Skocz do zawartości
IGNORED

Cayin A-88T wzmacniacz lampowy

Robpol21

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kolumny byłyby odpowiednie do Cayina A88T ? Czy Usher CP 6311 to dobre zestawienie z Cayinem A88T , czy raczej wzmacniacz nie bedzie w stanie ich poprawnie wysterować ze wzgledu na ich niską efektywność ? Proszę szanowne Forum o przykładowe zestawienia z Cayinem A88T oraz o propozycje z waszej strony.

Spotkałem się też z takim zjawiskiem. Dwa egzemplarze A88T grały różnie, mimo identycznego wyglądu. Zamiana miejscami kompletów lamp niewiele zmieniła, zatem przyczyna musiała leżeć "głębiej" (pod maską?). Czy to tylko chiński brak powtarzalności czy też świadome działanie, wypuszczenie znakomitej pierwszej partii, a gdy zdobyła uznanie wprowadziło się oszczędności??

Czy po wymianie lamp na inne w Cayinie A88T jest konieczność regulacji prądów spoczynkowych , czy może wzmacniacz posiada jakiś układ dopasowujący sam prądy tak jak ma to miejsce np. w Amplifonie WT 30 II ??

Nikt się nie wypowie z Szanownego Forum co do Cayina A88T , wymiany lamp na inne ( jakieś propozycje na jakie ) oraz ewentualnie co do konieczności regulacji prądów po wymianie lamp czy takowa jest czy nie ma - proszę o pomoc w tej materii - Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

Skoro do mnie to odpowiem.

O CD Cayina nic nie wiem.

Z Usheram X718 Cayin A88T zagra na tyle dobrze, na ile one same mogą. Jednym słowem wyciśnie z nich wszystko co potrafią. O żadnych problemach z wysterowaniem nie ma mowy. A88T nie zgrywa się tylko ze skrajnie łatwymi do napędzenia kolumnami o ponadprzeciętnie wysokiej efektywności.

McGyver, pozwole sobie sie nie zgodzic.

TI-88 jest wersja A-88T na rynek niemiecki, tak jak MT-88 (bodajze) na rynek japonski. Spark musi po prostu wyjasnic jakos roznice cen pomiedzy salonem w Niemczech a salonem w Chinach. Wybral droge "sciemy": TI-88 to udoskonalona wersja A-88T (a Ty twierdzisz odwrotnie :-))). Podczas gdy JEDYNE zmiany to zastapienia wejscia z ominieciem potencjometru (Power-IN) na czwarte wejscie liniowe. Jak dla mnie nieglupie, ale tez zadne "udoskonalenie" jest Ci to.

Niemcy zwracali uwage na roznice w zasilaczu. Niestety, moje doswiadczenie, badanie internetu i kontakt z innymi uzytkownikami A-88T mowia jasno: to albo kosmetyka albo Spark laduje tu co akurat ma pod reka. Sa trzy wersje zasilacza: przed i za dlawikiem Nichicony NB 330u/500V, przed i za bodajze Nippony 470u/450V oraz wersja mieszana, ze wzgledu na napiecia chyba najlepsza (330u/500V na dzien dobry, dlawik i 470u/450V).

Uwaga na Svetlany 6550C, inne parametry (nizsze maxy) niz 6550EH. W ogole radze po zmianie lamp wyregulowac calosc (wczoraj WitekJ zmitrezyl pol dnia nad moim A-88T). Pomyliles Svetlane z Sovtekiem.

Co do innych rzeczy tu poruszonych:

1. Nie mam na razie wiedzy co do koniecznosci i skali ewentualnych przerobek celem dostosowania A-88T do EL-34. Ale sprawa nie musi wygladac zle.

2. 6550 i KT88 EH sa kopiami Tungsola, nowe oryginaly nie sa w ekstremalnych cenach w Partsconnexion, mialem zamowic ale poskapilem.

3. Oryginaly KT88 dawane przez Cayina to prawdopodobnie Valve Arty ze startymi napisami. Mozliwe ze z drugiego sortu, u mnie juz po 150 godzinach jedna zrobila blue fireworks.

4. W tej chwili gram: 6SL7SOV -> 6SN7EH -> 6550EH, troche za wczesnie na wnioski co do zmian.

5. Nie posiadam doswiadczenia z niskoefektywnymi kolumnami. Z Phonarami P-20S bylo dobrze (wzgledem innych dostepnych amplifikacji), z SF Minuetto bylo wyraznie dobrze (katalogowo 91db@4R i 88dB@8R czyli raczej wysokoefektywne). Nie snulbym jakis dywagacji na temat zwiazku efektywnosci a jakosci dzwieku - z technicznego punktu widzenia ze wzgledu na jednocyfrowy wspolczynnik Senicza raczej latwe niz trudne potrzebne sa, takze uwazalbym z podlaczaniem, jak to okreslal McGyver, pradozernych potworow.

• 3 miesiące później...

Wymeczony telefonicznie przez Lutka, dodam cos do tego watku, dla niego i innych.

Sovtekow 6SL7 w tej aplikacji nie polecam. Lepsze oryginalne skosnookie. A jeszcze lepsze ruskie NOSy (6H9C), ktore ostatnio zalozylem.

6SN7 EH tez nie polecam, i one poszly do szuflady (jakby ktos chcial, tanio odsprzedam i Sovteki i EH, po jakichs 100h grania).

6550 EH wcale nie graja lepiej niz Valve Arty KT-88, jak dla mnie oczywiscie. Nastepnym razem sprobuje Svetlan 6550C i KT88 EH.

Przepis na ustawianie biasu, niestety, po niemiecku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swiezutka i autorytatywna recenzja:

Ukryta Zawartość

Fajne zdjecia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie widzę sensu dostosowywania A88T do lamp EL34. Zrobi się wtedy z niego całkiem inny wzmacniacz, o zdecydowanie innym charakterze brzmienia i gorzej radzący sobie z trudnymi do napędzenia kolumnami (lub też mówiąc wprost-nie radzący sobie).

> Nie widzę sensu dostosowywania A88T do lamp EL34.

Dlaczego zaraz bez sensu? Lampy te sa tansze i w wiekszym wyborze niz 6550/KT88. Jezeli ktos chce lampowej sygnatury, dlaczego nie siegnac po jej synonimy jak ECC83 (tu w pewnym przyblizeniu 6SL7) czy EL34?

> Zrobi się wtedy z niego całkiem inny wzmacniacz,

I o to chodzi.

>o zdecydowanie innym charakterze brzmienia i gorzej radzący sobie z trudnymi do napędzenia kolumnami

>(lub też mówiąc wprost-nie radzący sobie).

To tylko hipoteza. Przyczyna nieuniwersalnosci A88T nie lezy w zastosowanych lampach a w ukladzie - stosunkowo niskie wzmocnienie dwoch pierwszych stopni, pierwszy stopien WK z obciazeniem aktywnym (troche jak w SETach AN), plytkie LNFB. Dadza po prostu troche mniej pradu, ale drastycznie nie zmieni to parametrow wzmacniacza.

McGyver, daj jakies info o przebiegu impedancji Waszych Credo w zakresie 20-200Hz.

Kilka moich, w wiekszosci hipotetycznych typow co do wyboru kolumn podlogowych do A88T z pretensjami do neutralnosci przekazu:

- Dali Helicon 400

- JMLab Electra 926

- AP Tempo, Virgo, Avanti

- wiekszosc Dynaudio

- obudowy zamkniete

Wlasnie na temat dwoch pierwszych nie gdybam - odsluchalem, bylo bardzo dobrze. A Dali Helicony (abstrahujac o tematu, bo z kazdym wzmacniaczem zagraja pieknie lub piekniej) to najlepszy dzwiek, jaki ostatnio slyszalem.

Nie kopałem mu w środku, zresztą na układach lampowych znam się mniej niż średnio. Moje opinie biorą się z wrażeń z eksploatacji tego wzmacniacza, jak również wielu innych wzmacniaczy lampowych, a ponieważ różnorodnych kolumn mam zawsze pod dostatkiem to i można przećwiczyć różne konfiguracje. Z tychże zabaw i doswiadczeń wynika, że lampy EL34 (tudzież 6L6) dają istotnie mniej prądu niż KT88 czy 6550, co ogranicza ich mozliwość współpracy z trudniejszymi kolumnami. Nie wiem, może po prostu nie trafiłem na wydajny prądowo wzmacniacz na EL34, choć to dziwne, bo miałem ich kilka.

A to ciekawe zjawisko. Słuchałem tych JM-Labów, choć nie z Cayinem, i wydawało mi się że ich charakter się nie spasuje z A88T, że będą się gryźć. I że będą gryżć również słuchacza. W uszy. No, ale czasem zaskakujące zestawienia sprzętowe sprawdzają się nadspodziewanie dobrze.

Odnoszę wrażenie że się nie zrozumieliśmy. Być może zbyt lakonicznie napisałem. Kolumn tych suchałem z jakimś mocnym tranzystorem. Było jasno. Nie ostro, nie szorstko, tylko jasno. A ponieważ A88T do ciemnych wzmacniaczy nie należy, i wyższy środek oraz górę prezentuje dość obficie, to wydawało mi się że zestawienie go z electrami da taki efekt jak napisałem wcześniej. Ale może to tylko ten tranzystor był taki jasny? Może same kolumny są neutralne? Nie wiem, słuchałem ich tylko z tym tranzystorem.

Ja uzywam Spark 530. Jest on oparty o KT100, chinskie lampy takie ulepszone KT90. I powiem szczerze, ze dzwiek jaki one produkuja jest naprawde ho ho. Napedzaja Infinity Renaissance 90, ktorych impedancja z 4 schodzi do 2 omow a efektywnosc to 86db. Poniewaz lapowcem jestem od 3 miesiecy mam pytanie, jakimi lampami mozna zastepowac KT100?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.