Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy w Gliwicach lub okolicy

DeTom

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym Ci coś powiedział musiałbym Cię zabić ;-))

A tak poważnie: Wzmacniacz jest hybrydą - lampa 6SN7 WK + szybka 3 stopniowa końcówka w pełni dyskretna. Wzmocnienie napięciowe daje lampa, końcówka wzmocnienie x2 czyli tak jak lubię. Końcówka wygląd tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Panowie korzystając z gościnności naszego forumowego kolegi tdrozd chciałbym zaprosić na spotkanie w najbliższą sobotę tj. 01.12 w godzinach popołudniowych. Miasto Rybnik. Będziemy słuchali prototypu mojego nowego wzmacniacza. Jest to konstrukcja hybrydowa z wzmacniaczem napięciowym na lampie i szybką trzystopniową końcówką tranzystorową. Będzie też DAC na WM8741 i Theta 3. Źródła CecTL 51 oraz cyfrowo z sqeezbox. Będzie też lampa na KT88. Kolumny DIY drozdAC MK II i być może Proac 2.5. Będzie też możliwość posłuchania i ocenienia różnic brzmieniowych pomiędzy lampami 6sn7 w trzech wersjach Ken-Rad vt-231, Tung-Sol i i odpowiednika 6H8C. Serdecznie zapraszam.

Mi tez bylo milo Was goscic .

Sprzet u nas obecny :

DACi:

1. Theta 3 a
  2. Stelmach -najnowsza wersja na lampach
  3. wbudowany Wolfson -czesc integralna wzmacniacza Detoma

Kolumny :

1. drozdaki mk2 3 way
  2. studio 16 hz Aries
  3. klon ProAc response 2,5

Wzmacniacze :

1. wzmacniacz Detoma -hybryda lampowo tranzystorowa-na zdjeciu w wersji roboczej na deseczce
  2. wzmacniacz lampowy PP KT88

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za zaproszenie .Jako ze do Rybnika mam rzut beretem z mocnym rozmachem to przyjechałem. A to przy okazji miłe spotkanie bo z początków tego forum 2003 r już się spotykaliśmy w katowickim Puzonie na ul.Sobieskiego ,u mnie ,w Rybniku u Tomka Drozdowskiego .Czyli stare dobre czasu ,choc upłynęło 8-9 lat dopiero.

I ekipa swoja.

Klony Proaca Response 2,5 znam doskonale bo sam ich wykonalem mnostwo kiedyś forumowiczom, to dobre kolumny ,sam kiedyś wybrałem do Credo I midwoofer scanspeak 18W8535 weglowy z magnesem 90mm ,nasycona srednica ,choc poł metra za zestawami no i bas taki rajcowny ,to duzy litraz.Głosnik z wysokim wspolczynnikiem Qts.

Drozdaki którąś odsłone mają ,revelator 22cm na basie ,dynaudio d260 ,weglowy sredniak poszedł do klienta i został zastapiony seasem MCA 15 ,który w tym zestwie wydziera sie zbyt mocno. Ale Tomek ja Ci to zrobie w wolnym czasie .Jak nie chcesz frezowac w obudowie to dostaniesz ode mnie na testy bardzo dobrego seasa L15 aluminiowa membrana lub magnezową 15 tke ,ten sam kosz zatem nie bedzie ingerencji w obudowe , filtry sie dopasuje .W tym projekcie dobrze zagrałby CA 18RLY z cewka 25mm ,jego srednica pasma jest bardzo dobra i dociążona ,pasowałby ,choc trzeba frezowac w obudowie.

Ale przyjechalem głównie aby posluchac wzmacniacza de toma .Nie znam szczegołów konstruckcji ,jest koncowka mocy 16wat ,jest lampa 6SL7 ,jest wbudowany DAC .

Wszystko razem ,nie moze byc odzielne jak mowil konstruktor.To prototyp ,czekamy De Tom na gotową obudowę . Mimo ze prototyp wszystkie płytki wykonane bardzo dobrze ,co prawda na desce ,na razie ,ale jakosc połączen bardzo dobra.

I jak to gra ? Nie ma nawet 20 watow .Coz 3 way Tomka z 22cm scanspeakiem byly za trudne ,ale jakos je "ciagnął na połowę gwizdka"

Wyciągnąłem z pudla Ariesy wozone demonstarcyjnie . No z wysterowaniem scanspeaka iluminatora 19 gramowj membrany juz było na 85% ,niezle ,lepiej niz lampy SE ,a cała reszta naprawde dobra lub bardzo dobra .Bo wzmacniacz ten grał jak ? napewno ne jak tranzystor .(typowy) Był bardzo dobrze nasycony w srednicy ,instrumenty oderwane od zestawów ,słuchanie "smutasów" jak to Tomek okreslił dla mnie - bardzo dobre .Smutasów słucham (Patricja Barber,Diana Krall) zatem realizm,nasycenie bardzo dobre. The Eagels takze grało dobrze,ale juz Hotelem Californie jestem znudzony ,wiecej tego utworu u Tomka nie słucham!:-)

DE Tom pracujesz w firmie jako konstruktor tego typu urządzeń ,konstruujesz swoje produkty wysmienicie ,droga nie łatwa ,ale z takim wzmacniaczem ubranym w dobrą solidna skrzynke znajdziesz swoje miejsce ,a jak mi mówiles masz pomysł na design ,na sterowanie tego urządzenia . Skoncz go i w Polske aby inni mogli posłuchać i ocenić .Bo jak wiadomo jeszcze takiego produktu nie wymyslono aby wszystki sie podobał.

Co do współpracy z kolumnami bo tutaj mogę sie wypowiedziec .Na pewno kolumny oparte o celulozowe łatwe do wysterowania głosniki maja tutaj duzą sznse powiodzenia z Twoim wzmakiem ,takie fektywne ,łatwo sterowalne z dobra średnicą pasma .Zapewne odwdzięczą się z Twoim wzmacnieczem i dobrym jasnym daciem wbudowanym w tym urządzeniu.

Tyle ode mnie .

pozdrawiam.

Na wstępie dziękuje za gościnę. Było sympatycznie i głośno ;-) Napiszę parę słów na temat jak grało. Zacznę może od tego, że kilka lat nie byłem u Tomka i jak się przekonałem wiele się zmieniło. Zainwestował w remont pokoju pod kątem akustyki i to było słychać. Muszę i ja u siebie coś takiego wykonać. Ok, na temat elektroniki nie będę się wypowiadał z powodów oczywistych. Parę słów na temat kolumn. Najsłabsze oczywiście moje, tego się spodziewałem i mam świadomość, że na dzień dzisiejszy to wąskie gardło mojego systemu. Grają ładną średnicą ale za bardzo dźwięk się do nich klei. Na Ariesach to było już inne granie, konstrukcja nowoczesna i widać dobrze przemyślana. Co dla mnie ważne bardzo dobrze nasycona średnica, duża scena. Bardzo równe kolumny i wykonanie perfekcyjne. Na kolumnach Tomka było też dobrze ale nie do końca podobała mi się średnica (to jednak może być moje skrzywienie ze słuchania moich kolumn). Myślę, że to jest dobra baza tylko wybarwić trochę środek. To konstrukcja trójdrożna więc dźwięk duży, z energią. Zmiany DAC-ów wnosiły drobne zmiany, były dość równe sobie. Tyle na dziś bo to był ciężki weekend, jutro do pracy odpocząć ;-)) Pozdrawiam wszystkich i dzięki za miłe popołudnie i wieczór.

• Użytkownicy+

Napiszcie więcej o dac-ach. Mam Cd ze Stelmachem 4-ką na pokładzie i też chcę porównać go z Thetą. Jestem ciekaw, jak Wasze wrażenia.

Palton niewiele można napisać ponieważ wiele DAC-ami nie żonglowaliśmy. Moje odczucia są takie, że Theta i mój Wolfson grały bardzo podobnie to znaczy szczegółowym, naturalnym i dość neutralnym dźwiękiem. Stelmach wyraźnie zaokrąglał dźwięk, był bardziej mięsisty, osadzony, choć odniosłem wrażenie, że trochę mniej szczegółowy. Nie słuchaliśmy go za długo więc moja opinia nie ma solidnych podstaw. Jako, że mój wzmacniacz jest dość ocieplony i wysycony na średnicy to Stelmach ze swoją sygnaturą za bardzo dociążył dźwięk. Myślę, że to jest dobry DAC do tranzystorów z typowym nieco suchawym i szeleszczącym brzmieniem. Powinien je uspokoić i wyrównać, zresztą stąd może jego popularność. Theta i Wolfson (przynajmniej w takim wykonaniu) to DAC dobry do wzmacniaczy z natury nieco ocieplonych (np. lampa SE) nic im nie zaszkodzi, poda dźwięk równo i szczegółowo a resztę zrobi odpowiedni wzmacniacz.

Studio16Hertz albo Grzegorz (bo dziwnie pisać do firmy ;-) Dzięki za dobre słowo. Cieszę się że moja nowa konstrukcja zagrała tak dobrze. Jak zawsze przed wyjazdem szukałem dziury w całym i zastanawiałem się jak zostanie odebrany. Ja wiem jak gra, ale wiesz każdy swoje dziecko chwali... Ma on swoje wady i zalety jak każdy. Co do mocy to rzeczywiście by się jej trochę przydało. Mam w planach zwiększenie jej do około 35W jak już będzie finalnie w obudowie. Teraz miałem trafo z za niskim napięciem. 35W to maks, więcej się nie da przy tej konstrukcji no chyba, że zdecyduję się na mostek ale... To z założenia nie miała być spawara. Nacisk położyłem na brzmienie, na to co szczególnie ważne dla mnie i myślę dla wielu osób z naszego światka audio. Choć te docelowe 35W powinno wystarczyć żeby ruszyć spokojnie dużo różnych kolumn.

Tomek tobie się nic nie podobało ? Napisz parę słów możesz mnie zjechać nawet :-))

Pozdrawiam.

Zostalem wezwany do tablicy to powiem pare slow .

DACe -maly wolfson na plytce ,szczegolowe szybkie gladkie granie ale troche bark masy .Theta 3a to moj DAC wiec trudno mi duzo mowic . DAC gra duzym nasyconym dziwekiem ,z niezlym wykopem, troche zaokragla gore,DAC Stelmacha gesty dobry dzwiek bez wyostrzen .Nie skupialismy sie na przetwornikach wiec trudno mi cos wiecej napisac.

Co do wzmaka -powiem krotko ,swietne granie .Bardzo dobra separacja instrumentow,ladna barwa ,wiecej przyjemnego ciepelka lampowego niz z mojej lampy na KT88

Kontrola i bass -to jego slabosci .Ale dobranie innych "lzejszych"kolumn i bedzie swietnie.Napewno wzmacniacz nalezy do takich "chce sie go sluchac i sie nie nudzi".

• 2 tygodnie później...

Witam,

Zgodnie z obietnicą chciałbym zaprosić zainteresowanych na odsłuch w Zawierciu.

Przewidywany termin piątek 18 stycznia godz. 18:00.

Piszcie na priva.

Pozdrawiam,

Jarek

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.