Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłączeniem/działaniem subwoofera

edi_xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kuriozalny problem z podłączeniem subwoofera do amplitunera... powinno to być wpięcie jednej wtyczki i tyle, niestety tak nie jest

subwoofer posiada wejścia L R, Coaxial

standardowo zawsze podłączałem poprzednie subwoofery kablem Coaxial z SUB OUT w amplitunerze do wejścia Coaxial w subwooferze i wszystko działało... niestety mam teraz inny subwoofer, który długo leżał w pudle i chciałem go używać

objawy są takie, że przy podłączeniu subwoofer niby działa, ale jest praktycznie nie słyszalny, działa bardzo cicho jakby w ogóle nie grał....

także podłączenie kablem Coaxial nie działa, kupiłem kabel typu Y - 1 x RCA na 2 x RCA i wpiąłem 1xRCA do SUB OUT w ampli oraz 2xRCA do LR Input w subwooferze, bez zmian

jakbym nie kombinował z podpinaniem kabli subwoofer nie działa prawidłowo

sprawdzałem to na trzech różnych amplitunerach (Denon, Yamaha, Marantz), wszędzie to samo...

co może być nie tak?

może w ogóle źle coś  podpinam ?

dodam, że subwoofer na pewno jest sprawny, sprawdzałem go podłączając muzykę z telefonu kablem mini jack - 2 x RCA i wystarczyło wpiąć zaledwie jedno RCA obojętnie do Input L lub R i subwoofer działał na pełnej mocy...

skoro subwoofer działa podłączając telefon, dlaczego nie chce działać z amplitunerem ?

czy można go jeszcze jakoś inaczej podpiąć ??

subwoofer posiada jeszcze zwykłe zakręcane końcówki na kable głośnikowe, czy jest sens próbować go tak podłączać? jeżeli tak to jak prawidłowo wpiąć się do amplitunera ??

Oczywiście w menu amplitunera masz aktywny kanał subwoofera? A może poprzedni sub mial bardzo czułe wejscie i amplituned dawał na niego mocno stłumiony sygnał? Może trzeba podać mu sygnał wzmocniony np +6-10 dB, żeby się załączył? Spróbuj włączyć sub na stałe (nie auto-on, tylko ręczny on).

A tak w ogóle, to co to za model?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.