Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja, upgrade wzmacniacza.

robi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z uczestników forum mial jakieś doświadczenia z tuningiem wzmacniacza? Jeżeli tak, to co można we wzmacniaczu poddać modyfikacji, i jakie to da rezultaty brzmieniowe. Jaki móglby być ewentualny koszt takiej operacji.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1451-modyfikacja-upgrade-wzmacniacza/

tak, sposob Harviego jest najlepszy:)

ale napisz jaki konkretnie model wzmaka posiadasz i chcesz tuningowac, tak bedzie o wiele latwiej, oczywiscie zrob to po napisaniu recenzji sprzetu w dziale "opinie" lub recenzji swojej ulubionej plyty...

dobre Harvi (znowu się spotykamy ;P) - ale nie zbywajmy człowieka od razu - ja bym zaczął od .... zasilacza tj. powstawiał lepsze i większe kondensatory (lub dużo małych kondensatorów połączonych równolegle - choć może to spowodować całkowitą przebudowę wewnątrz wzmaka), poeksperymentował z diodami prostowniczymi (wstawił albo ultra soft recovery albo diody Schotkey'a - różni różnie mówią) dał inne trafo. Potem można próbować zmienić tranzystory w końcówce. Można się pobawić - jednak jeśli nie jesteś pewien swoich możliwości to lepiej się powstrzymaj - można nie tylko wiele poprawić lecz także dużo napsuć :|

Gość josef zasypiający :O

(Konto usunięte)

ten sam co w wątku 1370 ? - czy coś z nim nie tak - kiedyś też zastanawiałem się nad tym klockiem - jednakże chciano za niego astronomiczną sumę 1100 zł więc zrezygnowałem - szczególnie że znajomy kupił sobie używanego rotelka za chyba 600zł

Gość ROBI > josef

(Konto usunięte)

Tak ten sam. Ja kupilem go za 500 zl. Ogólnie to z nim wszystko w porządku, ale zostalo mi trochę kasy(mialem przeznaczone więcej na wzmak) i pomyslalem żeby ją jakoś wykorzystać. Czy modyfikacja o której pisaleś (np. wymiana kondensatorów) przyniesie duże korzyści. Zależy mi glównie na polepszeniu basu (glębia, kontrola).

ROBI - głowy sobie obciąć nie dam że wymiana kondziorów polepszy dźwięk - teoretycznie wymiana mogła by zwiększyć tzw. kopa ewentulanie i głębię basu (koptrola to chyba bardziej działka współczynnika tłumienia - tak mi się zdaje) - świeże, niskorezystywne kondensatory są w stanie dostarczyć większy impuls prądowy w porównaniu do starych, podeschłych elektrolitów. 500 złotiszy to i tak nie jest źle ;)

nara - ide już spać :)

Witam.

Ja usprawniałem tani wzmacniacz technicsa SU220.

Wymieniłem elektrolity na kilka mniejszych i lepszych. Zmieniłem logigę i jakość połączeń obwodów wyjściowych ( ten wzmacniacz był zaprojektowany pod kątem łatwości montarzu , a nie jakości dźwięku ). Uprościłem obwody regulacji wzmocnienia i blansu.

Poprawa jakości dźwięku była znaczna i dotyczyła praktycznie wszystkich aspektów muzyki.

Niestety i tak ten wzmacniacz nie dorównywał wzmacniaczom PMA425 DENONA i PM6010QSE MARANTZA. Mimo to uważam, że warto było. Tylko ciężej było go sprzedać. Ludzie odkupujący sprzęt budżetowy wolą rzeczy niegrzebane.

Pozdrawiam

• 33 lat później...

Napisałes "Zależy mi glównie na polepszeniu basu (glębia, kontrola). "

Kondensatory nie załatwia w całosci problemu pojemnośc nie wiecej jak 20000uf na połówke napiecia( bespieczne 15000uf zalezy od trafa ) nalepiej jak pare mniejszych , zamiast jednego dużej pojemnosci ( firma zalezy jaka kase chcesz włozyc bo dobre sa bardzo drogie

:-( ) Zbocznikowane foliowymi np MKP 2,2uf . Diody na soft recovery dużej mocy np 30A 200v 28ns zbocznikowane kondensatorami np MKP 10 33nf WIMY albo ERO . TRafo wiekszej mocy nie zaszkodzi ,co najmniej dwa razy wieksze od aktualnego . Ale uwazaj na jakośc trafa. Słabe po pewnym czasie brzęcza ,tereoidy tez . Nie nalezy na tym oszczędzac

i znaleść firmę która daje na brak brzeczenia gwarancję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.