Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze amplitunera do kina domowego w okolicy 500 zł

EnRyali

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule, chciałbym sobie stworzyć kino domowe. Posiadam jakieś głośniki z dvd w standardzie 5.1, głośniki mają impedancję 6 om zaś subwoofer 8om (jest on pasywny ponieważ ma tylko wyprowadzenie na kabel sygnałowy). Zastanawiałem się nad kupnem Denon AVR-2308 można go dostać za około 500zł. Dodam jeszcze że w przyszłości chciałbym wymienić te głośniki na coś lepszego, zastanawiałem się nad próbą stworzenia samemu kolumn. jeszcze mam kilka pytań:

1. Czy mogę jakoś podłączyć ten subwoofer pod amplituner, oraz jeśli chciałbym kiedyś kupić/zrobić taki subwoofer lepiej jest wybrać wersję pasywną czy aktywną?

2. Jakim najlepiej przewodem jest podłączyć telewizor(posiada wbudowany tuner dvb-t) z amplitunerem z tego co patrzyłem TV ma wyjscie optyczne, composite video i oczywiście hdmi ale ten amplituner chyba nie posiada hdmi arc do przesyłania dźwięku.

3. Jeden głośnik który miałyby pełnić rolę surround-a ma za krótki kabel, jeśli dokupię kilka metrów kabla to czy dużo sygnał traci na zlutowaniu lub połaczeniu w kostce połączeniowej?

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Co do tego konkretnego ogłoszenia to wysyłka tylko do USA i Kanady. Na allegro lub olx można znaleźć egzemplarze za jakieś 550zl. A co powiecie o Onkyo TX-SR606 lub o Yamaha Rx-V667 albo o Denon AVR 1910. 

Jak do 500 zł to na twoim miejscu bym celował w coś z Harmana - mam od 15 lat AVR-240 i naprawdę dobrze gra, nawet stereo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AVR-245 ma już HDMI i jeszcze gratis dvd ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potwierdzam, co napisał kolega adamon. W takim budżecie na pewno warto wziąć pod uwagę ampli Harmana z tamtych lat. Bardzo udane produkty i do tego w tej klasie dobrze brzmiące. Sam wiele lat użytkowałem AVR260, do dziś "w rezerwie" stoi w sypialni

28 minut temu, Markcox napisał:

potwierdzam, co napisał kolega adamon. W takim budżecie na pewno warto wziąć pod uwagę ampli Harmana z tamtych lat. Bardzo udane produkty i do tego w tej klasie dobrze brzmiące. Sam wiele lat użytkowałem AVR260, do dziś "w rezerwie" stoi w sypialni

Hehe mój też w sypialni ale z Tannoyami potrafi fajnie zagrać ? 

Te amplitunery mają tylko po 50w? Wiem że moc to nie wszystko ale chciałbym się was spytać jako użytkowników czy to wystarczy do dobrego nagłośnienia pokoju 20m2. Oraz wolałbym amplituner o impedancji 6om niż 8om żeby nie kombinować z podłączaniem głośników 6om

9 minut temu, EnRyali napisał:

Te amplitunery mają tylko po 50w?

serio chcesz wchodzić w ten marketingowy bełkot? Sprawdź sobie z ciekawości test pierwszego z brzegu aktualnego, popularnego na rynku amplitunera KD, a zobaczysz, jak w magiczny sposób znikają te podawane np. "7x200W" przy obciążeniu więcej, niż jednego kanału. 

Akurat Harman w tamtych czasach był jednym z niewielu, jak nie jedynym producentem, który podawał realną moc końcówek, przy obciążeniu więcej, niż jednego kanału. I w swojej klasie były na prawdę solidną konkurencją. Szkoda, że niedługo po tym Harman w zasadzie się skończył. Ale przynajmniej w używkach jeszcze można skorzystać za stosunkowo niewielkie pieniądze.

2 godziny temu, EnRyali napisał:

Te amplitunery mają tylko po 50w? Wiem że moc to nie wszystko ale chciałbym się was spytać jako użytkowników czy to wystarczy do dobrego nagłośnienia pokoju 20m2. Oraz wolałbym amplituner o impedancji 6om niż 8om żeby nie kombinować z podłączaniem głośników 6om

Powiem tak, Harmana mam już długo i postanowiłem mu zmienić kolumny więc zabrałem go na odsłuch, ale zamiast kupić do niego nowe fronty kupiłem cały zestaw z  Denonem  AVR-x2500h i powiem szczerze że ten Denon gra dużo słabiej niż stary Harman - niezależnie jakie kolumny podłączę. Dlatego Harman stoi w sypialni z kolumnami które mi zaprezentowano na tym odsłuchu.
A szczerze to denon czeka na "nagły przypływ gotówki" na wymianę

Denon według opisu ma 150 w na kanał - hehehe 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR1910 - mam od wielu lat jestem bardzo zadowolony - kupowałem nowy - wyboru dokonałem w salonie przesłuchując wszystko w podobnej cenie.

Oczywiście dużo zależy jakie kolumny się podepnie.

Mi pasują JBL Studio 280. Używam sprzętu w trybie stereo - dodatkowe kanały robią za bi-amping.

Używałem w trybie 5.1 z innymi kolumnami ale w końcu uznałem że salon dzienny do 5.1 się nie nadaje - jak już to trzeba wyznaczyć osobne pomieszczenie w tym celu a takiego nie mam. Postawiłem więc na stereo w lepszej jakości i nie żałuję.

Nie twierdzę przy tym ze te inne są gorsze lub lepsze - każdy może mieć inny pogląd na temat najlepiej więc przetestować osobiście.

Sam amplituner względem wzmacniacza stereo daje lepsz emożliwości połączeniowe poza tym ma 9 zakresowy korektor dźwięku a przy tym audyssey, który ustawia parametry na podstawie użytej konfiguracji i odczytów z mikrofonu.

Co ciekawe ręcznie nijak nie udało mi się ustawić takiego dźwięku jaki generuje włączony dynamic equalizer.

No ale jak to bywa ze źródłami dźwięku czasem lepiej mieć EQ włączony czasem wyłączony a czasem użyc trybu direct.

Denon to wszystko oferuje i zawsze można użyć nastaw na jakie mam ochotę.

No i co ważne tyle lat i zero awarii. Mogę tylko polecić.

Skusiłbym się na jakiegoś harmana tylko że wszystkie działają z głośnikami 8om. A ja posiadam 6om oraz za jakiś miesiąc zamierzam zacząć robić dwa głośniki tego projektu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  posiadają one według zamieszczonej charakterystyki 6om

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, EnRyali napisał:

Skusiłbym się na jakiegoś harmana tylko że wszystkie działają z głośnikami 8om. 

Dokładnie ile można podłączyć trzeba by sprawdzić w instrukcji, bo do swojego mogę podłączyć od 4 do 8ohm.

Tylko w dokumentacji technicznej nie ma jednoznacznie określonej impedancji z jaką pracują, jest podana moc przy obciążeniu 8om ale to raczej jest parametr przy jakim zostały wykonane pomiary. A na obudowie jest napisane speakers 8om. Na forum już ktoś pisał że te amplitunery działają nawet z 4om czy spokojnie można podłączyć do niego te 4omy? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.