Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph Mini.Co o tym sądzicie..

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

A mimo wszystko kazdy Aleph uzywa jednego mostka, czyzby tylko oszczednosc?

Pierwszy raz zbudowalem Alepha na jednym mostku, i zastanawiam sie czy ktos porywnywal roznice w odsluchu. Polaczenia sa zdecydowanie duzo prostsze.

>>A mimo wszystko kazdy Aleph uzywa jednego mostka, czyzby tylko oszczednosc?

Może, a może Neleson później zmienił jednak zdanie? Ostatnio optował za podwójnym;-). W przypadku idealnie nawiniętego trafa, może i nie ma to tak wielkiego znaczenia. Problem dodatkowy to wieksza strata napięcia zsilania o dodatkowy mostek i dwa razy większa moc wydzielana w mostkach (bo dwa).

>Pierwszy raz zbudowalem Alepha na jednym mostku, i zastanawiam sie czy ktos porywnywal roznice w

>odsluchu. Polaczenia sa zdecydowanie duzo prostsze.

Porównywałem w obu układach AX i po zmianie na podwójny juz nie mam zamiaru wrócic do pojedyńczego.

I używa tak smiesznie małych pojemnosci w zasilaniu :)

Schematy zasilacza przytoczyłem że strony Kristijana którego uważam za jednego z lepszych

"alephologów ".

Co prawda nigdy go nie pytałem o te dwa mostki.

male wartosci kondensatorow maja tez swoje plusy.

tak prawde mowiac to tez przymierzam sie do alepha x z tymi plytkami a30, cos na wzor tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie obie plytki sa po boakch, a plytka wejsciowa jest montowana w srodku.

[obrazekLUKASZ-292516_1.jpg]

post-3442-100008635 1170266656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Tak, świetnie opisane:-)

A po co Ci taka moc? To tylko dodatkowy problem, aby dobrze zagrało.

Ukryta Zawartość

Nelson kiedys napisal ze aby Aleph X dobrze sie sprawowal nie powinno sie schodzic z zasilaniem ponizej +/-25V. Daje to mniej wiecej taka moc. Poza tym, nie chce nic juz zmieniac w plytkach A30.

Jak widzę na stronie Passa, to ma już w ofercie XA60 i XA30. Więc, jeśli to te zasady, to zasilanie niższe też wchodzi w rachubę. Zalezy pewnie też od typu IRF. Ja uzyłem akurat IRFP044 - troche lepsze do niśszych napięć. Chyba, że je daje równiez na 25V ale moc ogranicza prądem (biasem). Tylko wtedy mamy duża strate efektywności.

Oto wypowiedz Nelsona na ten temat (post 2060):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, to znam. Ale również dodawał gdzieś, że wytarczy dac wiecej niz ok. 4-5 V do tego co potraeba do uzyskania odpowiedniej wielkosci napięcia dla sygnału. Tak więc zalezy to tez od wielkości spodziewanej mocy.

Przy moich 13W na 4 ohm ok.14 V wystarczają ze sporym zapasem o te 5V. Niemniej jednak, IRF mają mniejsze trochę zniekształcenia przy napięciach powyżej 20V. Ale te zniekształcenia i tak są w tym układzie znacznie mniejsze niż zwykłym Alephie, bo układ jest symetryczny. Tak więc, jak zwykle wszystko jest sprawa kompromisu i własnej koncepcji. Ale musze dodać, że nawet z tak niskim zasilaniem, jak mój AX, gra naprawdę dobrze.

PS. Wtedy nie było jeszcze mowy o AX30 i AX60:-)

To chyba masz na mysli ten wpis:

Ukryta Zawartość

Ciekawie czyta sie teraz te stare watki ;-)

Ukryta Zawartość

Tak, czasami Nelson był przypierany do muru;-) Ale i tak chyba to nie jest tu najważniejsze. Oczywiście w granicach rozsądku.

Jesli masz 8 ohmowe kolumny, to wyzsze napiecie bardziej wskazane;-)

Ale myśle, że do AX płytka HiFi Zena jest odpowiedniejsza - od razu pełna symetria. Ciekawe, jak chcesz połaczyc dwie płytki od A30.

>to All

gdzieś znaleziony link - fajny projekt Aleph 5:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> jar1 nie zanizyles troszke tej mocy?

musisz miec chyba bias okolo 3A

tak sobie cos przypominam ze wspominales o tym

Czy przy tych 2 mostkach masz mase i uziemienie na obudowie ?

bo ja wszystko poodlaczalem

Adrian, 10 Kwi 2005, 12:17

>> jar1 nie zanizyles troszke tej mocy?

>musisz miec chyba bias okolo 3A

>tak sobie cos przypominam ze wspominales o tym

>

>Czy przy tych 2 mostkach masz mase i uziemienie na obudowie ?

>bo ja wszystko poodlaczalem

Ta moc to na 4 ohmach. Na kolumnach 8 ohm będzie dwa razy więcej. Oczywiście to juz moc RMS a nie szczytowa.

Mam masę audio na obudowie w pobliżu wejść. Uzienienie nie podłączone. (ostatnio :-))

odn. ilości mostkow to mialem kiedys mozliwosc porownania mojego klona a 5 z orginalem, dzięki uprzejmosci jednego z warszawskich sklepow i przyznam ze pomimo podwojnego w moim,nie bylo slychac szczeg. zmiany a lekkie brumienie mialy oba

> jar1

w moim przypadku moc na 4 ohmach jest nieznacznie wieksza od mocy na 8 ohmach

ale to kwestia biasu, ktory w twoim przypadku jest mniejszy

ale jak Ci wystarczy tyle to nie ma co przegrzewac go :-)

Ale EOT bo watke nie o tym traktuje...

Zamiescilem krotki opis odnosnie roznych opcji konfigurowania masy na plytce A30:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukałem układu miękkiego startu i znalazłem taki schemat zasilania, przy okazji jest rozwiązany "problem" mas wg Passa.

oryginał

Ukryta Zawartość

Trochę przerobiłem schemat na potrzeby zasilania jednego kanału A30

Czy ktoś z Was aplikował takie łączenie masy z obudową, jakie efekty?

post-3291-100008521 1170266830_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak naprawde caly "miękki start" robi termistor :-))

i ja wlasnie tak mam zrobione - dziala znakomicie

na 6 sztukach ntc polaczonych w konfiguracji (3 rwonolegle - szereg - 3 rownolegle)

Spadek napiecia jest okolo 2-4 V

Kondensatory jakie mam to 6 x 22tys.uF na kanal

Właśnie Adrian, dokładnie chodzi mi o ten termistor, nie ma tu przekaźników i innych układów opóźniających start.

Zastanawiam się nad doborem odpowiedniego.

Jedno trafo 600VA / 16x22000uF zastanawiam się na jaki prąd zamontować termistor?

Bezpiecznik zwłoczny na schemacie A30 ma 4A dla jednego kanału więc zastosuje 6,25A lub 8A dla dwóch.

Pik prądu przez takie bezpieczniki może wynieść ok 12~15A więc na taki prąd wybiorę termistor.

Dobrze kombinuje?

I dobrze i zle

ciezko Ci bedzie cos znalezc o takich paramatrach

Ja mam dwa trafa po 400VA i tak jak pisalem 66tysuF na kanal

szukaj termistorow NTC czyli rozruchowych na www.piekarz.pl lub www.maritex.com.pl

Sa tez ich parametry - jakbys chcial dokladnego pdfa to daj znac

Zauwaz, ze ja musialem uzyc 6 sztuk a i tak mocno sie grzeja

Zaleta to koszt - calosc okolo 10-20 PLN

Pomylilo mi sie i oczywiscie mam 66tysuF na jedna galaz

czyli total 12 x 22tysuF - ale mam zamiar dolozyc jeszcze 4-8sztuk

Nie wiem czy wtedy nie bede musial zmieniac mostka i termistorow

>Bardini

W momencie załączenia zasilania przez trafo toroidalne mocy pow 300VA płynie duży prąd rozruchowy, dodatkowo ładują się kondensatory filtrujące i praktycznie jest tak duże przeciążenie, że wywala bezpieczniki w mieszkaniu.

Układ miękkiego startu (UMS) ogranicza prąd rozruchowy układu, jako UMS możesz zastosować termistor, który w momencie załączenia ma określoną rezystancję i przez to występuje na nim spadek napięcia, płynie przez niego właśnie ten prąd rozruchu. Termistor nagrzewa się i jego rezystancja spada, ten czas wystarcza aby zamienić w ciepło falę uderzeniową prądu, a potem przepuszczać znamionową wartość prądu, która nie wywali zabezpieczeń we wzmacniaczu i domu.

Innymi sposobami na UMS jest zastosowanie układów opóźniających właczenie - układy z przekaźnikami sterowanymi przez różnego rodzaju układy od tranzystora (może minimum dwóch) do układów mikroprocesowrowych z układem czasowym RC i ogranicznikami prądu rozruchu, firmy produkujące trafa toroidalne przewaznie posiadają takie układy w swojej ofercie.

Zastanawia mnie tylko jedno jak działa termistor w obwodzie A30 gdy jest umieszczony w linii uziemienia (bolca)?

>Zastanawia mnie tylko jedno jak działa termistor w obwodzie A30 gdy jest umieszczony w linii

>uziemienia (bolca)?

Ten termistor służy do czego innego niz zabezpieczenie przed prądem rozruchowym. Taki separator masy audio od uziemienia, ale w przypadku zwarcia zapewnia bezpieczeństwo.

Dzisiaj doszła przesylka od Petera.

To sie nazywa ekspres !!!

Teraz proszę o cierpliwosc bo wszystko musze posortowac .

Mysle że najpózniej w piątek każdy odbierze swoje zabawki.

PCB , pięknosci jak od jubilera :)

zorro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.