Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/amplituner do pierwszego stereo

Daniel Balicki

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Jestem na etapie składania pierwszego poważniejszego zestawu stereo i nie wiem co dalej. Im więcej czytam opinii tym mam większy mętlik w głowie :)

Mam już kolumny podłogowe, dali concept 6, które podłączałem u brata w celu sprawdzenia do ampli yamahy modelu nie znam. Potrzebuję dla siebie jednostki sterującej i zaczynają się schody. Zastanawiam się nad nowym ampli z funkcjami sieciowymi jak onkyo 8270 czy odpowiednik z yamahy lub pioneer w podobnym budżecie, lecz wiele osób poleca wzmak plus jakiś streamer np wxad-10. Akceptuję sprzęt używany. Całość ma być spięte z tv i slużyć do odtwarzania dźwięku z tv (cyfrowy polsat) oraz słuchania muzyki (głównie rock), na radiu aż tak bardzo mi nie zależy. Fajne są funkcje sieciowe i łączność bt. Z używanych wzmacniaczy wpadł mi w oko marantz 6006, nad 356bee lub taniej hk970 lub hk980 (czy one są porównywalne?). Może ktoś coś poleci? I sam nie wiem którą drogą pójść, napewno wszystko zagra lepiej niż komputerowe microlaby podpięte 2xrca na jack pod wejście słuchawkowe w tv. Budżet im mniej tym lepiej aczkolwiek liczę się z wydatkiem ok 2000zł

witaj,

w takim wypadku i przy tych kolumnach zacząłbym od wypożyczenia do domu Yamahy R-N803D. Jest sieciowy amplituner, ale zbudowany na bazie świetnego wzmacniacza A-S701 i faktycznie gra tylko ciut gorzej od niego, a masz pełną funkcjonalność sieciowo-internetową i korekcję akustyki pomieszczenia. Moim zdaniem do tych kolumn powinno wystarczyć ? 

Do 2k jest model R-N602 bez korekcji akustyki, który gra jednak sporo gorzej. Warto porównać. Dali Concept moim zdaniem zasługują na Yamahę 803, ale ocenisz sam ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 2.09.2019 o 17:45, Daniel Balicki napisał:

Hej

Jestem na etapie składania pierwszego poważniejszego zestawu stereo i nie wiem co dalej. Im więcej czytam opinii tym mam większy mętlik w głowie ?

Mam już kolumny podłogowe, dali concept 6, które podłączałem u brata w celu sprawdzenia do ampli yamahy modelu nie znam. Potrzebuję dla siebie jednostki sterującej i zaczynają się schody. Zastanawiam się nad nowym ampli z funkcjami sieciowymi jak onkyo 8270 czy odpowiednik z yamahy lub pioneer w podobnym budżecie, lecz wiele osób poleca wzmak plus jakiś streamer np wxad-10. Akceptuję sprzęt używany. Całość ma być spięte z tv i slużyć do odtwarzania dźwięku z tv (cyfrowy polsat) oraz słuchania muzyki (głównie rock), na radiu aż tak bardzo mi nie zależy. Fajne są funkcje sieciowe i łączność bt. Z używanych wzmacniaczy wpadł mi w oko marantz 6006, nad 356bee lub taniej hk970 lub hk980 (czy one są porównywalne?). Może ktoś coś poleci? I sam nie wiem którą drogą pójść, napewno wszystko zagra lepiej niż komputerowe microlaby podpięte 2xrca na jack pod wejście słuchawkowe w tv. Budżet im mniej tym lepiej aczkolwiek liczę się z wydatkiem ok 2000zł

Witam.

Opcja wzmacniacza zamiast amplitunera wniesie nam znaczną poprawę jakości. Jeśli chcesz mieć to w jednym klocku to najlepszą opcją będzie Yamaha model 803D lecz to koszt w okolicach 3k zł. Z podanych wzmacniaczy skupił bym się na NAD C356 BEE lub Marantz PM6006 - ten ma plus za wbudowany DAC, którego NAD nie posiada. Funkcje sieciowe i łączność BT zapewni ci Yamaha WXAD-10.

Marantz PM6006 wydaje się być w twoim wypadku najciekawszą opcją ?
Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.