przedwzmacniacz.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

I jeszcze jedno. Nie ma absolutnie sensu podlaczac Nada do subwoofer-preout, bo w wiekszosci amplitunerow jest to mono, a poza tym i tak sygnal jest przewaznie odciety przy 150Hz.

>>Hm. Nie bardzo rozumiem, czemu sie terminale glosnikowe odlaczaja i jakim audio-out podlaczasz amplituner do wzmacniacza. Bo jesli normalnym liniowym stereo, to nie bedzie dobrze, bo tam jest sygnal zmiksowany ze wszystkich kanalow. Poza tym np. u mnie jesli amplituner dostaje sygnal cyfrowy to nie wysyla go przez wyjscia analogowe.

mam dvd zintegrowane z amplitunerem (onkyo dr-l50) i jedyne wyjscie zeby podlaczyc do niego wzmacniacz jest analogowe wyjcie audio

>>Ale jest prosta sztuczka, ktora ja zastosowalem. Wystarczy podlaczyc terminale glosnikowe przednie w amplitunerze z wejscie liiowym we wzmacniaczu. Oczywiscie nie bezposrednio, a za pomoca dzielnika napiecia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , punkt 4.6, jest tam schemacik). Dziala to bardzo dobrze. U mnie ustawia sie glosnosc we wzmacniaczu na polowe i dalej steruje sie juz tylko amplitunerem, ktory dziala jak przedwzmacniacz.

dzieki, zajerze do tego watku, ale zbyt wiele sobie nie obiecuje, bo jestem noga we wszelkich DIY :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.