Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 4000zł z mocnym stereo.

popek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w wyborze amplitunera do kd i stereo w cenie do około 4000zł.

Wiem że najważniejszy jest samodzielny odsłuch, jednak ze wględów zdrowotnych

nie mam możliwości ruszenia się z domu, także będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Główne kryterium wyboru to jak najlepszy dźwięk w stereo (zastanawiałem się nad wzmacniaczem stereo

ale jak podpiąć i amplituner i wmacniacz do głośników przednich?)

Z kina domowego z różnych wględów nie chcę rezygnować.

Muzyki słucham naprawdę różnej od jazzu po metal, to co chciał bym uzyskać przez zmianę amplitunera

to mniej ostre wysokie tony (Yamaha strasznie mnie tym drażni) bardziej "ciepłe" brzmienie i lepszy bas.

Sprzęt który posiadam teraz:

Ampli Yamaha RXV440, Wharfedale 8.4 (prawdopodobnie do wymiany jako następne)(center i tyły ta sama

seria), Kimber 4PR + Profigold bassflex (bi-wire taki hmm... eksperyment), CD Grundig Fine Arts (do wymiany)

(ic profigold), DVD

Pomieszczenie 20m2

Teraz to z czego mogę wybrać (może jakieś inne propozycje?):

Onkyo tx-702

NAD T-753 (znajomy może sprowadzić mi taki z UK za ok. 3000zł)

Harman Kardon AVR 630

VINCENT SV-382

Cambridge Audio Azur 540R (z UK za ok. 1500zł)

Jezeli ktoś słuchał (lub ma) coś z powyższych i może podzielić się wrażeniami będę wdzięczny

(z wyszukiwarki już skorzystałem i przeczytałem wszystko co znalazłem)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Popek

Wskocz moze do watku 14403, albo pokrewnych, troche tego bylo... Ja od siebie dodam, ze skoro chcesz w KD miec mocne stereo to rozgladnij sie za amplitunerem z wyjsciem pre-out i pomysl o wzmacniaczu stereo. A co tam. ;)

Pozdrawiam.

"ale jak podpiąć i amplituner i wmacniacz do głośników przednich?"

Jeśli masz w ampli wyścia przedwzmacniacza (a chyba nie masz :) to do tych wyść preout yamahy podpinasz końcówkę mocy stereo i już :)

A kolumny oczywiście do tejże końcówki.

Dorzucę: Denon AVR 3805

Onkyo - neutralnie, napewno nie ostro.

Harman - baaardzo ciepło.

Reszty stawki nie znam.

Przede wszystkim zrób coś z kolumnami bo po co ci np. taki potwór jak AVR630 do diamondów? To nie ta klasa.

Np. do Harmana musisz szukać "ostrych" kolumn z szybkim basem (B&W)

Witaj Popek

Obawiam się, że pozostanie Ci tylko Harman Kardon. Też mam Yamahe 440 i u mnie gra ona raczej obciętymi wysokimi tonami, raczej ciemnawo i miękkawo. Ale jeśli zależy ci na jeszcze większym obciąciu góry i jeszcze większym ociepleniu, to Harman. Słuchałem ostatnio 630 i to właśnie tam znajdziesz. Dla mnie było to jednak brzmienie za bardzo pozbawione przejrzystości, powietrza, zamulone, mało szczegółowe. Ale każdy lubi swój dźwięk.

Harman nie miał też swobodnej dynamimi, brakowało mu przysłowieowego kopa i szybkości.

Onkyo prawdopodobnie nie spełni Twoich oczekiwań, gra jaśniej od Yamahy, mniej "muzykalnie". Innych amplitunerów nie słuchałem.

Pozdrawiam Stempur

Sam mam Yamahe 1400 jak dla mnie gora jest troche wycofana do tego mam glosniki ktore zdaje sie tez slabiej graja wysokimi. Z poczatku bylem wiecej niz zadowolony bo niecierpie wysokich tonow ale dzis +2dB na wysokich mam podkrecone. I jestem zadowolony a jak bedzie za kilka miesiecy ... nie mam pojecia :) Choc juz zastanawiam sie nad osobnym wzmakiem do stereo amplituner to nie jest sprzet do stereo. Moja Y1400 gra dość znośnie ale przy dużych głośnościach robi sie zamieszanie i dzwięk staje się taki plaski tylko głośny troche mi to przeszkadza. Do głośności tak ok -25dB jeszcze jest ok przeważnie nagrań stereo słucham na -30dB. Kino natomiast w wydaniu Yamahy bardzo mi odpowiada. Jest sporo basu i dość dynamicznie, a YPAO świetnie ustawia głośniki. Nie słuchałem nigdy marantza więc nie wiem jak gra.

zgadzam sie ze stempurem co do harmana ampli.To brzmienie jest specyficzne i nie kazdy je lubi.Jest ciemne,mało przejrzyste i takie kluchowate i misiowate,wiec napewno nie jest to takie brzmienie jakie ja lubie i ludzie o podobnych preferencjach do moich.Czyli z kopem dynamika, przejrzystoscia bez ciepłych kluch jak to u harmana bywa,który to napewno nie nadaje sie do rocka poniewaz zrobi z tego bluesa:)

Ehh że też tak trudno wydać pieniądze w tych czasach... cały czas myślę (a właściwie to cała wojna w mojej głowie)

żeby sprawić sobie za tą kasę wzmacniacz stereo i posłuchać w końcu muzyki jak należy (a tak... jeszcze porządny cd i głośniki ehhh..) Yamaha w KD zupełnie mi wystarcza i mogła by zostać tylko to stereo kuleje... z drugiej strony przełączanie kabli do kolumn raz od wzmaka raz od ampli nie bardzo mi się widzi a kupowanie ampli z pre-out i do tego wzmacniacz? raczej nie....

Tak z ciekawości czy w cenie do okolo 3000 zł można kupić naprawdę dobry wzmacniacz który bije na głowę

wyżej wymienione amplitunery?

Popek

witam

można, a nawet trzeba! kupić wzmacniacz stereo oczywiście:)

powiem tak, przeszedłem wszystkie etapy. posiadałem amp ONKYO 787 z podłączonym monoblokami marantza na kanały przednie... i było OK ale do momentu, kiedy mialem małe przemeblowanie (zmieniałem szafkę) i na chwilę podłączyłem monobloki do wyjścia regulowanego CD. odwrotu nie było, sprzedałem amplituner, kupiłem przedwzmacniacz lampowy i lepsze kolumny.

teraz buduję osobny system kina w oparciu o denona AVR 3300 (bo dobrze brzmi), kolumny pewnie bedą DIY:))

jesli posiadasz system KD, który Cię zadowala, proponuję go pozostawić (swoją drogą wydaje mi się, że Twój system jest optymalnie zestawiony). zmiana na amplituner do 10 tys. PLN na pewno nie zagwarantuje takiej poprawy, jak zakup dobrego wzmacniacza stereo za 3000 tys. (proponuję wybór polskich producentów) i pary dobrych kolumn.

a tak na marginesie, zauważylem, ze brzmienie wysokiej klasy systemów KD często mnie denerwuje. niestety obnażają jakość zapisu w DD i DTS oraz samą jakoś płyt. ale to moje osobiste odczucia.

pozdrawiam

przeczytaj drugi wpis ( pierwszy zresztą też ). Ja uczestniczyłem w tym drugim odsłuchu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> popek

Mozesz spokojnie podlaczyc swoja Yamahe do wzmacniacza stereo. Jako ze nie masz w niej pre-out, musisz polaczyc wyjscia glosnikow przednich w amplitunerze do jakiegos wejscia liniowego we wzmacniacza (lub jesli jest to main-in). Oczywiscie nie bezposrednio, a za posrednictwem dzielnika napiecia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , punkt 4.6).

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dane już uzupełnione.

Co do Cambridge Audio 540 R (opinie przeczytałem już wcześniej)

to mocno się zastanawiam na zakupem (szczególnie że mogę ten sprzęt mieć

sporo taniej sprowadzony z Anglii)

Troche zbiła mnie jednak z tropu opinia na tej stronie :

Ukryta Zawartość

a dokładniej to że Azur 540R słabo radzi sobie z ciężką dynamiczna muzyką

(a czasem lubie ukoić nerwy Kornem ;-)

Czy posiadacze Azura 540R mogą to potwierdzić?

Aha czy ktoś mógłby potwierdzić też że DVD Azur 540D nie obsługuje SVCD?

Z góry dziękuję.

popek

Ukryta Zawartość

Pytanie o SVCD celowe, przerabiam na ten format filmy z dvd dla brata za granicą dobrze by było sprawdzać

na czymś (Azur?) że wyszło OK

W Google znalazłem sprzeczne informacje na temat DVD CA Azur i SVCD a nawet coś

o tym jak włączyć obsługę SVCD w CA (chyba o to chodzi bo nie bardzo u mnie z niemieckim) :

(wycinek z forum www.hifi-forum.de)

-----------------------------------------------------------

Hallo,

ich besitze einen Cambridge Azur 540D und habe folgendes Problem: Das Gerät kann keine VCD und SVCD wiedergeben. Ist eine Freischaltung notwendig bzw. wie funktioniert das?

Ich wäre für Tipps sehr dankbar!

Hallo,

falls jemand das gleiche Problem hat, hier die Lösung:

To enable VCD/SVCD -

Press SETUP

Move the cursor over the SPEAKER SETUP MENU

Press ANGLE on the RC

Turn SUPPORT MODE to ON

Press SETUP again

Turn die player off and then on again.

-----------------------------------------------------------

Ciekawe czy faktycznie przy pomocy takiej kombinacji można uruchomić obsługę SVCD?

• 6 lat później...

-> popek

Mozesz spokojnie podlaczyc swoja Yamahe do wzmacniacza stereo. Jako ze nie masz w niej pre-out, musisz polaczyc wyjscia glosnikow przednich w amplitunerze do jakiegos wejscia liniowego we wzmacniacza (lub jesli jest to main-in). Oczywiscie nie bezposrednio, a za posrednictwem dzielnika napiecia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , punkt 4.6).

mozna prosic o odswiezenie stronki ze schematem jak zrobic dzielnik napiecia.Link nie dziala potrzebuje polaczayc amp ze wzmakiem bez pre out.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.