Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph Mini.Co o tym sądzicie..

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzisz ten wpis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możliwe ale tą inną ligę już w miarę dobrze znam.

JLH ani Aleph'a Mini nie próbowałem.

A z JLH może być tak jak z Gain Clonem, zbudowany z bardzo dobrych częsci i "tweaked" do bólu może zagrać wyśmienicie. Gain Clone na przeciętnych cześciach gra bardzo przeciętnie.

W Alephie też zreszta można tuningować każdy komponent do znudzenia, może tak popróbować.

• 2 tygodnie później...

Jak wspomnialem wczesniej, zaprojektowalem plytke do Aleph30, ktora ma rozmiar 2.4" x 3.35". Jesli byloby zainteresowanie, moge je wyprodukowac i oferowac w cenie $10 za dwie plytki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowy opis mozna znalezc tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie wyslalem.

Czy moge liczyc na dodatkowe glosy odnosnie mojej wersji Alepha? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter

Plytka wyglada obiecujaco i cos mi sie zdaje, ze znajdzie sie sporo chetnych. Czy moglbys rozwinac opis plytki i jej aplikacji do np. Alepha 2, "po naszemu", nie wszystko z opisu na diyaudio kapuje (koniecznie musze podszkolic angielski :)).

Czy tradycyjnie proponujesz jakies wyszukane elementy, czy w tym ukladzie nie ma to takiego znaczenia. Podobno Alephy juz na w miare przyzwoitych elementach graja dobrze. Tu wazne jest chyba dobre sparowanie tranzystorow.

...a moze jakies kity? ;)

A wiec plytka ta ma rozmiar 6 x 8 cm i stanowi w pelni funkcjonalna wersje Alepha30 (wraz z 3 parami mosfetow i 3W rezystorami Panasonika on board). Poza tym mozliwa jest aplikacja Alepha Mini (z jedna para mosfetow), lub jako front end board, tylko z ukladem wejsciowym, podczas gdy mosfety i rezyzstory sa polaczone point to point, poza plytka.

Mozliwe jest tez uzycie 2 takich plytek rownolegle, i wtedy montujemy elementy stopnia wejsciowego tylko na jednej plytce, mosfety i power rezyzstory na obu plytkach, laczymy linie gate, source (obu plytek) rownolegle, podczas gdy zasilanie i wyjscie mozemy prowadzic odzielnie, laczac w jednym punkcie. Rozmieszczajac obie plytki w optymalnych miejscach na radiatorze, uzyskamy bardziej efektywne odprowadzanie ciepla.

Plytka jest projektowana z zamiarem uzyskania jak najbardziej kompaktowych rozmiarow (caly czas myle kategoriami GC-lonow ;-)), dlatego spacing pod rezystory jest tylko 200mil. Rezystory takie sa szeroko dostepne (np seria rezystorow Phoenix z Digi Key), chociaz personalnie, prawdopodobnie pokusze sie o Caddocki i Milsy ;-).

Ja sie piszę na bank, nawet na kilka kompletów. Czy te z zasilaniem będą droższe?

Ukryta Zawartość

Mam tylko takie pytania:

1. Jaki jest rozstaw miedzy środkowymi pinami tranzystorów w milimetrach (czyli śrubami mocujacymi)

2. Tam jest masa sygnałowa i masa nie sygnałowa, ta nie sygnałowa to rozumiem osobno dla źródła prądowego pary różnicowej, tak?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

>Peter

Glos oddany :)

Czyli nasze "krajowe Rikkeny" z Elpodu odpadaja. Chyba, ze na stojaka. Zageszczenie elementow na plytce jest ok, jednak troszke mnie martwi bliskosc tranzystorow mocy i zwiazany z tym problem chlodzenia.

W sumie przymierzalem sie swego czasu do budowy Alepha i po glowie chodzil mi Aleph 2. Mam juz zgromadzonych troszke czesci, wielkie radiatory i nawet PCB Briana (taka wczesna wersja - troszke mi sie nie podoba ze wzgledu na to, ze tranzystory wejsciowe sa od siegie oddalone i jest problem ze sprzezeniem termicznym). Zbieralem kase na zasilacze do tych potworow, no ale pojawil sie na horyzoncie GC, no troszke odpuscilem ten temat. GC jest super, ale Aleph ciagle mnie kusi. Ty zbudowales sporo Alephow i masz z nimi spore doswiadczenia. Ktore z nich najbardziej polecasz?

OK kapuję juz jak na tej płytce jest masa prowadzona.

Peter a czy nie uważasz ze lepiej by było mase od R13 pociągnąć osobnym kablem do głównej masy przy kondensatorach? Zdaję się że tak Aleph był cichszy jak kiedyś testowałem.

Rozstaw jest ok 3.4 cm.

Masy sa prowadzone w sumie odzielnie, ta ze zrodla pradowego bezposrednio do zasilania, masa sygnalowa polaczona przez 3R rezystor z masa zasilania. Mozemy nie instalowac rezystora i wtedy masy sa odseparowane, ale tak czy inaczej musza sie gdzies laczyc. Layout jest wzorowany dokladnie na schemacie Alepha30 (czy ktos wie gdzie mozna znalezc link? Ja mam tylko drukowana kopie).

Odnosnie problemu odprowadzenia ciepla, mozna uzyc miedziane spreadery (do czego ja sie tez przymierzam), lub zainstalowac mosfety poza plytka, rozstawiajac je szerzej i laczac przewodami.

Nie widze problemu z instalacja rezystorow na stojaco, efect bylby podobny jak w przypadku wydluzania sciezek na plytce abu zrobic miejsce na dluzsze rezystory.

Glownym zamierzeniem bylo tu zaprojektowanie jak najmniejszej plytki, w sumie cos co przypomina wielkoscia GC, ale w oparciu o dyskretne elementy i sprawdzony uklad.

Nastepny projekt to JLH.

Oto link do rezystorow pod ktore plytka jest projektowana. Uzywalem je w regular GC kits, i sa dosc dobre (ale nie porownywalem je sluchowo). Spokojnie wchodza na lezaco.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter

O ile jesteś zainteresowany sprzedażą PCB do Alepha i ewentualnie innych elementów a żeby nie zaśmiecać forum proponuję założyć nowy wątek- myślę, że po sukcesie GC będzie spore zainteresowanie nowym tematem:)

>Peter

Ukryta Zawartość

Schemat jest wyjatkowo w Owner's Manuals a nie w Service Manuals

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich

Wybaczcie, że piszę to tutaj ale mam mały problem. Otóż napaliłem się na alepha 3 i na gainclona (lm3875), zkompletowałem części (krzem, rezystory, trafa ), a teraz okazuje się, że nikt nie chce sprzedać mi płytek. Pisałem do Veterana ale to strasznie zabiegany gość, pisałem do Piotrka z kanady i też cisza. Jeżeli ktoś z was jest w stanie udzielić mi pomocy to proszę o dwie płytki do Alepha30 i 4 do Gainclona na LM3875. Za pomoc z góry dziękuję i obiecuję, że ten kto mi pomoże otrzyma niespodziankę :)

• 2 tygodnie później...

Wlasnie zamiescilem info odnosnie plytek do Aleph30 na diyAudio:

Ukryta Zawartość

Plytki powinny byc gotowe na piatek, lub bardzo wczesnie w przyszlym tygodniu. Laminat dwustronny, 2.5oz copper traces, gold plated. Clear mask i czarne napisy po obu stronach. Jedna plytka zawiera 2 kanaly.

Plytka kosztuje $20 (lacznie z kosztami manipulacyjnymi i wysylka). Jesli jestescie zainteresowani grupowa wysylka do Polski, to plytki beda po $15/szt, plus koszt przesylki.

Mimo ze wczesniej wspominalem o cenie $10, to jednak zdecydowalem sie na zlocona wersje i mysle ze dodatkowe $5 jest tego warte.

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej ilosc osób zdecydowanych na PCB Aleph30 wygląda tak :

zorro 2szt.

krisabc 2szt

Projekt ten jest trudniejszy i droższy niz GC . Nie wymaga żadnych regulacji.

jesli wszystko jest poprawnie polutowane to odpala za pierwszyn razem.

Nie potrzebne są też wyrafinowanych i super drogie częsci .

Wszystkie półprzewodniki są dostępne w kraju .

Plytka jest uniwersalna i mozna zlozyc na niej miniAleph , Aleph30 , Alepha5 i inne.

Osobiscie uważam że największym wyzwaniem jest obudowa . Musi ona zapewnic

odpowiednie chłodzenie , w koncu jest to klasa A single-ended .

Mialem okazje porownac wzkonanego przez siebie Alepha5 z GC .

Jest to ta sama klasa ale odmienny charakter dzwieku.

Alephy graja bardziej romantycznie , lekko docieplaja dzwiek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.