Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka karta dźwiękowa + soft jako cyfrowa zwrotnica?

mkay

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś zewnętrzną wielokanałową kartę dźwiękową i darmowe oprogramowanie które umożliwiłoby mi zasymulowanie cyfrowej zwrotnicy celem lepszego doboru elementów zwrotnicy pasywnej w swoim projekcie DIY ?

EqualizerAPO jest wygodny. Ma filtry IIR oraz FIR. Do generacji filtrów FIR stosuje się Rephase.

Karta dźwiękowa pasuje chyba każda wielokanałowa. Można też stosować pro interfejs typu MOTU albo RME. Focusrite nie pasuje, bo nie ma driverów wielokanałowych do Windows. Druga opcja to amplituner z HDMI. Zapewni 6/8 kanałów.

Czy taka karta by się nadawała ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Pytam bo ta karta odpowiada mi cenowo jednak ona chyba korzysta ze swoich dedykowanych sterowników i programu do jej obsługi i omija te windowsowe,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Dzięki.W sumie ta maya też by mi pasowała

Sprawdziłem. Maya może działać jako 5.1, tj sześciokanałowa. Niestety, tylko 16bitów. Jest to dużą waga przy korekcji cyfrowej, bo każde obniżenie głośności zmniejsza dynamic range. Nie wiem jak to się nazywa po polsku. "Diapazon dynamiczny"? Trzeba mieć chociażby 24bit. Lepiej 32 bity.

producent podaje, że obsługuje 16 i 24 bity 

"When set to output 5.1-channel 24bit, input must be set to 16bit. (If set the input to 24bit, USB bandwidth is exceed so can not work normally."

http://audiotrack.co.kr/en/manual/472

To będzie sie nadawac?

Nie znam żadnego, darmowego softu, który będzie udawał zwrotnice pasywna w wersji aktywnej, bo tylko takie rozwiązanie uważam za sensowne w kontekście projektowania. Budowanie filtracji typowo aktywnej, a następnie próba ich przeniesienia do pasywnej wersji niestety nie zadziała.

Z płatnych softów, takich ograniczeni nie ma LspCAD i SoundEasy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.