Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy w Gliwicach lub okolicy

DeTom

Rekomendowane odpowiedzi

Ech, jak patrzę na te cuda i kameralny skład osobowy to od razu myślę o bilecie weekendowym PKP... ;)

Ale, no właśnie, jak wypadły CUBE i MPMy ? -Tajemnica jaka czy co ? ;)

PS.: Tdrozd, gratuluję oryginalnego wyglądu (proporcje) Twoich zabawek. (I odwagi uczynienia je takimi.) Dla mnie odlot i klasa. Tak myślę, że byłyby ozdobą każdego, nowoczesnego wnętrza. Są po prostu intrygujące (!) :) Masz dobry gust :)

Pozdrawiam :)

powiem i ja slow kilka

moze o zrodlach mimo wszystko:

byly u nas dostepne dwa egzeplaze soniakow,jeden mial modyfikacje Stelmacha drugi to stary poczciwy soniak 227>wg mnie stelmach zagral jakos tak sztucznie i technicznie malo muzyki z niego >Wyraznie preferowalem cedeka Adama na TDA wiec ten zostal i gral sobie:)

glownym celem bylo bylo zaprezentowanie wzmacniacza Detoma CUBE

konkurencja dla mniego byly MPM.Kazdy ze wzmacniaczy prezentowal inny charakter .MPM czarowal srednica mocno do przodu i bardzo ladnymi wysokimi ,ale niestety gubil rytm .Bas sie z niego jakos spoznial i byl malo rytmiczny .Dzwiek z tego wzmacniacza nie atakowal i zawsze byl jak by jeden krok do tylu.

Wzmacniacz detoma moze nie czarowal srodkiem i ale wybijal rytm jak szwajcarski zegrek nigdy sie nie spoznial.

W myzyce klasyczne MPM wypadaly bardzo dobrze i tu bym je zostawil ale w rocku to pazury pokazaly CUBE -atak dzwieku szybkosc i precyzja to bylo to.

zawsze wydawalo mi sie ze moje 3 way sa ostrawe a po wizycie w W wie i posuchaniu klubowych kolumn wiem ze moga byc jasneijsze kolumny.

Fakt moje kolumny maja swoj charakter ) lekko wycofaja srednica i troche pudelkowy basik ale sa mile do sluchania i nie mecza po 3-4 h sluchania

Do dzis mi szumi po odslucach czarnych monitorkow:))

chyba ze to efekt dobrego piwa na rynku poznanskim

Niestty chcial bym napisac cos o odsluchach na forum KAIM ale nie dam rady :(- cos z poczta.

Pocieszę Warszawiaków, że moje monitorki są jeszcze jaśniejsze od Pentagonów :)

Dobrze jednak tdrozd, że ich nie słyszałeś, bo szum byłby jak po kilku pifkach i małej flaszeczce ;)

tdrozd

Dziękuję za informację.

Dźwięk przebarwiony, przesłodzony, nadmiernie wygładzony, upiększony, w muzyce rockowej, mi nie odpowiada.

Rytm, drive, "dźwięk natychmiastowy",..., to lubię :-)

Czyli CUBE są OK

Monobloki CUBE, mają fajny, skromny design.

Pozdrawiam

preferencje co do dzwieku wynikaja z tego czemu sluchanie ma muzyki ma sluzyc.

Po calodziennym zgielku i bieganinie uruchamiam swoje stereo i slucham .Samo sluchanie muzyki ma byc dla mnie relaksem a nie rozbieraniem muzyki na kawaleczki z tad pewnie taki a nie inny charakter grania .

a tak poza tym -fajne jestescie chlopaki :))- a bylem troche sceptycznie nastawiony do STOLYCY.

>jar1

Rzadko bruda wydłubuję z uszysk i dlatego mogę wytrzymać u siebie w pokoju :)

Ktoś mi kiedyś nawet próbował wytłumaczyć co to sybilanty, ale próżny trud. (teraz uwaga - nie wiem jak to się pisze):

Ów człowieczyna bez zęba na przedzie popluł się tylko - z relacji świadków dowiedziałem się, że strasznie świszczało, gdy artykułował monolog o sybilantach podpierając się swoją nabytą (niektórzy twierdzą, że wrodzoną) wadą uzębienia. Od tego czasu sybilanty kojarzą mi się tylko z plwociną na koszulce - czyli dość mokro. Postanowiłem sobie, że kiedyś wydłubię moje brzemię z małżowiny, ale jestem rodzonym pyrlanczykiem, więc jakoś na razie nie kalkuluje mi się - jeszcze musiałbym zmienić głośniki!!!

PS.

Czy ktoś orientuje się jak wymienić darmowe minuty z promocji w erze na kasę?

Jeszcze kilka telefonów od znajomych (już Oni wiedzą którzy to:) i może uzbierałoby się na nowe głosniczki???

• 4 tygodnie później...

Koledzy jeśli ktoś chciałby posłuchać zestawu CUBE to zapraszam do siebie (ewentualnie mogę się przemieścić na niewielkie odległości), chętnie wysłuchałbym jeszcze paru opini na jego temat.

• 7 miesięcy później...

A co ja tresowany ??:>

Dobra ... no więc odkurzając wątek zrobliśmy dzisiaj z tdrozdem u mnie małą muzyczno - sprzętową libacje.

na wstępie napisze co grało:

źródło: Sony CDP-227esD po totalnym tunningu (już Hybryda;) )

wzmacniacze: Delta Studio KT88 od tdrozda i mój Symasym full opcja

kolumny: Moje Elfy, 2x TC14 + D25 w symetryku

IC: Moje DIY na srebro solid core - 3x hrabia na plus i 3x hrabia w warkoczu na masie, wsjo w teflonie

Tdrozda DIY na srebro solid core + lica i 3x lica na masie, wsjo w teflonie

Głośnikowce: DIY Tdrozda ze splotów srebra solidcore i moje XLO ER-14

Repertuar:

Blackmore`s Night - Ghost of Rose

Allan Taylor - Colour to the Moon

Lacuna Coil - Unleashed Memori

Moulin Rouge soundtrack

Grzegorz Turnau - To tu, To tam

I jak to grało ... zacznijmy od wzmacniaczy ... cóżwiele mówić, za cene delty zrobiło by się pare takich moich symasymów, delta rozjechałą syma, Sym przy delcie grał jak z kocem, mułowato, co prawda góry nie gubił ale delta grała lekko, przestrzennie, doskonała separacja, szczególnie było to słyszalne w wokalu Allana Tylera, czyli na niskiej średnicy, Symasym robił kluche, a delta akcentowałą każdą jego zgłoske. Delta studio to świetny wzmacniacz, symasym ... hmm to jużzależy do czego się porównuje :)

Teraz kable ... IC na start ... moje czyli te na hrabiach grały ostrzej, z większym zadziorem, ale w porównaniu do licy płasko, lica grała spokojniej, ale instrumenty lepiej na niej wybrzmiewały, dłużej. Co najlepsze choć lica grała znacznie spokojniej od hrabii to przestrzeń z licy była większa, szersza i głębsza. Natomiast coś nie tak było z basem na licy, ale jest to do poprawienia :)

Głosnikowce ... i powtórka z rozryweczki. Srebro gładziej, spokojniej, wg. mnie troche wolniej ale ogólnie lepiej od ER14, sreberko grało naprawde dobrze.

Tdrozd uzupełni moje niedosłyszenia i niedopowiedzenia mam nadzieje ... na dalej tdrozd ... pisz pisz :) nie hamuj się :P

Fotki w kolejności od góry:

1.Dzisiejszy system

2.IC na Hrabiach

3.IC na licy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100004891 1175635775_thumb.jpg

post-3694-100004892 1175635775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i c.d. zdięć:

4. Terminal, zwory na miedzi ofc w silikonie + podłaczone głośnikowce tdrozda

5.ER-14 vs. głosnikowce tdrozda

6.dzisiajszy klimacik ;)

Ukryta Zawartość

post-3694-100004886 1175635931_thumb.jpg

post-3694-100004887 1175635931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cuz mi powiedziec

pokolei:

1.wzmaki wg mnie symek cos oklapl jakos plaskowo i bez wybrzmien ,troche sklejal dziwek

u mnie jak symek gral bylo ciekawiej ,moze moje zrodelko jest troche bardziej energincze i daje napewno wiekszy sygnal i symek wg mnie wysokie sterownie lubi

2 delta lapowa- cuz zagrala napewno lepiej niz symek,nie bylo tu jakiej kolwiek dyskusji

balem sie ze bedzie ostrawo bo u mnie zasilanie sieciowe jest nie za duze a lampa jest czula na siec,

wieksze napiecie, jest wiecej pradu i lampa staje sie twardsza i nawet potrafi zakloc w uszy

druga sprawa to dopasowanie impedancji

mam w delcie trafo 8 ohm a kolumny wovka sa 4 ohm -z basem nie bylo problemu

3.drutki- trudno mi to jakos sie okreslic ale lica cos w sobie ma ale sama gra jakos zamulato

jeszcze to testuje wiec nie wiem

glosnikowce srebrne -zapowiada sie ciekawie ,tylko sam nie wiem czy warto bo to nie male koszta ,to prawie 200g czystego srebra a to kosztuje ,mysle ze kompletnie wykonczone druty z tego materialu wyniosa kolo 500-600 zl wiec juz nie malo a za ta kase mozna juz kupic firmowe niezle druty

sprostuje ... kiedy symek grał u tdrozda miaj mniejszy prad polaryzacji bazy. Dzisiaj słuchałem go na spokojnie i nie jest źle, pod warunkiem że się mu nie dołoży do pieca...

• 4 tygodnie później...

Po raz kolejny mam przyjemność poinformować o kolejnym spotkaniu na śląsku. Tym razem spotkaliśmy się u forumowego kolegi NeC`a w gronie NeC, Gregin i skromny mały troll czyli ja :) Celem spotkania było porównanie GC od tdrozda i GC od Gregina. Na czym słuchaliśmy i czego słuchaliśmy ?? Od razu prosze NeC`a i Gregina o poprawienie mnie i gopisanie rzeczy które pominąłem. A więc tak:

Jako źródła SONY S7 po tunningu oraz "mój" (tdrozda) CDP-710 też po tunningu. Tutaj nie było o czym mówić. CDP-710 został na cały odsłuch jako źródło.

IC: Moje DIY opisane szeżej w wątku o interkonnektach w zakładce DIY.

Wzmacniacze: GC tdrozda i Gregina.

GC Tdrozda: Pojedyńcze trafo, pojedyńcze mostki, za to BG-N na mostkach + FC przy chipach.

GC Gregina: Kit Petera na podwójnych mostkach, podwójne zasialcze, wszystko na FCkach.

Głośnikowce: nie wiem, NeC napisze ;)

Kolumny: B&W 603

Repertuar (z mojej strony) to już powoli standart:

Blackmore`s Night, płyta "Ghost of rose"

Allan Tayler, płyta "Colour to the moon"

Tutti ;)

Zbigniew Preisner, płyta "Głosy"

Moje wrażenia. Co do róźnicy w źródłach nie ma za wiele co pisać. na CDP-710 wszystko lepiej. Bas, średnica, góra gładsza, środek nasycony, dynamiczniej. Kolumny - 603 słuchałem drugi raz w życiu. Z racji tego że NeC jeszcze nie dorobił sięstandów stoją jak widać na zdięciach, co niewątpliwie im nie pomaga. Jak grały ?? Bardzo sterylnie i klinicznie, być moze winą tył tez chroniczny brak basu w pokoju NeCa, co nie zmienia faktu że mimo wszystko jestem przyzwyczajony do gładszego i spokojnego grania, czego te 603 nie pokazały. Czy to źle ?? Nie, poprostu to ich charakter. Chciałbym ich posłuchać u siebie na swojej elektronice i w swoim pokoiku.

Teraz co do GainClone`ów. Powiem krótko i zwięźle. GC tdrozda lepsza barwa, spokojniej, słychać wszystko tak jak należy, jednak basem ustępował dosć wyraźnie GC od Gregina, który za to grał zimno, chropowatą góra i średnicą przez co wszystkim nam wydawało się że góry jest wiecej na GC Gregina, a dzwięki sa bardziej rozseparowane. Problem z basem GC od tdrozda można tłumaczyć tylko pojedyńczym trafem i pojedyńczymi mostkami. A więc konkluzja - jak robić GC to od razu tak jak ma być. Niestety dla mnie 603 GC Gregina zagrało nieprzyjemnie, z resztą GC tdrozda też, choć grało gładziej. Moje spostrzeżenia są takie że te monitory potrzebują niestety wzmacniacza który ma prąd i nie da sobą pomiatać i przy tym zagra bardzo spokojnie, bardzo muzykalnie. Taka lampka (z klasycznej definicji lampowca ;) )

Na koniec zamieszczam 3 zdięcia, system, elektronika, i słuchawkowiec, którego ja niestety nie słuchałem bo musiałem się ok 21 urwać na spotkanie. Niech napiszą coś powostali z drużyny pierścienia. Byłem, zobaczyłem, posłuchałem :) Pozdrawiam. Błażej (wovo)

Ukryta Zawartość

post-3694-100003056 1177920658_thumb.jpg

post-3694-100003057 1177920658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.