Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja na wyższy level stereo , Onkyo&Tannoy.

Onkyo&Tannoy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem nowym na forum i ogólnie rzecz nazywając nowy w świecie muzyki jeżeli chodzi o słuchanie jej we właściwym że tak się wyrażę wymiarze.

Swoją przygodę zacząłem kilka lat temu kiedy kupiłem swój pierwszy taki dobry "jak dla mnie" zestaw stereo , mianowicie:

Onkyo BD-SP809

Onkyo tx-8020 

Tannoy mrecury v4 

Zwykły kabel miedziany jamo

Zestawu odsłuchiwałem może pół roku i z przyczyn że tak to nazwę życiowych zaprzestałem , sprzęt spakowałem do kartonu i dopiero teraz po upływie tylu lat rozłożyłem go ponownie z czego jestem niezmiernie zadowolony.

Sprzęt praktycznie nowy , podoba mi się jego wygląd i brzmienie , ogólnie sprawia mi radość , wszystko mi pasuje powiedziałbym że jest dobrze że nie trzeba nic zmieniać bo po co jak jest tak dobrze...

Jednak jest jedna myśl która mnie irytuje coraz bardziej a mianowicie , skoro jest tak dobrze gdy słucham mojej ulubionej muzyki (a zdaję sobie sprawę że sprzęt nie jest wysokich lotów) to co dopiero będzie jak zmienię go na lepszy.

Postanowiłem więc zasięgnąć porady i założyłem pierwszy raz w życiu konto na forum muzycznym aby podeprzeć się Waszą wiedzą , proszę Was o pomoc w nakierowaniu mnie na właściwy tor.

Moje podstawowe ulubione gatunki muzyczne którym trzeba się kierować to: Vocal Trance , Chillout , Orkiestrowa-Michał Lorenc z Psów ! 

Nie dysponuję dużymi środkami finansowymi , na modernizację mogę przeznaczyć ok. 3 tyś pln.

Pomieszczenie w którym sprzęt będzie się znajdował ma ok.25m2

Czy w pierwszej kolejności powinienem obowiązkowo zamienić amplituner na wzmacniacz , tutaj różnica w jakości będzie mocno odczuwalna , znalazłem nawet taki model Onkyo A-9050 , sprzedam stary dołożę trochę kasy i będzie. Czy zamiast tego nowego modelu lepiej kupić starszą np. Integrę A-8850 czy może A-8870? i zaoszczędzić kasę na dalszą modernizację...

Sam BD-SP809 jako bluray nie jest mi potrzebny nigdy na tym sprzęcie nie obejrzałem żadnego filmu ale z tego co wiem ma wysokiej klasy CD więc w sumie może zostać gdyż różnica dla mojego ucha pewnie na tym etapie nie będzie zauważalna - no chyba że jestem w błędzie... a może warto go sprzedać kupić równie dobry tańszy a za zaoszczędzone pieniądze dołożyć do modernizacji zestawu...

Czy może zacząć od zmiany głośników.

Proszę o info i z góry dziękuje za zaangażowanie 

Seweryn z Katowic

Cześć,
Na sam początek warto byłoby wymienić wzmacniacz i tutaj wspomniany przez Ciebie Onkyo A-9050 to słuszny kierunek i zyskasz lepszą dynamikę. Jeśli chciałbyś wycisnąć znacznie więcej z tych kolumn to polecam rozważyć zakup Xindak 06 MK II, Audiolab 6000a lub nieco ponad zakładany budżet amplituner Magnat MR780. Wszystkie wzmacniacze po cieplejszej stronie. W przypadku Audiolaba oraz Magnata masz na wyposażeniu moduł bluetooth dzięki któremu będziesz mógł przesyłać muzykę z dowolnego źródła. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja mieniałem wzmacniacze, Sony i Denon zmiany delikatne, teraz mam amplituner Onkyo zmiana lekko na plus, dla mnie akurat. I koledzy na forum namówili mnie na zmianę kolumn na lepsze i tu poprawa bardzo duża, więc ja bym zaczął od kolumn. Ale niech koledzy radzą co będzie lepsze od Tannoya w tym budżecie, bo ja też dopiero wchodzę w zabawy ze sprzętem ?

Można by na początek Quadral argentum 550 albo z używanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.