Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz ONKYO i głośniki MAGNAT

lukjan83

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Soomi napisał:

Waty watami a granie graniem nie skupiałbym się na samej mocy urządzeń.

Grania słuchałem, i 9150 nie wydawał mi się po prostu szczególnie mocny. Przy potencjometrze rozkęconym na 45 procent nie było szału jeśli chodzi o głośność przy rockowej muzyce. Waty to na pewno nie wszystko, ale chyba też jakieś znaczenie jednak mają jeśli porównujemy bliźniacze modele ze sobą. Co do samego charakteru brzmienia, to nie ma w zasadzie większej różnicy, według mnie, pomiędzy 9050 i 9150

Godzinę temu, lukjan83 napisał:

Przy potencjometrze rozkęconym na 45 procent nie było szału jeśli chodzi o głośność przy rockowej muzyce

To już chyba wiem o co biega. W A9150 regulacja volume oparta jest na czipie a potencjometr jest tylko sterownikiem - takie rozwiązanie zapewnia idealną zbieżność kanałów. 
O ile standardowo we wzmacniaczach po odkręceniu gałki wzmocnienia do połowy (bądź mniej) urywa łeb i wzmacniacz wchodzi w przester to w przypadku 9150 może być zupełnie inaczej. Tutaj (9150) sterowanie może być tak zestopniowane by regulacja głośności odbywała się w całym zakresie obrotu (od zera do max) potencjometru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Godzinę temu, lukjan83 napisał:

Przy potencjometrze rozkęconym na 45 procent nie było szału jeśli chodzi o głośność przy rockowej muzyce

Sama głośność nie jest wyznacznikiem. Ważne by wzmacniacz nie "dusił się" przy nagłym skoku poziomu w aktualnie słuchanym utworze. Po prostu czuć, że wzmacniacz gra ze swobodą i nagłe uderzenia czy zejścia do subsonicznych poziomów nie powodują "dławienia się" pieca.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

27 minut temu, yayacek napisał:

To już chyba wiem o co biega. W A9150 regulacja volume oparta jest na czipie a potencjometr jest tylko sterownikiem - takie rozwiązanie zapewnia idealną zbieżność kanałów. 
O ile standardowo we wzmacniaczach po odkręceniu gałki wzmocnienia do połowy (bądź mniej) urywa łeb i wzmacniacz wchodzi w przester to w przypadku 9150 może być zupełnie inaczej. Tutaj (9150) sterowanie może być tak zestopniowane by regulacja głośności odbywała się w całym zakresie obrotu (od zera do max) potencjometru.

Ukryta Zawartość

Sama głośność nie jest wyznacznikiem. Ważne by wzmacniacz nie "dusił się" przy nagłym skoku poziomu w aktualnie słuchanym utworze. Po prostu czuć, że wzmacniacz gra ze swobodą i nagłe uderzenia czy zejścia do subsonicznych poziomów nie powodują "dławienia się" pieca.

Widzę, że od strony technicznej masz sporą wiedzę. Ja jedynie opisywałem swoje wrażenia z puntu widzenia laika technicznego, a miłośnika muzyki. Ale chyba ostatecznie te różnice nie są takie wielkie między 9150 a 9050, w takim sensie, by to jakoś rzutowało mocno na odsłuch, prawda? 9150 odsłuchiwałem około 10, 15 minut. Możliwe, że po przekroczeniu poziomu 50% te różnice wolumenu jakoś by się wyrównywały. Do 9050 też bardziej przekonywało mnie to wejście na subwoofer, co uważam za dość przydatną funkcję.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, lukjan83 napisał:

Ja jedynie opisywałem swoje wrażenia z puntu widzenia [...] miłośnika muzyki

I słusznie, bo o to właśnie chodzi by słuchać a nie grzebać w bebechach :)

Ale chyba ostatecznie te różnice nie są takie wielkie [...] prawda?

Prawda. Różnice techniczne są, ale to pokrewne konstrukcje.

Możliwe, że po przekroczeniu poziomu 50% te różnice wolumenu jakoś by się wyrównywały

Bardzo możliwe

...przekonywało mnie to wejście na subwoofer...

Owszem, wiele osób docenia taką dogodność

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 minutę temu, yayacek napisał:

I słusznie, bo o to właśnie chodzi by słuchać a nie grzebać w bebechach ?

Ale chyba ostatecznie te różnice nie są takie wielkie [...] prawda?

Prawda. Różnice techniczne są, ale to pokrewne konstrukcje.

Możliwe, że po przekroczeniu poziomu 50% te różnice wolumenu jakoś by się wyrównywały

Bardzo możliwe

...przekonywało mnie to wejście na subwoofer...

Owszem, wiele osób docenia taką dogodność

A sam jakiego klocka używasz, jeśli można zapytać?

16 godzin temu, lukjan83 napisał:

I jak oceniacie NAD-a pod kątem muzyki klasycznej? Słyszałem, że w rockowej muzyce sprawdza się ponoć okay. A jak Mozart, czy Beethoven by na tym wybrzmiał?

Góra lekko podbita, środek lekko wyostrzony, bas dobrze wybrzmiewa. Sądzę iż ma to sens w twoich klimatach muzycznych ? 

15 godzin temu, yayacek napisał:

To jest problem. Nie każdy upora się w wymianą wadliwego podzespołu a czyszczenie potencjometru to jedynie pudrowanie trupa.

On trzeszczy jak się go nie używa i to zupełnie normalne i naturalne. Przekręcisz 3/4 razy szybko do 12 godziny i po problemie. I nie nazwał bym to problemem NAD'ów tylko potencjometrów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.