Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno Lampy z lat 70

nightsnail

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Chodzi mi po głowie kupno lampy, ale czegoś starego, lata 70.  Jak się zepsuje, będę na spokojnie naprawiał, myślę że znajdę kogoś w okolicy ( jestem z Chorzowa ).

Pomysł zrodził się po tym jak odsłuchałem na tym ogłoszeniu jak gra ten Philips ( w ogłoszeniu link do YT )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo spodobała mi się barwa dźwięku, czegoś takiego nie osiągnąłem nigdy na moim sprzęcie, choć może to kwestia specyficznego nagrania. Czułem jak nie "wsysa". Stąd chęć spróbowania lampy.

Poza nim znalazłem w okolicy:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Raczej do zakupionego wzmianiacza kupiłbym małe monitorki z epoki , aczkolwiek jestem ciekaw jakby zabrzmiały moje Zoller Onyx z  lampami ( philips chyba odpada, bo jest dedykowany do 5Ohm kolumn ) -  na codzień podpięte do Sansui 8080 .

Rzeczony Philips wydaje się strasznie drogi, choć wiadomo że to już wiekowy sprzęt raczej drożejący. 

Budżet to właśnie 2k.

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/150502-kupno-lampy-z-lat-70/
2 godziny temu, nightsnail napisał:

Rzeczony Philips wydaje się strasznie drogi, choć wiadomo że to już wiekowy sprzęt raczej drożejący. 

Budżet to właśnie 2k.

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Wzmacniacze lampowe tanie nie są, ale ten jest wyjątkowo drogi moim zdaniem. Ten Philips ma malutką moc, 2x2W jest to wzmacniacz single ended, trzeba mieć odpowiednie głośniki pod ten wzmacniacz. Poszukaj czegoś na El84 lub chociaż na ECL/PCL86 to trochę mocniejsze lampy od EL95   

Lafayette LA 224a - ten sprawia wrażenie że jest właśnie na EL84:

Ukryta Zawartość

Dlaczego akurat ten (przynajmniej z tych, co wskazałeś) ? 
Ano dlatego że: 
* Lampa EL84 jest wciąż w miarę łatwo dostępna, zarówno w wersji NOS, jak i zapewne ze współczesnej produkcji.  Podobnie ma się sytuacja z wejściowymi 12AX7. Bardzo typowe. 
* W miarę ładnie utrzymana buda tego urządzenia. "Jakoś to wygląda". 

Natomiast to też nie jest tak, że to jest jakoś "super tanio".  Jak za te pieniądze, to nie dostajesz zbyt wiele. No może oprócz niewątpliwej zalety, jaką jest obudowa, no i że to wszystko jest gotowe do natychmiastowego użycia.
Aczkolwiek przypuszczam, że za podobne pieniądze będziesz prawdopodobnie sam w stanie zbudować coś typu DIY - na nieco mocniejszych lampach, a i być może na lepiej nawiniętych transformatorach. Trzeba dokładnie rozważyć za i przeciw. 

Zauważ, że za podobne pieniądze, można z wtórnego rynku kupić np. współczesnego chińczyka, jak np. 

Ukryta Zawartość

... a w budżecie nieco wyższym (3000) - można już całkiem mocny piecyk mieć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega zjj_wwa dobrze radzi. Choć jeśli masz zacięcie do majsterkowania, lepiej coś samemu zmontować. Dobry wzmacniacz SE na lampach EL84 z przyzwoitymi transformatorami, nie powinien więcej kosztować niż 1000-1500 zł PP też powinien się zmieścić  w tych pieniądzach z częściami. Zakup staruszka z lat 70 ma sens jeśli jest to naprawdę dobrze utrzymany egzemplarz mało grzebany. Jeśli ma przewijane trafa, niezbyt fachowo robione modyfikacje to bym sobie odpuści, lepiej i taniej wyjdzie coś samemu zmajstrować.    

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.