Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Avatar1979 napisał:

A DAC jaki do tego 😉 ?

Zapewne adekwatny, żeby nie stracić tego co się udało uzyskać z U2. Trochę żeśmy na priv pisali, bo ja akurat zakupiłem u2 mini i porównywaliśmy spostrzeżenia co do sygnatury dźwiękowej. Doszliśmy do wniosków, że U2 by mi nie pasował, a koledze @zycie_to_granie pasował u2 mini.

@zycie_to_gragratuluję udanego zakupu.

Edytowane przez krzysztof.filipak
dokończenie myśli
41 minut temu, Avatar1979 napisał:

A DAC jaki do tego 😉 ?

Mola Mola Tambaqui. 

34 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Zapewne adekwatny, żeby nie stracić tego co się udało uzyskać z U2. Trochę żeśmy na priv pisali, bo ja akurat zakupiłem u2 mini i porównywaliśmy spostrzeżenia co do sygnatury dźwiękowej. Doszliśmy do wniosków, że U2 by mi nie pasował, a koledze @zycie_to_granie pasował u2 mini.

@zycie_to_gragratuluję udanego zakupu.

Jeszcze chwila zanim trafi do mnie U2. Dopiero co S1 oddałem w dobre ręce 😉 

U2 mini to dobre urządzenie, ale czas na coś więcej. 

W dniu 30.05.2023 o 16:46, shiver07 napisał:

Czy na takim L2 można będzie odpalić roon'a,żeby wyeliminować np. komputer?

A jednak znalazłem streamer z zaimplementowanym roon core, więc komp nie jest potrzebny, tyle, że cena raczej nie zachęca 

https://hifistudio.pl/produkty-audio/grimm-audio-mu1-serwer-muzyczny-roon/

10 minut temu, Manic69 napisał:

A jednak znalazłem streamer z zaimplementowanym roon core, więc komp nie jest potrzebny, tyle, że cena raczej nie zachęca 

Mój ulubiony streamer 😉 

44 minuty temu, Manic69 napisał:

Pewnie gentoplayer w ładniej obudowie.😀

17 minut temu, shiver07 napisał:

No tak sprzecik fajny ale nie dla przeciętnego człowieka. Ja raczej chyba pójdę w nucleus od roon. 

Na samego Roon Core to można jeszcze brać pod uwagę NAS, np. Synology. Wieksza funkcjonalność, można schować, żeby nie szumiał a można i Roon Core postawić i/lub Minim Server a i muzyka na macierzy leży, jak padnie dysk to jest kopia. W NASie dyski talerzowe są sporo tańsze niż SSD no i pojemność okazalsza.

3 godziny temu, shiver07 napisał:

No tak sprzecik fajny ale nie dla przeciętnego człowieka. Ja raczej chyba pójdę w nucleus od roon. 

Ale to jako kompletny streamer ? 

20 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

Ale to jako kompletny streamer ? 

Tak,kilka stref jednocześnie i to jak dla mnie najlepsze rozwiązanie. Tu lumin jest do niczego nie potrzebny. 

2 godziny temu, shiver07 napisał:

Tak,kilka stref jednocześnie i to jak dla mnie najlepsze rozwiązanie. Tu lumin jest do niczego nie potrzebny. 

Jasna sprawa, Roon użytkowo jest świetny. Sam jeszcze niedawno miałem Nucleosa, po dodaniu zasilacza liniowego i wychodząc z niego po rj45 do Innuos PhoenixNET , jakość sygnału była bardziej niż zadowalająca. Ale Lumin nawet w wersji U2 mini to jest bardzo duży krok do przodu względem jakości sygnału, Lumin to już rasowy transport i to słychać. 

26 minut temu, zycie_to_gra napisał:

Jasna sprawa, Roon użytkowo jest świetny. Sam jeszcze niedawno miałem Nucleosa, po dodaniu zasilacza liniowego i wychodząc z niego po rj45 do Innuos PhoenixNET , jakość sygnału była bardziej niż zadowalająca. Ale Lumin nawet w wersji U2 mini to jest bardzo duży krok do przodu względem jakości sygnału, Lumin to już rasowy transport i to słychać. 

Jasne Lumin jest super

Ja posiadam akurat T3 i testuje na wszystkie sposoby. Wszystko zależy od punktu podparcia i kto jakim operuje sprzętem. Każdy szuka jej najlepszego rozwiązania dla siebie z względem zadowolenia z wydanych pieniędzy. 

W dniu 30.05.2023 o 16:46, shiver07 napisał:

Czy na takim L2 można będzie odpalić roon'a,żeby wyeliminować np. komputer?

Kolejne urządzenie z Roon Core i dyskiem sieciowym, tym razem od Gato. Rynek rozwija się.

https://www.q21.pl/gato-audio-srv-1-orzech-hg.html

Jak widać każdy orze jak może 😀😀😀 temat rozwija się ale wyłącznie w obszarze kwot za 20+k zł i nie sądzę, że pojawią się tanie rozwiązania bo tanio już było…

Ja zacząłem zabawę z plikami jakieś 12 lat temu i zawsze męczył mnie temat komputera jako elementu systemu. Od kiedy się go pozbyłem, jakoś nie tęsknię za roonem, ale co kto lubi i jakie ma potrzeby.

1 minutę temu, Manic69 napisał:

Jak widać każdy orze jak może 😀😀😀 temat rozwija się ale wyłącznie w obszarze kwot za 20+k zł i nie sądzę, że pojawią się tanie rozwiązania bo tanio już było…

Ja zacząłem zabawę z plikami jakieś 12 lat temu i zawsze męczył mnie temat komputera jako elementu systemu. Od kiedy się go pozbyłem, jakoś nie tęsknię za roonem, ale co kto lubi i jakie ma potrzeby.

Popatrz na branżę foto. Z lustrzanek wyjęli kosztowne lustra, dodali tanie rozwiązania technologiczne i koszą dwa razy więcej niż przedtem, taki mamy rozwój, klient pocałuje w rękę i zapłaci…

Roon'a NIE miałem to i może nie obiektywny jestem ale u mnie T2 plus dobry NAS, ja mam QNAP , ale Synology Też jest cool - załatwia sprawę
Oczywiście jeśli Roon podaje wg was lepsza jakość i akceptujecie koszt abonamentu no to trzeba szukać rozwiązania jak powyżej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

30 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Roon'a NIE miałem to i może nie obiektywny jestem

W czym problem jak masz dysk sieciowy? Zainstaluj sobie triala na dysku (qnap) i zaś będziesz wszystko szybko wiedział. 

Edytowane przez NRK
W czym problem jak masz dysk sieciowy? Zainstaluj sobie triala na dysku (qnap) i zaś będziesz wszystko szybko wiedział. 

Mój QNAP trochę leciwy nie wiem czy pociągnie Roon no i obawa że się spodoba

6 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Mój QNAP trochę leciwy nie wiem czy pociągnie Roon no i obawa że się spodoba

Ja w miesiącu testowym ROONa zainstalowałem na laptopie i dalej kabelkiem rj45 do sieci. 

50 minut temu, Avatar1979 napisał:

Dobra Panowie ale czy jakość jest lepsza z roon’em czy tylko obsługa i wygoda ? W porównaniu do streamowania z Tidala na T2 

Jeśli nie masz dużej biblioteki do obsługi to w mojej ocenie nie ma sensu iść w Roona.

25 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Jeśli nie masz dużej biblioteki do obsługi to w mojej ocenie nie ma sensu iść w Roona.

No i wszystko jasne 🙂

4 godziny temu, Avatar1979 napisał:

Dobra Panowie ale czy jakość jest lepsza z roon’em czy tylko obsługa i wygoda ? W porównaniu do streamowania z Tidala na T2 

Kolega Krzysztof dobrze podpowiada. Nawet jak masz dużą bibliotekę, to można żyć z programem Lumina, katalogowanie po okładkach płyt też jest dość wygodne. Wiem bo mam kilka tysięcy płyt na dysku NAS.  Jeżeli chodzi o brzmienie, to z nucleosa + dobry liniowy zasilacz było ono nieco gładsze niż z Luminem, różnica nie była duża. Wszystko rozbija się więc o kwestie wygody użytkowania, roon ma bardzo dopracowaną szatę graficzną i jest wygodny w użytkowaniu, daje też sporo informacji o wykonawcach, płycie itp. 

Kolega Krzysztof dobrze podpowiada. Nawet jak masz dużą bibliotekę, to można żyć z programem Lumina, katalogowanie po okładkach płyt też jest dość wygodne. Wiem bo mam kilka tysięcy płyt na dysku NAS.  Jeżeli chodzi o brzmienie, to z nucleosa + dobry liniowy zasilacz było ono nieco gładsze niż z Luminem, różnica nie była duża. Wszystko rozbija się więc o kwestie wygody użytkowania, roon ma bardzo dopracowaną szatę graficzną i jest wygodny w użytkowaniu, daje też sporo informacji o wykonawcach, płycie itp. 

Ja też dziękuję za odpowiedź wprost na zadane pytanie bo chodził mi Roon po głowie ale widząc co napisaliście daje sobie spokój i zostaje z T2 + NAS + Tidal

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.