Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph Mini.Co o tym sądzicie..

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Co do traf to muszą być dobrej jakości w sensie braku buczenia ponieważ będą pracowały pod pewnym już obciążeniem zakładamy że połowę mocy, a nie jak w normalnych wzmacniaczach prawie na jałowo, czyli na pewno muszą być zalewane.

Trzeba uwzgędnić spadek napięcia w stosunku do napięcia jałowego i to czy napięcie znamionowe podawane przez producenta jest mierzone pod obciążeniem czy nie.

Tranzystory ZTX450 czy MPSA18 czy BC550 wszystkie się od siebie różniżą ZTX są na magazynie w TME, MPSA kiepsko ale są, a BC trzeba zacząć od wyboru klasy B czy C, czy może zastosować inne niskoszumne, myśle że później w fazie docierania dźwięku.

Z tranzystorami mocy jest większy problem przeglądając noty katalogowe IR różnych tranzystorów stosowanych we wzmakach pass np IRF044, IRFP044, 044N, 240, IRFP240, 240N, 244N wychwyciłem różnice, seria 044 są raczej niskonapięciowe wysokoprądowe, seria 240 to średnica, co do czasów przełączania natomiast wygląda to podobnie we wszystkich przypadkach. Obudowy w IR tylko TO-247 co do TO-3 to oczywiście są innych producentów ale cena coś nie ta.

Różnice elektryczne niewielkie ale w dźwięku mogą być większe.

Radiatory jak największa powierzchnia, może jakiś wentylator indukcyjny, ale nie w typie komputerowych mają za duże obroty tylko jakiś normalny i do tego obniżenie napięcia co spowoduje mniejszy szum a wydajność chłodzenia będzie podobna. Ogólnie temp. radiatora nie powinna przekroczyć 50 stopni z lekką górką potem zaczną się problemy z tranzystorami jedyne które to wytrzymują na pewno to osławione KD i MJ15003 znaj je z autopsji.

Co do temperatur to trafka i elementy bierne przy takim obziążeniu też będą wydzielały pewne ciepło więc jego odprowadzenie jest ważną rzeczą. Można wykorzystać radiatory do budowy obudowy będą one wtedy na zewnątrz, a do środka wbrew pozorom duży wentylator ale pracujący ze zmniejszonymi obrotami.

Jeszcze mało istotna sprawa na napięcie na trafie podczas obciążenia ma wpływ długość uzwojeń wiadomomo, że nawija się najpierw jedno uzwojenie wtórne potem na nie drugie, jak wielki wpływ ma to na symetrię napięć we wzmaku, ale myśle że przy napięciu zmiennym 18 do 20 v i dużym zapasie mocy trafa to znikomą, ale jakby ktoś chciał zrobić 200W w klasie A to miałby problem.

To zasilania ze względu na duża pojemność kond polecam układ soft startu bo zaczną wywalać eski u niektórych, nie wspomnę o obciążalności dynamicznej mostka, a na wyjście układ zabezpieczający przed napięciem stałym, żeby się te głoścniki za grube kzł nie popaliły.

To tak widzę ten wzmak

Jeszcze jeden pomysł radiator zajmujący całą górę wzmaka pod spodem przykręcone do niego płytki, a w środku obudowy trafo, kondy i inne, zyskujemy wtedy wręcz idealne odprowadzanie ciepła i mamy miejsce na inne "graty" w środku., jedyną wadą jest to, że na takim grzejniku nic już nie postawimy, jedynie jakiś grill i piwo w zimie.

Radiator na górze to kiepskie odprowadzanie ciepła. Problemy z opływem powietrza.

Radiator powinien być ustawiony tak, żeby powietrze przepływało pomiędzy jego piórami z dołu do góry, jak w kominie. Zrobiłem kiedyś Alepha 3 z radiatorami ustawionymi tak, że pióra były poziomo (podobnie jak na przykład w X-600) i grzeje się potwornie. Można na nim smażyć jajka ;-). Więcej tego błędu nie popełnię.

Dziwna jest ta dyskusja. Ameryki nie odkrywamy.

Tą stronę zna każdy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę popatrzeć na oryginalny A30. Po co tam jakieś wentylatory.

Kilku kolegów zrobiło Passy, temat 9373.

A30 pobiera tylko 200W jest jednym z najmniejszych wzmacniaczy z tej serii.

Rozstaw IRFP240 na PCB jest całkiem spory, zmam dwa clony A3 i A5 pracujące

z powodzeniem przy podobnym rozstawieniu tranzystorów i to w jednym rzędzie.

Ukryta Zawartość

Prototyp zostal zbudowany, plytka dziala prawidlowo. Dokladniejszy opis mozna znalezc tu:

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-290917_1.jpg]

post-3442-100008634 1170266565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda zajefajnie :)

Tak z ciekawości to jakie Siemensy są na tym zdjęciu?

Ja rezygnuje ze stabilizacji napięciowej i zamawiam toroida w wersji audio 600VA 2x19,5V

A obudowę będę robił na wzór jak na fotce

[obrazekLUKASZ-291166_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamówienie Aleph30

Otrzymałem już przelewy od 1/3 osób.

Czy wszyscy otrzymali mail z kwotami do zapłaty ?

Przypominam że nadawca powinien wpisać swój nick.

Jesli zbiorę pełną kwotę lub będę miał przynajmniej

potwierdzenie mailem od wszystkich że dokonali

przelewu to wyslę $ Peterowi.

Transfer Western Union jest praktycznie natychmiastowy .

Gdyby ktos miał jakieś problemy i nie mógł przelać w

najbliższym czasie pieniązków do mnie to proszę o informacje na priva.

Pozdrawiam

Peter jak zwykle wszystko co robisz wzbudza podziw :). Mógłbyś napisać coś więcej o brzmieniu tego wzmacniacza, zbudowałeś już troche tego jest do czego porównywać. Użyłeś IRFP140 - będziesz sprawdzał końcówke może na innych tranzystorach?

Tranzystory wypadałoby sparować - może zorganizujemy "wspólne parowanie" mosfetów do alepha?

Metod jest kilka - ogolnie o co chodzi opisal Nelson

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-292008_1.jpg] [obrazekLUKASZ-292008_2.jpg] [obrazekLUKASZ-292008_3.jpg]

post-616-100008597 1170266624_thumb.jpg

post-616-100008598 1170266622_thumb.jpg

post-616-100008599 1170266620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zorro

Witam, jezeli jeszcze nie jest za późno, to bardzo proszę o dołączenie mojego zamówienia. Proszę o informację gdzie mam wplacić pieniądze i jaką kwotę. mój adres: [email protected]

1szt.PCB ,1.5 kmpl. rezystorów ,1 kmpl Phoenix 1 kmpl Panasonic FC

dzieki

Na tym pytam na diyaudio.com dostaje odpowiedzi :)

AudioFreak:

Nelson Passo tranzystorach do Zena V1:

Pewnie można by znaleść jeszcze kilka opinii, ale nadal czekam na twoją Peter.

To jeszcze jedno pytanie: czy takie kanapkowe ułożenie elementów w obudowie jakie stosujesz nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na elektronike.

Kompletnie nie mam pojecia odnosnie wyboru Mosfetow. Moj wybor IRFP140 byl podyktowany przytoczonymi wyzej wypowiedziami z 2002 roku. ;-) Mysle tez ze input capacitance nie ma tu az tak wielkiego znaczenia, gdyz tylko 3 devices sa rownolegle.

A wiec jak to gra? Mysle ze wypowiedz jurka1 w innym watku oddaje porownanie bardzo trafnie:

>W por. do GC Aleph 5 brzmi solidniej z większą podstawą basu.Nie jest tak delikatny i subtelny jak GC,

ale ma swoj niepowtazalny klimat, cieply i romantyczny.<

Sluchalem Alepha przez 3 dni, i rzeczywiscie dzwiek jest pelny, i w pewnym sensie romantyczny. Na niektorych dyskach (jak np Manger demo CD) jest wrecz zaskakujacy, ale na materiale zawierajacym wokal (sczegolnie kobiecy) zauwazam pewne rozmycie wysokich tonow, z brakiem prawidlowej definicji i fokusu. Pod tym wzgledem moj GC jest znacznie lepszy. Podobne odczucie mialem z moimi wczesniejszymi Alephami ( Aleph 5 a Aleph X). Oczywiscie w Alephie nie uzylem tej samej klasy podzespolow, i mam zamiar zbudowac nastepna wersje, tym razem z samymi Caddockami, Mills i BG. Poza tym chce wiecej poeksperymentopwac z PS (inne diody i caps). Wtedy bede mogl powiedziec wiecek o potencjale tego wzmacniacza.

Na razie jednak, wrocilem do klona ;-)

>Wlasne dzieci najlatwiej wychowac. ;-)

To pogląd tylko jednej strony tej trudnej dziedziny życia:-)

A tak na marginesie, prawdziwą jakość grania Alephów można ocenic dopiero po jakimś czasie (dla mnie 2-3 tygodnie). I to bez zmian jakichkolwiek!

Trzeba jednak zwrócić uwage wszystkim, że wykonanie Alepha wiąże sie się z zupełnie innymi wymaganiami i problemami. Clon i to grajacy całkiem poprawnie, moze wykonać prawie każdy. Z Alephem jest troche trudniej. Tu zasilanie i sposób jego podłączenia gra decydującą rolę. Montaż, połączenia, odprowadzanie ciepła, praca z duzymi prądami itd. Transformatory, ich podłaczenia, ekrany..Układ jest genialny, Twoja płytka chyba też jest znakomita, ale to tylko poczatek dość trudnej drogi. Wiem, bo sam to ćwiczyłem i wcale nie wydaje mi się abym był na jej końcu.

>Zdaje sobie z tego sprawe i mam zamiar jeszcze sporo eksperymentowac. A jak wg Ciebie wyglada

>porownanie Alepha do Aleph X?

Muszę sie przyznać, że zrobiłem tylko AX, więc nie będę 'wymyslał' różnic. Jak dla mnie super wzmacniacz. Napewno nie mam z nim kłopotów z basem (choć gra na 4 ohmach) Ale, zasilanie i jego aranżacja ma decydujące znaczenie. Równiez to, czy jest uziemiony czy nie, i takie tam pierdułu.

Tak naprawde, to przy takich wzmacniaczach jak Aleph, Zen (klasa A) można dopiero się nauczyć jak robić dobrze wzmacniacze. Korzystając ciagle z tych samych elementów a zmieniając tylko niektóre aranzacje zmieniają sie ich mozliwości i jakość dźwięku.

Wystarczy podłączyć uziemienie do masy audio i juz sie czasami robi kicha, włącznie z dewastacją kondensatorów w zasilaniu. Itd. itd.I to stopniowo, coraz gorzej, gorzej. Az np. kondensatory zaczynają brzeczeć i wzmacniacz dostaje brumu itd..

ja osobiscie decyduje się na cos zbliżonego do zasilacza alepha3.

prawdopodobnie pominę cewki bo jednak trochę mulą.

trafo 500-600v , 160.000uf , dwa mostki z hfa25tb60 ira , kondensatory mkp.

zadnej masy do obudowy.

[obrazekLUKASZ-292428_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powtórka

[obrazekLUKASZ-292433_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>No wlasnie odnosnie zasilania, czy lepiej uzyc jeden mostek, czy dwa?

Uważam, że dwa. Kazda izolacja masy audio od pojemnosci uzwojen trafa to chyba dobry pomysł. A przy nierównomiernie idealnym obciążeniu obu linii zasilania (+ i -) zapobiega płynieciu pradów satłych przez wtórne uzwojenie trafa. Trafo pracuje bezpieczniej i się nie nasyca. Tu słychac zawsze poprawę w dźwieku, a i na brumienia również.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.