Skocz do zawartości
IGNORED

PCM czy DSD - wasze zdanie

Wolisz PCM czy DSD?  

93 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wolisz PCM czy DSD?

• PCM
      45
    • DSD
      48

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.09.2019 o 10:01, bogdan_ napisał:

bez niepotrzebnego psucia obróbka komputerową

Własnie DSD to obróbka "komputerowa"

W dniu 28.08.2019 o 08:29, soundchaser napisał:

To jest taka sama dyskusja jak na temat np. wyższości płyty winylowej nad CD, albo odwrotnie.

Kompresja winyla jest fachowa a nie amatorska

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 2 miesiące później...
W dniu 27.10.2024 o 22:10, xetras napisał:

Kompresja winyla jest fachowa a nie amatorska

CD Teac PD-501HR .

image.png.5efb55c666e89f19f31824c2b3906b6a.png

Kiedyś zajmowałem się tym z autopsji i praktyki . Nawet wypaliłem płytkę DVD , jako dysk DSD i w tym odtwarzaczu w sklepie odsłuchałem razem z człowiekiem z obsługi sklepu . Sklep był przy stacji Metra chyba na Ursynowie , jeśli się nie mylę. Nawet dobrze to to grało . Nosiłem się z zakupem tego odtwarzacza . Ale zaniechałem zakupu  ,,podobno były problemy z napędem szczelinowym" Zgrywanie winyli do pliku DSD to siermiężne zajęcie i temat tabu. Coś o tym wiem . 

Fachowo to jest preemfaza (to, co nazwałem "kompresją").

No i po latach 90 fonogram CDAudio (czyli PCM) jest kopiowany bez preemfazy. Na winylu i w radio preemfaza (chyba?) jest stosowana nadal.

Generalna różnica to filtry FIR i IIR a kwestia z tematu to raczej PCM vs PWM (skrótowe nazwy).

-Hejświnki!

(Od świnki Halinki- kiedyś była taka audycja w Trójce)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 27.10.2024 o 22:10, xetras napisał:

Jest taki rejestrator , który w ,,locie to robi" , właściwie to jest rejestrator PCM . Nie podam nazwy , bo mnie wyśmiejesz . Nic się nie zmieniło . Przygotujcie się na wtyczki DAW . Tam jest wszystko pod DAC. Od studia nagrań po konsumenta . Co tu dużo gadać ? Teraz kończy się właściwie na 96 Khz . W sumie wystarczy . Winyle pozostaną winylami , tyle , że z cyfrową domeną . To już nie to co było w domenie analogowej, którą rozwalono. Pozostanie czarna skrzynka z wymiennym oprogramowaniem za kasę co miesiąc i piękną grafiką na ekranie jakiegoś terminala.

18 minut temu, xetras napisał:

-Hejświnki!

Kwi , kwi 😀.

Wątek od 2019 a taki krótki w takim dość istotnym "cyfrowym" temacie. Jako "młody" użytkownik DSD zaczynam satwać się dużym fanem tego formatu. Cyfry słucham kilka lat na przemian z analogiem ( pełnym , cały tor na lamach ) , do niedawna uważałem,dośc mocno, że PCM było na porównywalnym poziomie co DSD , lepsze od streamingu - ale nie na tyle aby "położyć za to palec".

Więc dsłuchałem streamingu , PCM i DSD naprzemiennie, a czytane fora , m.in tu , nie zmuszały mnie do zgłębiania tematu.

Wyjmuję z porównania analog bo takie porównanie nie ma sensu, nie tyle ze wzgledu na wyższość jednego na drugim ,co inszość - dla mnie nie ma tu zasady lepsze/gorsze - jest zasada na co w danej chwili mam ochotę.

Kolega ostatnio zwrócił mi uwagę , że słucham niewłaściwie DSD 😉 bo w Roon mam wybraną opcję DSD DoP( innej nie miałem)  zamiast natywnie. NIestety nie mogłem wybrać w Ronn Native bo Roon nie "widział" mojego DACa( Roon -> Amanero -> Sabre9038 MOD->wyjście ->analog lampy)  jako zdolnego do Native DSD. Pomogła zmiana softu w Amanero ( włoch od Amanero pomógł zdalnie zmienć soft nawet w niedzielę odpisująć kilkukrotnie - szacun) i voila. Pojawiło się Native w Roon. To co zmieniło to "drobne " ustawienie to lekka rewolucja.

Różnica pomiędzy Native <-> DSD DoP  ? W moim przypadku bardzo znacząca, nie do pominięcia na korzyść Native

Różnica Native <-> PCM jakikowliek ? PCM tylko w przypadku gdy nie ma wersji DSD w każdym inym to dwa różna światy 

Różnica Native <-> Stream ? dwa rózne wymiary skalując różnicę na korzyść Native.

Dodam, że Ronn jest dlatego, iż w moim systemie słyszałem ewidentne jego korzyścia VS Fooba, Daphile , Audirvana, czy inne softy. Oczywiscie rożnice też słyszałem na poziomie hardware - terminal HP, NUC, oddzielnym laptop, obecnie pc serwerowe z HDPLEX i oddzielnym zasilaniem.

Wnosek - na chwilę obecną u mnie DSD w kwestii cyfry nie ma konkurencji. NIestety wydań DSD jest stosunkowo malo vs red Book - niemniej cały czas rośnie co mnie cieszy....... zachęcam wszystkich do zabawy z DSD a zwłaszcza z odtwarzaniem natywnym DSD przez kość DAC - ponoć Delta-Sigma do tego formatu została stworzona 😉 według kolegi fana R2R 😉 Porównywania i udawadnianie wyższości PCM na DSD lub odwrotnie dekodujać DSD do PCM przed wejsciem do kości DAC to według mnie, po moich doświadczeniach, kastracja DSD i niewłaściwa droga. To chyba tak jak z analogiem vs cyfra  , PCM a DSD to dwa różne nośniki i udawadnianie "llepszości" nie majać wlaściwego toru dla PCM i właściwego dla DSD jest z góry obarczone błędem. Zostawię swoją opinię życząc udanej i skutecznej w efektach zabawy 😉 

Wątek od 2019 a taki krótki w takim dość istotnym "cyfrowym" temacie. Jako "młody" użytkownik DSD zaczynam satwać się dużym fanem tego formatu. Cyfry słucham kilka lat na przemian z analogiem ( pełnym , cały tor na lamach ) , do niedawna uważałem,dośc mocno, że PCM było na porównywalnym poziomie co DSD , lepsze od streamingu - ale nie na tyle aby "położyć za to palec".
Więc dsłuchałem streamingu , PCM i DSD naprzemiennie, a czytane fora , m.in tu , nie zmuszały mnie do zgłębiania tematu.
Wyjmuję z porównania analog bo takie porównanie nie ma sensu, nie tyle ze wzgledu na wyższość jednego na drugim ,co inszość - dla mnie nie ma tu zasady lepsze/gorsze - jest zasada na co w danej chwili mam ochotę.
Kolega ostatnio zwrócił mi uwagę , że słucham niewłaściwie DSD  bo w Roon mam wybraną opcję DSD DoP( innej nie miałem)  zamiast natywnie. NIestety nie mogłem wybrać w Ronn Native bo Roon nie "widział" mojego DACa( Roon -> Amanero -> Sabre9038 MOD->wyjście ->analog lampy)  jako zdolnego do Native DSD. Pomogła zmiana softu w Amanero ( włoch od Amanero pomógł zdalnie zmienć soft nawet w niedzielę odpisująć kilkukrotnie - szacun) i voila. Pojawiło się Native w Roon. To co zmieniło to "drobne " ustawienie to lekka rewolucja.
Różnica pomiędzy Native <-> DSD DoP  ? W moim przypadku bardzo znacząca, nie do pominięcia na korzyść Native
Różnica Native <-> PCM jakikowliek ? PCM tylko w przypadku gdy nie ma wersji DSD w każdym inym to dwa różna światy 
Różnica Native <-> Stream ? dwa rózne wymiary skalując różnicę na korzyść Native.
Dodam, że Ronn jest dlatego, iż w moim systemie słyszałem ewidentne jego korzyścia VS Fooba, Daphile , Audirvana, czy inne softy. Oczywiscie rożnice też słyszałem na poziomie hardware - terminal HP, NUC, oddzielnym laptop, obecnie pc serwerowe z HDPLEX i oddzielnym zasilaniem.
Wnosek - na chwilę obecną u mnie DSD w kwestii cyfry nie ma konkurencji. NIestety wydań DSD jest stosunkowo malo vs red Book - niemniej cały czas rośnie co mnie cieszy....... zachęcam wszystkich do zabawy z DSD a zwłaszcza z odtwarzaniem natywnym DSD przez kość DAC - ponoć Delta-Sigma do tego formatu została stworzona  według kolegi fana R2R  Porównywania i udawadnianie wyższości PCM na DSD lub odwrotnie dekodujać DSD do PCM przed wejsciem do kości DAC to według mnie, po moich doświadczeniach, kastracja DSD i niewłaściwa droga. To chyba tak jak z analogiem vs cyfra  , PCM a DSD to dwa różne nośniki i udawadnianie "llepszości" nie majać wlaściwego toru dla PCM i właściwego dla DSD jest z góry obarczone błędem. Zostawię swoją opinię życząc udanej i skutecznej w efektach zabawy  

I dodam jeszcze aby plik był natywnie DSD a RIP z np płyty winylowej bo to bez sensu. Niestyty takich "nie prawdziwych" też sporo jest a to zniechęca więc źródło plików ważne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

I dodam jeszcze aby plik był natywnie DSD a RIP z np płyty winylowej bo to bez sensu. Niestyty takich "nie prawdziwych" też sporo jest a to zniechęca więc źródło plików ważne.

Oczywiście - RiPy DSD z LP mam dla ciekawości i są różne jakości tych samych wydań LP , nie są żadnym dla mnie wyznacznikiem jakości DSD a tym bardziej vs LP. Co do źródła - jak z większością - chińskei Amanero nie zagra tak jak włoskie, itd, w sieci można trafić szlachetne i właściwe DSD poprzez PS3 itd ale tez jest sporo "dmuchańców". Na szczęście mam dostep via znajomi do sporych bibliotek SACD czy RiP DSD z najwyższym domniemaniem autantyczności i zamierzam na tym bazować.

Oczywiście - RiPy DSD z LP mam dla ciekawości i są różne jakości tych samych wydań LP , nie są żadnym dla mnie wyznacznikiem jakości DSD a tym bardziej vs LP. Co do źródła - jak z większością - chińskei Amanero nie zagra tak jak włoskie, itd, w sieci można trafić szlachetne i właściwe DSD poprzez PS3 itd ale tez jest sporo "dmuchańców". Na szczęście mam dostep via znajomi do sporych bibliotek SACD czy RiP DSD z najwyższym domniemaniem autantyczności i zamierzam na tym bazować.

Lucky you
Tylko jeszce ta wielkość plików ale fakt natywne dobrze zrealizowane DSD to gładkie analogowe rozdzielcze granie

17 godzin temu, Mikoski napisał:

Kolega ostatnio zwrócił mi uwagę , że słucham niewłaściwie DSD 😉 bo w Roon mam wybraną opcję DSD DoP( innej nie miałem)  zamiast natywnie. NIestety nie mogłem wybrać w Ronn Native bo Roon nie "widział" mojego DACa( Roon -> Amanero -> Sabre9038 MOD->wyjście ->analog lampy)  jako zdolnego do Native DSD. Pomogła zmiana softu w Amanero ( włoch od Amanero pomógł zdalnie zmienć soft nawet w niedzielę odpisująć kilkukrotnie - szacun) i voila. Pojawiło się Native w Roon. To co zmieniło to "drobne " ustawienie to lekka rewolucja.

Wnosek - na chwilę obecną u mnie DSD w kwestii cyfry nie ma konkurencji. NIestety wydań DSD jest stosunkowo malo vs red Book - niemniej cały czas rośnie co mnie cieszy....... zachęcam wszystkich do zabawy z DSD a zwłaszcza z odtwarzaniem natywnym DSD przez kość DAC - ponoć Delta-Sigma do tego formatu została stworzona 😉 według kolegi fana R2R 😉 Porównywania i udawadnianie wyższości PCM na DSD lub odwrotnie dekodujać DSD do PCM przed wejsciem do kości DAC to według mnie, po moich doświadczeniach, kastracja DSD i niewłaściwa droga. To chyba tak jak z analogiem vs cyfra  , PCM a DSD to dwa różne nośniki i udawadnianie "llepszości" nie majać wlaściwego toru dla PCM i właściwego dla DSD jest z góry obarczone błędem. Zostawię swoją opinię życząc udanej i skutecznej w efektach zabawy 😉 

Przepraszam , że się wtrącę . Czy kolega coś praktycznie robił z DSD ? Jakieś ,,winyle" zgrywał ? Grzecznie pytam. Czy tylko konwertował z lewa w prawo , żeby ,,bajty się zgadzały" ? Bo 96 khz to akurat przy ,,przetwornikach ciernych typu wkładka gramofonowa"  to do kitu jest . Przy 192 PCM jest już lepiej . Na temat DSD wypowiadał się nie będę bo powinno być.  idealnie.  Jestem przeciwnikiem grzebania w plikach , czyli pozostawienia ich takimi jakimi są oryginalnie i pozostawienie wszelkich niedoskonałości w świętym spokoju . Tyle. Te niedoskonałości powinny być załatwiane w studiu nagraniowym. 

Zdaje się , że wsadziłem kij w mrowisko . Moje zdanie zostało napisane pogrubionym tekstem.

2 godziny temu, wsteczna świnka napisał:

Przepraszam , że się wtrącę . Czy kolega coś praktycznie robił z DSD ? Jakieś ,,winyle" zgrywał ? Grzecznie pytam. Czy tylko konwertował z lewa w prawo , żeby ,,bajty się zgadzały" ? Bo 96 khz to akurat przy ,,przetwornikach ciernych typu wkładka gramofonowa"  to do kitu jest . Przy 192 PCM jest już lepiej . Na temat DSD wypowiadał się nie będę bo powinno być.  idealnie.  Jestem przeciwnikiem grzebania w plikach , czyli pozostawienia ich takimi jakimi są oryginalnie i pozostawienie wszelkich niedoskonałości w świętym spokoju . Tyle. Te niedoskonałości powinny być załatwiane w studiu nagraniowym. 

Zdaje się , że wsadziłem kij w mrowisko . Moje zdanie zostało napisane pogrubionym tekstem.

Luzik , jaki kij 😉 , jak napisałem, uważam, ze RiP LP do czegokolwlek ( PCM,DSD) to "nie ta droga" i żaden wyznacznik, mam je dla ciekawości, czasem posłuchania, czy "przyłożenia" do czarnego oryginału. I jak napisałem - ja nic nie zgrywam , i jak napisałem nic nie grzebie w plikach , konwertowanie "z lewa w prawo" to też zła droga. DSD gra u mnie ( jest transportowane ) wprost do kości Sabre via i2s , żadnego "mielenia" ani czegokolwiek po drodze nie ma. Miałem wcześniej ,jak pisałem  😉 , DSD transportowane via PCM ( DSD DoP PCM) i to u mnie w porównaniu do obecnej sytuacji znacznie pogarsza w każdym aspekcie odbiór soniczny. Do tego stopnia, że przychylałem się do zdania, iż różnica między DSD a PCM jest nieznaczna. Otóż jest ona, teraz tak uważam, bardzo duża i znacząco różnicuje jakość grania na korzyść DSD.

14 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Lucky you

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Tylko jeszce ta wielkość plików ale fakt natywne dobrze zrealizowane DSD to gładkie analogowe rozdzielcze granie

Dokupiłem dyski 😉 , serio. Nie chciałem pisać o tej "analogowej rozdzielczości i gładkości (równowago tonalnej ?) bo uznałem, że może to być odebrane już zbyt przesadnie na korzyść DSD a nie chciałbym być odebrany jako fanatyk DSD. Ja mogę słuchać nawet mp3 - pod warunkiem, że zagra mi tak jak lubię( czyli np tak jak teraz DSD 😉 ). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikoski
6 minut temu, Mikoski napisał:

DSD transportowane via PCM ( DSD DoP PCM) i to u mnie w porównaniu do obecnje sytuacji znacznie pogarsza w każdym aspekcie odbiór soniczny.

Zgadza się . To tak jakby kolega do markowego wina wlał bełta i rozcieńczył wodą. Gęste pliki niech zostaną gęstymi i tyle. Coś kosztem czegoś . To ma tylko sens jeśli chodzi o miejsce na dysku . Poza tym i tak słyszymy w ograniczonym paśmie częstotliwości cirka  20 do 12 - 14 Khz  z tendencją pogarszającą z wiekiem.

16 minut temu, Mikoski napisał:

a nie chciałbym być odebrany jako fanatyk DSD.

Ten format był projektowany z myślą do archiwizacji taśm matek nagrywanych z prędkością tzw.  ,,małą studyjną" 38cm/s. To że wykorzystywany był do innych celów to już inna bajka.

6 godzin temu, Mikoski napisał:

uważam, ze RiP LP do czegokolwlek ( PCM,DSD) to "nie ta droga" i żaden wyznacznik,

A ja owszem. Wiele płyt nagranych w dawnych czasach z pierwszego tłoczenia jeśli są zachowane w stanie idealnym może być doskonałym źródłem. Znacznie lepszym niż cokolwiek innego. Niestety czas dla taśm matek miał zły wpływ na jakość dźwięku. Winyl się tak nie degraduje jeśli jest dobrze przechowywany. 
Chciałbym mieć kopie cyfrową na przykład pierwszego tłoczenia dark side of the moon. Choćby z powodu ceny (kilka tysięcy euro). 

@K8v8M tylko ja pisze o tym, że RiPy LP to niewłaściwa droga aby oceniać jakość DSD /PCM. Powodów jest cały stos, od wkładki, przez pre , różne „typy” RIAA,  napędów, itd . Dlatego nie można ich brać „poważnie” ponieważ RiP tej samej płyty może być w tak wielu wersjach i jakościach, że …… natomiast co innego RiP z LP jako własne archiwum, kopią regały, albo jako ciekawostka,itp. Mam RiPy z LP które „powalają „ i mogą być reklamą DSD , ale posiadalem też RiP teoretycznie tego samego wydania zrobione „inaczej” i to już była porażka totalna. Więc podtrzymam RiP LP jako ciekawostka, przyjemność, odskocznia, itp tak, ale tylko jako to. Oczywiście moim zdaniem 🙃

6 minut temu, Mikoski napisał:

@K8v8M tylko ja pisze o tym, że RiPy LP to niewłaściwa droga aby oceniać jakość DSD /PCM. Powodów jest cały stos, od wkładki, przez pre , różne „typy” RIAA,  napędów, itd . Dlatego nie można ich brać „poważnie” ponieważ RiP tej samej płyty może być w tak wielu wersjach i jakościach, że …… natomiast co innego RiP z LP jako własne archiwum, kopią regały, albo jako ciekawostka,itp. Mam RiPy z LP które „powalają „ i mogą być reklamą DSD , ale posiadalem też RiP teoretycznie tego samego wydania zrobione „inaczej” i to już była porażka totalna. Więc podtrzymam RiP LP jako ciekawostka, przyjemność, odskocznia, itp tak, ale tylko jako to. Oczywiście moim zdaniem 🙃

A tu się zgadzam. To nie jest sposób na to żeby w ten sposób porównywać formaty. 

Tak naprawdę to ciężko to w ogóle zrobić, bo natywny przetwornik CA dla DSD to kompletnie inna konstrukcja i tak naprawdę inne urządzenie. 
Wiem, że przetworniki PCM mają opcję DSD ale to nie to samo. 

• Pokaż nowe odpowiedzi