Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do optonica sm-1616

rafalski

Rekomendowane odpowiedzi

Podłącz do wyjść 4 Ohm, a dopasowanie będzie lepsze i bezpieczniejsze dla wzmacniacza.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, rafalski napisał:

No super, tylko proszę wytłumacz mi bo wzmacniacz ma wyjścia na 8ohm lub 4 a glosniki są na 6 jak to podłączyć? Jestem laikiem  w tych sprawach dlatego takie głupie pytanie.

A od kiedy PMA-860 ma osobne wejścia dla różnych impedancji, on ma wyjścia na dwie pary kolumn i zapewne pod nimi ma "standardową formułkę" A or B 4-16 Ohm i A + B 8-16 Ohm, a to oznacza, że jak podłączasz jedną parę kolumn to możesz podłączyć pod dowolne wejście, no chyba że ja czegoś nie wiem o tym modelu.

Teraz, radmorek napisał:

A od kiedy PMA-860 ma osobne wejścia dla różnych impedancji, ona wyjścia na dwie pary kolumn i za pewno pod nimi ma "standardową formułkę" A or B 4-16 Ohm i A + B 8-16 Ohm, a to oznacza, że jak podłączasz jedną parę kolumn to możesz podłączyć pod dowolne wejście, no chyba że ja o czymś nie wiem o tym modelu.

Napisałem że nie znam się i przepraszam jak coś głupiego napiszę. Podparłem się danymi z neta. Stąd moje pytanie. Dzięki za sprostowanie. Czy jakieś inne kolumny możecie polecić do tego wzmacniacza, mój budżet to 600- 900 PLN jeżeli kupię taniej głośniki to jeszcze rozważę kupno cd i tunera.

12 minut temu, rafalski napisał:

Napisałem że nie znam się i przepraszam jak coś głupiego napiszę. Podparłem się danymi z neta. Stąd moje pytanie. Dzięki za sprostowanie. Czy jakieś inne kolumny możecie polecić do tego wzmacniacza, mój budżet to 600- 900 PLN jeżeli kupię taniej głośniki to jeszcze rozważę kupno cd i tunera.

Znalazłem coś takiego bliżej domu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli ma być zakup bez odsłuchów to widzę tylko dwie opcje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko cena powinna być niższa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eltaxy nie powinny być gorsze od Wharfedale, a jak dla mnie są również ładniejsze,

co przy garażu ma też swoje znaczenie ? 

Charakter brzmienia powinien być podobny, ale bardziej wyrównany.

Poza tym pozostają  wolne środki choćby na DVD jako źródło, albo CD i tuner.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

45 minut temu, rafalski napisał:

Znalazłem coś takiego bliżej domu.

Ukryta Zawartość

Bierz pod pachę Denona i jedź posłuchać ale nie spodziewaj się po nich cudów, duże głośniki ale bas z nich cieniutki ale może akurat Tobie podejdą.

Ukryta Zawartość

Eltax nigdy nie był topową firmą audio właściwie z tego co mi wiadomo po seriach udanych liberty i symphony poszli w marketowe zestawy kd. Liberty 3+ miałem i uważam, że to niezłe kolumny w swojej cenie zdecydowanie lepsze niż tannoy seria mercury. Wharfedale diamond z denonem też miałem przez jakiś czas i mio to dobre połączenie czy kolumny za 800-900 pln zagrają  z tym denonem lepiej niż wharfedale? może ale nie jest to pewne. Dletego na początku zabawy polecam bezpieczne rozwiązania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy któreś z tych będą zgrywać się z pma-860

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, kazik-t napisał:

do garażu ?

wypas

Ukryta Zawartość

Dzięki ale szukam glosniki pod wzmaka. Cała  wieża mi nie potrzebna.

Ukryta Zawartość

58 minut temu, rafalski napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy któreś z tych będą zgrywać się z pma-860

Musisz posłuchać, mniej szukania więcej słuchania?, na moje te kolumny nie na dają się do muzyki której słuchasz, a na Twoje ?. Propozycje "najlepsze dla nas" zostały już przedstawione chyba, że ktoś inny jeszcze coś dorzuci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, rafalski napisał:

Dzięki ale szukam glosniki pod wzmaka. Cała  wieża mi nie potrzebna.

gdybym pisał  ot tak, bo jest okazja, ale, posiadałem kiedyś model denona 980, i szybciej go sprzedałem jak kupiłem;

sprzedałeś optonicę , można zrobić to samo z tym co akurat masz, ale, zrobisz jak zechcesz.

Autor ma pma-860, a nie pma-980, to raz, a dwa, mając jednego Denona trochę głupio komuś doradzać, że ma sprzedać. Swoją drogą ten Technics jest dobry ale nie do muzyki, którą autor słucha, a bynajmniej dla mnie, a tych zestawów Technicsa przeszło wiele przez moje ręce.

8 minut temu, radmorek napisał:

Autor ma pma-860, a nie pma-980, to raz, a dwa, mając jednego Denona trochę głupio komuś doradzać, że ma sprzedać. Swoją drogą ten Technics jest dobry ale nie do muzyki, którą autor słucha, a bynajmniej dla mnie, a tych zestawów Technicsa przeszło wiele przez moje ręce.

Znalazłem wharfedale diamond 8.4 bliżej i podjadę ze wzmacniaczem i odsłucham.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, radmorek napisał:

bynajmniej dla mnie,

bynajmniej

15 minut temu, rafalski napisał:

Znalazłem wharfedale diamond 8.4 bliżej i podjadę ze wzmacniaczem i odsłucham.

dobra decyzja, wieszczę powodzenie w interesach  ?

4 godziny temu, radmorek napisał:

Jeśli ma być zakup bez odsłuchów to widzę tylko dwie opcje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko cena powinna być niższa

Radmorek dzięki za odpowiedź te kolumny na pewno fajne ale mają bass reflex z tyłu co utrudni mi ustawienie w pomieszczeniu, skłaniam się ku wharfedale z racji tego,  że bass reflex jest z przodu. Znalazłem 8.4 jak i 10.6 pojadę na odsłuch na pewno 8.4 tylko doradźcie czy 10.6 też będą dobre pod moje potrzeby. Dziękuję wszystkim za udzielanie się w temacie i pomoc, jest to na prawdę pomocne dla takiego laika jak ja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10.6 nigdy nie słuchałem może są lepsze od 8.4 może nie tego nie wiem. Pojedź posłuchaj moim zdaniem z 8.4 będzie co najmniej dobrze,   ok 400 pln to uczciwa cena.  10.6 są na pewno trochę młodsze ale wcale nie musi to oznaczać, że są lepsze, jeżeli chodzi o wykonanie i zastosowane komponenty może być wręcz odwrotnie niestety.

Cały zestaw w niezłej cenie może warto wziąć wszystko zwłaszcza, że cena do negocjacji, zostawić sobie 8.4 resztę sprzedać a stratny na 100% nie będziesz pytanie tylko czy bywasz w Warszawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, zibi079 napisał:

10.6 nigdy nie słuchałem może są lepsze od 8.4 może nie tego nie wiem. Pojedź posłuchaj moim zdaniem z 8.4 będzie co najmniej dobrze,   ok 400 pln to uczciwa cena.  10.6 są na pewno trochę młodsze ale wcale nie musi to oznaczać, że są lepsze, jeżeli chodzi o wykonanie i zastosowane komponenty może być wręcz odwrotnie niestety.

Zibi Tobie również dziękuję za pomoc, na pewno będę chciał odsłuchać oba zestawy. Jeżeli sprzedający się zgodzą, a raczej powinni. Oba zestawy są w jednym miejscu więc pojadę posłucham i zdecyduję. Na razie dzięki, jak ogarnę temat na pewno napiszę o doznaniach z odsłuchu. Jeżeli jeszcze coś ciekawego w tym czasie by wpadło w  oko  czy ucho to dajcie znać. Pozdrawiam wszystkich.

Nie ma za co przez ponad 10 lat miałem trochę kolumn i wzmacniaczy czasem mimo och i ach nad danym sprzętem po zakupie  byłem rozczarowany... czasem kupiłem coś o czym właściwie nikt nic nie pisał a wrażenia odsłuchowe bardzo mile mnie zaskakiwały. Tak jak pisałem wyżej cena nie zawsze "gra"  zwłaszcza przy zakupie używanego sprzętu. Koniecznie napisz jak posłuchasz tych wharfedale. Pamiętaj tylko, że lepiej będzie jako źródło podłączyć  odtwarzacz cd a nie dvd/bd. 

2 minuty temu, zibi079 napisał:

Nie ma za co przez ponad 10 lat miałem trochę kolumn i wzmacniaczy czasem mimo och i ach nad danym sprzętem po zakupie  byłem rozczarowany... czasem kupiłem coś o czym właściwie nikt nic nie pisał a wrażenia odsłuchowe bardzo mile mnie zaskakiwały. Tak jak pisałem wyżej cena nie zawsze "gra"  zwłaszcza przy zakupie używanego sprzętu. Koniecznie napisz jak posłuchasz tych wharfedale. Pamiętaj tylko, że lepiej będzie jako źródło podłączyć  odtwarzacz cd a nie dvd/bd. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwszy i trzeci mogę nawet jutro obejrzeć, pytanie tylko czy warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon dcd -1000 to fajny cd tzw nos bez fitra cyfrowego lubię tego typu cd oparty o dobry dac pcm 53 ale sprzedawca pisze, że nie ma pilota bo być nie mogło ten cd nie ma możliwości obsługo z pilota dopiero model dcd-1100 był obsługiwany z pilota to waściwie jedyna różnica między nimi.  Moim zdaniem cena za dcd-1000 dość wysoka.

Dwa pozostałe modele raczej bym odpuścił.

Pytanie czy potrzebny Ci pilot? Jeżeli tak to szukałbym cd denona (jest  spory wybór) z regulowanym wyjściem tzn. z pilota możesz sterować głośnością. Twój wzmak też nie ma możliwości obsługi z pilota więc cd z regulacją to fajna sprawa, ustawiasz głośność wzmaka powiedzmy na "godzinę" 11 a regulujesz pilotem od cd.

3 minuty temu, zibi079 napisał:

Denon dcd -1000 to fajny cd tzw nos bez fitra cyfrowego lubię tego typu cd oparty o dobry dac pcm 53 ale sprzedawca pisze, że nie ma pilota bo być nie mogło ten cd nie ma możliwości obsługo z pilota dopiero model dcd-1100 był obsługiwany z pilota to waściwie jedyna różnica między nimi.  Moim zdaniem cena za dcd-1000 dość wysoka.

Dwa pozostałe modele raczej bym odpuścił.

Pytanie czy potrzebny Ci pilot? Jeżeli tak to szukałbym cd denona (jest  spory wybór) z regulowanym wyjściem tzn. z pilota możesz sterować głośnością. Twój wzmak też nie ma możliwości obsługi z pilota więc cd z regulacją to fajna sprawa, ustawiasz głośność wzmaka powiedzmy na "godzinę" 11 a regulujesz pilotem od cd.

W garażu pilot mi raczej będzie zbędny, a i nie upieram się na denona.

Denon dcd-1100 będzie pasował szerokością do wzmaka  (dcd-1000 jest mniejszy) tak jak pisałem to fajny cd ale wiekowy (ja takie lubię) prawdopodobnie może wymagać serwisu (kondensatory, przeczyszczenia napędu, ewentualnie regulacja szuflady - wiekowe cd często lubią się same zamykać itp.) nawet jak działała ok,  to jeżeli nie naprawa to przynajmniej przegląd z racji wieku powinien przejść.

Poza tym sporo fajnych denonów  np. dcd-755, 755AR już zdecydowanie młodsze z dostępnym laserem który bardzo łatwo wymienić.

Odradzam dcd-1015 fajny ale lubi kaprysić i miewa problem z dłuższymi płytami.

Jest też sporo cd na dobrych napędach philipsa laser w polu magnetycznym ale to też raczej wiekowe cd-ki. Pytanie czy masz gdzieś zaufanego serwisanta który nie liczy sobie zbyt wiele.

26 minut temu, zibi079 napisał:

Denon dcd-1100 będzie pasował szerokością do wzmaka  (dcd-1000 jest mniejszy) tak jak pisałem to fajny cd ale wiekowy (ja takie lubię) prawdopodobnie może wymagać serwisu (kondensatory, przeczyszczenia napędu, ewentualnie regulacja szuflady - wiekowe cd często lubią się same zamykać itp.) nawet jak działała ok,  to jeżeli nie naprawa to przynajmniej przegląd z racji wieku powinien przejść.

Poza tym sporo fajnych denonów  np. dcd-755, 755AR już zdecydowanie młodsze z dostępnym laserem który bardzo łatwo wymienić.

Odradzam dcd-1015 fajny ale lubi kaprysić i miewa problem z dłuższymi płytami.

Jest też sporo cd na dobrych napędach philipsa laser w polu magnetycznym ale to też raczej wiekowe cd-ki. Pytanie czy masz gdzieś zaufanego serwisanta który nie liczy sobie zbyt wiele.

Tak

Gość

(Konto usunięte)

widać , że denon spowodował spore zafiksowanie. Jest wiele innych marek o wiele lepszych. A gybyś wrócił do mojej propozycji i ocenił ją w pierwszej kolejności pod względem finansowym, i -> przydatności -> funkcjonalności -> wyglądu -> i tego, że do garażu po prostu pasuje mimo, że w czyimś pokoju też ładnie wygląda. Wszystko w jednym i za pieniądze, które są mniejsze od przeznaczonych na ten cel...cel, jaki cel ? W garażu ma grać muzyka. W garażu.

A jak przyjdą panienki, to discobago będzie jak znalazł  ?

Przecież możesz kupić ekspres do kawy z Tschibo.

3 minuty temu, kazik-t napisał:

widać , że denon spowodował spore zafiksowanie. Jest wiele innych marek o wiele lepszych. A gybyś wrócił do mojej propozycji i ocenił ją w pierwszej kolejności pod względem finansowym, i -> przydatności -> funkcjonalności -> wyglądu -> i tego, że do garażu po prostu pasuje mimo, że w czyimś pokoju też ładnie wygląda. Wszystko w jednym i za pieniądze, które są mniejsze od przeznaczonych na ten cel...cel, jaki cel ? W garażu ma grać muzyka. W garażu.

A jak przyjdą panienki, to discobago będzie jak znalazł  ?

Przecież możesz kupić ekspres do kawy z Tschibo.

jeżeli nie chcesz doradzić w kwestii głośników to się nie udzielaj, bo nie potrzebuję takich rad, dziękuję.

30 minut temu, rafalski napisał:

jeżeli nie chcesz doradzić w kwestii głośników to się nie udzielaj, bo nie potrzebuję takich rad, dziękuję.

Btw doradziłeś w kwestii wieży ok, ale wybrałeś najdroższą aukcję z allegro. Przypadek?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.