Jump to content
IGNORED

onkyo 595 i audycje z TV w db surround

wiedzmin

Recommended Posts

czesc

mam taki problem. audycje telewizyjne czy też filmy emitowane z dzwiękiem dolby surround po puszczeniu na głośniki kina domowego grają mi tylko na głośniku centralnym.

- mam TV stereofoniczny

- amplituner onkyo tx ds 595

- 6 głośników - centralny, niskotonowy, i po dwa L i P z przodu i z tyłu.

- TV jest podłączony do amplitunera takim kablem (nie wiem jak sie to nazywa) - do telewizora poprzez eurozłącze a do amplitunera kabel rozgałęzia się na audio L i P i video (czyli 3 końcówki) i jest to wpięte do wejścia "video 2", strzałki na kablu prowadzą od telewizora do amplitunera więc wydaje sie prawidłowo.

jak jest taki program lub film w TV ustawiam aplituner na v2, co oznacza wejście vide2 (tego chyba nie musiałem pisac) nastepnie rodzaj dźwięku jakok "PL II movie" i gra tylko centralny głośnik a reszta jest cicha.

jak oglądam film z DVD i rodzaj dźwięku mam PL II movie to wtedy wszystko jest ok.

co myslicie? czy może powinuienem zmienić jakieś ustawienia? czy może telewizor nie puszcza odpowiedniego sygnału (bo np coś z nim jest nihe tak).

a może ten mój amplituner nie odtwarza takich dzwieków z TV. z tym że w insrukcji jest napisane że poprzed ten procesor dzwięku dolby prologic II mozna się cieszyc dzwiękiem audycji nagranych juz w stereo. nie mówie juz o audycjach db surround.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Telewizja nadaje sygnał marnej jakości. Spróbuj włączyć pro logic 2 music, o ile taki jest. Powinno być głośniej. Pozdrawiam.

Hidden Content

Sytuacja wygląda następująco. Niektóre stację emitują dźwięk w standardzie 5.1 wyłącznie za pomocą kanału stereo. Aby go porawnie zdekodować wymagany jest dekoder Logic7. W taki dekoder wyposażone są ampli H/K. Oczywiście można, też skorzystać z dekodera TV-SAT, wyposażonego w wyjścia 5.1. O ile oczywiście stacja udostępnia taki sygnał.

Hidden Content

DPL to system dekodowania róznicowego.

Na chłopski rozum - jeżeli w sygnale stereo w obu torach (L i P) pojawi się taki sam sygnał, jest on przekierowany do kanału centralnego. Dedukując - skoro u Ciebie pojawia się sygnał tylko w centralnym tzn. że tory R i L są takie same, idąc dalej - TV nie jest stereofoniczny (moze ma tylko A2 a nie Nicam?) Lub wszystko jest zmostkowane (choćby zwarcie w kablu Scart)

Hidden Content

pogiel napisał

"Sytuacja wygląda następująco. Niektóre stację emitują dźwięk w standardzie 5.1 wyłącznie za pomocą kanału stereo. Aby go porawnie zdekodować wymagany jest dekoder Logic7. W taki dekoder wyposażone są ampli H/K. Oczywiście można, też skorzystać z dekodera TV-SAT, wyposażonego w wyjścia 5.1. O ile oczywiście stacja udostępnia taki sygnał."

Przecież L7 to system podobny w działaniu do DPL. I wcale nie jest WYMAGANY do dekodowania fonii - DPL też sobie poradzi !!!

Sygnał STEREO nie różni się niczym od sygnału Surround (poza tym że ten drugi MOŻE być efektowniejszy bo spreparowany do odsłuchu multichannel). W przypadku audycji DD5.1 jest ona dostępna TYLKO dla posiadaczy cyfrowych tunerów sat z wyjściem cyfrowym dzwięku wielokanałowego. Jednocześnie nadawana jest wersja stereo (ot zalety cyfrowej transmisji danych) dla tych którzy takich tunerów nie posiadają.

Hidden Content

Też mam 595 i problem występuje również, ale UWAGA: tylko na niektórych programach. Wniosek: na programach które nadają sygnał mono. Nie jest to wina 595, ani telewizora tylko sygnału TV.

pozdrawiam

Hidden Content

próbowałem wczoraj przełączyć na PL II music, ale nie na audycji db surround tyl67yujhko stereo bo innej wczoraj nie znalazłem (Bo mam ograniczonńą kablówkę do kilku kanałów). Dzwięk poszedł więc na wszystkie głośniki poza tylnymi. Ale niue było to tak jak przy DVD że rozmowy szły przez centralny a na pozostałych efekty tylko rozmowy było słychać na wszystkich głośnikach. Zobacze jeszcze jak to jest na audychach db surr.

Hidden Content

próbowałem wczoraj przełączyć na PL II music, ale nie na audycji db surround tyl67yujhko stereo bo innej wczoraj nie znalazłem (Bo mam ograniczonńą kablówkę do kilku kanałów). Dzwięk poszedł więc na wszystkie głośniki poza tylnymi. Ale niue było to tak jak przy DVD że rozmowy szły przez centralny a na pozostałych efekty tylko rozmowy było słychać na wszystkich głośnikach. Zobacze jeszcze jak to jest na audychach db surr.

dzięki za wasze odpowiedzi

Hidden Content

Możliwe, że kablówka nie przepuszcza sygn. Stereo! U mnie w stereo są tylko kanały muzyczne, 1, 2, regionalna, tvn, polsat i tyle :/

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.