Skocz do zawartości
IGNORED

Dokupienie wzmacniacza stereo do amplitunera. Czy w ogóle jest sens?

Dawid_72076

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiele się naczytałem, że do muzyki o wiele lepszy jest wzmacniacz stereo niż amplituner KD. Podobnież nawet średni wzmacniacz zagra lepiej niż bardzo dobry amplituner. Posiadam Amplituner Onkyo tx sr 876 i zastanawiam się czy nie dokupić do niego wzmacniacza, żeby napędzał mi frontowe kolumny ( z tego co zerkałem na tylni panel to widzę tam wyjścia pre-out).  Kolumny jakie posiadam to Klipsch rf 82. Metraż 22m kw, muzyka to przeważnie house, trance, hardstyle. Zaznaczam, że często słucham bardzo głośno muzyki i chciałbym wzmacniacz, który mi to będzie umożliwiał. Budżet to skromne 1000 zł. Oczywiście w rolę wchodzi właściwie sprzęt używany. Moje typy po przeczytaniu paru wątków to:

Onkyo A-8470

Arcam 8R

CA Topaz SR 10

Onkyo A-9030

NAD c 725 Bee

Zastanawiam się czy jest sens takiego zakupu bo budżet lichy a chciałbym jednak odczuć jaką pozytywną zmianę.

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam

Próbuj za 1200 masz Onkyo a-9130 nówkę sztukę w promocji, najwyżej zwrócisz jak nie podejdzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Też mam amplituner niedługo dojdzie wzmacniacz plus do tego przełącznik wzmacniaczy sam sobie zrobię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Dawid_72076 napisał:

Wiele się naczytałem, że do muzyki o wiele lepszy jest wzmacniacz stereo niż amplituner KD. 

Bzdura z czasów, gdy modne wówczas KD z plastikowymi satelitkami, porównywano z klasycznym hi-fi. Dziś bywa i tak, że amplituner stereo powstaje przez usunięciu z KD zbędnych elementów, jest to bzduta. Tym bardziej, jeśli porównasz solidne KD, z bazowym stereo. A już kuriozalnym pomysłem jest zakup wzmacniacza 2x40W, celem poprawy jakości przy głośnym odsłuchu.

12 godzin temu, Dawid_72076 napisał:

(...widzę tam wyjścia pre-out).

Do wyjście pre-out podłączasz końcówkę mocy, a nie wzmacniacz zintegrowany.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Być może. Choć za 1000 jakąś sensowną używaną końcówkę mocy powinieneś znaleźć.

Ja Ci tylko chciałem z grubsza temat przybliżyć.

Poszedłem za radą i poszukałem końcówki mocy. Znalazłem takiego dziadka KENWOOD KM-208. Wydaje się mocniejszy niż mój amplituner. Nada się?

2 godziny temu, Dawid_72076 napisał:

Nada się?

Zbyt trudne dla mnie pytanie. Ile wiedziałem - tyle napisałem.

On 4/26/2020 at 1:21 AM, Dawid_72076 said:

Czyli rozumiem, że w tym budżecie nie ma sensu inwestowanie w końcówkę mocy/wzmacniacz stereo?

W tym budżecie nie ma sensu dokupienie końcówki. Ograniczenie jakościowe będzie stanowić w wielu przypadkach preamp w ampli KD. Podejrzewam, że w twoim Onkyo też, bo nawet te w amplitunerach za ponad 10tys ówczesnych zł z początku 21-go wieku są poważnym ograniczeniem dla stereo. Jeśli liczy się tylko to że ma być głośno kup mocną używaną integrę z tych uznanych modeli a i tak dźwięk w stereo będzie lepszy niż z taniego amplitunera. W 1kpln się spokojnie zmieścisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.