Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale LINTON Heritage 85 Anniversary - neoklasyka?

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Q21 napisał:

Witaj,

Przyznam, z całym szacunkiem dla Lintonów, że jest to zupełnie nieadekwatne klasowo porównanie. Poza bardzo dużą różnicą jakościową na korzyść Heresy, sam charakter brzmienia jest też zupełnie inny. Lintony oferują brzmienie basowe, raczej ciemne i przytłumione. Potrzebują ożywionej, szybkiej i doświetlonej elektroniki. Pomijając fakt, że potencjał wzmacniacza Supernait byłby niewykorzystany, brzmieniowo nie będzie to moim zdaniem dobre połączenie. Heresy to genialne kolumny i klasowo nie będzie łatwo je przebić. Na pewno nie za pomocą Lintonów 🙂

Dzięki za odpowiedź. Bardzo pomocna w podjęciu decyzji:)

• 2 lata później...
W dniu 7.09.2019 o 11:50, elessar napisał:

Zdecydowanie warto kupić standy, tym bardziej, że są b. dobrze wykonane, a cena jest rozsądna. Drewniane półki na winyle to fajny pomysł i podobnie jak kolumny są pokryte naturalnym fornirem. Oryginalne kolce są pozłacane i masywne, ja wymieniłem je na Soundcare Suprespikes - łatwiej jest przesuwać kolumny.

Sprawdziłem dokładniej, kolumny są odsunięte od tylnej ściany nie 70, a 55 cm. 

Cześć

Jaki gwint jest w kolumnach, M6 czy M8?

• 3 tygodnie później...

Klubowicze...sprzedaje moje Lintony z upgradem na zwrotnicy. Sam upgrade kosztowal mnie okolo 560 Euro. Kolumny maja kilka miesiecy poniewaz jest to moja druga para. Cena bez standow to 4000 pln. Zamieszczam foto wymienionych komponentow

k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

14 godzin temu, David_65062 napisał:

Klubowicze...sprzedaje moje Lintony z upgradem na zwrotnicy. Sam upgrade kosztowal mnie okolo 560 Euro. Kolumny maja kilka miesiecy poniewaz jest to moja druga para. Cena bez standow to 4000 pln. Zamieszczam foto wymienionych komponentow

k

Ukryta Zawartość

Jakie zmiany w dźwięku nastąpiły po modyfikacji zwrotnicy?

Ukryta Zawartość

Duzo tych zmian 🙂 Przede wszystkim otwarcie gory, lepsza kontrola basu i bardziej naturalna srednica. Dalej slychac ze sa to Lintony, a co mam przez to na mysli, ze nie mecza i sa lekko ocieplone. Poprawa w szerokosci sceny i separacji, wiekszy "sweet spot". Glebia dale na srednim poziomie ale prawda jhest taka ze maja swoje ograniczenia.Dalej bym je trzymal ale nie mam juz miejsca na dwa systemy i kolumny Audio Note zostaja a Lintony ida w swiat 🙂

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Godzinę temu, David_65062 napisał:

Duzo tych zmian 🙂 Przede wszystkim otwarcie gory, lepsza kontrola basu i bardziej naturalna srednica. Dalej slychac ze sa to Lintony, a co mam przez to na mysli, ze nie mecza i sa lekko ocieplone. Poprawa w szerokosci sceny i separacji, wiekszy "sweet spot". Glebia dale na srednim poziomie ale prawda jhest taka ze maja swoje ograniczenia.Dalej bym je trzymal ale nie mam juz miejsca na dwa systemy i kolumny Audio Note zostaja a Lintony ida w swiat 🙂

A co je zastapi jesli mozna wiedziec?

Ale pewnie już bez upgrade ? 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 1 miesiąc później...
Godzinę temu, voytecx napisał:

Moje się rozkręcają, co miesiąc to lepiej brzmią.

To pewnie ten kevlar powoli mięknie 🙂

Raczej Twoje uszy 😉

W dniu 31.08.2024 o 17:51, voytecx napisał:

Moje się rozkręcają, co miesiąc to lepiej brzmią.

To pewnie ten kevlar powoli mięknie 🙂

Albo się do nich przyzwyczajasz?

Ja akurat jestem zwolennikiem wygrzewania. 

Co się zmienia?

Może inaczej rozumiemy te sformułowania. Więc spieszę z tłumaczeniem moich. Gładziej czyli liniowo, bez uwypuklenia pasma. Czyściej natomiast mogą grać kolumny i takie liniowe i takie z vka. Oo prostu bez zniekształceń. 

Dzięki.

Jak na moje ucho to one mają dziwną specyfikę grania.

Jak gram codziennie to już brzmią w swoim tonie i jest OK.

Jak nie grają przez kilka dni to ten kevlar jakby trochę twardniał i znów potrzebują trzech, czterech godzin żeby wrócić do stanu "wygrzanego".

Dziwy panie, dziwy...

Dziwną czemu?

Albo to kwestia że przyzwyczajasz się do brzmienia a jak długo nie słuchasz i potem włączysz to jednak ci nie odpowiada? 

Sam Kevlar ma być sztywny. Nie ma się poddawać. To resor może zmieniać swoją sztywność. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dziwną czemu?

Albo to kwestia że przyzwyczajasz się do brzmienia a jak długo nie słuchasz i potem włączysz to jednak ci nie odpowiada? 

Sam Kevlar ma być sztywny. Nie ma się poddawać. To resor może zmieniać swoją sztywność. 

No tak, tak zawieszenie...

Mam tylko wrażenie jakby twardniało przez dłuższe nieużywanie a po jakimś czasie grania wraca do normy.

Nie takie cuda już tu czytałem.

W dniu 7.09.2024 o 13:59, voytecx napisał:

No tak, tak zawieszenie...

Mam tylko wrażenie jakby twardniało przez dłuższe nieużywanie a po jakimś czasie grania wraca do normy.

Nie takie cuda już tu czytałem.

Wiesz co no generalnie jest to możliwe. 

Nie wiem co masz na myśli mówiąc dłuższy okres ale jest to możliwe. 

Czy to aby są kolumny które na pewno pasują pod twój gust?

O tak, pasują.

Wymieniłem JBL A190 na Lintony bo w JBL jak dla mnie brakowało środka a ja jestem dziadek (nie sugeruj się fotką, to już historia 😉 ) i lubię stare brzmienia  😉

Podobnie wymieniłem Yamahę R-N803D na NADa L 3050, niby klasa D ale gra jaśniej.

Oczywiścieza  moduł z Dirac i pełną lecencję trzeba było dopłacić ale cóż...

PS

Nawet oglądałem jakiegoś gościa który o tym gadał na Youtube, poszukam...

EDIT

Tutaj: 

Edytowane przez voytecx

No właśnie klasa D dlatego gra jaśniej 😛

Ok rozumiem. Czyli brzmienie bliższe tego co chciałeś.

Jaka krzywa załadowałes na końcu?

9 godzin temu, Sweetepete napisał:

Czyli one graja u Ciebie po korekcji? Duzo sie po niej zmienilo?

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie klasa D dlatego gra jaśniej 😛

Ok rozumiem. Czyli brzmienie bliższe tego co chciałeś.

Jaka krzywa załadowałes na końcu?

Grają bez żadnej korekcji bo nie chce mi się do niej zabrać... 😕

U Yamahy to było jedno wystawienie mikrofonu, wyjście z pokoju na trzy minutki i gotowe.

Tu, jak czytam i oglądam, trzeba instalować program, z tym mikrofonem nalatać (przynajmniej statyw mam), potem krzywe wczytywać...zabiorę się do tego, zabiorę bo za licencję zapłaciłem ale musi mnie najść ochota 😉

Na razie koryguję takim małym ustrojstwem o nazwie Shiit Audio Loki Mini+

Ukryta Zawartość

Wpiąłem pomiędzy wyjście przedwzmacniacza a "main in" zamiast zworek i się bawię wedle uznania 🙂

Karta MDC2 przydaje mi się do radia internetowego i Spotify. Co prawda mam też Eversolo DMP-A6 ale mogę go wcale nie włączać i gra muzyka.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, voytecx napisał:

Grają bez żadnej korekcji bo nie chce mi się do niej zabrać... 😕

U Yamahy to było jedno wystawienie mikrofonu, wyjście z pokoju na trzy minutki i gotowe.

Tu, jak czytam i oglądam, trzeba instalować program, z tym mikrofonem nalatać (przynajmniej statyw mam), potem krzywe wczytywać...zabiorę się do tego, zabiorę bo za licencję zapłaciłem ale musi mnie najść ochota 😉

Na razie koryguję takim małym ustrojstwem o nazwie Shiit Audio Loki Mini+

Ukryta Zawartość

Wpiąłem pomiędzy wyjście przedwzmacniacza a "main in" zamiast zworek i się bawię wedle uznania 🙂

Karta MDC2 przydaje mi się do radia internetowego i Spotify. Co prawda mam też Eversolo DMP-A6 ale mogę go wcale nie włączać i gra muzyka.

A po korekcji Yamaha brzmialo lepiej, czy wolales bez?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, voytecx napisał:

Yamahy to było jedno wystawienie mikrofonu, wyjście z pokoju na trzy minutki i gotowe.

Yapo i Dirac to dwa różne światy. 

Godzinę temu, BlueDot napisał:

A po korekcji Yamaha brzmialo lepiej, czy wolales bez?

Tu słyszałem różne opinie na ten temat. 

U Yamahy bardziej pasowało mi z korekcją, u mnie kominek wystaje z lewej i psuje scenę 😕

IMG20240910081816.jpg

Wbrew pozorom to głośniki stoją ponad 70cm od ściany.

Edytowane przez voytecx
19 minut temu, voytecx napisał:

Wbrew pozorom to głośniki stoją ponad 70cm od ściany.

Ale liczac do frontu kolumny?

• Pokaż nowe odpowiedzi