Skocz do zawartości
IGNORED

Neprawidłowe brzmienie wbudowanych głośników stereo Harman-Kardon w laptopie Toshiba

sungonetohell

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

podejrzewam, że podczas czyszczenia mojego laptopa z kurzu uszkodziłem (?) głośniki.

Po przedmuchaniu obydwu głośników sprężonym powietrzem, postanowiłem przedobrzyć i użyłem pędzelka do usunięcia smaru, który znajdował się na gumowym zawieszeniu? Nie wiem czy tak ten element się nazywa ale, w każdym razie smar ten wypełniał szczelinę pomiędzy ściankami "kielicha", w którym leży głośnik, a właściwym głośnikiem.

Po złożeniu laptopa, głośniki nie grają tak jak powinny. Objawy to na moje ucho zanik znacznego pasma dolnych częstotliwości i pewnej części górnych. Tak jakby zastosować jakiś filtr i odciąć dół i górę. Ogólnie dźwięk jest cichszy i brak mu głębi.

Czy taki scenariusz jest możliwy?

Czy smar ten jest niezbędny, żeby głośniki działały tak jak trzeba? Jeśli tak, czy można go czymś zastąpić? Przyznam się, że początkowo w pośpiechu wziąłem smar za kurz i inny brud i dopiero po fakcie, jak spojrzałem na pędzel zorientowałem się o co chodzi ?

17 godzin temu, rambo54 napisał:

Wyłacz je w biosie i kup coś markowego na blutuf

Dzięki za sugestię, ale komputer ma już swoje lata i nie chcę w niego pakować kasy.

Aktualnie chodzi na JBL GO2 ale mam nadzieję, że wbudowane głośniki można jakoś sensownie doprowadzić do porządku ?

Głośniczki są markowe dźwięk dają całkiem fajny więc trochę szkoda je tak na starcie przekreślać.

• 2 miesiące później...

Szkoda. Mogę tylko współczuć. Miałem kiedyś takiego lapka Tośki z szerokim "kinowym" ekranem i właśnie miał głośniki HK. Nigdy potem nie spotkałem lepiej i głośniej grającego laptopa.

Te wszystkie wynalazki B&O, JVC i co tam jeszcze wkładają teraz do laptopów to nawet koło HK nie stały... ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.